24 de juny del 2011

Ascó atorga la llicència per construir el magatzem de residus individual


La junta de govern local d’Ascó ha autoritzat la construcció d’un Magatzem Temporal Individual (MTI) a l'interior del complex nuclear, en resposta a la sol·licitud que el titular de les centrals, l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), va presentar el 22 de gener del 2010. En realitat, va ser a l'agost del 2008 quan es va anunciar que l'Empresa Nacional de Residus Radioactius SA (Enresa) va adjudicar el disseny i la construcció de l'MTI d'Ascó a la companyia nord-americana Holtec Internacional, amb un pressupost d'uns 12 millones de euros. Tanmateix, aquesta llicència d'obres no serà efectiva fins que el Ministeri d’Indústria autoritzi la instal·lació, amb un informe previ del Consell de Seguretat Nuclear (CSN). En aquest sentit, l'MTI projectat a Ascó consta de dues lloses de formigó d’aproximadament 40 metres de longitud, 11 d’amplada i 60 centímetres de fondària cadascuna. A sobre d’aquesta estructura, s’hi aniran ubicant contenidors que allotjaran encapsulat el combustibe gastat, és a dir, els residus dels reactors d’Ascó I i II. Les dues lloses estaran situades dins d’un recinte de 28.700 metres quadrats que contindrà també un edifici auxiliar on s’hi guardarà el vehicle que transportarà els contenidors per les vies internes del complex nuclear des de l’edifici del reactor fins a la seua destinació.

La junta de govern local d'Ascço ha atorgat aquesta llicència d’obres condicionada després d’haver traslladat l’expedient a la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge i al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre que, al seu torn, el va traslladar als Serveis Terrotirials del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat a les Terres de l’Ebre. Segons ha recordat l'Ajuntament d'Ascó, l’ens comarcal i la delegació territorial de Medi Ambient i Habitatge van declarar-se "incompetents" en la matèria. Per la seua banda, la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge va emetre un informe favorable tot recomanant “incorporar vegetació arbòria (...), ser curosos amb els marges dels accessos que s’obrin (...) i donat que els contenidor cilíndircs romandran a l’aire lliure, caldrà donar-los un acabat d’un color present en l’entorn (...)”.

Davant l’aprovació d’aquesta llicència, l’Ajuntament d’Ascó ha volgut manifestar que la seua única competència en la tramitació d'aquest projecte és l'atorgament o la denegació de la llicència d'obres. Així, el consistori, com que el projecte compleix la normativa urbanística i ambiental, l’ha autoritzat.El titular de la central nuclear havia sol·licitat aquesta llicència atenent a la seua obligació normativa de garantir el buidatge del combustible dels reactors. Davant la saturació de les piscines de combustible (on fins ara s’ha guardat aquest combustible gastat), Ascó I no podria funcionar a partir de la propera recàrrega de combustible. Però els ajuntaments no són les administracions encarregades de decidir la continuïtat o el tancament d’una central nuclear. Amb tot, aquesta fórmula d’emmagatzemar el combustible gastat no té data de caducitat, i és ilimitada en el temps, i un MTI no té instal·lacions preparades per a reparar, en el cas que fos necessari, els contenidors cilíndrics. Segons l'Ajuntament d'Ascó, emmagatzemar així el combustible gastat no compta amb cap consens polític, mentre que el Congrés de Diputats va optar per un Magatzem Temporal Centralitzat (MTC), que comptarà amb un centre d’investigació, un parc empresarial i compensacions econòmiques per als municipis de l’entorn. Les votacions corresponents en Comissió d’Indústria (2004 i 2006) van donar llum verd per unanimitat de tots els grups, excepte el 2006, quan UPyD va abstenir-se. De fet, els magatzems individuals no formen part del Pla de Residus, document que regeix la planificació de residus nuclears a l’Estat espanyol.

Finalment, l’Ajuntament d’Ascó ha recordat que va presentar la seua candidatura a acollir l'MTC entenent que és el millor sistema per emmagatzemar de forma segura el combustible gastat, i "considerant aquesta instal·lació com un important agent de desenvolupament econòmic no només per a la Ribera d’Ebre, sinó per al conjunt de les Terres de l’Ebre". Actualment, el consistori continua creient que la candidatura d'Ascó a l'MTC és "la millor" des del punt de vista tècnic.

Imatge: Green Capital

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta