14 d’octubre del 2011

Deltebre es mobilitza en defensa de la sanitat pública

Els metges de Deltebre han d’assumir més de 1.800 pacients i les urgències des de l’Ampolla fins als Eucaliptus per les retallades. Diumenge farà una manifestació en defensa dels serveis sanitaris · 

Més de 200 persones van omplir ahir a la nit la sala d'actes de la biblioteca de Deltebre, on va tenir lloc l’assemblea informativa sobre la situació actual de la sanitat pública al municipi i a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. A l’assemblea van participar la Plataforma per la Salut de les Terres de l’Ebre i personal sanitari del CAP Deltebre. La doctora Clàudia Curto, metge de família del CAP Deltebre, va explicar a l’assemblea que des de meitats del mes de setembre s’ha rescindit el contracte a tot el personal eventual del centre de Deltebre. Això ha afectat tres metges (un pediatra, un de medicina general i un d’urgències), duess infermeres i dos administratius. Fruit d’aquesta reestructuració, la doctora Curto ha denunciat que ara els facultatius que queden a Deltebre han d’assumir els pacients que s’han quedat sense metge de capçalera. Això ha suposat un increment mitjà de 280 usuaris per metge que estan arribant a xifres d’entre 1.800 i 1.900 pacients a Deltebre. Segons la doctora Curto “això és una càrrega per a tothom, els metges hem de visitar més pacients amb el mateix temps i menys personal, i els usuaris han d’esperar més temps”. A tot això cal afegir que no es cobreixen ni baixes ni vacances i que els facultatius del CAP s’han de repartir la feina. A més, ha afegit que ja es comencen a notar els efectes de les llargues llistes d’espera que afecten a les visites a especialistes i a les proves diagnòstiques.

Pel que fa a les urgències des de l’1 de juliol, el CAP Deltebre cobreix també tota l’Àrea de Sant Jaume d’Enveja, els Muntells i Els Eucaliptus i des del setembre també l’atenció continuada de l’àrea de l’Ampolla, Camarles i l’Aldea, ja que a partir de les 00.00h al CAP de l’Aldea només es queda el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). Els metges i les infermeres denuncien que han de cobrir una àrea de població massa gran i que en cas que siguin requerits en un domicili als Muntells o Cap Roig poden estar més d’una hora fora del CAP. En el cas dels administratius, la doctora Curto ha explicat que s’ha passat de sis a quatre professionals i que això s’ha traduït en llargues cues, sobretot a l’hora de demanar visites. Pel que fa a la plaça de pediatra la doctora Curto ha explicat que “després de reclamar” finalment el departament ha cobert la plaça si bé és compartida, tres tardes a la setmana, amb Sant Jaume d’Enveja. A Deltebre feia més de 10 anys que hi havia dos pediatres d’estructura, donat el volum de població.

Per la seua banda, la Plataforma per la Salut de les Terres de l’Ebre va denunciar totes les retallades que està patint l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, amb 77 llits tancats, una reducció dràstica de l’activitat quirúrgica i la conseqüent retallada de personal i serveis. Segons Pere Genaró, les Terres de l’Ebre haurien de quedar fora d’aquestes retallades ja que és un territori gran i aïllat amb molta població envellida i va denunciar que “s’està trencant l’equitat en la prestació dels serveis sanitaris”.

Tots els professionals de la salut que van participar en l’assemblea van cridar la gent a manifestar-se diumenge a Deltebre en defensa de la sanitat pública. La manifestació sortirà a les 11.00 hores de davant del CAP Deltebre i arribarà fins al pont Lo Passador després de passar per l'avinguda Esportiva, Generalitat, Robert Graupera i el carrer Girona. Per tancar l’assemblea, l’alcalde de Deltebre, Gervasi Aspa, va reiterar que a la població tenen un problema amb el servei d’ambulàncies. "Tenim cues, tenim 1.800 pacients per metge, tenim llistes d’espera... I tot té un límit”, va advertir. Finalment, Aspa va fer una crida als assistents a manifestar-se diumenge: “La gent va parar el transvasament de l’Ebre i, si anem tots a la manifestació, d’aquesta també ens en sortirem”.

Imatge Ajuntament de Deltebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta