22 de juliol del 2011

Tortosa entra en el túnel del temps per reviure l'esplendor del Renaixement


La XVI Festa del Renaixement ha començat aquest dijous al vespre i s'allargarà fins al proper diumenge, 24 de juliol. Són quatre dies en què els visitants podran gaudir de més de 60 espectacles, que produeixen 32 companyies del territori i d'altres països d'Europa. Catorze campaments, dos mercats d'època amb unes 200 parades d'artesans, l'itinerari de tavernes de la Ruta de la Saboga, i centenars de ciutadans vestits d'època configuren una festa de recreació històrica reconeguda a nivell nacional, estatal i internacional, i que està entre les millors d'Europa. Aquest dijous al vespre ha començat la festa amb l'acte inaugural, amb la cerimònia d'obertura de portes al Portal del Romeu, i amb l'entrada de les banderes de la Ciutat i de la Vegueria de Tortosa pel túnel del temps del segle XVI. El pregó d'enguany ha anat a càrrec del secretari general de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Solà. Durant l'acte inaugural també s'ha lliurat l'Estendard de la Festa a l'Associació Cultural Terra d'Aigua, amb motiu del cinquè aniversari del Campament de les Quincalles. El pregoner ha fet en el seu parlament un viatge al segle XVI esmentant un passatge dels "Col·loquis de la Insigne Ciutat de Tortosa", de Cristòfor Despuig, en el qual s'explica un debat polític i lingüístic que curiosament, i malgrat el pas del temps, es manté encara en l'actualitat, i que "descriu perfectament la raó i la voluntat del poble per a mantenir la seva identitat i la seva cultura, mitjançant la seva llengua". Solà ha assenyalat que el sentit de comunitat era una de les característiques del Renaixement, del qual "Catalunya se n'impregnà i encara avui en som hereus".

L'alcalde i Procurador en Cap, Ferran Bel, ha dirigit unes paraules al públic per agrair, essencialment, a totes les persones que fan possible la Festa del Renaixement, especialment a la ciutadania, per la seua implicació vestint-se d'època, i també a l'organització. Bel ha fet un breu repàs de les actuacions de millora del nucli antic que s'han dut a terme per part de l'Ajuntament i ha avançat que malgrat que les obres del pla integral del nucli antic de Tortosa (Pincat) estan en la seua recta final i que la millora de tot l'àmbit és evident, queden encara molts reptes per endavant, sent un de principal el de portar-hi gent a viure. Per la seua banda, el Procurador de la Festa del Renaixement i regidor de Festes, Domingo Tomàs, ha destacat la importància de les aportacions que fan els diferents col·lectius a una Festa que "ha consolidat una participació ciutadana sense precedents". Tomàs, igual que ho ha fet l'alcalde de Tortosa, ha agraït especialment la dedicació de l'anterior regidor de Festes i Procurador de la Festa, Jordi Folqué. Aquest divendres, a partir de les set del vespre, es fa la inauguració del Taulell al Carrer, a càrrec de la directora dels serveis territorials d'Empresa i Ocupació, Mercè Miralles. Consulteu el programa d'actes clicant aquí.

Imatge Ajuntament de Tortosa

2 comentaris:

  1. N'hi ha qui pensen que no ha sortit mai del Tunel del Temps ... ;)
    Bones festes i a passar-ho bé, tothom - ens veiem el dilluns amb ressaca ...

    ResponElimina
  2. Deixeu-me afegir que el secretari general de Cultura va acabar el seu pregó cantant i fent cantar al personal. Com si d'un director de coral es tractés, Solà, va improvisar amb el public i "procuradors" un petit cant inclús apartant-se del micro i dirigint els espectadors. Si més no, original. De moment al menys veig que no ha plogut.
    Ara, vull pensar que no serà premonitori però, de public a l'absis de la Catedral em va semblar que n'hi havia menys que altres anys. No així a la plaça de l'ajuntament, tot i que l'acte d'inauguració, en alguns moments, vaig trobar que li faltava ritme i sobrava alguna pausa.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta