1 d’abril del 2011

L'exposició 'Símbols de Franco' arriba a Roquetes

La Biblioteca de Roquetes 'Mercè Lleixà' inaugura avui al vespre, a partir de les 19.00 hores, l'exposició 'Símbols de Franco' produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. La mostra arriba a Roquetes -on es podrà veure fins el 13 d'abril- després d'haver estat exposada a Ulldecona, i també després que la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa no haja trobat cap espai que la pogués acollir a la capital del Baix Ebre. L’alcalde de Roquetes, Francesc Gas, serà l'encarregat d'inaugurar l'exposició, en un acte que també comptarà amb la presència d'un tècnic del Memorial Democràtic, Toni Vidal. En acabar, també se servirà un vi d'honor.

Comissariada pels historiadors Jordi Guixé, cap de Projectes i Patrimoni Memorial del Memorial Democràtic, i Pilar Mateo, 'Símbols de Franco' és una exposició divulgativa de l’estudi del Cens de simbologia franquista de Catalunya, en què el Memorial Democràtic ha catalogat prop de 7.700 símbols franquistes els que encara perviuen a tot el país. D’aquests, la gran majoria són plaques d’habitatge, tot i que també s’han censat 41 rètols de carrers, 38 monuments, 26 creus i 20 gravats o relleus vinculats al franquisme. El cens es pot consultar al web del Memorial Democràtic.

Itinerant i d’entrada lliure, 'Símbols de Franco' es podrà visitar a Roquetes fins el 13 d’abril, a la biblioteca del municipi i en horari de 16.00 a 20.30 hores de dilluns a divendres i de 10.00 a 13.15 hores els dimecres i dissabtes. La mostra es divideix en sis àmbits temàtics: Feixisme, nacionalcatolicisme i propaganda; Franquisme a l’espai públic; Art i iconografia del franquisme; Arxiu de plaques; Intransició democràtica; Memòria democràtica versus simbologia franquista: conèixer abans d’actuar. Després d’haver-se presentat a Barcelona, Ulldecona i Roquetes, Símbols de Franco es podrà veure també al Museu Memorial de l’Exili (Mume), a la Jonquera, a partir del dissabte 30 d’abril.

Mentre països com Itàlia i Alemanya van promulgar lleis per fer desaparèixer la simbologia feixista de l’espai públic, a Espanya no ha estat fins trenta anys després d’haver elegit el primer govern democràtic que, a través d’una “llei de memòria històrica”, s’ha regulat –tímidament- la seua perdurabilitat. Què és el que s’ha de fer amb els símbols franquistes que han perdurat és només una de les qüestions que es plantegen en aquesta exposició. Però hi ha preguntes més impertinents en el seu rerefons: per què han sobreviscut tots aquests símbols en aquests més de trenta anys de democràcia?

'Símbols de Franco' interpel·la els diferents actors de la memòria col·lectiva i de la gestió de l’espai públic. Recerca, intervencions, manifestacions, iniciatives associatives privades, transgressions artístiques sobre símbols, o el llegat social del franquisme són els aspectes que s’han volgut transmetre a través d’audiovisuals, imatges històriques i actuals, reflexions d’historiadors i aportacions artístiques.

A banda de profusió de fotografies, la mostra incorpora elements originals de simbologia franquista, una instal·lació artística de Francesc Abad, dibuixos d’Andrés Rábago, El Roto, videos de Fernando Sánchez Castillo i textos originals dels historiadors Hilari Raguer, Conxita Mir, Pere Ysàs, Jordi Font, Pilar Mateo, Narcís Sellés, Montserrat Duch, Ricard Vinyes i Anna Maria Garcia. Així mateix, la mostra interpel·la el públic, en forma de consulta participativa, sobre què cal fer amb tres elements significatius de la simbologia franquista encara pervivents: el 'Valle de los Caídos', el monument franquista de Tortosa i els milers de plaques d’habitatge amb el jou i les fletxes.

2 comentaris:

  1. Aquesta tarda he anat a la inauguració. Un lloable esforç per part de la Comissió organitzadora.

    La gent hauria d'entendre que la reclamació fonamental és la recuperació de la dignitat democràtica del poble.

    Per desgràcia i ha tanta indiferència arrelada per tot arreu, que ratlla la indignitat. I així les coses semblen anar de mal en pitjor. Cal reclamar dignitat a tots els representants a les institucions, però el poble és el primer que ha de demostrar la seva dignitat, no tolerant nombroses injustícies.

    Les persones hem de reflexionar de tant en tant. Els pobles també.

    ResponElimina
  2. Si, aquesta exposició basicament fa aixo, exposa. Exposa uns fets i informació, i sobre aixo invita a reflexionar. No ens tanquem en banda, sino pensem realment que vol dir mantenir, o no, aquests simbols als espais publics.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta