La filtració de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut va fer saltar ahir totes les alarmes a les Terres de l'Ebre. La sentència, que es faria pública al setembre, avalarà la major part de l'Estatut, però declararia inconstitucionals els articles sobre la creació d'un consell de justícia, l'ampliació de les competències del Síndic de Greuges i la substitució de les diputacions provincials per les vegueries. El delegat de la Generalitat, Lluís Salvadó, va afirmar ahir que, en cas que es confirmi, el govern activaria una estratègia per tirar endavant el reconeixement institucional del territori, cosa que també va apuntar el PSC.
Els detalls de la sentència del Tribunal Constitucional que ahir va avançar la Cadena Ser van provocar una primera allau de reaccions polítiques a l'Ebre, on van aflorar les pors sobre la possible inconstitucionalitat de les vegueries. El delegat de la Generalitat, Lluís Salvadó (ERC), va dir que la sentència, en cas que es confirmi, seria «lamentable per a Catalunya i sobretot per a les Terres de l'Ebre». Segons Salvadó, la sentència posaria «motes traves» al reconeixement institucional del territori. Però el delegat va garantir que la Generalitat buscarà «un pla B o C per poder tirar-lo endavant, buscant qualsevol escletxa jurídica, com canviar el nom de vegueria», ja que pel govern és «prioritari» que la vegueria de l'Ebre siga una realitat aquesta legislatura. Un argument que també feien servir en el PSC. De fet, en cercles socialistes ja feia dies que s'especulava sobre els entrebancs jurídics de la substitució de les diputacions provincials per les vegueries, sobretot pel sistema d'elecció dels consellers de vegueria. Per això, van donar un cert crèdit a la filtració de la sentència.
Amb tot, tant el senador tortosí i president del PSC a l'Ebre, Joan Sabaté, com el primer secretari del partit, Antoni Sabaté, van dir que quan es conega el text definitiu de la sentència serà el moment de pronunciar-se, i de buscar l'escletxa perquè l'Estat puga assumir les vegueries. «Si la solució és homologar les vegueries a les províncies, i que a ulls de l'Estat també siguem una província, potser serà millor», va apuntar Joan Sabaté. En canvi, a ERC es declaraven «molts sorpresos» pel tema. De fet, advertien que la creació de la vegueria de l'Ebre era una qüestió «irrenunciable», segons va remarcar el director dels serveis territorials de Governació, Carles Pasqual.
Per la seua banda, a CiU van optar per la prudència, i l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va preferir no valorar la sentència fins que el Tribunal Constitucional la faci pública, «tenint en compte la gravetat del tema». «Espero que només siga un rumor», va assenyalar el diputat de CiU, Francesc Sancho. Amb tot, Sancho va remarcar que l'Estatut és «absolutament constitucional», i que li semblava que les vegueries no conculcaven la legislació estatal, si es respectava que les províncies continuessen sent circumscripció electoral. A banda, el president del Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre, Josep Maria Franquet –membre de la comissió Roca, que va proposar la nova ordenació territorial de Catalunya–, va valorar que les vegueries no són anticonstitucionals, ja que no suposen la desaparició de la província. «La Constitució no permet eliminar províncies, però sí crear-ne de noves», va afirmar.
REACCIONS
LLUÍS SALVADÓ
Delegat del Govern a les Terres de l'Ebre
«El govern català buscarà un pla B o C per tirar endavant la vegueria, que és una prioritat d'aquesta legislatura. Buscarem qualsevol escletxa jurídica, com el canvi de nom»
JOAN SABATÉ
Senador i president del PSC a l'Ebre
«Si la solució és homologar les vegueries a les províncies, i que a ulls de l'Estat també siguem una província, potser serà encara millor. Però ja ho veurem quan coneguem la sentència»
FRANCESC SANCHO
Diputat de CiU
«Després del nou model de finançament, s'han endut l'autovia A-68 cap a Castelló i ara ens diran que no tindrem vegueria. Només faltarà que s'emportin també l'aigua de l'Ebre i no ens donin ni les gràcies»
JOSEP MARIA FRANQUET
President Consell Econòmic i Social
«La vegueria no vulneraria la Constitució, perquè no implica la desaparició de la província. La Constitució no permet eliminar les províncies, però sí crear-ne de noves»
ANTONI SABATÉ
Coordinador de Política Territorial a les Terres de l'Ebre
«L'únic escull era electoral. Els consellers de vegueria s'elegiran com els diputats provincials, i caldria canviar de partit judicial molts dels pobles de la Ribera d'Ebre»
Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 17-07-2009 Pàgina 10
Més informació:
-La sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut podria posar en perill les vegueries
-Ausàs confirma la fi de la diputació per crear les vegueries de l'Ebre i el Camp
-El consell del Baix Ebre serà la seu de la futura vegueria de les Terres de l'Ebre
-Salvadó confirma que la vegueria de l'Ebre serà una realitat d'aquí a tres anys
- La Diputació nomena Panisello vicepresident a l'Ebre i no preveu la vegueria fins al 2025
-Campanya anònima per reclamar la vegueria de l'Ebre
També podeu llegir:
-Quelcom més que les vegueries (article de Josep Bayerri)
-La ribot del PSOE a l'Ebre (Vent de Dalt)
-Caldrà reformar la Constitució (La Via Augusta)
"El delegat de la Generalitat, Lluís Salvadó, va afirmar ahir que, en cas que es confirmi, el govern activaria una estratègia per tirar endavant el reconeixement institucional del territori"
ResponEliminaQue no ho estem ja, reconeguts institucionalment?
Mare de Deu Senyor.
El reconeixement a un territori no es fa des de la teoria especulativa ni en base a discursos grandiloqüents, sinó des de el pragmatisme.
ResponEliminaPortem massa anys escoltant discursets que ni el mateix orador se’ls creu. La toga del càrreg investeix d’autoritat aquestes paraules que aviat es queden en l’oblit, i a la vegada serveixen de mur de contenció per tenir controlada i cercada dintre el territori les veus discordants.
Ara busquen escletxes legals com aquell escalador que s’arrapa a una paret (versus cadira) per no caure al vuit del precipici i poder així perllongar la seva agonia.
El poble esta tip d’observar amb passivitat els minsos resultats de les seves gestions al Territori, i el temps s’acaba...