23 de març del 2011

Encoratgen Bel a retirar el monument franquista de Tortosa

La comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa va encoratjar ahir l'alcalde, Ferran Bel (CiU), a anar més enllà en la seua proposta d'aprofitar la pilastra de l'antic pont de la Cinta per construir una passarel·la. Segons la comissió, Bel podria seguir l'exemple de CiU a Ulldecona, i donar suport a les iniciatives per retirar tots els símbols franquistes, inclòs el polèmic monument de la batalla de l'Ebre. Dijous passat, Bel va proposar una solució “imaginativa i integradora” per recuperar l'antic pas sobre l'Ebre, però en cap cas va voler referir-se a una possible retirada del monument franquista.Per la seua banda, el portaveu del PSC i exalcalde, Joan Sabaté, va titllar de “poc imaginativa i innovadora” la proposta de Bel de construir una passarel·la aprofitant la pilastra del monument. Sabaté va recordar que ell ja va proposar-ho fa sis anys, i que no va rebre el suport del consistori.

Un dels plafons de l'exposició 'Símbols de Franco'.
Imatge: La Via Augusta.
De fet, la comissió va denunciar ahir els “impediments” amb què s'ha trobat per portar a Tortosa l'exposició Símbols de Franco, organitzada pel Memorial Democràtic de Catalunya. La mostra es pot veure des del 18 de març a Ulldecona, i a partir de l'1 d'abril arribarà a la biblioteca de Roquetes. L'exposició interpel·la el públic, en forma de consulta participativa, sobre què cal fer amb tres elements significatius de la simbologia franquista encara pervivents: el Valle de los Caídos, el monument franquista de Tortosa, i els milers de plaques d'habitatge amb l'escut de Falange. La comissió va denunciar que, en el cas de Tortosa, els han denegat espais com ara l'antic escorxador, el nou centre cívic de Ferreries, la delegació de Cultura, el Museu de l'Ebre, el Centre del Comerç o el Col·legi d'Arquitectes. A més, va lamentar que CiU haja declinat participar en la taula rodona sobre símbols franquistes, que es farà el 15 d'abril a l'auditori Felip Pedrell.

Publicat a El Punt

6 comentaris:

  1. No entenc. Si tants de arguments tenen CiU per defensar el "no fer res" amb el monument, per que no venen a la taula redona a explicar-los i defensar-los?

    ResponElimina
  2. O sigue que a Ulldecona CiU no té cap problema i a Tortosa sí? Què passa, que el tamany si importa? Els símbols per més grans o menuts que siguen, simbolitzen el mateix i en tots els casos dels símbols franquistes, enalteixen el règim del dictador.

    ResponElimina
  3. La política de CiU, en aquest cas és el silenci. Es comprensible, que han de dir que no siguen arguments ancorats en els errors dels demés o amb la demagògia de no mirar el que tenen davant dels nassos?
    Deixem-ho anar que ara te a tothom llepant-li les sabates.
    Amb una dreta nacional espanyola perduda i sense lideratge, no hi ha cap element amb pedigrí suficient al seu davant, es decanta cap a els silenci més ridícul, més indigne, el de Bel.
    Sobta que una dreta catalana, vestida de centre, idolatre les icones nacional-catolicistes i franquistes.
    On és el seu "orgull nacional"?
    On son les quatre barres?
    Foses en el mig del riu en forma d'àguila de poder ari?
    Qui okupa el mig del riu que li dona nom a la península?
    Qui s'amaga sota "el lucero" falangista?
    Que diguen la veritat. No son nacional-catalans, son nacional-espanyols.
    Quantes caretes!
    Quantes mentides!
    Resposta, més silenci!
    El silenci dels mesells.

    ResponElimina
  4. Xeic, perquè no us ajunteu tots els que voleu aquesta exposició, llogueu un local, i la poseu allí... això es diu la força de la societat civil de la que tant presumeixen alguns...

    Ah, que si no la paga l'ajuntament (diners de tots) no te gràcia, val, ja ho entenc...

    ResponElimina
  5. La C deu significar Confusió perque Deu-n'hi-do!! O sigui, CiU aprova la llei del Memorial Democratic, pero no vol aplicar les seves propostes. Van de catalans i moderns, pero volen mantenir els simbols del dictador que tan mal va fer a Catalunya. Si som independents, com sembla que vol votar Mas, que, encara tindrem el monument?!
    Tenen arguments pero no els volen donar en public a la taula redona de debat que s'ha organitzat.
    Aqui diuen alguna cosa, i a Ulldecona el contrari ...
    en fi, tot és molt confus.

    ResponElimina
  6. Morigan, confons les coses. Et penses que es un caprici tot plegat. Què et sembla que a l'Escorxador hi hagi una exposició que parle de les transformacions fetes entre el 2007 i el 2011? No és elctoralista? No està sent utilitzat per CiU abans de les eleccions? No tenen dret les entitats de Trotosa a tenir espais on poder exposar les seus propostes? Que no paguen esta gent de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa els seus impostas amb els que es paguen els espais públics? Quina és la entitat de Tortosa que vol pot pagar 1000 euros/setmana per exposar al Col·legi d'Arquitectes? Quina por tenen alguns al debat i a facilitar espais? Perquè algunes entitats tenen tot tipus de facilitats i d'altres no?
    La covardia se'ls menja i no volen que se sapiga fora de les Terres de l'Ebre, no sigue cas que la Casa Gran del Catalanisme estigue pordrida a les Terres de l'Ebre.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta