9 d’abril del 2010

[Ampliació] Rock a l'altar major de la catedral de Tortosa

La música del pare Jony anima una missa insòlita en honor de la Verge de la Cinta que omple de joves la catedral


Les pedres centenàries de la catedral de Tortosa van tremolar ahir al matí amb la missa rockera del pare Jony. Amb motiu d'una eucaristia insòlita, especialment adreçada als joves i organitzada per la Cort d'Honor de la Verge de la Cinta, mossèn Joan Reverté va aconseguir omplir la nau central de la catedral. Hi havia sobretot estudiants de secundària, però també adults, gent gran, monges i sacerdots, i les càmeres de televisions d'arreu de l'Estat, que no es volien perdre un esdeveniment únic: l'altar major de la catedral de Tortosa transformat en l'escenari d'un concert de rock.

La missa va començar amb una versió rockera de la cançó de Las Tribus, amb el seua tonada inconfusible: «Qué alegría cuando me dijeron ‘vamos a la casa del Señor.'» Tot seguit, el pare Jony també va interpretar una adaptació al rock de l'Allellujah. La primera part de la missa va ser oficiada en castellà, com a deferència als mitjans de comunicació de fora de Catalunya, i va ser en aquest punt que mossèn Reverté va recordar l'episodi del miracle dels pans i dels peixos a les noces de Canaan. A partir d'aquest moment, el pare Jony es va passar al català i va mostrar una motxilla per explicar als joves què portava la Verge Maria en els seus viatges. De l'interior de la motxilla en va traure una ampolla de vi, «símbol de la festa i de l'alegria per la benedicció de Déu»; una petita pala i una granera, «perquè era una persona humil, senzilla i servicial», i el cíngol del seu vestit, com el que la Verge de la Cinta va deixar als tortosins com a agraïment a la seua devoció. En aquest sentit, la Cort d'Honor de la Verge de la Cinta –promotora de la missa rockera d'ahir– és una associació femenina que enguany compleix 100 anys, i que fomenta la devoció per la patrona de la ciutat. De fet, entre les seues representants ahir a la catedral hi havia la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones, la republicana Alícia Gamundi, que també és presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa.



La missa rockera del Pare Jony va ser un veritable èxit de convocatòria i de participació. Amb el bisbe Salinas de viatge fora de la ciutat, alguns membres de l'Església tortosina es van mirar l'actuació de mossèn Reverté amb el nas arronsat. Tot i així, el pare Jony va assegurar que tot havien estat facilitats per tirar endavant la iniciativa de la Cort d'Honor. A més, la celebració va transcórrer sense incidents destacats, tot i que es va veure alguna ampolla buida de cervesa (això sí, de la marca San Miguel) al costat dels equips de llum i de so. En aquest sentit, a més dels focus i dels altaveus, a l'altar major de la catedral, just al costat del retaule de la Mare de Déu de l'Estrella, van instal·lar-hi una pantalla gegant en què es projectaven imatges dels videoclips Qué pasa, el tema revelació de Provocando la Paz, i Aborregau, que pertany al seu últim disc, El Buscador. De fet, mossèn Reverté també va interpretar aquests dos temes.

[Àudio: El Pare Jony valora el seu concert-missa rockera a la catedral de Tortosa]
[Àudio: El pare Jony interpreta 'Aborregau' a la catedral de Tortosa]
[Àudio: El Pare Jony diu que només ha tingut facilitats per poder oficiar la missa rockera a la catedral de Tortosa]
[Àudio: Versió rockera de 'L'Hime de la Cinta', a càrrec del Pare Jony]

Però dues de les cançons més aplaudides –i corejades– pels assistents van ser una versió rock de Pescador de hombres i sobretot una adaptació de l'Himne de la Cinta, que va aconseguir arrencar les llàgrimes a més d'un dels fidels del públic. En acabar la missa, la gent més gran va acostar-se a l'altar major de la catedral per felicitar el pare Jony, mentre el mossèn era assetjat per les càmeres i els micròfons. Per la seua banda, desenes de joves –alguns dels quals havien enregistrat l'actuació amb el mòbil– esperaven per aconseguir un autògraf. Durant la seua atenció a la premsa, el pare Jony no va defugir la polèmica. «Hi ha de tot en la vinya del Senyor», va valorar Reverté en al·lusió als últims casos d'abusos que han esquitxat l'església catòlica. Finalment, va dir que la música i les misses amb rock són una manera d'obrir l'Església a la societat i als més joves, «que són els que necessiten més atenció, més valors i més impactes de fe.»
 

27 comentaris:

  1. Un èxit totaaaal!!
    Quan ha sonat el "God save the Queen" allò s'enfonsava, tú!!

    Guauuuuuuuuu!!!

    ResponElimina
  2. la veritat és que no sent gens de missa, m'hagués agradat veure-ho, podia arribar a ser interessant i tot.
    Però tranquils que ja sortirà l'esglèsia més rancia criticant-ho

    ResponElimina
  3. Si aixo es rock,jo soc Ossy Ousborne,amos,amos.Ni aixo es rock,ni aixo es misa,ni aixo es na.Aixo es propaganda per que les teles paren de parlar de pederastia i altres delictes de delinquents amb faldetes

    ResponElimina
  4. jajajajjajajajajajaja
    disculpeu-me.
    però, les bufetes no aguanten....
    El proper any la "Crucificció d'Elvis"!
    ja estic jo per criticar
    aquí, de l'església rància no queda ni Deu.
    enteneu-me
    o pels capellans, com pels xinesos, no estan prohibits blogger, google and others?
    mai cap bisbe s'ha `pronunciat a un bloc.
    I quants capellans?
    que tenen?
    telele?
    Au, com diuen als EEUU, sinó estàs al www no existeixes.
    O tenim algun talp pel barri?

    ResponElimina
  5. X... "mi no comprender" :(((

    ResponElimina
  6. No sé si riure o plorar .... on estàs Buñuel quan et necessitem?

    ResponElimina
  7. Ximo, no digues mentides que algun pel te rasco.
    I Au, ????

    ResponElimina
  8. San Luis Buñuel,Ateo por la gracia de Dios.

    ResponElimina
  9. per colmo, als xiquets que han anat al concert (pel que entenc, alguns de ESO d'un par de colegis amb, diguessem, interes pel tema hi han assistit), els han dit que allo és musica Heavy.
    Fem un facebook per portar Black Sabbath o Iron Maiden a les Festes de la Cinta!

    ResponElimina
  10. Jo voto per "AC/DC",o com homenatge a Malcom Mclaren,que acaba de morir,als "Sex Pistols"

    ResponElimina
  11. Bé, m'he armat de valor i he mirat el video - tot s'ha de dir, de nit feia una mica de por mirar aixo!
    Gustau, si ho has penjat tu, ets molt cruel! What have we done to deserve this (Pet Shop Boys)?
    La veritat supera l'imaginació, és pitjor del que pensava! I aquell home davant, que repartia? Veig que tothom se li apropava, que els donava, bitllets de mil?

    Una pregunta, la gent li llançava bragues i/o calçotets com en els vells temps ?
    :)

    ResponElimina
  12. Aquell home, Brian, repartia el que et donaria a tu un membre d'una altra religió si fessis un comentari amb el mateix grau de respecte i dubtós gust.

    ResponElimina
  13. Oh it's such a perfect day,
    I'm glad I spent it with you.
    Oh such a perfect day,
    You just keep me hanging on,
    You just keep me hanging on.

    You're going to reap just what you sow,
    You're going to reap just what you sow,
    You're going to reap just what you sow,
    You're going to reap just what you sow...

    ResponElimina
  14. ok, sorry, el que passa es que a mi les osties em reparteix la vida mateixa i no cal que me donen més, i intento superar-les amb una mica de dubtosa humor ... hi ha setmanes que podria tenir més o menys respecte pero ultimament a l'esglesia no li tinc gaire.
    Pero, bé, deixaré el tema com està.

    ResponElimina
  15. Per que despres de tant penos espectacle,ningu ha pensat en l'Ignaci Barreda,l'autor de la famosa "Cinta de Cassette",per demanarli perdó,per haberlo cruxificat.Fariseus!
    Ximo,el respecte i el gust,l'han perdut ells tots solets.

    ResponElimina
  16. És impressionant. El vídeo de la missa rockera del Pare Jony acaba de superar les 1.000 reproduccions a You Tube, en menys d'un dia.

    ResponElimina
  17. Home!
    Fins als 2,648,131 views d'aquest, queda marge Gustau.

    SEX PISTOLS - Anarchy in the UK - rare live at sweden 1977

    ;-)
    Em sumo a l'homentatge d'Ildefons a Malcom McLaren.

    ResponElimina
  18. Messi, Messi, Messi, Messi, GOOOOOOOOLL!
    Messi 400000, Jony 1000!

    ResponElimina
  19. Vist AiXí, pos no et dic res fins arribar als més de 21 milions d'aquest

    ResponElimina
  20. Que tens comissió de la Dabone , Ximo?
    O et va el 3D?

    ResponElimina
  21. Aquí molt de Sex Pistols i Iron Maiden, i AD/DC i jo, " con estos ojitos " he vist a algú, que nombraré -de moment- xalant com un condemnat quant va vindre a Tortosa Aquest artistas. T'ho dedico, per cert.
    Potser no és incompatible.

    ResponElimina
  22. Efectivament Ximo soc Raphaelista (i Pantojista,mai m'he amagat,lo cortes no quita lo valiente) Pero com diguen Pet Shop Boys,dels que tambe soc incondicional,entre d'altres(27 de Maig a Barna novament)
    "Puc barretjar a Che Guevara,Debussy,a ritme de Disco" Al concert del de Linares,aclara que hi erem junts.

    ResponElimina
  23. Rectifico,"Pet Shop Boys" lo 29 de Maig al "Primavera Sound"...
    i "Roxy Music" lo 26 de Juny al SONAR! Tinc d'encarregar les entrades,que faig Ximo,t'encarrego un altra? De nou junts recordarem les batalletes de la mili a Cerro Muriano.

    ResponElimina
  24. De moment, Ildefonso, lo de l'entrada t'ho agraeixo però ho haurem de deixar per una altra ocasió ( recorda l'apocalipsi que ens anuncia Mc Calan )
    Ara, no em negaràs que les tres cançonetes del de Linares de l'enllaç no son de les bones....
    Efectivament, ho confesso, a l'actuació de Tortosa estava darrera teu.
    Suposo que saps que vaig fer la mili al Muriano per una entrada al meu bloc, pel que dius dedueixo que tu també, però junts?

    ResponElimina
  25. Tambe tens Bloc????
    Xiquet,de sobre de cego i sord, tambe soc un retrasat...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta