22 de juliol del 2015

El reliquiari de la Santa Cinta torna a Calaceit 200 anys després de la seua sortida de Tortosa



CALACEIT (Matarranya).- 200 anys després, la relíquia de la Santa Cinta va tornar diumenge, per un dia, al seu lloc de refugi a Calaceit. L’any 1814, en plena Guerra de la Independència, el canonge de la catedral de Tortosa, Joaquín Olivan, va decidir pel seu compte emportar-se la relíquia al seu poble d’origen. D’aquesta manera, el reliquiari va arribar a Calaceit, que en aquella època encara formava part del bisbat de Tortosa, i el canonge va amagar la relíquia a casa d’un amic, fins que el 29 de juny de 1814 la Santa Cinta va tornar finalment a la catedral. Per commemorar aquesta efemèride, la Reial Arxiconfraria de la Cinta va contactar amb el bisbe de Tortosa i amb l’arquebisbe de Saragossa, així com amb el rector i amb l’Ajuntament de Calaceit.

L’acte de commemoració d’aquest bicentenari va fer-se diumenge, amb la participació d’un centenar de devots tortosins acompanyats per diverses autoritats eclesiàstiques i polítiques, com ara l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel. A l’església parroquial de Calaceit, el bisbe de Tortosa i l’arquebisbe de Saragossa van concelebrar una missa. També va fer-se una processó amb una imatge de plata de la Verge de la Cinta, i una ofrena en què van participar dotze dones de Calaceit batejades amb el nom de Maria Cinta. A banda, també va fer-se un dinar de germanor amb la participació d’uns 300 comensals, que va cantar amb una cantada de jotes en honor de la Verge de la Cinta.


Imatges Antonio Ojeda i Reial Arxiconfraria de la Cinta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta