19 d’octubre del 2007

Els veïns aturen als jutjats l'expropiació de les cases de la catedral de Tortosa

L'Ajuntament encara no sap si apel·larà ni si farà unes escales provisionals, però manté la idea de tombar els habitatges

El grup de veïns que van presentar un recurs contra l'expropiació forçosa de les cases de davant de la catedral de Tortosa van rebre dijous a la tarda una bona notícia. El jutge de la sala contenciosa administrativa número 2 de Tarragona va dictar dimarts una sentència que obliga l'Ajuntament a anul·lar el procés per greus defectes de forma, a més de deixar lliures d'afectació els habitatges del carrer Croera. Segons la sentència, a la qual va tenir accés El Punt, el jutge també adverteix que l'Ajuntament hauria de donar permís d'obres als propietaris que sol·licitessin reformar els seus habitatges, cosa que el consistori havia impedit. L'alcalde de Tortosa va comentar que encara han d'estudiar si apel·len contra la sentència o si seria millor reiniciar tota l'expropiació.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va comparèixer ahir per fer una primera valoració de la sentència judicial que dóna la raó al grup de disset veïns afectats per l'enderrocament de les cases de davant de la Catedral. Els propietaris havien presentat, el setembre del 2006, un recurs contenciós administratiu contra l'Ajuntament per aturar el procés expropiatori i evitar l'ocupació prèvia dels seus pisos i locals. «De moment, els propietaris tenen raó», va admetre Bel, que va avançar que potser el més ràpid per a l'Ajuntament seria reiniciar tot el procés expropiatori, per salvar els diversos defectes de forma que la sentència ha posat de manifest. L'alcalde, que va reconèixer que encara no havien tingut temps d'estudiar amb profunditat els arguments del jutge, va explicar que l'altra opció és que l'Ajuntament decideixi apel·lar contra la sentència. «El termini per fer-ho acaba el 8 de novembre, però abans de prendre una decisió volem tenir l'informe jurídic que hem encarregat al mateix gabinet jurídic que ha representat l'Ajuntament», va dir Bel.
Concretament, la sentència declara nul el projecte d'expropiació i també l'afectació dels immobles situats entre els números 7 i 21 del carrer Croera. A més, el jutge considera que la declaració d'utilitat pública que volia imposar l'Ajuntament, per agilitar l'expropiació i fer-la més barata, no complia els requisits legals. D'altra banda, el projecte d'expropiació no s'havia tramitat segons la legislació especial, quan els béns afectats formen part del patrimoni cultural català, i el jutge recorda que l'interès històric i artístic hauria de predominar per damunt de l'interès urbanístic i econòmic. En la mateixa línia, el magistrat posa de manifest que, abans que el pla general de Tortosa del 1986 entrés en vigor, l'Estat va aprovar la llei del patrimoni històric, que obligava l'Ajuntament a redactar un pla especial de protecció del seu nucli antic. Segons la interpretació avançada per Bel, aquesta obligació només implicaria la redacció d'un pla específic per a l'illa de cases de davant de la Catedral, i no evitaria el seu enderrocament. Tot i això, altres fonts consultades per aquest diari van explicar que la sentència es podria interpretar d'una altra manera, i que la mesura afectaria el conjunt del nucli històric de Tortosa. «La solució més fàcil potser seria aprovar aquest pla especial i reiniciar el procés, tot i que caldrà veure si ja va implícit en el nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM), que entrarà en vigor d'aquí a poques setmanes», va afirmar l'alcalde. A més, Bel va advertir que els veïns no podrien demanar permisos d'obres, ja que la sentència encara no és ferma.

> Un procés que es retardarà encara més

«La sentència frena el projecte, però no el paralitza», va dir l'alcalde de Tortosa abans de recordar que l'Ajuntament no podrà enderrocar les cases fins que no les expropiï. Bel va preferir no valorar la tramitació de l'expedient, però va confirmar que l'equip de govern no s'ha plantejat retirar el projecte. Amb tot, va anunciar que convocarà la junta de portaveus. «L'enderrocament de les cases de la Catedral és un projecte que els diferents ajuntaments han aprovat sempre per unanimitat, des de fa 40 anys», va afegir-hi. A més, el projecte està inclòs en el POUM, aprovat per la Generalitat. De fet, a partir de l'aprovació del pla integral del nucli antic, cofinançat per la llei de barris, el projecte també va lligat a la urbanització d'una nova plaça que ha de permetre la visió frontal de la Catedral. Per això, els veïns també van denunciar que el consistori hagués vinculat el projecte amb la reconstrucció de les escales de la Catedral, que la pluja va ensorrar al maig del 2002. Bel va dir que no s'han plantejat la construcció d'unes escales provisionals.

El Punt (19-Octubre-2007)

Per saber més:
-Cultura prioritza les obres de la catedral, el dipòsit de l'arxiu i la muralla de Tortosa
-Tortosa intenta reallotjar els veïns de les cases de la catedral i indemnitzar-los
-L'Ajuntament de Tortosa cita els veïns expropiats de les cases de la catedral
-Tortosa accelera els enderrocs per fer la nova plaça de la catedral i l'edifici de les delegacions
-Els cinc assumptes peluts de Sabaté
-El bisbat de Tortosa s'apunta al pay-per-view
-La nova plaça de la catedral tindrà dos nivells i mostrarà la Tortosa antiga
-Els veïns de les cases de la catedral afirmen que pateixen assetjament immobiliari
-Tortosa ajorna la decisió sobre la futura plaça de la catedral
-Tortosa ha rebut vuit propostes per urbanitzar la futura plaça de la catedral
-Tortosa pot continuar l'expropiació forçosa de la plaça de la catedral
-Els veïns de les cases de la catedral porten l'Ajuntament de Tortosa als jutjats
-Tortosa reallotjarà algunes famílies afectades per l'enderroc de les cases de davant de la catedral
-Tortosa suspèn el concurs públic del projecte de la nova plaça de la catedral
-Expropiació de les cases de la catedral
-Alguns apunts sobre l'antiga façana fluvial
-Les cases de la catedral protesten contra l'enderroc durant la Festa del Renaixement
-Tortosa treu a concurs la redacció del projecte de la nova plaça de la catedral
-Front comú contra l'enderrocament de les cases de la catedral de Tortosa
-Tortosa perd Viladrich i enderroca Besalduch
-Tortosa reconstruirà les escales de la catedral quan s'urbanitzi la nova plaça

3 comentaris:

  1. Aquest és un exemple més de com s'han fet malament les coses durant els darrers anys (o dècades, millor dit).

    ResponElimina
  2. Els que han fet malament les coses, encara estan a l'Ajuntament. Tenen la plaça fixa.

    ResponElimina
  3. ...y els que ho vàren firmar també.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta