10 de setembre del 2010

Tortosa i Móra d'Ebre no podran endeutar-se més el 2011, però Amposta i Gandesa sí

L'Ajuntament de Tortosa, amb un ràtio d'endeutament del 130%, no podrà beneficiar-se de la rectificació del Ministeri d'Economia, que ara permetrà que els ajuntaments sanejats puguin demanat crèdits si tenen un deute inferior al 75%. La regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, va lamentar ahir que l'indult no inclogui Tortosa, amb un pla de sanejament financer des del 2007. "Ens vam trobar l'Ajuntament molt endeutat i, fent un exercici de responsabilitat, vam sol·licitar a Política Financera de la Generalitat entrar en un pla de sanejament", va recordar. Segons Villarroya, la ràtio d'endeutament del 130% que té l'Ajuntament tortosí estava autoritzat per Política Financera, amb la condició que s'anessin aplicant una sèrie de mesures que ajudessin a eixugar el deute. "Hem intentat complir-les al màxim i ens deien que ho fèiem bé, però ara aquests paràmetres no valdran perquè no estem per baix del 75%", va remarcar.

En aquest sentit, la regidora d'Hisenda va advertir que la nova mesura del govern de l'Estat els perjudica "molt", ja que no es podran complir les previsions d'endeutament del 2011. Villarroya també va afegir-hi que sense possibilitat de fer-hi nous crèdits d'inversions perillen algunes obres, com les que Tortosa està fent per rehabilitar el nucli antic. "Però volem esperar-nos a veure què passa fins a final d'any, ja que potser hi ha més canvis", va dir. Siga com siga, tots els departaments de l'Ajuntament tortosí ja fa uns dies que treballen en la redacció de l'esborrany del pressupost municipal del 2011, que hauria d'estar enllestit al novembre. El govern de Ferran Bel vol tenir el pressupost aprovat al desembre, i durant aquests mesos estudiarà com finançar aquelles obres prioritàries si no és possible contractar un crèdit d'inversions per al 2011. Una solució passaria per buscar fonts alternatives de finançament, com ajornar la cancel·lació del crèdit de l'Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP) amb els diners que l'Ajuntament ha obtingut amb l'externalització del 49% de les participacions d'Aigües de Tortosa.

Móra d'Ebre tampoc se salvarà de la restricció financera imposada pel govern de l'Estat. L'alcalde, Josep Solé Biosca, va recordar que l'Ajuntament té una pla de sanejament, amb una ràtio d'endeutament del 110%. "Amb tot, penso que ha estat una bona decisió, ja que els ajuntaments que tinguen les finances sanejades han de poder endeutar-se més", va valorar. Solé Biosca va assenyalar que l'Ajuntament morenc tampoc tenia la intenció de sol·licitar nous crèdits el 2011. "No ens volem endeutar més, ja que només podem fer inversions que tenen una subvenció molt alta; per això, intenten agrupar ajuts fins assolir un 90-95% d'aportacions externes", va remarcar. És el cas de les obres de reforma del nucli antic, ja que la llei de Barris de la Generalitat només cobreix el 50%. A banda, Solé Biosca va destacar que Móra d'Ebre es beneficiarà de l'increment del 9% en les aportacions del govern de l'Estat als ajuntaments.

Amposta sí que podria contractar crèdits per a l'exercici del 2011, ja que actualment té una ràtio d'endeutament del 67% del seu pressupost. Per la seua banda, l'alcalde de Gandesa, Miquel Aubà, va explicar que les mesures adoptades per l'executiu espanyol no afecten el seu ajuntament. "Tenim un nivell d'endeutament molt baix, de menys del 75%". Segons Aubà, a Gandesa estarien en condicions de contractar un crèdit, però no acostumen a fer inversions si no poden finançar-les amb recursos propis i amb subvencions com el PUOSC.

El tema al diari El Punt:
-Reus, Salou o Amposta podran recórrer al crèdit el 2011

1 comentari:

  1. Uf, uf, uf, sense crèdit no hi ha inversions i tenim les municipals a tocar. Quina campanya més dura per al Sr. alcalde que sentirà repetir aquella història que diu que van deixar l'ajuntament endeutat fins a les celles després de vint anys i que, ara tornen a repetir el mateix model en menys d'una legislatura.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta