28 d’abril del 2011

L'aigua dels pous de Vinallop, en venda?


La Unió de Pagesos (UP) i la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) han reclamat aquest dimecres la paralització dels dotze pous d'emergència de Vinallop, al terme de Tortosa. Segons els dos col·lectius, aquesta és l'única manera d'evitar que els pous -que han de garantir el subministrament en cas d'un accident durant la descontaminació del pantà de Flix- siguen connectats a la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), i que l'aigua puga ser venuda en el futur. Segons va advertir el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, els pous seran de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que només podrà amortitzar la seua construcció -el pressupost és de cinc milions d'euros- amb la venda d'un cabal que pot assolir els 1.200 litres per segon. La PDE, UP i també la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta de l'Ebre de Roquetes consideren que els pous de Vinallop són un transvasament encobert.

+Més informació a El Punt:
-La PDE i UP també reclamen que s'aturen les obres dels pous de Vinallop




Imatge: Lluís Comí (PDE)

12 comentaris:

  1. No sé quina finalitat tenen al cap pels pous, pero per l"possible emergencia" esta clar que no serveixen.

    ResponElimina
  2. Evidentment que la planificació hidràulica la porten de fora, però no em crec que ningú del territori desconegui la finalitat ultima d’aquestes perforacions.
    Aquestes perforacions es fan dintre una propietat pràcticament a la vora del riu, i que en cas de contaminació procedent de Flix les invalidaria com solució de reserva. En tot cas sempre s’ha dit que desprès de la descontaminació del pantà, aquests pous es clausurarien.
    Si com sembla hi han indicis d’anar mes enllà del pactat, llavors es evident que l’Autoritat Hidràulica Competent tindrà un problema.

    ResponElimina
  3. Estic bastant d'acord amb McCalan.
    Si més no parlar de la majoria d'accions d'AGBAR en poder de SUEZ (bàsicament francesa)i la minoria de "La Caixa".
    No diré quin és el seu nom, però, una de les dones poderoses catalanes, si més no per parentela política, també te moltes propietats al sud de les antigues terres catalanes i antic emirat musulmà, al igual que Tortosa. Fins que els almoràvits els van unificar poc abans que en Ramon Berenguer es trobés Tortosa i Lleida desguarnides i sense rebre reforços, fundant dos marquesats propis.
    Que va unir després, en el pacte amb el Rei Ramir, pare de sa dona Peronel·la, anomenant-los Catalunya son fill el rei Alfons d'Aragó i Príncep dels comptats catalans com a Compte de Barcelona.
    Ve de temps això.
    Com l'intent de transvasament dels anys setanta, anomenat Xerta-Barcelona.
    A que no sabeu qui el portava entre mans?

    ResponElimina
  4. Veus canalero, Gustau explica molt bé el significat de les sigles. Algunes les conec, altres no, però tal com ho ha fet és molt didàctiu.
    Alguna objecció?

    Gràcies un altre cop, Gustau.

    ResponElimina
  5. Tot son transvasaments encoberts, quin argument més original! Si fos la PDE o UP jo fitxaria a Mourinho, gran expert en teories conspiratives.

    ResponElimina
  6. Muntat una paradeta Lluis!
    Promets!

    ResponElimina
  7. Mentre quede una goteta d'aigua en la que és pugue fer negoci, hi haurà propostes mes o menys clares de transvasament.

    Quan es va plantejar el CAT amb els seus 4m3/s de cabal, es va plantejar per a que l'aigua es gastes del Coll de Balaguer en allà.
    Però com la llei del mini deia que tenia que ser per abastir els pobles de la província de TGN, s'han trobat en que uns quants pobles d'estes terres tenen tan dret a aquesta aigua com el de TGN. Amb els pobles d'estes terres no contaven i ara els falta l’aigua que aquest gasten.

    Els pous aquest els solucionen el problema, l’aigua que fa falta per als pobles de les TTEE que vingui d'aquest pous i per al Camp de Tarragona els 4 m3/s com tenien previst.

    ResponElimina
  8. En lo dels transvassaments estem més sols que la una!crec que cap a dalt o cap a baix mo l'acabaran fotent...si no mireu com los que quan lo PP eren antitransvasistes (vease ERC, PSC i sobretot ICV amb lo rei Baltasar, d'infausta memòria) quan va faltar aigua pa regar los pati dels tarongers ja cavaven los clotets pa les tuberies!!ja sigue més o menys descarat (canal Xerta-Senia) se l'acabaran quedant

    ResponElimina
  9. Desastre; suposo que parles d'En Borrell , no ?

    ResponElimina
  10. Lluís, tens la memòria molt curteta, trobo. Recordes les estaques que van aprèixer a finals de 2007 i principis del 2008 pel Pallars? El govern corria a dir q no en sabia res de res i ara pregunta-li a qualsevol persona de l'ACA (agència catalana de l'aigua) què eren aquelles estaques. http://territori.scot.cat/cat/viewer.php?IDN=172
    Com sempre diuen: fins que la infraestructura no està feta, no podem parlar de transvasament...però i un cop feta? No hi ha qui ho pare.
    Si algú encara es pensa q els governants van amb el cor a la mà, d'il·lús jo el penso tractar.

    ResponElimina
  11. Als 70, Borell ?
    No serà Faura Sanmartín ?
    O Franquet ?

    ResponElimina
  12. Més calent Jotabé que McCalan.
    Però, en aquest cas, he d'aportar pistes i restringir anys.
    Diriem que després del Paco, ja que manava ell quan es va aprovar el projecte a 1974.
    Lo que ja no estava per masses gaites.
    Tot i que l'aigua ja es reclamava als comtats.
    Acèrrim defensor, però, durant molts anys.
    Com molts d'aquelles contrades.
    Si en calen més ho posaré "a huevo".
    Si us canseu ho deixem.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta