22 de novembre del 2013

El pressupost de Tortosa per al 2014 destinarà 560.000 euros a millores en la via pública



TORTOSA (Baix Ebre).- L'increment dels ingressos de l'Impost de Béns Immobles (IBI), gràcies a l'avançament de la revisió cadastral, permetrà a l'Ajuntament de Tortosa quadrar un pressupost de 30,92 milions d'euros -un 1,34% més que l'anterior- per al pròxim 2014 mantenint el nivell de despesa i evitant "ajustos significatius". Més i tot, l'equip de govern de CiU preveu aconseguir també una amortització de deute rècord, de 5,23 milions d'euros, per tancar el mandat per sota del nivell de 2007. Les inversions previstes, majorment les pendents del Pla Integral del Nucli Antic, estaran condicionades al pagament del deute d'entre 6 i 7 milions de la Generalitat. També es destinaran 560.000 euros a millores de la via pública.

Concretament, els comptes presentats aquest divendres preveuen un increment dels ingressos corrents del 2,31% que, segons s'han esforçat a remarcar l'alcalde, Ferran Bel, i la tinent d'alcalde de Serveis Centrals, Matilde Villarroya, no provindran d'una major pressió fiscal de la ciutadania. Principalment, han indicat, es podrà recaptar més gràcies a una millora dels processos administratius a l'hora de "descobrir el frau" existent en impostos com l'IBI.

Això ha estat possible, segons ha reconegut Bel, gràcies a l'avançament del procés de regularització cadastral que ha endegat el govern espanyol, que a Tortosa registrava fins a 500 incidències. Durant aquest 2013, l'actualització ha permès obtenir uns ingressos d'1,5 milions d'euros de ciutadans que no pagaven. L'alcalde ja ha avançat que l'Ajuntament "perseverarà" en aquesta línia per poder mantenir el nivell de despesa sense noves retallades "destacables" i "mantenint la qualitat dels serveis públics".

Al mateix temps, tant Bel com Villarroya, a més, s'han vantat d'haver congelat la majoria d'impostos i haver reduït algunes taxes, com la d d'escombraries, en un 5%. La previsió per aquest 2014, és també que les subvencions finalistes siguin més elevades, així com ingressos de capital per a executar inversions. Segons han apuntat, les previsions "molt prudents i conservadores" sobre impostos indirectes -que cauen un -51,72%- com el d'obres, amb poc més de 100.000 euros, una pauta a la baixa que també se segueix en la previsió de transferències corrents, especialment les provinents de l'Estat.

A l'altre cantó, en l'àmbit de les despeses, la previsió d'amortitzar 5,23 milions d'euros de deute financer del consistori d'euros ha estat presentada com una de les grans fites. Una xifra "com no s'havia vist mai a Tortosa", segons Bel: "complint això i el del 2015 aconseguirem l'objectiu que ens havíem marcat de deixar l'Ajuntament, figuradament, perquè els ciutadans decidiran, amb menys endeutament del que vam trobar el 2007. Si es compleix, serem el primer alcalde i primera tinent d'alcalde que deixem el deute més baix del que vam trobar".

Addicionalment, Villarroya ha assenyalat que la despesa corrent es reduirà de forma mínima després de la renegociació de contractes de servei -amb -3,98%-. També es mantindrà la política d'amortitzar les places de la plantilla de treballadors municipals, reduint amb -1,39% aquest capítol. Malgrat això, la regidora insisteix que els serveis i programes "mantindran el mateix nivell d'eficiència". "Ja està tot racionalitzat i no cal fer tants ajustos", ha indicat. S'incrementen les aportacions a entitats assistencials i es mantenen les subvencions al teixit associatiu.

Inversions condicionades

Les obres urbanístiques i de manteniment de la via pública prenen tot el protagonisme en el capítol d'inversions que, entre la societat de gestió urbanística GUMTSA i el consistori, sumen per aquest 2014 uns 3,8 milions d'euros. L'equip de govern ha subratllat que es destinaran 560.000 euros a actuacions de manteniment i millora de la via pública, distribuïdes pels diferents barris i amb especial èmfasi en la pavimentació de carrers.

Però seran, novament, les obres encara pendents del Pla Integral del Nucli Antic de Tortosa (Pincat), les que conformen el gruix d'actuacions previstes, principalment per la GUMTSA. La més prioritària, segons l'alcalde, serà la urbanització dels carrers Montcada, Bonaire, Progrés i les places Montserrat i del Garrofer, que sumen uns 960.000 euros. També figura la rehabilitació de l'església de Sant Francesc -570.000-, la urbanització del carrer Sant Francesc -496.000- i obres i expropiacions del barri del castell -810.000-.

Malgrat aquesta previsió, i segons ha reconegut Bel, l'execució d'aquestes obres incloses en la Llei de Barris, no tindrà lloc fins que el consistori no comenci a cobrar els endarreriments pendents de la Generalitat, que s'ha "incrementat molt". En total, el Govern deu entre 6 i 7 milions d'euros al municipi, principalment pel Pincat. "Tenim finançament però no tresoreria", ha explicat. Aquesta mateixa premissa s'aplica a la resta d'inversions, incorporant-se només les que tenen "finançament garantit". Al marge de les ja esmentades, també es preveuen partides pel Pla de Foment Turístic i la rehabilitació dels assecadors de pauma de la pedania dels Reguers.

Per a Villarroya, el resultat d'aquests comptes -que en el cas del grup municipal s'eleven fins els 30,92 milions, un 21% més per la incorporació del pressupost de la societat Tortosa Salut, que gestiona la Clínica Terres de l'Ebre- és fruit de la "feina feta" amb anterioritat, amb l'aplicació de retallades durant els últims anys. Segons ha recordat, els comptes es veuen condicionats per les lleis superiors que obliguen a l'equilibri pressupostari, les restriccions de crèdit o el Pla d'Ajust Financer obert pel consistori, així com per la situació econòmica global. Malgrat això, confia, la regidora, aquesta previsió serà "la base per al creixement posterior".

Via ACN (Jordi Marsal)

17 comentaris:

  1. Canviar aparcaments en bateria per aparcaments en linia, cedir la meitat del parc per a que els paradistes del mercat puguin aparcar (la majoria no son furgonetes, son turismes), tenir la plaça de l'auditori setmanes i setmanes tancada i a saber si la tornaran a obrir per a poder aparcar.

    Senyors i senyores de l'Ajuntament:

    I ELS VEÏNS DEL CASC ANTIC ON PODEM APARCAR DE FORMA GRATUITA ?
    I SI EM D'ANAR A CASA CARREGATS?

    QUINA FALTA DE RESPECTE, NO TENIU VERGONYA

    ResponElimina
  2. Si només fos vergonya ...

    ResponElimina
  3. Disculpa Cinta, però els aparcaments del parc son il·legals encara que tolerats. Tot el Parc és zona verda, incloent el passeig de les bicicletes. Lo que els polítics ocupen el Patronat i cap vol perdre votants (sigue del partit que sigue).
    El casc antic i el mercat no estan fets per a donar aparcament a tants de cotxes. Si de cas haurien de fer lliures els de pagament que existeixen i organitzar-ho per la descarrega d'alguna manera.
    De totes maneres entenc del que et queixes, però, no te una solució fàcil. Tant és així que l'Alcalde no ho veu, de fet, a ell ja no se'l veu caminant per Tortosa, igual a Madrid sigue més fàcil trobar-lo .
    La vida cada cop és més difícil a aquesta ciutat. I això que l'emigració tortosina, sobre tot de gent amb estudis, continua sagnant la seva idiosincràsia contínuament. Uns pressuposts que ens continuen portant cap un futur incert, lluny dels nostres fills i amb mancances cada cop més grans. No ens queda gaire futur a Tortosa i seguim mirant sense cap ull.

    ResponElimina
  4. A ningú li crida l'atenció que un govern que retalla a tort i a dret, dedique 20 M €, un 21% del pressupost a pagar quelcom tant deficitari (segons CiU) com una Clínica?

    ResponElimina
  5. ...si se fijan, veran que los dos unicos ayuntamientos que hay fuertes en las tierras del Ebre, son los que mantienen centros hospitalarios (Tortosa-Amposta)...

    ResponElimina
  6. La Clinica Terres de l'Ebre no era deficitària, se va vendre per tapar els forats del dèficit dels centres barcelonins de l'asseguradora. La va comprar l'Ajuntament tortosí, el que deia no fins fa gaire que estava endeutat, i va cedir la seva gestió a Sagessa (propietaria de l'Hospital de Jesús, Mora o Reus entre d'altres). Creant-se així un consorci public/privat dels que tan aficionats són els nostres dirigents convergents i amb forats tan greus com el cas Innova a Reus. Mentre a Tortosa cau a trossos el casc Antic, el problema de l'aparcament segueix sense resolució (amb parkings deficitaris i zones blaves a tort i a dret) i noves maniobres especulatives a la zona de sempre (Temple) tan volguda pels edils de CiU... "nada nuevo bajo el sol"

    ResponElimina
  7. Només una cosa, sabertut, jo no diria que el hospitals de Jesús o Mora són de SAGESSA, els gestiona, però són públics.

    ResponElimina
  8. Ximo, en els temps que corren, qui gestiona n'és propietària. Et sona lo de les portes giratòries? S'aplica també a la sanitat catalana sobretot a la consorciada.

    ResponElimina
  9. Bé Ximo, els pots considerar públics perquè el principal "client" de SAGESSA és l'ICS que paga els serveis a un consorci que de públic en té ben poc, tot i que alguns dels que xupen la mamella de l'assunto tenen carrecs públics però els interessos són privats i partidistes. I no només CiU se n'aprofita, ja que amb el tripartit ja van començar a haver-hi mangoneos...però claro com que corria el diner, pos ningú deia res.

    ResponElimina
  10. Arjub i saberut, no parlem de consideracions polítiques, amb les qui podem coincidir perfectament. De fet, fan negoci ( privat ) d'un servei públic, i millor seria que el negoci es quedes a casa. tot i això, també és ben cert que la solució de la gestió privada, a hores d'ara, en segons quines circumstàncies -apart que s'ha adoptat en ideologies diferents- tampoc s'ha demostrat ineficaç del tot. Però no és pot dir que l'Hospital de Jesús o la Clínica Terres de l'Ebre són propietat de SAGESSA. Bàsicament, perquè no és veritat. Com pot ser de SAGESSA l'antiga Alinaça, si al Gener d'enguany, la va comprar l'ajuntament a traves de Tortosa Salut ? . Una altra cosa són els tripijocs que puguin haver i si preferim o no una gestió pública 100 % .
    Per cert, Arjub, això dels 20 M i del 21 % crec que no és ben bé així.

    ResponElimina
  11. Però no ens havia dit aquest alcalde que tot ho Fa Bé, que ni l'Ajuntament de Tortosa ni cap entitat participada per l'Ajuntament havia pagat un sol euro per l'Aliança ???... Que no s'havia fet aquest miracle financer només per "conservar" els llocs de treball ??? ...

    Saberut, si la va comprar l'Ajuntament, qui la va pagar ??? ...

    O resultarà que l'Ajuntament de Tortosa no ha pagat ni un euro, però si que n'ha abocat o n'abocarà ( i molts ) a Tortosa Salut, que pagarem entre tots els tortosins ??? ...

    Com estem pagant els grans "negocis" de la venda del servei municipal d'aigües i la de l'ampliació de la zona blava ...

    ResponElimina
  12. L'Ajuntament va comprar l'edifici i l'equipament, però la gestió la va encomanar a SAGESSA mantenint les condicions de centre proveidor de serveis privats i públics. Es van comprometre durant el primer any a mantenir plantilla i les condicions laborals existents, si no ho tinc entès malament. Podriem dir que el mas és de l'Ajuntament però SAGESSA en són els masovers.

    ResponElimina
  13. ...cuando en nuestro pais obtengamos la independencia, toda la sanidad catalana sera asi...

    ResponElimina
  14. Quan entenguem que este tipos de relacions público-privades, són el primer pas de la privatitazació, ja serà massa tard. Però temps al temps que crec que els Prat, Manté , Bagó, i els nostrats Manel Ferré, entre d'altres, haurna de donar moltes explicacions de Fussmon i Gesat. I per cert, Saberut, quin estudi hi ha publicat que demostre que la gestió privada és més eficient que la pública, en sanitat?

    ResponElimina
  15. Gràcies Espanya.

    A pesar de la crisis econòmica, els diners que l’Estat pressuposta per la ciutat de Tortosa han anant in crescendo en els darrers anys, fins apuntalar-se en més de 7 milions d’euros per aquest proper 2014 i sense tenir en compte les ajudes per pagament als proveïdors que han ajudat a l’alcalde a amortitzar el deute (evident i lògicament) i a molts autònoms a recuperar els diners que l’Ajuntament els devia.

    Per desgràcia els diners que destina la molt estimada Generalitat de Catalunya han anat disminuint a lo llarg del temps fins quedar-se en 1 milió d’euros pressupostats per al 2014. Una misèria tot i que alcalde i el molt honorable pengen del mateix fil.

    Espanya ens roba...?¿?

    ResponElimina
  16. No facis trampa. Sense entrar en percentatges ni en qui més o qui menys, qui cobra els impostos ? . O és que els pagues a la Generalitat tu, ja ? . Pel demés, tothom està d'acord amb que els ajuntaments estan insuficientment finançats i que el repartiment Estat, Generalitat, ajuntaments no és el just que caldria .

    ResponElimina
  17. Home, Gutijaume, tu que en saps de fer cistells pots averiguar, que pots, quants diners s'ha emportat la panera d'Espanya de Tortosa? Jo en pago cada any un bon grapat de "clavells"
    Gràcies

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta