La "Història de les Terres de l’Ebre" és un projecte que va néixer amb la voluntat d’esdevenir una eina ordenadora del màxim nombre de factors històrics, culturals, econòmics, artístics, polítics i socials i que, a més, inclou la història de les Terres de l’Ebre des de molt abans de l’aparició del mateix concepte, que actualment aglutina les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Es tracta d’un projecte que permetrà conèixer des del més estricte punt de vista científic quins són els orígens i els contextos d’un territori complex, on els esdeveniments més estudiats i explicats de la història en general també hi han deixat la seva petjada.
El projecte enciclopèdic compta amb un Consell Promotor encarregat especialment del suport econòmic i logístic del projecte. Aquest Consell Promotor està presidit per la Delegació de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, amb la presidència executiva de la Fundació Privada Ilercavònia Futur i amb la participació del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació; Departament de Treball; Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece); Diputació de Tarragona; els quatre consells comarcals; diversos ajuntaments; Universitat Rovira i Virgili (URV); Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED); arxius comarcals; Cambra de Comerç de Tortosa; Amics i amigues de l’Ebre; Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE); Institut Ramon Muntaner (IRM); Consorci Museu del Montsià; Grup La Veu de l’Ebre - Imagina Ràdio i Grup Canal TE – Més Ebre.
Hi haurà sis volums volums més
La "Història de les Terres de l’Ebre" es completarà amb sis volums més sobre la prehistòria o món antic (volum I), la història medieval (volum II), la història moderna (volum III), la història contemporània (volum IV), l’etnologia (volum VI) i l’economia i el territori (volum VII). En aquest sentit, la previsió d'Aeditors, que s'ha encarregat de l'edició de l'obra, és poder publicar el proper volum a finals d’any i el tercer a principis de l’any que ve. Els 1.100 exemplars publicats del volum “Art i cultura” ja s’han començat a distribuir i els subscriptors el rebran els pròxims dies, mentre que a les llibreries arribarà al setembre. També es poden fer les subscripcions a través del lloc web www.historiaterresebre.cat.
El delegat del Govern, Lluís Salvadó, s’ha referit a la credibilitat del projecte, que està complint de forma escrupulosa amb els terminis de publicació previstos, i també a la qualitat i el rigor científic del treball. Segons Salvadó, la "Història de les Terres de l’Ebre" omple un buit en la historiografia catalana: “La idea va nàixer d’una constatació, la realitat és que els llibres d’història de Catalunya fan poques referències a les Terres de l’Ebre, d’aquí que decidíssim unir-nos per escriure la nostra pròpia història”. El delegat de Govern també va destacar que el projecte ha estat “concebut, redactat, maquetat, corregit, revisat, editat i imprès a les Terres de l’Ebre”. Per la seua banda, Ismael Piñas i Azael Fabregat han coincidit a destacar la importància de la "Història de les Terres de l’Ebre" com un projecte “vertebrador del territori i que reforça una identitat comuna”. El catedràtic Josep Sánchez Cervelló ha afirmat que “conèixer millor la nostra història ens farà més ebrencs i més catalans”, mentre que Jacobo Vidal ha destacat els resultats assolits amb la publicació del volum que s’ha presentat: “Materialment és una obra espectacular, molt ben feta i cuidada i, conceptualment, és important perquè per primer cop es tracta des del segle XII fins a l’actualitat tota la cultura del territori, és una síntesi de pintura, literatura, música, escultura...”
Foto: Generalitat de Catalunya
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.