28 de juny del 2012

Les imatges antigues de Tortosa, en fascicles

La història de Tortosa en imatges, la major part de les quals inèdites i compilades en un voluminós llibre -titulat L'Abans. Tortosa. Recull gràfic 1875-1975- que es vendrà per fascicles a partir d'aquesta mateixa setmana. Aquest és el sistema de treball de l'Editorial Efadós, que ja ha posat en funcionament a 85 municipis de Catalunya i Balears, i que ara arriba a Tortosa amb l'objectiu de descobrir fotografies inèdites procedents dels fons privats de famílies que han volgut col·laborar en aquesta iniciativa. De fet, l'editorial, que encara no ha tancat l'edició, convida la ciutadania a remenar els seus arxius familiars i a contribuir amb noves fotografies a crear aquesta "gran història gràfica de Tortosa". Així, a mode de promoció, els responsables d'aquesta iniciativa regalen les tapes i el primer fascicle. La resta, a 2,95 euros, sortirà setmanalment durant 50 setmanes.

La responsable de l'editorial Efadós, Roser Arís, ha presentat el projecte aquest dimecres, acompanyada de l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i del regidor de Cultura, Joaquim del Pino. El director de l'Arxiu Històric Comarcal, Albert Curto, que també ha estat present en la presentació, és qui coordina els continguts i les diferents aportacions que han fet experts en les diferents temàtiques en què s'estructura l'obra per fascicles. De fet, tant l'Ajuntament de Tortosa com l'Arxiu Històric col·laboren en aquesta iniciativa. L'alcalde ha qualificat de "magnífica idea" la proposta de l'Editorial Efadós, tant pel projecte en si com pel format de venda per fascicles, i ha agraït a totes les persones que han contribuït aportant les seues fotografies.

Per la seua banda, Arís ha destacat la singularitat d'aquesta proposta per la tipologia de les fotografies, que busquen un enfocament més de caràcter antropològic per reconstruir la història de Tortosa i la seua vida quotidiana. "Són imatges que ens permeten conèixer com vivia la gent d'aquesta ciutat, com treballava, com jugava, com eren els comerços,..." Arís ha reiterat que el llibre no està finalitzat i que hi ha temps per incorporar noves imatges. De la seua banda, Albert Curto ha incidit en el fet que un 80 per cent de les fotografies procedeixen dels fons privats d'unes 200 famílies, bona part de les quals són inèdites. En total, es podran veure un miler de fotos, resultat d'una tria prèvia d'unes 4.000 imatges preseleccionades. El llibre està estructurat en vuit capítols: escenaris urbans, educació, festes, institucions, entitats, indústria i oficis, serveis, comerços i transports, i fets històrics. La distribució es fa en quioscos i llibreries del municipi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta