14 de març del 2010

Restauren quatre imatges del retaule de la Mare de Déu de l'Estrella de la catedral

[Nota de premsa] El Taller de conservació i restauració de béns culturals de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa ha restaurat quatre imatges que formen part del fons del Museu catedralici. Les escultures procedeixen del retaule major de la Mare de Déu de l’Estel de la Catedral de Tortosa, on s’han retornat avui en un acte presidit pel president de la institució intercomarcal, Josep Poblet.

Josep Poblet, acompanyat de la directora de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa i responsable de l’equip de restauració, Carmen Clemente, ha lliurat les figures restaurades a Mons. Josep M. Tomàs i Prats, degà del Capítol de la Catedral.

Les peces formen part d’un políptic, exemple de l’art gòtic català amb influència italiana, construït al 1351 per possiblement l’anomenat Mestre de Tortosa. Les peces representen a Sant Joan Baptista amb el llibre de l’evangeli, Sant Pere amb la clau i un llibre, Santa Magdalena amb el pot dels perfums, i una santa coronada i sense atribut que podria ser Santa Margalida o Santa Caterina.


Intervencions de conservació i restauració a les escultures

A nivell tècnic s’ha realitzat una restauració arqueològica que consisteix en actuar amb un criteri de màxima conservació i la mínima intervenció. L’estat de conservació general de les obres era regular-deficient, i les imatges ja havien estat intervingudes en diverses ocasions: repintats parcials al 1546, neteges als segles XVII i XIX i la restauració de tot el retaule del 1983 al 1988 pel CRBMC.

Tant el Degà del Capítol de la Catedral, Mons. Josep Maria Tomàs, com l’Arxiver i Director de l’Exposició Permanent de la Catedral de Tortosa, Mons. Josep Alanyà, han resaltat el valor artístic, religiós i cultural de les obres restaurades i han agraït a la Diputació la col.laboració prestada i el suport que dóna a la institució eclesiàstica la qual cosa ha permès la recuperació d’obres d’un singular valor que és un reflexe de la cultura del passat i que ara és pot projectar al present i futur.

Per la seva part el President de la Diputació, Josep Poblet, ha resaltat la tasca que porta a terme l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa i la seva directora Carme Clemente, que han convertit aquest centre en un referent a nivell català i espanyol en el tema de la restauració, la qual cosa està fent possible la recuperació de peces de gran valor patrimonial i artístic.

1 comentari:

  1. " Seu Institucional " ( Vegueria ) " Institució Intercomarcal " ( Diputació )....... I casa meua, Seu/institució mundial d'éssers amb parentiu consanguini i inter-generacional. Quants d'eufemismes, no?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta