14 de juliol del 2010

Arriba el primer volum de l'enciclopèdia 'Història de les Terres de l'Ebre'

La Fundació Ilercavònia Futur i la URV han presentat aquest dimarts a Tortosa el primer volum del projecte enciclopèdic "Història de les Terres de l'Ebre", dedicat a l'art i a la cultura. La previsió és que la "Història de les Terres de l’Ebre" es completarà amb sis volums més. El president de la Fundació Ilercavònia Futur, Ismael Piñas; el director del Campus de l’Ebre i vicerector de la URV, Azael Fabregat; el coordinador científic del projecte, Josep Sánchez Cervelló, i el delegat del Govern de Catalunya a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, van presentar el primer volum als Reials Col·legis de Tortosa. Aquest volum "Art i Cultura", que correspon al número V de la col·lecció, ha estat coordinat per Jordi A. Carbonell i Jacobo Vidal Franquet, doctors en Història de l'Art.

La "Història de les Terres de l’Ebre" és un projecte que va néixer amb la voluntat d’esdevenir una eina ordenadora del màxim nombre de factors històrics, culturals, econòmics, artístics, polítics i socials i que, a més, inclou la història de les Terres de l’Ebre des de molt abans de l’aparició del mateix concepte, que actualment aglutina les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Es tracta d’un projecte que permetrà conèixer des del més estricte punt de vista científic quins són els orígens i els contextos d’un territori complex, on els esdeveniments més estudiats i explicats de la història en general també hi han deixat la seva petjada.

El projecte enciclopèdic compta amb un Consell Promotor encarregat especialment del suport econòmic i logístic del projecte. Aquest Consell Promotor està presidit per la Delegació de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, amb la presidència executiva de la Fundació Privada Ilercavònia Futur i amb la participació del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació; Departament de Treball; Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece); Diputació de Tarragona; els quatre consells comarcals; diversos ajuntaments; Universitat Rovira i Virgili (URV); Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED); arxius comarcals; Cambra de Comerç de Tortosa; Amics i amigues de l’Ebre; Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE); Institut Ramon Muntaner (IRM); Consorci Museu del Montsià; Grup La Veu de l’Ebre - Imagina Ràdio i Grup Canal TE – Més Ebre.

Hi haurà sis volums volums més

La "Història de les Terres de l’Ebre" es completarà amb sis volums més sobre la prehistòria o món antic (volum I), la història medieval (volum II), la història moderna (volum III), la història contemporània (volum IV), l’etnologia (volum VI) i l’economia i el territori (volum VII). En aquest sentit, la previsió d'Aeditors, que s'ha encarregat de l'edició de l'obra, és poder publicar el proper volum a finals d’any i el tercer a principis de l’any que ve. Els 1.100 exemplars publicats del volum “Art i cultura” ja s’han començat a distribuir i els subscriptors el rebran els pròxims dies, mentre que a les llibreries arribarà al setembre. També es poden fer les subscripcions a través del lloc web www.historiaterresebre.cat.

El delegat del Govern, Lluís Salvadó, s’ha referit a la credibilitat del projecte, que està complint de forma escrupulosa amb els terminis de publicació previstos, i també a la qualitat i el rigor científic del treball. Segons Salvadó, la "Història de les Terres de l’Ebre" omple un buit en la historiografia catalana: “La idea va nàixer d’una constatació, la realitat és que els llibres d’història de Catalunya fan poques referències a les Terres de l’Ebre, d’aquí que decidíssim unir-nos per escriure la nostra pròpia història”. El delegat de Govern també va destacar que el projecte ha estat “concebut, redactat, maquetat, corregit, revisat, editat i imprès a les Terres de l’Ebre”. Per la seua banda, Ismael Piñas i Azael Fabregat han coincidit a destacar la importància de la "Història de les Terres de l’Ebre" com un projecte “vertebrador del territori i que reforça una identitat comuna”. El catedràtic Josep Sánchez Cervelló ha afirmat que “conèixer millor la nostra història ens farà més ebrencs i més catalans”, mentre que Jacobo Vidal ha destacat els resultats assolits amb la publicació del volum que s’ha presentat: “Materialment és una obra espectacular, molt ben feta i cuidada i, conceptualment, és important perquè per primer cop es tracta des del segle XII fins a l’actualitat tota la cultura del territori, és una síntesi de pintura, literatura, música, escultura...”

Foto: Generalitat de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta