12 d’octubre del 2011

Manifest dels metges residents de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta

Sovint oblidem que els hospitals son font d’innovació, recerca i docència. La tisorada en Sanitat està menystenint la formació del capital humà que donarà lloc als metges del demà. Hipotecar el futur de la sanitat amb polítiques miops i actuacions irracionals, ens ha mogut al col·lectiu de metges intern residents (MIR) a elaborar tot un seguit de reflexions que ens agradaria compartir amb la resta de ciutadania.

Es de tots conegut que la Conselleria de Salut ha reduït de forma dràstica el pressupost dels hospitals catalans i que esta fet s’ha traduït en una reducció de l’activitat que s’hi du a terme. És obvi que la qualitat assistencial ha disminuït, però estem també disposats a hipotecar la qualitat de la sanitat del demà? La impressió és que este fet no s’ha tingut en compte i que si s’ha fet no s’ha valorat com deuria. Ens centrem en l’Hospital Verge de la Cinta. Per raons pressupostàries el poper any el servei de Ginecologia i obstetrícia no convocarà la plaça MIR. Un servei amb metges residents és un servei que aposta per la recerca i la innovació i això repercuteix en una millor assistència. Un cop més la tisora miop de l’administració malbarata una oportunitat per crèixer i apostar pel principal actiu del demà que no és altre que els metges MIR de l’avui.

Però perdre places MIR no és l’únic efecte colateral de la retallada, la paràlisi ocasionada pel tancament de plantes d'hospitalització i la derivació de pacients que fins ara s’atenien al nostre hospital a altres centres, ens resta possibilitats per adquirir habilitats assistencials. El metge MIR aprèn estudiant, implicant-se però sobre tot treballant. La limitació de les hores destinades a l’atenció continuada (guàrdies), en alguns casos fins i tot per sota del número que marca el programa docent, redueix la quantitat d’hores acumulades de pràctica clínica. La disminució de l’activitat quirúrgica afecta de forma determinant l’adquisició d’habilitats quirúrgiques. El Pla Troncal de Formació per a residents és una incògnita... però el pitjor de tot és haver de formar-se en un entorn descohesionat, desmotivat, on la recerca, la innovació i la formació han passat a ser miratges del que havien estat fa poc més d’un any.

La societat ha de saber que les conseqüències de l’actual tisorada no només estan malmentent l’assitència actual sino que estant hipotecant la sanitat del demà; ja que del nostre bagatge assistencial i de la nostra destresa quirúrgica dependrà que el sistema sanitari del futur sigui almenys tan bo com l’actual.

+Info:
-Conflicte a l'hospital de Tortosa per la tisorada en hores extres als residents

Imatge Residents Hospital Verge de la Cinta de Tortosa

7 comentaris:

  1. Tenir un grup de gent nombrós estudiant 10 anys (pagant aquests estudis en un 95% per la Generalitat) i després que fugin a treballar a l'estranger perquè es fa una política severa de retallades és un despropòsit.

    Fa 3 anys s'havien d'importar metges d'arreu,tots coincidiem que allò era fruit d'una mala planificació, ara en sobren. Estan planificant bé o a massa curt termini?

    El lema diu "en menys podem fer més". Jo crec que en menys farem menys, però m'agradaria equivocar-me! De moment, crec que estem a l'inici d'una FUGA DE CERVELLS!

    ResponElimina
  2. S'estan carregant un dels millors sistemes sanitaris del món, tant en funcionament com en formació...senyors, aquesta gent firmant és la que els atendrà a urgències, els operarà i cuidarà el dia de demà i no la merda de buròcrates i gestors que tenim en sanitat per als que vostès només són un número i natros un ramat de borregos per a pasturar cap als seus interessos personals. Darrera d'ells hi ha molt de treball i sacrifici i vostès seran els seus beneficiaris, potser no ens donaran diners, però ens podran donar salut i qualitat de vida, pensin-ho bé. Vergonyós que gent com Boi Ruiz, Francesc Sancho se denominen metges!

    ResponElimina
  3. Ho dic exactament com m'ho va dir un metge:
    " Al pas que anem, la sanitat ( principalment a l'hospital ) l'acabaran deixant com jo me la vaig trobar fa 25 anys, quant vaig vindre a Tortosa "

    ResponElimina
  4. Quan es treballa es té experiència en el treball per al que s'ha estudiat però si es vol experiència per a poder treballar i aconseguir punts, com es podrà teballar si no es té experiència laboral per demostrar?

    ResponElimina
  5. A mi el que em fa gracia es lo de la “fuga de cervells”... De ben segur qui s’escandalitza d’aquest fet te una bona cobertura i aixopluc suficient com per no tenir que “fugar-se”.

    ResponElimina
  6. La "fuga de cervells" que diu en MCCalan és un dels pitjors mals que pot patir un estat...així es perden professionals de gran calibre i intel.ligència i se'n van a països que els reben amb els braços oberts mentre que la nostra societat se'n, queda sense!

    ResponElimina
  7. Crec que aquesta contra de La Vanguardia pot ser útil per entendre el fenomen de la fuga de cervells, i perquè molts joves decideixen emigrar allí on els valoren, els protegeixen i els paguen millor.

    http://www.lavanguardia.com/20110916/54216557817/en-alemania-tambien-pagamos-con-autoestima.html

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta