22 de febrer del 2010

[Tribuna] 'Els incendis, un canvi de model', article de Joaquim Paladella

La constitució al Parlament de Catalunya de la comissió d’investigació sobre l’incendi d’Horta de Sant Joan posa en evidència la voluntat d'alguns partits de treure rèdit polític d’una desgràcia molt dolorosa per a Catalunya.

És aquesta una comissió que s’ha pogut constituir i aprovar gràcies a la reforma del Parlament feta i impulsada pel govern d’esquerres. És a dir, abans, quan governava CiU, no era possible que l’oposició pogués fer possible una comissió d’investigació al Parlament de Catalunya. Tant era així, que els greus incendis de Nonasp i la Fatarella, en el qual també va haver-hi desgraciadament morts, CiU va impedir que es fes una comissió d’investigació de les mateixes característiques de la d’avui.

Jo vaig estar present als dos incendis i els asseguro que no hi ha color amb el nivell d’efectius i de coordinació que va haver-hi a Horta de Sant Joan que el que va ser present a la Fatarella. Sigui com sigui, mai és dolent que hi hagi llums i taquígrafs, i cal afavorir la transparència, valor positiu en la gestió política. Per tant, en aquest sentit benvinguda sigui la comissió d’investigació.

Que la comissió investigui el que consideri convenient. Però, al meu entendre, el que posa en evidència aquest gran foc és la necessitat d’un canvi de model. D’incendis sempre n'hi ha hagut i n'hi haurà, i arriben a aquesta gran proporció per diferents circumstàncies, per causes climàtiques, per l’orografia, per dificultats en l’extinció, etc, però n'hi ha una molt important que voldria remarcar, i que és la manca de gestió del bosc.

Segons el meu parer, una gestió correcta del bosc impediria molts incendis i sobretot que aquests foren tan grans i, a més, s'aprofitaria un recurs natural que és propi de la terra, que el tenim i no el sabem aprofitar.

La crisi de la ramaderia catalana ha agreujat un problema que és evident. La crisi energètica ens dóna també la proporció justa i la necessitat d’aprofitar els recursos naturals propis. És l’obligació dels governs saber fer aquest canvi de model si volem fer més racional la gestió pública dels béns de tots els catalans.

La comissió que investigui i faci la seva feina, que doni transparència als fets. Però el govern, que pensi en el futur. I aquest futur passa per un canvi de model en la gestió dels boscos i, en conseqüència, dels incendis.

Joaquim Paladella és
diputat pel PSC al Parlament de Catalunya i alcalde de Batea

3 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Pel que veig el senyor Paladella tira moltes pilotes fora amb la seves innecessàries afirmacions, unes per esser obvies, quan diu que d’incendis sempre n’hi ha hagut, i d’altres per respondre a motivacions politiques que no venen ara al cas, com el tema de la gestió de boscos,ni sobre la crisi de la ramaderia, dons voldria recordar-li que aquesta Comissió es d’investigació dels fets succeïts en el foc d’Horta i no sobre creacions de protocols de gestió de boscos ni de incendis. Senyor Paladella, es podria haver estalviat els seus consells, que estan molt be, però sento dir-li que la Comissió d’Investigació no es el fòrum mes adequat per parlar d’aquests temes.
    Atentament

    ResponElimina
  3. Pos a mi, l'article del Sr. Paladella em sembla impecable i fins i tot acaba dient al govern que, el futur, "passa per un canvi de model en la gestió dels boscos i, EN CONSEQÜÈNCIA, DELS INCENDIS". Aquests dies he seguit en directe la comissió del Parlament sobre l'incendi i una cosa he constatat, la comissió, que possiblement és plantejar per tal de treure un fruit polític, crec que no s'hagués fet si no fos per la desgraciada mort de cinc bombers, però, paradoxalment, ja sigui per les legitimes pressions dels familiar -per no fer reviure els fets- , del carrer o pròpia convicció, el cert és que sobre la possible negligència en la protecció, auto-protecció, comunicacions, capacitat de resposta urgent i demés elements que influenciïn amb el fatal desenllaç, no s'hi ha entrat, nomes els sindicalistes, al final, han apuntat una seria de mancances i punts de des-coordinació dels propis comandaments del cos així com d'altres reivindicacions pendents relacionades amb la política i el govern.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta