11 de juny del 2015

'No hi ha res més gratificant que intentar contribuir a la millora de la teva ciutat', discurs de comiat d'Antoni Espanya

Tot i que avui no és un Ple important pel seu contingut, si que ho és per als que fa alguns anys que estem a n’esta casa i finalitzem en aquest acte, la nostra etapa com a regidors electes. En el cas meu i de Lluïsa Lizàrraga, 12 anys. Des del juny del 2003. I en el cas de Joan Castellano, només els darrers 4 anys. Em sap greu per ell, perquè ha estat un gran regidor que ha fet un impressionant treball com a Conseller de l’Hospital, del qual se n'ha beneficiat tota la ciutadania.

Per això voldria adreçar unes breus paraules de comiat que serveixin en primer lloc com a reconeixement a totes les persones que en un moment o altre, des del 1979, han ocupat alguns dels seients de regidor del nostre ajuntament i han treballat honestament i desinteressadament pel bé d’Amposta. I especial recordatori, al meu entendre, es mereixen aquells que no han tingut mai l’oportunitat de demostrar la seva capacitat de gestió estant en alguns dels equips de govern de la ciutat. Fer una bona oposició també és important perquè ajuda els governs a no relaxar-se i prendre les millors decisions. Per això és important saber guanyar i no decebre les expectatives, però també és important saber perdre i encaixar els mals resultats. No hi ha res més gratificant per una persona que estima la seva ciutat, que intentar contribuir des de la participació política a la millora de les condicions de vida dels seus familiars, amics i veïns. Només això pot explicar que els que tenim la sort o la desgràcia de tenir vocació política, sacrifiquem espais importants, de vegades irreversibles i insubstituïbles de la nostra vida personal i familiar i els dediquem als altres. Esta és la força que m’ha permès, independentment dels resultats, sortir sempre al carrer amb el cap alt i treballar amb total dignitat des de l’oposició. És una qüestió de compromís amb al teu projecte i de respecte als que han dipositat la confiança en la teua persona.

No estarem al Govern perquè la ciutadania així ho ha decidit, però estem contents i il·lusionats perquè s’ha materialitzat l’alternança política, cosa que normalitza definitivament la pluralitat i el relleu entre diferents opcions, que espero que es produeixi sense retrets ni dramatismes. Així es la política i així és la vida. Avui estan uns i demà uns altres, i passat demà -possiblement- uns altres... però la societat que espera respostes dels governs, sempre és la mateixa i està expectant de les solucions més adequades i justes a les seues necessitats. I quan no se li donen ho demostra de manera implacable.

Del Govern sortint he de reconèixer l’obra feta en aquest període. Realment l’Amposta d’avui disposa d’equipaments i serveis públics i privats que moltes ciutats de més població no tenen. Tenim un dèficit de només el 65 % i un bon estat de les finances municipals que no de l’Hospital comarcal. És de justícia reconèixer els encerts, que n’hi ha hagut i molts, però també hi ha hagut importants ombres de gestió que ara no és el moment d’esmentar, la majoria d’elles, per no haver sabut separar els interessos de la ciutat, dels personals o del partit al govern. I també hi ha hagut moments difícils. I alguns, en aquests 12 anys, us ho puc assegurar, han estat molt durs per aquesta obsessió que tenen alguns personatges indignes d’anomenar-se polítics, de transformar lluites d’idees en guerres personals fins les darreres conseqüències. Aquesta manera d’entendre la política s’hauria de desterrar pel bé de tots els implicats. Al capdavall, la política és una activitat voluntària a la qual ningú no està obligat a quedar-s’hi. I si algú ho està, està pervertint el sistema i enganyant-se a ell mateix i a la ciutadania.

Encoratjo al nou equip de Govern i al nou alcalde, perquè treballen amb intensitat, il·lusió i generositat. La diferència entre que les coses simplement funcionen i que funcionen bé, és saber escoltar i integrar de forma honesta tot allò que sigue bo per al municipi, vingue d’on vingue. M’agradaria viure en una ciutat on no es facen distincions entre els ciutadans pel simple fet de tindre una determinada ideologia política o per no coincidir amb les opinions dels que manen. També vostès en això tindran molta responsabilitat, demostrant que és possible exercir un govern de majoria absoluta integrador per convicció. Humilitat i treball constant és la fórmula de l’èxit i és el que sincerament els desitjo.

Tot i això, pel meu important coneixement d’aquesta casa – és el que té haver estat 12 anys regidor – sé que no ho tindran fàcil. Hi ha temes de molta envergadura sobre la taula als que s’ha de donar resposta. Els primers i més urgents són els que tenen a veure amb les persones evidentment, però també n’hi ha d’altres que comprometen els recursos municipals dels propers anys, i als quals se’ls haurà de trobar una sortida intel·ligent i imaginativa. Després, si queden diners i ganes, ja vindrà l’obra pròpia, però primer cal cuidar els desprotegits, protegir allò que tenim en risc i recuperar el que està descuidat o directament abandonat. Molta feina i molta responsabilitat. Però tampoc s’obliden de cuidar els que estimen, perquè la política és temporal i fictíciament glamurosa i les persones que t’importen i et fan la vida fàcil, si les cuides, estaran sempre al teu costat.

Pel treball realitzat se’ns ha de permetre tindre un cert sentiment de paternitat respecte al canvi polític que s’ha produït a Amposta després de 28 anys. No entraré en detalls, tampoc és el moment ni el lloc, queden les hemeroteques i les actes dels Plens que ho certifiquen. No els amagaré que m’hagués agradat participar en esta etapa nova. Però marxo satisfet per la feina feta i perquè com he dit, em sento en part artífex del punt on ens trobem. Probablement el meu activisme d’anys a les xarxes socials també ha ajudat i ha acabat fent forat entre certs sectors abans impermeables. Sé que el nostre nou grup municipal actuarà en una línia de col·laboració i els nostres dos regidors seran uns continuadors del treball ininterromput dels grups socialistes dels darrers 36 anys. Jo mateix estaré al seu costat ajudant-los i assessorant-los sempre que m’ho demanen. Igual que el nou equip de govern pot comptar amb el meu bagatge si necessiten alguna vegada la meua opinió. La inquietud per la cosa pública sempre m’acompanyarà i no podré evitar seguir de prop la gestió municipal.

Enceto una nova etapa personal que feia molt temps que estava esperant, en la qual per fi seré ric en temps per a mi. Espero tardar una mica a embolicar-me en nous projectes i reptes tot i que em temo que tampoc no ho podré eludir. Hi ha coses a la vida que no pots evitar, simplement t’arrosseguen. I jo estaré gustós de deixar-me arrossegar una vegada més per allò que em torne a fer sentir il·lusionat.


Gràcies a tots.

Antoni Espanya
és portaveu del PSC a l'Ajuntament d'Amposta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta