17 de juny del 2015

'ERC a Tortosa: la frustració del canvi', article de Jordi Jordan


L’Ajuntament de Tortosa, després de les passades eleccions, és més d’esquerres i progressista que mai. Així, un total de 12 regidors d’ERC, MOVEM, PSC i la CUP configuren una majoria àmplia davant dels 9 que han aconseguit CiU i PP. En vots, la diferència encara és més evident, ja que les forces de progrés sumen uns 7.500 suports davant els 5.500 de les forces de dreta. En tot el període democràtic, mai les esquerres havien obtingut una força tan aclaparadora. Aquesta és la lectura, objectiva, que fem des de Movem Tortosa. Els números parlen per sí sols. Les esquerres han pujat, en el seu conjunt, com mai. I la dreta, lògicament, ha retrocedit també com mai, especialment la candidatura de Bel, que ha perdut més de 2.000 vots i 4 regidors respecte els darrers comicis.

Tot i la fragmentació de les forces d’esquerres, al presentar-se per separat (només Movem Tortosa ha estat aglutinadora d’algunes formacions), la suma d’un govern de progrés és factible ja que es necessiten 11 regidors i en sumem 12. Un resultat que poca gent predeia perquè tothom donava per fet que CiU trauria 9 /10 regidors i no retrocediria com ho ha fet. Ara bé, aquest govern de progrés, de canvi, que molts de tortosins han expressat a través del seu vot, no serà possible gràcies a la decisió d’ERC, que ha optat per donar suport al senyor Bel, facilitant-li un altre cop la investidura com alcalde, i ha rebutjat, de facto, la configuració d’un nou govern amb la resta de forces d’esquerres.

En aquest sentit, evidentment, respectem la decisió d’ERC i del senyor Monclús. En democràcia, cadascú pot escollir el seu camí, però això no vol dir que no expressem allò que sentim i que ens estan fent arribar els votants progressistes, especialment, molts d’ERC: una frustració immensa per l’actitud d’un partit que s’anomena d’esquerres i que va defensar a tothora que ells eren la garantia del canvi a Tortosa. El senyor Monclús criticava el senyor Bel per la seua actitud i forma de governar. Tanmateix, quan ha arribat l’hora de materialitzar-se aquest canvi, on el mateix Monclús podia liderar-lo com alcalde, gràcies a la nostra generositat, ha preferit perpetuar en el govern al senyor Bel i CiU, tot i haver perdut milers de vots.

L’excusa formal és el fet que el PSC no és sobiranista, una excusa que no té cap credibilitat perquè al mateix Consell Comarcal del Baix Ebre, entre d’altres llocs, els mateixos republicans i socialistes han pactat per construir un govern alternatiu a CiU. D’altra banda, ERC facilita el govern a Bel amb un acord d’estabilitat des de l’oposició, un acord on només es veuen punts que la mateixa CiU portava en el seu programa. Finalment, un dels nous regidors d’ERC explicava públicament que sí volien governar amb CiU però que si no ho van fer va ser, de moment, perquè no hi havia un acord entre les dues forces per repartir-se les diferents regidories...

Així les coses, ERC a Tortosa expressa una sèrie de contradiccions inimaginables: prometen canvi, però renuncien a dur-lo a la pràctica; critiquen a Bel, però el fan alcalde i li donen suport; diuen que no pacten amb les esquerres perquè els socialistes no són sobiranistes però ho fan al Consell Comarcal del Baix Ebre; volen estar a l’oposició però un regidor republicà expressa que si no governen amb CiU és perquè no han arribat a un acord de repartiment de regidories...

CiU i Bel han d’estar ben agraïts. Monclús i ERC li perdonen els casos de corrupció, amb la seu del carrer Cervantes embargada; li perdonen totes les retallades en educació i sanitat, de les quals en són còmplices; també les retallades dels drets als treballadors que han pactat amb el PP; li perdonen l’autoritarisme i els insults que els hi han expressat en els darrers anys; li perdonen l’engany de les piscines (se’n recorden quan Monclús li exigia a Bel que es disculpés?), dels pàrkings, de l’endeutament, del pla estratègic, de la zona blava, i sobretot, els hi donen la possibilitat de continuar en el govern, tot i haver perdut més de 2.000 suports davant d’una onada de vots progressistes tortosins, que veuen com ERC a Tortosa, de canvi i d’esquerres, poca cosa. En campanya, ho vam dir clar i el temps ens ha donat la raó: la garantia de canvi a la nostra ciutat és i serà Movem Tortosa.

Jordi Jordan 
és portaveu del grup municipal de Movem Tortosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta