5 de novembre del 2013

Escal UGS insisteix en què el projecte Castor només ha avançat la sismicitat natural de la zona

MADRID. La companyia Escal UGS insisteix a eludir la seUa responsabilitat directa en la generació dels 600 terratrèmols detectats a l'entorn del magatzem de gas submarí del projecte Castor. Així, afirma que la injecció de gas només hauria avançat els sismes que s'han produït a la costa de l'Ebre i del Baix Maestrat durant les últimes setmanes. Aquesta tesi, que el mateix president d'Escal UGS, Recaredo del Potro, havia defensat fa uns dies, es va poder tornar a escoltar aquest dilluns en un col·loqui sobre el projecte, organitzat pel Col·legi de Geòlegs de Madrid. En aquest sentit, responsables de l'empresa han atribuït l'activitat sísmica a "processos físics naturals" que l'activitat del Castor hauria accelerat en el temps. El director general d'Escal UGS, Carlos Barat, ha assegurat, a més, que no s'han detectat fuites de gas arran dels terratrèmols.

El missatge que la companyia intenta difondre entra en contradicció amb les conclusions de l'informe tècnic que està ultimant l'Institut Geològic i Miner. Un informe que, segons algunes filtracions a la premsa, apunta que la continuïtat de l'activitat del Castor continuaria generant més simes a la zona. Per tant, tot i que no han negat la relació entre els treballs i els terratrèmols, els representants d'Escal UGS s'han esforçat a situar-los en plànols geològicament diferents.

Especialment insistent en aquest sentit s'ha mostrat el geofísic Rodrigo del Potro, per qui l'evolució de la sèrie de microsismes es correspon amb un patró que ja s'hauria vist anteriorment a la zona del Golf de València l'any 2003, amb un "eixam" de microsismes seguida de diversos "esdeveniments principals", que en aquest cas haurien tingut lloc a l'aturar l'activitat. Amb tot, ha reconegut, no estava previst que la magnitud màxima assolís els 4,2 graus a l'escala de Richter.

"La injecció de gas del Castor no incrementa el potencia sísmic de la zona, com a molt només avança els esdeveniments que passaran", ha assegurat Del Potro, que s'ha aferrat a aquest raonament a l'hora d'intentar exonerar dels terratrèmols la injecció de gas sobre una falla del subsòl marí. Considera que l'atribució de potencial sísmic al Castor, que hauria generat "alarma social" entre la població de la zona, no estaria basada en "observacions reals". "No està justificat: la falla és menor del que pensàvem i, per tant, el seu potencial és menor", ha asseverat, tot justificant que els microsismes haurien estat generats per un efecte "dominó" arran d'un efecte de força "molt petit" que hauria introduït la injecció a aquest sistema.

Més i tot, assegura que els moviments sísmics de magnitud més elevada formarien part del passat en el cas que el govern espanyol autoritzés l'empresa a continuar la seua activitat. "Atesa la geometria del magatzem, les rampes de pressió que generen sismicitat ja han estat superades. I un cop es posi en marxa el magatzem, les rampes de pressió seran molt menors que les observades fins ara", ha afegit, sense descartar, però, que no es repeteixin moviments sísmics.

Els plantejaments efectuats per del Potro han trobat diverses rèpliques entre alguns dels geòlegs assistents a la xerrada que han posat obertament en dubte que la continuïtat de la injecció de gas podria revifar de nou l'activitat sísmica. Alguns, de fet, han recordat que la ubicació del Castor sobre un conjunt de falles reconegudes com actives no ofereix garanties per continuar.

De moment, segons ha assegurat el director general d'Escal UGS, Carlos Barat, els terratrèmols no haurien generat cap fuita de gas al magatzem submarí. El responsable de la companyia ha insistit també que estan col·laborant amb el govern espanyol aportant tota la informació que han recollit durant les últimes setmanes per contribuir a la decisió final sobre la continuïtat del projecte.

Via ACN

1 comentari:

  1. ...no si "ellos" pobres no han hecho nada...todo una pura casualidad del destino...menos mal que por los madriles tambien sienten los temblores, igual las "fallas" (que no son las de Benicarlo) estan tan unidas, que hacen como las fichas del domino...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta