13 de maig del 2008

L'hora de reclamar la presidència del CAT per a l'Ebre

Al setembre del 2002, el ple de l'Ajuntament de Reus va rebutjar una moció d'ICV contra la interconnexió de xarxes, en què només els ecosocialistes i ERC van votar contra l'ampliació del minitransvasament de l'Ebre a Barcelona. «Amb aquesta actuació només aniran cap a la xarxa d'Aigües del Ter-Llobregat els excedents del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, i no es modifica la capacitat màxima de 4 metres cúbics de la concessió», va argumentar l'alcalde de Reus, el socialista Lluis Miquel Pérez. A Reus, el PSC va votar al costat del PP i CiU, les formacions que havien aprovat el Plan Hidrológico Nacional (PHN). A més, Pérez va afegir-hi que la interconnexió serviria per mantenir o fins i tot disminuir els preus dels rebuts d'aigua al Camp ja que ara ja no caldria pagar la totalitat de la concessió. El regidor Daniel Pi, en nom d'ICV, va replicar que «el medi ambient no entén de concessions» i va defensar la nova cultura de l'aigua.
Sis anys després, la situació ha canviat molt. El PHN ja no inclou aquell monstruós transvasament de l'Ebre de 1.050 hectòmetres cúbics anuals a l'arc mediterrani; els socialistes governen a l'Estat i a la Generalitat, i ICV és un dels tres socis del tripartit català, emb el PSC i ERC. A més, hi ha aquesta situació de sequera a Barcelona, que ha fet que el govern català haja decretat l'emergència nacional. El mateix Daniel Pi és el president del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), l'ens que gestiona el minitransvasament, i l'únic que fa és aferrar-se a la concessió per deixar clar que no enviaran a Barcelona més dels 3,856 metres cúbics per segon que actualment permeten captar i transportar les instal·lacions del CAT. A més, en lloc d'oposar-se frontalment a la construcció de la canonada, ja que el CAT ignorava el projecte del govern de l'Estat per enviar l'aigua de l'Ebre per l'autopista, Daniel Pi va ser el primer que va proposar que caldria aprofitar-la per fer la interconnexió a través de la futura dessalinitzadora de Cunit. Aquesta última setmana, Pi també ha proposat aprofitar l'aigua del CAT per enviar-la en vaixell a Barcelona per no haver de tocar els pous del Camp de Tarragona, ara que amb el decret de l'Estat ja no hi hauria cap impediment legal per transvasar-la fora dels límits de la província.
Pi va ser nomenat com a president del CAT després que l'anterior conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, ordenés el relleu al consorci i la destitució del tortosí Valentí Faura. Això va ser a finals de març del 2004, i fins i tot el delegat de Medi Ambient, Víctor Gimeno, va traure importància al fet que Pi no fos de les Terres de l'Ebre, tot destacant la seua vàlua professional, ja que el regidor reusenc havia estat president de l'empresa municipal d'aigües. Gimeno també va dir que hi havia el compromís que, dos anys després, hi hauria un relleu al CAT i que el nou president seria una persona de les Terres de l'Ebre,
«perquè simbòlicament és important que el representant del CAT siga d'allà d'on se'n va l'aigua». La Plataforma en Defensa de l'Ebre i l'alcalde de Tortosa en aquell moment, Joan Sabaté, van considerar un error que Pi fos el nou president del CAT, però tothom va donar-li un marge de confiança. Amb tot, CiU i PP fins i tot van presentar dues mocions al ple de Tortosa, per instar el govern a nomenar algú de l'Ebre i a traslladar la seu del consorci a Tortosa, com diuen els seus estatuts. De tot allò ja no hi ha res i han passat quatre anys, i ningú ha tornat a reclamar el relleu promès a la presidència del CAT. El mateix Gimeno o el tortosí Jaume Forcadell, que ja és membre del consell d'administració del CAT, serien uns bons recanvis. Com a mínim, es mirarien el problema de cedir l'aigua a Barcelona d'una altra manera... Ha arribat l'hora de reclamar la presidència del CAT per a l'Ebre, ara que queda més lluny que mai la seua dissolució. En cas contrari, semblarà que no hi ha hagut el relleu promès perquè amb un president ebrenc del CAT la interconnexió hauria estat més difícil.

Més informació:
-
CiU i el PP de Tortosa demanen que el president del CAT siga ebrenc
- Sabaté titlla d'«error» la proposta de Pi per presidir el CAT
- Milà deixa l'Ebre sense la presidència del CAT i proposa el regidor reusenc Daniel Pi
- Reus. «Sí» a la connexió del minitransvasament cap a Barcelona

7 comentaris:

  1. Se barallen per les engrunes, per la carn putrefacta. Són com voltors fent cercles al damunt d'un riu que està agonitzant, d'unes terres menytingudes i abandonades.
    Al Sr. Carod no li va caure la cara de vergonya quan ahir, a la platja de la Marquesa va dir que la canonada la farien tan si plou com si no (por cañetes), encara que el decret llei digue que no s'ha de fer si els embassaments estan per damunt del 20%.
    Mentre deia això, los Srs. Gervasi Aspa i el Sr. Lluís Salvadó, l'acompanyaven a la foto per darrere.
    Sí que mos defensaran, sí, estos polítics ebrencs d'esquerra.

    ResponElimina
  2. proposo a Rijkard com a president del CAT, al Barça li han entrat aigues per tots els costats.

    ResponElimina
  3. Gustau, que vols que et digui...Transparència és el que li fa falta al CAT. Tan se me'n fot que el President sigui de l'Ebre si no hi ha transparéncia i ha de ser un florero.

    ResponElimina
  4. Serviria per a alguna cosa?

    ResponElimina
  5. L’altre dia ho parlava amb la meva dona. Quan ho era Joan Miquel Nadal em vaig fer un tip de criticar-ho. Després li van fer a Faura, que no és del meu grat, però era d’aquí. Quan el tripartit va fer a Daniel Pi, no me’n avenia! Crec que, efectivament ja que buscar un home del territori... però qui?

    ResponElimina
  6. brian tio tu estas flipat!!!!!!!!!!!!! no que Rijkard se gastarà tota l'aigua en regar "plantes aromàtiques"

    os deixò aqui un regal de bon humor

    http://es.youtube.com/watch?v=M5L90JBSzsA

    ResponElimina
  7. Dons jo penso que al Emili li agradaría. Aixó si, amb un equip de la seva confiança.. Nos hacemos?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta