8 de setembre del 2010

El conseller Saura, de sorpresa en la presentació del llibre "El perquè de la vegueria ebrenca"

El conseller d'Interior, Joan Saura, va assistir aquest dimarts a la presentació a Tortosa de l'estudi "El perquè de la vegueria ebrenca", que ha escrit Jordi Jordan. La visita de Saura va ser de sorpresa i de caràcter privat. L'encarregat de presentar el llibre va ser el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, que també ha prologat una obra que “dóna llum al per què, després de gairebé 200 anys d’haver perdut les institucions pròpies, la gent de l’Ebre preservem intacta la voluntat d’esdevenir un territori amb veu i personalitat pròpia”. En aquest sentit, Salvadó també destacava que el document aporta detalls d’una història que no surt als grans llibres d’història de Catalunya, i que “cal que des del territori escrivim, recuperem i, sobretot, divulguem”. La presentació va tenir lloc al Palau Oliver de Boteller, i va comptar amb la col·laboració de l’escriptor Emigdi Subirats, l’editor d’Onada Edicions, Miquel Àngel Pradilla.

“El perquè de la vegueria ebrenca” és un estudi que pretén repassar la història de les Terres de l’Ebre com a territori des de l’època dels ilercavons fins avui dia, dividit en quatre grans períodes: època antiga, medieval, moderna i contemporània. Jordan remarca la distribució de l’antic territori ilercavó en dos amb la conquesta de Berenguer IV, així com la desfeta ebrenca amb la inclusió de les actuals quatre comarques el segle XIX dins l’actual província de Tarragona. A més a més, també analitza els principals intents de recuperar la independència ebrenca des de 1833 fins avui dia, moment en què el Govern català ha presentat un avantprojecte històric de Llei de Divisió Territorial de Catalunya, que ha de significar la recuperació de la vegueria de les Terres de l’Ebre.

Foto: Generalitat de Catalunya

1 comentari:

  1. Ni els respectables arguments del llibre d’En Jordi Jordan, ni la visita sorpresa d’En Saura, ni el ja famós brindis amb cava del Senyor Delegat Lluis Salvadó al Palau Oliver de Boteller, ni la Llei de Vegueries recentment aprovada pel Parlament han fet recuperar la Vegueria per les TTEE...
    Es pot saber a que juguem ?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta