23 d’octubre del 2008

Tortosa estudia reclamar la propietat dels pous d'emergència de Vinallop

El col·lectiu de veïns afectats acorda no signar les expropiacions i fer una concentració de protesta

La visita dels tècnics de l'empresa Acuamed per explicar el projecte dels pous d'emergència que s'han de construir a Vinallop, amb motiu del procés de descontaminació del pantà de Flix, no ha servit per apaivagar els ànims a Tortosa. Els propietaris afectats, que al vespre s'havien reunit amb el delegat de la Generalitat a l'Ebre, van fer després una assemblea per acordar que no signaran les actes d'expropiació, i que dimarts es manifestaran amb el suport de la Unió de Pagesos i de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). Mentrestant, el govern de Tortosa estudia reclamar la titularitat dels pous per poder aprofitar-los per al munipi.

L'assemblea del col·lectiu de veïns afectats va fer-se al saló de plens de l'ajuntament, només una hora després de la reunió entre una comissió dels propietaris, la PDE, la Unió de Pagesos i el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. Però la trobada amb Lluís Salvadó no va servir per esvair els dubtes de la PDE, i va propiciar que veïns i pagesos acordessin no signar les actes d'expropiació. Així, el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va remarcar que les sospites del col·lectiu s'han «corregit i augmentat», ja que ningú els ha aclarit qui gestionarà els pous ni per què no es construeixen en un altre lloc, per garantir també el subministrament de les poblacions entre Flix i Tortosa. Per la seua banda, un dels veïns afectats, Àngel Martí, va explicar que el col·lectiu ja ha demanat assessorament legal per evitar les expropiacions, i que ja són el 61% dels propietaris. A més, va lamentar que els tècnics d'Acuamed i Salvadó els donessen «informacions contradictòries» sobre els pous, que també podrien utilitzar-se per a finalitats alienes a la neteja del pantà de Flix.

Evitar la «indefensió» dels propietaris Amb tot, el portaveu de la PDE va avançar que havien sol·licitat a Salvadó que gestionés una reunió amb l'alcalde de Tortosa i la subdelegada del Govern a Tarragona, per retardar la signatura de les actes d'expropiació i així evitar la «indefensió» del centenar de propietaris afectats per les obres dels pous. Segons Tomàs, els veïns de Vinallop encara no tenen prou informació per decidir si han de cedir les seues finques a la CHE, ja que no s'ha posat una data per a la finalització de les obres (el termini de la descontaminació de Flix és de 42 mesos), ni tampoc han trobat cap document per garantir la temporalitat i el caràcter reversible de les expropiacions. De fet, tant la PDE com la Unió de Pagesos reclamen que els propietaris siguen indemnitzats pels desperfectes i també pel període que no podran conrear les finques. També demanen que els pous deixin de ser de la CHE per evitar la temptació dels que vulguen utilitzar-los, en el futur, per reforçar o substituir la captació del minitransvasament a Tarragona, que ara es fa des dels canals del Delta.

El risc d'un transvasament L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, també ha lamentat la «falta d'informació» que envolta el procés, i que ha provocat la «desconfiança» dels afectats i de la gent del territori. A més, Bel ha exigit el «compromís polític» de la Generalitat i del govern de l'Estat per garantir que l'aigua dels pous de Vinallop no s'enviarà a altres llocs del país, ja que l'aigua és una qüestió «molt sensible» a les Terres de l'Ebre. De fet, l'alcalde va apuntar, durant la trobada amb els tècnics d'Acuamed, que Tortosa podria renunciar a reclamar la titularitat dels pous de Vinallop després de la neteja del pantà de Flix, si finalment s'opta pel seu segellament per evitar qualsevol suspicàcia. Amb tot, Bel va precisar que és una qüestió que encara no havia plantejat a la resta de regidors de l'Ajuntament, i que es debatrà internament, ja que Tortosa fa temps que vol fer pous a Vinallop i voldria aprofitar aquests per al municipi.

El Punt (23-Octubre-2008)

Més informació:
-Tortosa no tindrà prou aigua amb els pous de Vinallop si hi ha una emergència a Flix
-La PDE insta els afectats pels pous de Vinallop a no signar les expropiacions
-Revolta veïnal pels pous de Vinallop vinculats a la neteja del pantà de Flix
-Satisfacció a Flix, preocupació a la Ribera
- Salvadó adverteix de la massificació eòlica i de les obres per reforçar el CAT
-Tomàs (PDE) vincula els pous de Campredó als projectes del CAT i de gestió hídrica a l'Ebre
-Els pous que projecten a Campredó faran possible el minitransvasament de l'aqüífer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta