17 d’abril del 2011

La Setmana Santa de Tortosa guanya el nou centre d'interpretació

La rehabilitació de l'església de Sant Antoni permetrà a les confraries exposar tot l'any deu passos i les vestes · L'equipament turístic inclou un audiovisual ·

L'obertura del nou centre d'interpretació de la Setmana Santa, a l'antiga església de Sant Antoni, serà enguany el veritable punt fort de la Setmana Santa de Tortosa. El projecte posa punt final a una llarga reivindicació de l'Agrupació de Confraries, una entitat que feia més de trenta anys que buscava un lloc digne per conservar i exposar els passos. A més, la ciutat ha rehabilitat l'antiga església del segle XVII, situada al carrer Montcada i cremada l'estiu del 1936, per convertir-la en un nou equipament turístic, únic a Catalunya. Les obres han tingut un cost de més d'un milió d'euros. El govern de Ferran Bel (CiU i ERC) va apostar pel projecte, tot pactant una cessió amb el bisbat. Segons ha recordat Bel, l'Ajuntament es va estalviar 300.000 euros de l'expropiació pactada amb l'anterior govern municipal, que havia projectat fer un centre multicultural al solar de l'antiga església. També va ser necessària una modificació del pla integral del nucli antic (Pincat), finançat amb la llei de barris.

A banda de l'exposició permanent de deu dels onze passos de les confraries tortosines –només hi faltarà el pas del Despullament, que es quedarà a l'EMD de Jesús–, també s'aprofitarà l'antic cor de l'església per ubicar-hi altres elements de la Setmana Santa, com els hàbits de les vestes o els diversos estendards. A més a més, s'ha habilitat un segon nivell en què s'instal·larà una sala d'audiovisuals perquè els visitants puguen conèixer els aspectes més importants de la Setmana Santa de Tortosa.

El nou equipament ja es podrà visitar de franc durant els dies de Setmana Santa, tot i que després serà gestionat per l'Agrupació de Confraries, i es fixarà un preu d'entrada. Gairebé al mateix temps que les confraries entraven els passos i els guarnien, els operaris de l'empresa García Riera culminaven nou mesos d'obres, tot enllestint els últims detalls del centre d'interpretació.

Amb molta història · De fet, dimecres al vespre ja s'hi va fer el primer acte públic, amb una conferència del poeta Gerard Vergés. El proper dimarts, 19 d'abril, també hi haurà un altre acte, amb la presentació del llibre Confraria de l'oració de l'hort, que Joan-Hilari Muñoz ha escrit, precisament, per repassar la història de la confraria de Sant Antoni dels Pagesos, que fa tres anys va celebrar el seu 650è aniversari. La primera referència de la confraria tortosina dels Pagesos és del 1358, però l'antiga església del carrer Montcada podria ser del 1651. El temple es va mantenir obert al culte fins al juliol del 1936, quan va ser assaltat per un grup incontrolat de revolucionaris, que van calar-hi foc i van destruir el mobiliari litúrgic i l'arxiu gremial. Després de la guerra civil, l'església no es va reconstruir i va ser utilitzada com a fusteria i magatzem de l'organisme estatal Regiones Devastadas. Després, l'edifici del carrer Montcada va ser abandonat, tot i que durant una època va ser utilitzat, precisament, com a magatzem dels passos de Setmana Santa, fins als anys noranta. Però durant l'última dècada estava en ruïnes i, ja sense coberta, havia funcionat com un veritable abocador de les cases veïnes, que hi llançaven tot tipus de deixalles.

La processó de Rams aplegarà 1.600 vestes · L'Agrupació de Confraries espera que unes 1.600 vestes participen diumenge en la processó de la Passió, la més tradicional i multitudinària de la Setmana Santa tortosina. La processó de Rams començarà a les vuit a la plaça de la Cinta, i serà una edició especial. Enguany fa 70 anys que la processó va tornar a sortir pels carrers de la ciutat, l'any 1941, només amb el Crist de la Puríssima. En canvi, en l'actualitat desfilen onze passos, un fet que fa que la processó de Rams de Tortosa siga molt singular. A més, enguany cada confraria sortirà des d'un punt diferent, fins trobar-se a la plaça de la Cinta. Des del migdia, els passos es podran veure exposats a la plaça, des d'on sortirà la Tamborada.



Publicat a El Punt

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta