15 de setembre del 2008

Polèmica, angoixa i desinformació pel vol rasant de dos avions militars a Tortosa

Divendres al vespre, dos avions de guerra van travessar el cel de Tortosa i molta gent va endur-se un bon ensurt. Fa uns anys era prou habitual que el comandant Arturo Anguera visités la seua ciutat natal fent vols rasants i figures acrobàtiques, diuen que per saludar la seua mare. Però aquest militar tortosí va ser assassinat per ETA i la gent havia perdut el costum de veure els avions de l'Exèrcit tan a prop. Al programa de festes de la Cinta hi figurava la Festa del Cel en benefici de la Lliga contra el Càncer de les Terres de l'Ebre, amb la presència d'avions que farien acrobàcies i paracaigudistes que es llançarien des de 4.000 metres, però hi havia gent que no ho sabia o que simplement no s'esperava que els avions fossin avions militars. Tinc una amiga que va sortir espantada al balcó, mentre el seu company filmava els avions volant massa a prop dels edificis, i que li deia que deixés d'enregistrar-los perquè des dels avions també el podien veure. Posats a pensar alguna cosa, un sempre s'imagina el pitjor. És a dir, pensem que algú ens està atacant, o que potser hi hagut algun accident greu a les nuclears, tenint en compte les últimes notícies sobre les centrals de Vandellòs i Ascó... Quins altres motius tindria l'Exèrcit espanyol, per fer vols rasants a la vall de l'Ebre? És cert que aquí ha faltat informació, però sobretot que l'Ajuntament hauria de pensar-s'ho dues vegades, abans d'introduir un acte com aquest al programa de festes. Potser el vol rasant de dos avions militars no ha costat ni un euro a l'Ajuntament, però divendres a Tortosa va haver gent angoixada pel que potser estava passant. A més, cal tenir en compte fins a quin punt són recomanables o segurs aquest tipus de vols d'exhibició, en zones habitades... A part d'això, també cal preguntar-se si les festes de la Cinta del segle XXI han d'incloure actes que, indirectament, suposen una exhaltació de l'Exèrcit i del militarisme. No haurien de ser les festes de la Cinta una crida a la pau? Què han aportat aquests dos avions al nou model de festes de Tortosa?

El tema a l'Ebresfera:
-Avions de combat sobrevolen Tortosa (Onze de Setembre)
-Dos caces sobrevolen el Baix Ebre (La Via Augusta)
-F18 damunt Tortosa (Tortosa Jove)

21 comentaris:

  1. Peró esta contrastat que aquests avions eren els que havien de fer l'exhibició aèria? i sobre tot, des d'aquests aparells es d'on s'havien de llençar els paracaigudistes?. No ho se.... Una altra qüestio col·lateral, si finalment es va anular l'acte, com i on es va comunicar a la gent que hi havia esperant al passeig de l'Ebre?
    Ara, hipotètic perill per la proximitat i que hi hagués un accident, si. Ara temor?.
    Una altra cosa Gustau, com a periodista, no es pot preguntar a l'Ajuntament, la comissió de festes, la lliga o qui sigui i exigir que donen pels i senyals?

    ResponElimina
  2. Es evident que no eren aquests els avions de on es tenien que llençar els paracaigudistes, suposo que a darrera hora va haver canvi de plans perquè feia vent. Però d’aquí al alarmisme que ens vol fer creure el titular del blog , dons NO.
    El que passa que a Catalunya hi ha poca tradició militar, i de vegades aquesta manca de tradició es confon amb un antimilitarisme que no te perquè identificar-se amb temps passats.
    Soc testimoni dels vols rasants d’Arturo fins l’extrem de veure-li el casc...Us asseguro que d’alarma cap ni una....

    ResponElimina
  3. S'equivoca, senyor MCCalan. Hi havia cases en què tot tremolava; i d'alarmes en van sonar moltes, sobretot les de molts cotxes que estaven estacionats a la plaça Francesc Macià.

    ResponElimina
  4. Apreciat Gustau; jo parlava d’alarma publica. Naturalment que quan hi ha vibracions o fa molt de vent es disparen les alarmes...

    ResponElimina
  5. Doncs Gustau té certa raó. No penso que el vol dels avions faci por, tot i que impacta força, però aquestes exivicions no deixen de portar cert perill en cas que és produís algún error humà o tècnic.

    D'altra banda, a gust personal, les exhibicions militars em sobren.

    ResponElimina
  6. Hi han ,molts de motius pel quals es puguin disparar alarmes dissuasòries. Els mateixos focs d’artifici, una mascletá, el vent, fins i tot un gat que creui per on no ha de creuar...Això no te perquè ésser motiu del que diríem alarma col•lectiva.
    En el seu moment (millor que no es presenti l’ocasió) podrem veure com es la realitat d’una alarma com la que Gustau descriu. Igual les sirenes no funcionen, o els mitjans no es coordinen degudament o simplement no s’acompleixen els protocols establerts. Es una hipòtesi que no voldria observar...

    ResponElimina
  7. Parlant d'angoixes i informacions, el dissabte a la nit, a una zona de pubs coneguda per tots es van produir una serie d'indecents sobre els quals, veig que els mitjans locals hi han passat força per damunt. El Sr. Bel per la seva part, he sentit per la radio com intentava treure-li ferro al tema a l'agafar el manual d'aquests casos i dir: " fets aïllats" "espero que no es tornen a repetir" " no hi ha cap banda organitzada" etc.. Es lògic que no s'alarmi al personal mes del necessari ( suposant que algun cop sigui necessari)però, faríem be tots en tallar d'arrel aquests brots de violència, perquè alguna vegada pot passar que no hi siguéssim a temps.
    Com es que els joves amb els que jo he parlat, tots donen per evident que es tracta de "latin kings" ? els que provoquen aquests aldarulls, i que no es la primera vegada.
    Tampoc he sentit dir res sobre que, aquests, es van, no se si "atrinxerar" "amagar" o "amotinar" a un establiment perquè havien acudit grups de joves que havien estat prèviament convocats pel mòbil davant la provocació dels latin's.
    També voldria afegir que, això si que hauria de ser motiu d'especial preocupació ( a mi el primer). Lo del avions.....que vols que et digue.

    ResponElimina
  8. Dons sí Ximo. Si el que dius és cert, és molt més preocupant que els avions.

    ResponElimina
  9. Gustau, estic d'acord en el fons del dius, però no puc considerar més desafortunada la forma de dir-ho.

    No ho dic perquè els actes solidaris no puguin buscar-se espectacles més apropiats (que és l'autèntic problema d'aquesta qüestió, la resta és tota sobrevinguda). Ni pel pacifisme guai. Ni per si va haver o no informació, perquè ho desconec, tot i que sembla que si n'hi va haver, va ser manifestament millorable. Ni evidentment perquè no hi pugui haver pànic, perquè la por, al capdavall, és lliure.

    El que no és raonable és deixar volar la imaginació, interpretant de forma del tot sui generis que la gent igual es va espantar pensant que passava alguna cosa a les nuclears.

    I perquè no un tsunami que puja delta amunt, engolint-s'ho tot al seu pas? I perquè no l'inici de la tercera guerra mundial, que ha començat amb el llançament de paracaigudistes del Turkmenistan per allà a Remolins? No passa el Pisuerga per Valladolid?

    I sí, no és que les nuclears no facin patir. És que el comentari no pot ser més gratuït.

    L'opinió és lliure. Però és tan fàcil criticar aquesta exhibició aèria que no caldria recórrer a frivolitats.

    ResponElimina
  10. Dissabte despres del concert d'Antonia Font vaig anar a fer una pinta de Guinness a l'antic Manila, i un amic em va comentar que el dia abans va haver una baralla entre equatorians i skins. Potser ni uns eren latin kings (per cert, organització legal a Catalunya) ni els altres skins. Potser anaven borratxos, potser algú va amollar un piropo inadequat, potser algú va fer comentaris racistes ... mai ho sabrem. Jo no li donaria més importància, sempre han hagut baralles entre mascles, és consubstancial a la natura humana.

    ResponElimina
  11. Es ja prou malt rotllo veure lo cel embrutat diariament pels núvols prims i llargs de vols estúpids i inútils, com pel damunt aguantar avions que sembren més terror que pau amb el seu volar rasant.
    Ho trobo una fascistada i de filosofia monstruósa.
    NO A LA GUERRA! i
    NO ALS SEUS ARMAMENTS!
    Per a mi és de "cajón".
    Qui ho hagi organitzat s'ha lluit!
    Que anem de pistolers u qué?
    Amb lo penosetes que han sigut les festes "oficials"....
    Per mi que les suprimeixin, un "mamotreto" menys.
    Per cert aquesta filosofia d'ensenyar el armament és consubstancial al ganging o "bandisme". Potser també s'haurien de jutjar els delictes de prepotència pública, no?
    NO GANGS, NO VIOLÈNCIA!
    I jo afegiria PROU PREPOTÈNCIA!

    ResponElimina
  12. Toni, t'asseguro que el comentari sobre les nuclears no és gratuït, o fruit de la meua imaginació. Tinc una amiga que es pensava que hi havia hagut un problema a les nuclears, i que van estar a punt de trucar als Mossos d'Esquadra per si li deien alguna cosa.

    ResponElimina
  13. Avui el diari digital E-Notícies publica el següent:

    Els grups municipals de CiU i ERC han mostrat el seu rebuig al fet que avions de l'Exèrcit participin en el Festival Aeri de la Festa de la Mercè 2008 de Barcelona, i en el qual es preveu la participació de les forces aèries espanyola, a més de la portuguesa i la britànica. El festival celebrarà la seva XVII edició el diumenge 28 de setembre en el parc del Fòrum i explicarà també amb paramotors i ultralleugers, aeronaus històriques com apagafocs i avions civils.

    El regidor d'ERC Xavier Florensa va dir "no compartir que en unes festes com La Mercè hi hagi exhibicions militars", mentre que el regidor de CiU Jaume Ciurana va defensar que "certs discursos no quadren el dia que en la Festa del Cel es convida certs exèrcits a la ciutat". Per la seva banda, el delegat de Cultura de l'Ajuntament, Jordi Martí, va recordar que "és un dels moments més seguits" de la Mercè i va remarcar que "no puc compartir aquesta negativa al fet que una institució democràtica d'aquest país pugui o no pugui participar".

    ResponElimina
  14. Mireu, sabeu que vos dic, que aquesta polèmica, al final acabara com la dels tambors que no van poder tocar a la processo del silenci. A hores d'ara encara no se com va anar tot plegat.
    Jo el que vull saber, i ningu m'ho diu, es:
    -De qui va ser la idea de fer vindre els avions?.
    -Qui ho ha pagat?.
    -Qui ho ha permès?.
    -On es va informar que aquesta rebentada de timpans formava part de la festa del cel?
    - Es la lliga l'única responsable?
    - Es l'Ajuntament el primer i ultim culpable?
    I per a mes inri, quina classe d'exhibició/demostració era aquesta que ningú era conscient de que ho era.
    Ara be, i el que ens entretenim tots plegats, comenta'n la jugada?.
    Ja deu ser això.

    ResponElimina
  15. Jo ho he comentat en un altre post.

    No m'he comprat una casa al costat de l'aeroport i no he escollit el risc de que em caigui un F18 al damunt de casa.

    Qualsevol activitat humana és perillosa, però l'exposició a un accident aeri per una exhibició no és de rebut.

    ResponElimina
  16. Se suposa que a l'ajuntament ho han de saber, si son ells qui han organitzat les fetes i pagat l'exhibició aèria. Perquè l'oposició no fa la pregunta directament en un ple ? Què foten els d'ERC que no obren la boca, és vergonyós.

    ResponElimina
  17. Avui La Veu de l'Ebre, publica una carta signada per Ramon Marques que es membre de la comissió organitzadora de les activitats de la lliga contra el càncer. La carta no te desperdici. Ell solet assumeix l'autoria de la idea i se'n fa responsable, diu que "no pretenia ferir la sensibilitat de ningu".
    Parla de l'acció humanitària dels militars, que tot ho va costejar l'exercit, que ha moltes capitals es fan exibicions d'aquestes i per acabar d'adobar-ho, compara el soroll esgarrifós i inesperat d'aquests avions, amb el soroll dels trons. I que "de perills la vida n'esta plena, fins i tot al llit". De passada ens ven la exhibició com un record al comandant Anguera dels seus ex-companys. Home, tots els records que calguen, però cal d'aquest tipus?

    ResponElimina
  18. Angel Acebes, buscava "l'autoria intel.lectual" del 11-M.

    Nosaltres ja hem trobat l'autoria intel.lectual del 12-S.

    ResponElimina
  19. Amb tota cordialitat , sento dir-te que es una desafortunada comparació...

    ResponElimina
  20. Amb tot el carinyo, tal com em vas dir l'altre dia: "Pos vale".

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta