28 de desembre del 2013

El pas de Napoleó per les cases de la catedral de Tortosa reobre el debat sobre l'enderrocament

TORTOSA (Baix Ebre).- L'edició nord-americana de la revista National Geographic dedicarà el número de gener la seua portada a explicar el cas de l'antiga façana fluvial de Tortosa, la qual descriu com una "meravella medieval" amenaçada per les polítiques de demolició. La prestigiosa revista internacional inclou, a més, un article dels investigadors francesos Pierre Hinault i Jackes Poulidor, que recentment han tret a la llum els suposats diaris secrets de Napoleó Bonaparte, en què el dictador descriu meravellat com era la façana fluvial de la Tortosa que pretenia conquerir durant el setge del 1810. Això suposaria, segons els mateixos estudiosos de la figura de Napoleó, que l'emperador de França va participar en el Setge de Tortosa, o com a mínim que coneixia la ciutat de l'Ebre i el seu important sistema defensiu. De fet, fins i tot asseguren que potser el mateix Napoleó va allotjar-se en alguna de les cases de davant de la catedral de Tortosa.

En qualsevol cas, els investigadors conclouen que des del punt de vista de la història de l’arquitectura, de l’urbanisme i de la microhistòria, l’enderrocament d’aquests edificis resulta improcedent. Aquest grup d’edificis, també conegut com les cases de la catedral, es troba en la mateixa illa i forma una unitat indissoluble amb el palau del Bisbe. De fet, forma part de la trama urbana principal de la Tortosa de la Baixa Edat Mitjana, com demostren clarament els documents històrics. A més, juntament amb el palau Episcopal i la casa de la Diputació del General, "representen l’únic sector conservat de l’antiga façana fluvial de la ciutat catalana de l’Ebre". Així, destaquen que representen "l’únic vestigi d’edificacions originàriament 'privades' d’aquesta façana fluvial d’una ciutat especialment marcada pel riu".

Els mateixos estudiosos remarquen que les cases de la catedral tenen un gran interès per a l’urbanisme històric i per a la història urbana de la ciutat. "El número 15 del carrer Croera és l’únic edifici conservat que presenta la tipologia històrica –clàssica– de casa fluvial tortosina, amb grans mènsules que volaven sobre el riu, aquesta construcció està catalogada amb la categoria BIPCC (Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català). Diverses d’aquestes cases apareixen clarament reflectides en la vista de ponent que el pintor flamenc Anton van den Wyngaerde va fer de Tortosa l’any 1563", conclouen.

De la mateixa manera, recorden que "la idea d’enderrocar les conegudes popularment amb el nom de “cases de la catedral” o “cases del riu” parteix, essencialment, de la postguerra i del franquisme, quan es va plantejar l’hipotètic projecte d’enderrocament, que va quedar plasmat finalment en el planejament urbanístic de l’any 1964 amb una motivació purament representativa i ornamental, idea que ja partia del segle XVIII".

"A banda del gran valor que aquest conjunt de construccions té per a la història urbana i per a la història de l’arquitectura, alguns d’aquests edificis presenten un altre valor històric afegit, i és que allotjaren oficials de l’exèrcit quan “els allotjaments eren una espècie d’impost personal que obligava a donar llit, foc, aigua, sal i vinagre als soldats allotjats a casa”. Ho certifica la inscripció amb la paraula “capitán” marcada a la llinda del número 15 del carrer Croera, inscripció que probablement data de la tercera guerra carlista. En aquest sentit, Hinault i Poulidor asseguren que potser el mateix Napoleó va allotjar-se en alguna de les cases de davant de la catedral de Tortosa.

"En conclusió, podem dir que el valor d’aquest conjunt d’edificacions és elevat i que està directament relacionat amb el seu paper en la trama dels barris històrics de Tortosa, i en la seva interacció amb el riu, amb el Palau del Bisbe i amb la façana principal de la catedral. Formant part del conjunt històric i artístic. A més, un d’aquests edificis, el del carrer Croera, 15 té un alt valor arquitectònic intrínsec, pel fet de representar l’únic exemplar conservat d’una tipologia que havia estat tradicional a la ciutat. Així que l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Catalunya desaconsella el seu enderrocament", escriuen a l'article.

4 comentaris:

  1. Vaja, els hi surten abelles i avispons als "pròcers" de la ciutat. Qui si hòmens, que no cal tombar-les. Que son les cases de la independència! Pla estratègic de reconstrucció ja! La Catedral seguira igual essent una afegida de totxos més!

    ResponElimina
  2. Si de veritat es publiqués en una revista com aquesta, serviria per a que més d'un regidor reconegués el valor del conjunt de la façana fluvial, no com ara que la principal raó sembla ser donar compliment al que decidí un consistori franquista assessorat per Regiones Devastadas.

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. ...bueno!..., a pesar que creo que son noticias del 28 de Diciembre..., yo no tengo noticias de que el "imperator" haya alguna vez defecado en Tortosa, ni mucho menos que sus heces, hayan ido hacer de alimento a los peces del Ebro..., pero de todas formas yo creo que es una gran desproposita accion el quitar estos edificios... me explico..., el edificio catedral esta inestable...tan solo hay que mirar una de las ventanas de arriba de todo, hay desequilibrios que pueden ir a mas y al final la fachada puede caerse, hay dos soluciones, desmontar pieza por pieza la catedral --dejar solo la Real Capilla de la Virgen de la Cinta, y posterior construccion de cubierta protectora--, y construir otra catedral en otro sitio de Tortosa...o bien dejar todo el edificio tal como esta y arreglar lo que se deteriore a lo largo de los años, pero dejando el edificio libre del culto religioso, y transformarlo junto al palacio episcopal en centro culturales...junto a los edificios de frente al rio o fachada fluvial..., al igual como se hizo con el antiguo matadero, que se reconstruyo mas uniformemente e igualitario con su estructuras, lo mismo podria hacerse con la nueva futura catedral, un sitio apropiado, el parque municipal Teodoro Gonzalez...se podria tener la estructura del parque, pero completada con la nueva Basilica Catedral, tambien consagrada en honor a la Virgen de la Cinta..., con ello nuestro parque estaria enriquecido, se podria poner mosaico a todo el parque, las procesiones, podrian hacerse por el propio parque... y las grandes procesiones por el barrio del Temple...o tal vez hasta la plaza del ayuntamiento y volver al parque..., este edificio hacerse una catedral completa (creo que lo normal es que el edificio tenga forma de cruz y el actual esta incompleto por causa del monte del castillo...y terminar la cuspide, nunca hecha..., en fin señores, a pesar del dia que es..., aqui estan mis ideas..., si lo que digo cuesta todo un paston...pero nunca seria tanto como lo de la Sagrada Familia...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta