22 de juliol del 2011

Parlament de l'alcalde de Tortosa a la inauguració de la XVI Festa del Renaixement


Bona nit i benvinguts tots a la Tortosa del Renaixement.

Avui comença la setzena edició de la Festa del Renaixement. Tortosa torna a submergir-se, durant quatre dies, en la seva època de major esplendor. La ciutat s’ha engalanat i els seus ciutadans s’han vestit d’època per rebre amb honors una de les festes que millor projecten la nostra ciutat de cara enfora. Una festa que, després de quinze anys, està plenament consolidada i reconeguda com una de les millors recreacions històriques que es fan actualment a Europa.

Des d’avui i fins diumenge, els carrers i places del nucli antic reculen en el temps i ens presenten dos mercats d’època amb vora dues-centes parades d’artesans. Catorze campaments repartits per tot el centre històric ambienten la ciutat i ens acosten a la vida quotidiana de la Tortosa de fa cinc-cents anys. Igual que les tavernes de la Ruta de la Saboga o els restaurants que s’impliquen amb el Mengeu de Festa, incorporant a les seves cartes productes genuïns del Renaixement que els experts han sabut trobar i adaptar.

L’ambientació de la Tortosa del Renaixement es completa amb un atapeït programa d’actuacions a càrrec de 32 companyies que oferiran més de 60 espectacles. El més veterà de tots, la Taverna d’Enrico, que enguany compleix 15 anys. Però també els convido a veure el debut de la primera promoció de l’Escola Municipal de Teatre, amb un espectacle de Commedia dell’Arte. Aquí on som, la plaça de l’Absis, serà escenari de l’espectacle La Gàrgola i la Donzella. Duels a les Muralles, de la Colla Jove de Dolçainers; Dommus Horribilis, de Teatrant; i Cantem a l’Amor Cortés, de la Coral Vent de Dalt, completen l’oferta dels espectacles de pagament. La resta d’espectacles, fins a 60, que podrem gaudir pels carrers del nucli antic de Tortosa, són gratuïts.

M’agradaria, un any més, fer un reconeixement, arribats en aquest punt, a les persones i entitats que fan possible els espectacles de producció pròpia, que són més de la meitat dels que podrem veure durant aquests dies. Són l’ànima de la Festa del Renaixement. Els que l’han nodrit des de bon començament i s’han format durant aquests setze anys. Però que ningú no s’equivoqui. Són gent de casa, que han creat a Tortosa per a la nostra Festa del Renaixement, espectacles de qualitat que han acabat exportant a altres indrets d’Europa on es fan altres festes de recreació històrica. És el cas de la festes de recreació històrica de Le Puy o Villeneuve Louvet, a França, Sulomon, a Itàlia, Castro Marin, a Portugal, i Ubeda i Logronyo a Espanya, entre molts altres llocs.

Reitero el meu agraïment i felicitació a totes aquestes persones, perquè han ajudat a fer gran la Festa del Renaixement, i s’han convertit en autèntics ambaixadors de la festa i de Tortosa per tot arreu on han viatjat.

Em voldria referir, per un moment, a aquest espai. Som a la plaça de l’Absis, a la rehabilitada plaça de l’Absis per ser exactes. Un espai emblemàtic del centre històric de Tortosa que hem recuperat per a la ciutat. I al qual hem afegit aquesta nova plaça que tenim aquí a dalt, al barri del Castell. Durant les últimes edicions de la Festa del Renaixement, i aquesta tampoc no se n’escapa, hem hagut de conviure amb les obres de rehabilitació del nucli antic que des de l’Ajuntament hem tirat endavant amb el finançament de la Llei de Barris. Els veïns i els ciutadans, tot l’any, i els visitants de la Festa, durant aquests dies, hem hagut de patir algunes restriccions. Però les molèsties hauran valgut la pena. I avui ja podem gaudir d’aquesta plaça i d’altres espais com els carrers del Vall, Ciutat, Croera, la Rosa, Bisbe Aznar, la plaça de la Cinta, i molts altres. Una altra obra emblemàtica finalitzada, que servirà també d’espai per a una de les activitats de la Festa, són les escales de la Catedral, finançada parcialment en aquest cas pel mecenes José Celma, al qual també vull deixar constància el meu reconeixement des d’aquí. Al Rastre actualment tenim en obres la plaça de Sant Joan i el carrer Replà, una vegada finalitzada la urbanització de l’eixample del barri, amb la completa renovació dels carrers Topete, Consol, Callao, Méndez Núñez i Ros de Medrano. Al barri de Santa Clara estem finalitzant el Casal i la plaça Nova de Santa Clara, i recentment hem iniciat la rehabilitació de l’antiga església de Sant Francesc. Una altra antiga església recuperada ha estat la de Sant Antoni, on vàrem posar en marxa la primavera passada el Centre d’Interpretació de la Setmana Santa. Són moltes les actuacions que hem fet en els últims anys al nucli antic de Tortosa. Queda encara molta feina a fer, com per exemple la urbanització del barri del Castell o del barri de Sant Jaume; aquest últim, per cert, hem acabat de netejar-lo de runa conjuntament amb l’Incasol. El centre i nucli antic de Tortosa ha viscut un canvi molt important. Però la transformació per la qual apostem des de l’Ajuntament de Tortosa va molt més enllà de la rehabilitació i urbanització d’espais públics. El nostre objectiu ara ha de ser aconseguir que vingui gent a viure al nucli antic.

Voldria saludar, abans d’anar acabant, al nostre pregoner. Francesc Xavier Solà és el Secretari del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. És una persona que podria definir com un activista cultural que estima molt el seu país, que coneix perfectament el món municipal –fins fa pocs mesos era tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic- i que, des de la distància, coneix també la feina feta al nucli antic de Tortosa, amb el suport de la Llei de Barris. Durant més de quatre anys hem estat compartint, tots dos en representació de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, l’ACM, haver estat membres de la Comissió de Gestió del Fons de Programa de Millora de Barris i Àrees Urbanes, des d’on hem pogut constatar la transformació que ha provocat la Llei de Barris a molts indrets del país, i també a Tortosa. T’agraeixo Xavier que hagis acceptat a participar com a pregoner de la Festa del Renaixement, una festa que, com pots observar, és molt especial per a nosaltres.



Abans de donar pas al pregoner, voldria fer un apartat final d’agraïments, perquè la Festa del Renaixement és possible gràcies a moltes persones que passen molts mesos preparant-la i dedicant hores i molt d’esforç al que tots vostès veuran durant aquests quatre dies. El meu reconeixement, en primer lloc, al fins fa poc director de la Festa i actualment regidor de Festes i procurador de la Festa del Renaixement, Domingo Tomàs, perquè ha demostrat la capacitat de forjar i liderar un equip de persones que fa que funcioni tot l’engranatge de la Festa.

Vull tenir unes paraules d’agraïment especial per a Jordi Folqué, el regidor de la Festa del Renaixement d’aquests últims quatre anys, amb el que hem compartit moltes hores de feina.

Agraïment a l’Associació Plat i Got, i als comerciants de la ciutat que engalanen les seves botigues i treuen les parades en el marc del Taulell al Carrer, per la implicació que demostren amb la Festa any rere any. Vull donar les gràcies també a la cap del departament de Festes, Cristina Gilabert, i als membres del seu equip: Oriol, Maria Rosa, Eli. A tots, un reconeixement pel vostre treball al llarg de l’any.

Agraïment als principals col·laboradors de l’organització de la Festa. A Marga Julià i a Toni Lara. Gràcies al personal de la Brigada, de la Policia Local i de tot l’Ajuntament de Tortosa.

Gràcies a la Cambra de Comerç i a l’Agrupació Centre Comercial, per la seva important col·laboració.

El meu reconeixement, un any més, a totes les colles i entitats de cultura popular, per la seva implicació amb la Festa del Renaixement. La vostra participació és i ha estat clau per a l’èxit d’aquesta festa.

Un reconeixement, finalment, que faig extensiu al voluntariat, a les entitats i associacions que participen i que dediquen moltes hores a fer que la Festa del Renaixement cada any sigui millor.

Agraïment a les institucions com la Generalitat, Diputació, IDECE, empreses públiques i patrocinadors privats que, malgrat el context difícil en què estem, han col·laborat amb la Festa.

Un agraïment especial a tots els membres del comitè organitzador i del comitè assessor. I un reconeixement als anteriors procuradors de la Festa: Ramon Cardús, Ismael Roldan, Jordi Bonilla i Jordi Folqué.

Abans deia que l’ànima de la festa són les companyies de producció d’espectacles propis. I és cert. Però segurament no és just del tot. Perquè tots els que he anomenat anteriorment són també l’ànima de la Festa. Segurament la Festa del Renaixement deu tenir una ànima molt gran perquè hi hagi tanta gent, perquè aquí dins també hi sou vosaltres: els milers de tortosines i tortosins que cada any, durant uns dies, obriu l’armari, us vestiu d’època i participeu també d’aquest viatge col·lectiu al nostre passat més esplendorós. A totes i a tots, moltes gràcies.

Bona Festa del Renaixement! Visca la Vegueria de Tortosa!

Ferran Bel
és alcalde de Tortosa i procurador en cap de la Festa del Renaixement

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta