13 de desembre del 2008

L’hospital de Tortosa estrena una ciberaula per millorar l’atenció infantil

L’espai busca minimitzar l’impacte emocional i escolar dels menors hospitalitzats i de les famílies

La planta de pediatria de l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta té des d’ahir una ciberaula, un espai pioner a la demarcació de Tarragona, l’objectiu del qual és minimitzar l’impacte emocional i escolar que suposa per als infants estar hospitalitzats en un centre sanitari. La nova ciberaula és el fruit d’un conveni entre la conselleria de Salut i l’Obra Social de «la Caixa», que van acordar habilitar aquest tipus d’espais lúdics i educatius en deu hospitals catalans. La ciberaula està equipada amb jocs, ordinadors i altres recursos informàtics i pedagògics, i amb una zona de lectura i espais diferenciats per als pares i familiars dels menors.

La consellera de Salut, Marina Geli, va inaugurar ahir al vespre la ciberaula de l’hospital de Tortosa, una iniciativa conjunta amb l’Obra Social de «la Caixa» que completa les obres que el Verge de la Cinta ha fet fa poc a la unitat neonatal. «Les ciberaules eviten que la malaltia provoqui el fraccionament de la vida dels nens», va remarcar Geli, que va admetre que Salut necessitava millorar la unitat neonatal de l’hospital de Tortosa. «A l’Ebre s’ha produït un increment en el nombre de parts, i aquest hospital s’ha fet madur i necessitava tenir més serveis», va dir. De fet, la consellera va precisar que la voluntat de Salut és continuar invertint en el Verge de la Cinta, tot i la crisi i al marge dels passos per construir el nou hospital de Tortosa. «No és una despesa supèrflua, com han dit alguns, sinó que volem garantir un sistema sanitari de qualitat», va advertir la consellera.

D’altra banda, tant Geli com el gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) a l’Ebre, Roger Pla, i l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, van agrair la implicació de l’Obra Social de «la Caixa», per haver fet possible la ciberaula de l’hospital. En aquest sentit, la ciberaula de Tortosa és la setena de Catalunya, però la cinquanta-vuitena que «la Caixa» finança al conjunt de l’Estat. Així, la posada en funcionament de la ciberaula de l’hospital Verge de la Cinta ha suposat una inversió de 144.000 euros. La Cibercaixa té 67,3 metres quadrats i està dotada de sis ordinadors amb connexió a internet, escàner, càmera digital de fotos, CD de música, programes educatius interactius, i jocs. A més, els menors que no puguen desplaçar-se a la ciberaula tenen dos ordinadors portàtils, que també poden utilitzar a la seua habitació.

El Joan XXIII també tindrà la Cibercaixa a partir del gener L’hospital Joan XXIII de Tarragona és l’altre centre de la demarcació que a partir del gener tindrà una ciberaula com la que ahir van inaugurar a Tortosa, que està gestionada per voluntaris. En aquest sentit, la consellera Geli i el director d’àrea de «la Caixa» a les Terres de l’Ebre, Ernest Gómez, van destacar el fet que la ciberaula haja arribat primer a l’hospital tortosí. «Ho fem pel nostre compromís amb el territori, però sobretot per fer una mica més agradable l’estada a l’hospital dels nens de les Terres de l’Ebre i les seues famílies», va afegir-hi Gómez. De fet, a més de la zona d’informàtica, també hi ha un altre espai destinat a la lectura i als audiovisuals, en què els adults també poden llegir, escoltar música, consultar la premsa o veure pel·lícules en DVD.

El Punt (13-Desembre-2008)

3 comentaris:

  1. Un programa d’ atenció a infants hospitalitzats que complementa l’existent i que no seria descabellat que en un futur proper fos extensiu a la gent adulta que pugues portar el seu ordinador (encara que fora de pagament) per fer menys feixuga la seva estada hospitalària en el cas de que el seu estat ho permetis, implementant una xarxa wifi a tot el recinte.

    ResponElimina
  2. Per una vegada, i sense que serveixi de precedent, estic d'acord amb McCalan.

    No cal que la cosa sigui gratuïta, és clar, i per descomptat mana l'estat de salut. Però a les alçades que estem, l'entreteniment dels malalts que han de romandre a l'hospital tantes i tantes hores no es pot limitar a la lectura o a veure la televisió.

    Ep, que consti que l'ocasió pot permetre dedicar unes hores a la lectura. Però s'hauria de poder triar, ja que tampoc et pots passar tot el dia seguit llegint i això d'internet també distreu bastant.

    ResponElimina
  3. Durant la meva estada com a treballador de la unitat d'informació de l'hospital de Tortosa, ja varem presentar un projecte per a que els malalts es poguessin connectar a la xarxa durant la seva estada a l'hospital.

    Aquest any, la xarxa wifi ja és una realitat a totes les plantes. Només falta la voluntat de la direcció de l'hospital per a que aquest servei és pugui implantar.

    És una idea que ja té més de 4 anys d'antiguitat i aviat és podria fer realitat. Esperem que així sigui.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta