17 de juny de 2015

Sánchez Cervelló publica un nou llibre sobre la Guerra del Francès i les guerres carlines a l'Ebre i les terres de cruïlla

 

FLIX (Ribera d'Ebre).- L'historiador flixenc Josep Sánchez Cervelló acaba de publicar el llibre 'Les guerres napoleònica i carlistes a la frontera de Catalunya, el País Valencià i Aragó (1808-1936)', que ha editat Onada Edicions de Benicarló. El programa Districte 21, de Canal 21 Ebre, ha entrevistat recentment Sánchez Cervelló per parlar del seu nou llibre. L'obra vol contribuir a pal·liar l’escassa informació que es té sobre els conflictes del segle XIX i la primera meitat del segle XX a la zona delimitada pel Baix Aragó, per les Terres de l’Ebre, per la zona castellonenca de la diòcesi de Tortosa i pel Priorat.

Segons Sánchez Cervelló, el desconeixement del que va succeir en aquesta frontera imprecisa entre els territoris de l’antiga Corona d’Aragó deriva, en gran part, en el fet poc conegut que la dreta de l’Ebre en aquells moments va formar part successivament de la Capitania General d’Aragó, de la de València i de la Comandància General del Maestrat; però mai no va pertànyer a la demarcació militar de Catalunya, la qual cosa ha impedit que el carlisme d’aquest territori no haja assolit historiogràficament la importància que realment va tenir.

De fet, moltes de les històries que s’expliquen a l'obra de Sánchez Cervelló no apareixen als llibres d’història, perquè aquesta zona, ara empobrida, amb elevades taxes migratòries, marginal i perifèrica, no ho era quan es van produir els fets que ara s’expliquen: la guerra napoleònica, les insurreccions dels malcontents o camalluents, les tres guerres carlistes i els preparatius del cop d’estat de 1936.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta