20 de febrer del 2012

Recoder confia en què el nou PHN no inclourà cap transvasament de l'Ebre




Arias Cañete promet al conseller de Territori i Sostenibilitat l'aprovació del pla de conca de l'Ebre i un nou pla hidrològic basat en criteris "científics" i "no polítics" ·

El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, s'ha compromès aquest dilluns amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, a fonamentar el nou Plan Hidrológico Nacional (PHN) en criteris "científics" i "no polítics o territorials". Així ho ha explicat el mateix conseller quan s'ha acabat la primera reunió que tots dos han celebrat a Madrid. En aquesta línia, Recoder ha valorat que l'aprovació d'un pla de conca de l'Ebre basat en aquests criteris faria impossible plantejar un transvasament de l'Ebre. De fet, ha revelat que Arias Cañete ha afirmat també que no té cap intenció de plantejar un PHN "com el d'abans", en referència al pla que el govern de José María Aznar va impulsar durant la seua segona legislatura. Amb tot, Recoder ha deixat clar que en cap moment s'ha pronunciat la paraula 'transvasament' durant la reunió.

En canvi, Recoder ha explicat als periodistes que Arias Cañete s'ha compromès a elaborar el pla de la conca de l'Ebre que l'anterior executiu espanyol va deixar per aprovar. Així, el govern sospita que l'equip de José Luis Rodríguez Zapatero no el va tirar endavant perquè els compromisos de cabals, aigües amunt del Delta, no permetien garantir els mínims ecològics per al tram final del riu, tal com obliga la Directiva Marc de l'Aigua de la Unió Europea. Així, l'executiu espanyol posarà en marxa ara aquest pla de conca, i ho farà "des d'una perspectiva científica, i no política, per cobrir les necessitats d'uns o altres territoris". Per tant, segons el conseller, la Generalitat li farà arribar "tots els estudis que ha elaborat d'Agència Catalana de l'Aigua sobre quins són els cabals necessaris al tram final del riu Ebre", que precisament "avalen la preocupació sobre els cabals ecològics del riu".

"Més enllà que hi hagués algú que estigués pensant en transvasaments entre conques, que aquesta tarda no tenim aquesta sensació, si el pla de conca s'elabora des d'una perspectiva científica que no serà possible ni tan sols plantejar un possible transvasament", ha remarcat Recode. I és que, segons Recoder, en la reunió d'aquest dilluns Arias Cañete "no ha plantejat" cap mena de transvasament. "Aquesta és una paraula que no ha existit a la reunió per part del ministre", ha assegurat el conseller. En tot cas Recoder, s'ha mostrat prudent, perquè "gat escaldat fuig de l'aigua". Segons Recoder, el govern català no tirarà coets a l'aire ni abaixa la guàrdia. "Espero que d'aquí dos dies el ministre Cañete no faci unes declaracions que tirin aigua al vi", ha sentenciat. En canvi, Recoder no ha posat sobre la taula l'alternativa del transvasament del Roine, tot i que la Generalitat manté que és una opció a tenir en compte per plantar cara a sequeres de més de dos anys. "Segur que tindrem més ocasions per tornar a parlar d'aquests temes", ha conclòs el conseller.

Imatge ACN

1 comentari:

  1. Clar que no faràn un PHN com el d'abans - per que ja no els cal .... tenen el transvasament a BCN ben lligat a traves de Segarra/Garrigues amb l'acord de CiU, i algun que altre partit segurament.
    A Castellò, ho tenen ja mig madur, anys d'anar construint el canal, una mica de pausa i confusio fins que vegin que "no es factible", i a vendre l'aigua als Marinadors i cia.
    Si tots els governs autonomics, i estatals, hi estan d'accord, clar que no caldrà un PHN confrontacional com el d'abans. Fins i tot no cal dir la paraula magica transvasament, que ja tenen d'altres - pais en xarxa, transferencia d'excedents, bancs d'aigua, regants que no poden pagar, interconexions etc etc.
    Boniques paraules ahir a la reunio, pero trobo que continuem estant fotuts :(

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta