17 de febrer del 2010

[Tribuna] 'Formigó a la costa?', article de Jordi Gaseni

Us volem parlar d’un projecte que afecta la nostra costa: el sender que transcorre pel sud del litoral calero. Es tracta d’un projecte finançat per l’Estat espanyol, econòmicament important, d’aproximadament uns 4,5 milions d’euros i, per això, entenem que l’Ajuntament tingui por d’oposar-s’hi o de modificar-lo, ja que el Ministeri podria paralitzar-ho i això impediria que el Govern municipal es pogués penjar la medalla d’haver aconseguit una gran inversió per al municipi, tant se val si es tracta d’una inversió positiva com negativa, això és igual.

La passada legislatura, amb Esquerra al Govern calero, vam fer constar que aquest projecte era massa agressiu per a la nostra costa i vam proposar tota una sèrie d’aportacions i millores. Algunes, poques, vam aconseguir que estiguessin reflectides en l’actual projecte però, la realitat és que no les suficients. El dia 3 de març s’acaba el període d’al·legacions, i després d’haver estat aprovat per l’Ajuntament, amb els nostres vots en contra, l’equip de govern diu que vol iniciar-ne les obres passat l’estiu.

El projecte vol convertir el sender GR-92, en un recorregut al més pur estil Marina d’Or, Benidorm o Marbella començant des de Cala Pepo fins a l’Estany, formigonant i pavimentant amb pedra 2,5 kilòmetres on desapareixeria el sender per convertir-se en una altra cosa. Després l’obra continua fins l’Àlia sense el paviment de pedra però, ampliant el sender a vegades fins a 2’5 metres d’amplada.

Estem d’acord en què cal netejar-lo a fons, que mai s’ha fet; en què cal arreglar-lo perquè hi ha trams on si no s’actua poden acabar desapareixent el dia de demà; en què cal fer-lo més segur en algun penya-segat però, això no vol dir pavimentar amb formigó i pedra, ni tampoc instal·lar quilòmetres de barana, ni cobrir el roquer vora les platges amb entramats de fusta i escales que, per cert, volaran al primer temporal.

Passarel·les de fusta, escales, roses dels vents, jardins botànics... No hi quedarà racó lliure de la presència d’elements artificials que faran que el recorregut perdi l’encant que fins ara l’havia caracteritzat. El principal atractiu de la nostra costa és precisament el seu estat de conservació pràcticament verge. És, sens dubte, una de les millor conservades del Mediterrani català. Durant molts anys, hem treballat per associar el nom de l’Ametlla de Mar amb aquesta meravellosa franja del litoral i, per això, any rere any, incrementa el nombre de visitants que venen per conèixer-la i recórrer-la.

Encara avui ens hem de preguntar, quin model turístic volem per La Cala? Qualsevol país turísticament avançat, on es potencien valors com la natura, el turisme cultural i el turisme esportiu, s’esgarrifaria de veure la barbaritat que l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar està a punt de realitzar.

Per això, sabedors de la riquesa del nostre patrimoni natural, ens adrecem a l’equip de govern calero per demanar-li que ens escolti. No es pot acceptar una inversió a qualsevol preu. I, sobretot, per demanar-li si us plau que no empri ni formigó ni paviment de pedra. Saben perfectament que existeixen solucions menys agressives.

Ara bé, si tot i amb això decidiu tirar endavant el projecte, us volem fer una darrera recomanació. Assegureu-vos de reforçar com cal les baranes de fusta, els banquets, els jardins botànics i la resta d’elements susceptibles de ser arrencats per algun “llevantasso” de caràcter que, sovint, tots els hiverns pentinen la costa calera.

Mentrestant, presentarem al·legacions al projecte, les acompanyarem de les signatures que haguem pogut recollir i estem preparant un Marxa des del Port de l’Ametlla de Mar fins a la platja de l’Àlia i tornar cap a l’Ametlla de Mar pel diumenge dia 21 de març, d’uns 15 kilòmetres per gaudir del sender ara que encara podem!

Jordi Gaseni és portaveu del grup municipal d'ERC de l’Ametlla de Mar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta