18 de setembre del 2008

Tortosa podrà expropiar els solars dels propietaris que no costegin els enderrocaments

L'Ajuntament no cobrava «el 99%» de les obres que assumia subsidiàriament

El govern de Tortosa ha pres la determinació de posar fi als impagaments dels propietaris amb solars bruts o d'edificis en ruïna, en què l'Ajuntament ha d'assumir subsidiàriament els treballs de tancament o els enderrocaments. Així, el ple va aprovar ahir el reglament del nou registre municipal de solars sense edificar, que permetrà a l'Ajuntament inscriure al registre de la propietat la càrrega d'aquells solars que incompleixen les ordres de rehabilitació, així com expropiar-los al cap de dos anys.

El ple de l'Ajuntament va aprovar ahir al migdia el reglament del nou registre municipal de solars sense edificar. Però l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va garantir que la intenció del seu govern no és registrar els solars sense edificar, en els supòsits que els propietaris no hagin complert la normativa urbanística o els terminis previstos per acabar les obres. En canvi, Bel sí que va anunciar que l'objectiu principal de la mesura és incloure al registre aquells solars dels propietaris que hagin incomplert ordres municipals de rehabilitació o de conservació, quan l'estat dels edificis o dels terrenys siguin un perill per a la seguretat de les persones.
Encara que el reglament afectarà la totalitat del municipi, l'alcalde va recordar que aquesta situació es dóna sobretot al nucli històric. «Hi ha moltes cases que són declarades en ruïna i l'Ajuntament fa ordres d'execució forçosa que no s'executen, i això ens obliga a actuar subsidiàriament», va explicar. A més, Bel va afegir-hi que després «el 99%» dels propietaris no paguen la factura dels treballs. L'alcalde va detallar que actualment tenen dos expedients al damunt de la taula, un dels quals correspon a un solar de fora del nucli antic, i que fa poc han hagut de costejar amb 20.000 euros un apuntalament al carrer Montcada. Segons Bel, si aquest registre municipal fos operatiu des de fa anys, l'Ajuntament podria tenir molts solars al nucli antic, ja que permet expropiar les propietats o vendre-les en subhasta pública, al cap de dos anys d'anotar la càrrega sobre el solar al registre de la propietat. De fet, Bel va dir que els efectes de la mesura es començaran a veure en un parell d'anys, ja que l'Ajuntament recuperarà diners, tindrà un estoc de solars i edificis per potenciar la rehabilitació, i més seguretat a l'hora d'ordenar obres.

>Suport al pàrquing del Carrilet

Només el grup del PP va rebutjar ahir la creació del nou registre municipal de solars sense edificar. El portaveu Antonio Faura va advertir que hi ha altres mecanismes jurídics per reparar els costos que haja d'assumir l'Ajuntament, i que no caldria aprovar un reglament que també podria servir al govern municipal per prendre decisions «subjectives» sobre solars sense edificar i sobre obres inacabades. En canvi, sí que va rebre suport unànime l'estudi de viabilitat del projecte per construir un aparcament subterrani a la plaça del Carrilet. Amb tot, l'alcalde va protagonitzar un enfrontament amb el portaveu accidental del PSC, José Martín, que va recriminar-li «falta de planificació» i que abans no tiri endavant els pàrquings del mercat i de Ferreries.

El Punt (18-Setembre-2008)

1 comentari:

  1. Així dons quan un solar de l’Ajuntament estigui en un ballat perimetral molt precari que el vent desplaça cada cop, amb uns fonaments d’una excavació de 3,5 metres, i que aviat farà quasi dos anys que esta en aquestes condicions amb el perill que comporta de poder caure algun crio i fer-se mal de veritat, serà d’aplicació aquest Reglament ...?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta