31 d’octubre del 2009

Tortosa adjudica les obres i la gestió del nou pàrquing subterrani del Carrilet


L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va anunciar ahir l'adjudicació a l'empresa Obredisa Inversions de la redacció del projecte executiu, de les obres i de l'explotació del pàrquing subterrani de la plaça del Carrilet, al barri del Temple. Segons Bel, Obredisa és l'única empresa que ha concorregut al concurs públic, tot i que hi havia un parell més de constructores que també s'havien interessat en el projecte. El pressupost d'adjudicació ha estat de més de 2,4 milions d'euros, i el període d'execució, de 18 mesos, si bé el plec de condicions preveia un cost de 2,1 milions d'euros i un termini de 20 mesos. El ple de l'Ajuntament haurà de ratificar dilluns l'adjudicació provisional, i en quinze dies es podrà fer l'aprovació definitiva. Després, l'empresa tindrà tres mesos per redactar el projecte i la reforma i reordenació de la plaça, que dóna accés a l'oficina de turisme de l'antiga estació del Carrilet i al CAP del Temple.

De fet, Bel va detallar que l'Ajuntament ja ha obtingut la cessió d'una peça de terrenys de l'Institut Català de la Salut, un dels obstacles que ha hagut de superar el projecte. Finalment, el pàrquing del Carrilet tindrà 193 places (el plec de condicions en fixava un mínim de 185), repartides en dues plantes, i el 75% d'aquestes places seran de rotació. La regidora d'Urbanisme, Meritxell roigé, va recordar que la concessió a l'empresa serà per un període de 50 anys, i que a canvi l'adjudicatària abonarà a l'Ajuntament un cànon anual de 42.000 euros. El mes que ve també s'adjudicarà el pàrquing del futur edifici de les delegacions, al carrer Montcada, amb unes 190 places d'ús públic.

Posar ordre als guals

El ple de dilluns també aprovarà una modificació de l'ordenança sobre llicències d'accés de vehicles als locals o recintes. L'alcalde de Tortosa va remarcar que l'objectiu és «posar ordre als guals» i «evitar les situacions injustes», ja que han detectat que al municipi hi ha uns 600 aparcaments privats, amb uns 400 d'autoritzats, però dels quals només uns 200 paguen el que els correspon. A banda, Ferran Bel va detallar que amb la modificació no es podran contractar guals per hores, ja que això havia generat «molts fraus». A partir d'ara, els tortosins només podran reservar els guals per 24 hores o per 12 hores, de vuit del matí a vuit del vespre o viceversa.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 31-10-2009

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

Ferran Bel: «El PSC de Tortosa mareja la perdiu amb el cobriment de les vies»


L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), va explicar ahir que ha donat instruccions perquè el grup de CiU al Congrés dels Diputats vote a favor de l'esmena que ha presentat el PSC al pressupost de l'Estat, perquè s'estudie el cobriment de les vies del tren. «D'entrada em sembla bé, però els socialistes han de tenir en compte que governen a Madrid, i que quan això passa s'han de prendre decisions, no presentar esmenes al teu propi govern», va recordar Bel. L'alcalde va afegir-hi que els 150.000 euros per fer un estudi són «una quantitat ridícula», i va acusar el PSC de «marejar la perdiu per fer veure que fan alguna cosa». «Només demanem al PSC que, si tenen alguna influència sobre el govern estatal o sobre Adif, facen que s'executen les obres de desmantellament de les vies i de reforma de l'estació, un projecte que fa mesos que està aprovat», va remarcar. A més, Bel va advertir que el possible cobriment de les vies no hauria de ser «una excusa» per no fer o retardar més les obres de l'estació. Bel també va retraure al portaveu del PSC i senador, Joan Sabaté, que no proposés el cobriment de les vies quan era alcalde, o durant la redacció del pla d'ordenació urbana municipal (POUM).


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona Terres de l'Ebre 31-10-2009

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

La Marfanta, quatre anys fent xarxa


Per casualitat, La Marfanta va sortir per primer cop la vespra de la nit de Halloween, com si aquest ens fantasmagòric i típicament ebrenc que dóna nom al bloc volgués afegir-se a la festa de les ànimes. Avui, 31 d'octubre, el bloc compleix quatre anys. Segons com, ens sembla que face més temps, però també cal dir que quatre anys passen volant, i que no deixa de ser una vida curta per a un mitjà de comunicació. Amb tot, en el cas d'un bloc d'internet, cal tenir en compte que molts altres s'han quedat pel camí, però que La Marfanta ja arrossega una trajectòria interessant. Durant tot aquest temps, hem compartit i comentat moltes notícies, moltes opinions, tot consolidant aquest bloc com un dels webs de referència al territori, amb un arxiu que ja ha superat els 4.900 articles. D'altra banda, ja fa mesos que vam superar el milió de pàgines visitades. Però el que més ens satisfà, i en això us som totalment sincers, és el fet que aquest bloc ha servit per bastir una veritable comunitat de lectors. La Marfanta no seria el mateix sense la gent que cada dia us connecteu per llegir i per completar el bloc amb el vostre parer sobre les notícies, les opinions, els comentaris dels altres. Aquest és, precisament, l'esperit dels blocs, i també de les xarxes socials. Per tant, vage la nostra gratitud i el nostre reconeixement més especial per als lectors i lectores que formeu la comunitat de La Marfanta, ja que també vosaltres esteu contribuint a fer més gran la blocosfera ebrenca.

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

30 d’octubre del 2009

TV3 mostra com es fa un tàrtar d'abadejo amb ostres i brandada d'oli del Baix Ebre-Montsià


Aquest migdia, el programa Cuines de TV3 ha mostrat com es fa un tàrtar d'abadejo amb ostres i brandada d'oli  de la denominació d'origen protegida (DOP) del Baix Ebre i Montsià. El cuiner ha estat Joan Bosch, del restaurant Can Bosch de Cambrils, però el més interessant és com ha construït un plat espectacular amb alguns dels productes més representatius del nostre territori. Per exemple, l'abadejo del mercat de Tortosa, amb les ostres del Delta i l'oli, l'or líquid que ens proporcionen les oliveres del Baix Ebre i del Montsià. Una combinació perfecta dels productes de primera qualitat que podem trobar al mercat, als camp i a la mar de l'Ebre. Ja és hora de començar a reivindicar seriosament els productes de les Terres de l'Ebre, i fins i tot d'iniciar un moviment seriós en favor del consum exclusiu (sempre que siga possible) d'allò que fem i conreem al territori. Per una qüestió d'autoestima, però també per ajudar uns sectors productius que no estan travessant el seu millor moment, i que encara ho passen pitjor per culpa de la crisi i de les estratègies de les grans distribuidores. També per un tema d'ecologia, ja que tenim gairebé de tot i sempre serà més sostenible consumir els productes d'aquí que fer-los portar des de milers de quilòmetres de distància.




Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

La penjada de la pancarta de suport a la manifestació provoca un embús al pont de Tortosa


Les entitats de comerciants i restauradors de Tortosa, Roquetes i Jesús, que demà donaran suport a la manifestació de dissabte en defensa del teixit industrial de les Terres de l'Ebre, han penjat avui una pancarta al pont de l'Estat, amb el lema Prou! Volem indústria, volem treball, no als tancaments!!! A primera hora del matí, la pancarta ja estava penjada a la primera de les tres arcades del pont de l'Estat sortint de Tortosa cap al barri de Ferreries. Però poc després de les 11.30 del matí, amb un trànsit considerable al pont vell, els operaris de la brigada municipal tornaven a penjar la pancarta a l'arcada del mig, cosa que ha obligat la policia local a restringir el trànsit. L'embús ha estat monumental, però la majoria dels conductors s'ho miraven amb resignació i amb un cert aire de solidaritat. Si la causa és noble, no passa res si hem de fer les coses dues vegades i en hora punta...

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

L'exalcalde Santiago Campos promou una candidatura independent a Móra d'Ebre


Encara és militant de Convergència i no sap si l'encapçalarà, però creu que el poble necessita una quarta força política.

El convergent Santiago Campos, que va ser alcalde de Móra d'Ebre entre els anys 1987 i 2003, es planteja seriosament tornar a la política municipal. Però tot i que continua sent militant de Convergència, assegura que no ho farà amb la candidatura de CiU, sinó amb una llista independent que no descarta haver d'encapçalar. Campos considera que l'Ajuntament morenc necessita una quarta força política, «per una qüestió d'equilibri i perquè es respecti el vot dels ciutadans», i prepara una candidatura «catalanista i amb gent d'esquerres, de centre i de dreta», «que no es vengui a cap força exterior». Segons l'exalcalde, la nova llista independent no serà cap «marca blanca» de CiU. De fet, diu que a Convergència ja li han demanat que no tire endavant el nou projecte.


«Encara sóc militant de Convergència, però el meu projecte és una llista independent, si bé encara no sé si l'encapçalaré.» Així ha revelat públicament l'exalcalde de Móra d'Ebre Santiago Campos la seua intenció de tornar a la política municipal, una decisió que assegura haver comunicat al comitè local de CiU a principi d'any. «Al principi no s'ho creia ningú», admet Campos, que remarca que respectarà la candidatura que puga presentar CiU a Móra d'Ebre. «Ara sóc només un simple militant, i CiU ha de fer el seu camí», insisteix. «A més, ni que em paguessin aniria en cap altra llista que no fos independent», conclou l'exalcalde.

El nou projecte polític de Campos encara no té cap nom oficial, tot i que l'exalcalde adverteix que n'ha pensat uns quants. Un altre aspecte que encara no té clar és qui serà el candidat a l'alcaldia, el seu cap de llista. «No busco la cadira, sinó que torno a la política municipal perquè penso que Móra d'Ebre ha de recuperar la il·lusió», assegura Campos. «Si trobo algú amb un perfil de vocació política i amb carisma, estaré encantat de la vida, perquè no tinc cap aspiració d'anar de cap de llista; millor si no sóc jo», conclou l'exalcalde.

Una llista «oberta»

Campos assenyala que torna a la política activa perquè hi ha gent de «tots els sectors del poble» que li ho demana, i perquè voldria que Móra d'Ebre «anés millor». Segons diu, ja té prou gent per formar una candidatura, però sobretot busca «persones que visquin i treballin al poble, i que tinguin ganes que les coses funcionin bé». Amb tot, a Campos li interessa incloure-hi gent amb menys de 30 anys, encara amb tot per fer en la política, i persones amb més de 60, que puguen oferir la seua experiència. D'altra banda, assegura que serà una «llista oberta», i que vol donar als morencs la possibilitat d'elegir els membres de la candidatura. «Pensem fer un sondeig popular per confeccionar la llista, perquè la nostra intenció és escoltar la gent des del principi», afirma Campos: «Serà una llista amb un punt catalanista al qual no penso renunciar, però amb gent de les diferents ideologies».

Respectar el vot dels ciutadans

«Móra d'Ebre és ara un poble trist, que ha perdut capitalitat i pes específic a la comarca», diu el també expresident del consell de la Ribera d'Ebre Santiago Campos. Tot i que el dia del seu comiat, ara fa quatre anys, va advertir que en política només li quedava la «satisfacció» de «recuperar per a CiU l'alcaldia a Móra d'Ebre i la presidència del Consell Comarcal», Campos nega que la seua candidatura siga una marca blanca. «Móra d'Ebre necessita una quarta força política, per evitar el desequilibri actual de dos contra un [PSC i ERC, contra CiU] i també perquè es respecti el vot dels ciutadans», afirma Campos, per qui el PP «no compta gaire» a Móra d'Ebre.

D'altra banda, sobre l'exalcalde pesava una sentència del Tribunal Suprem, del 2006, que confirmava la condemna de sis anys d'inhabilitació per desenvolupar càrrecs públics, ja que el 1993 hauria llogat un local de la seua propietat per fer-lo servir com a magatzem municipal, en el cas Frucampos. Però Campos va presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional.

Una vida lligada a CiU

Tot i que ara promoga una candidatura independent, Santiago Campos és un dels referents històrics de CiU a la Ribera d'Ebre. La seua militància política va començar el 1977, quan es va afiliar a Convergència Democràtica de Catalunya. El seu carnet de militant va ser un dels primers que es van expedir a Convergència, i està signat a mà per Jordi Pujol. Durant anys, Campos va ser l'home fort del partit a la comarca, i va assolir l'alcaldia de Móra d'Ebre l'any 1987, amb una majoria absoluta que va repetir en dues ocasions més. A banda, també va ser president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre durant quinze anys. Però el principi del final de la seua carrera política, o almenys de la primera etapa, va arribar després de les eleccions municipals del 2003, en què Campos va perdre la majoria absoluta i el PSC i ERC van pactar un govern que donava l'alcaldia al socialista Josep Solé Biosca. Després, el pacte d'esquerres també es repetia al Consell Comarcal, CiU va impulsar un procés de renovació, i Campos va deixar el seu càrrec de regidor de Móra d'Ebre el 25 d'octubre del 2004.

«No estic emprenyat»

«Ni marxo de CiU ni estic emprenyat; el fet de promoure una candidatura independent és una opció personal», assegura Santiago Campos. L'exalcalde de Móra d'Ebre no considera aquesta decisió com un acte d'indisciplina cap al seu partit, i remarca que si tira endavant el seu nou projecte polític és perquè «els ciutadans han d'estar més ben atesos» i perquè «Móra d'Ebre no pot dependre dels dictàmens exteriors». Campos afegeix que en la pròxima campanya electoral no pensa criticar ningú, ni tan sols l'actual govern del PSC i ERC –que el 2007 va tornar a deixar el candidat de CiU, el doctor Manel Saltor, sense l'alcaldia de Móra d'Ebre–, ja que la seua candidatura independent serà «una força nova, que servirà per reactivar el poble». Amb tot, Campos no estalvia lloances als seus companys de partit a la comarca. Així, remarca que l'alcalde de Móra la Nova, Joan Manel Sabanza, «és el millor polític de la Ribera d'Ebre», tot i que també destaca els alcaldes de Tivissa i de la Palma d'Ebre. «L'alcalde d'Ascó també té molt de futur», diu Campos.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 30-10-2009 Pàgina 9

Foto: Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre




Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

Tivissa aprofita la instal·lació del gas natural per renovar la resta de serveis del nucli històric


L'Ajuntament de Tivissa ha començat aquesta setmana les obres per instal·lar el gas natural al nucli antic de la població. La primera fase va servir per abastir els usuaris de la zona de l'eixample de Tivissa, i la xarxa ja funciona a ple rendiment. En aquesta segona fase, el gas natural ja arribarà al nucli històric, però l'Ajuntament, Gas Natural i l'empresa instal·ladora, Cainsa, han acordat aprofitar les obres per renovar la xarxa d'aigua potable i el clavegueram. De la mateixa manera, també s'instal·laran els tubs per poder soterrar les línies elèctriques, el telèfon i la fibra òptica. El projecte té un pressupost de 450.000 euros, i el govern de Jordi Jardí també projecta estendre la xarxa de gas als altres nuclis del municipi (la Serra d'Almos, Darmós i Llaberia).


Publicat a ElPunt.cat

Foto: Ajuntament de Tivissa

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

Les consultes sobre les EMD de Campredó i Bítem seran el 8 i el 15 de novembre


L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va anunciar ahir que les consultes populars per ratificar la creació de les futures entitats municipals descentralitzades (EMD) de Campredó i de Bítem seran el 8 i el 15 de novembre respectivament. Bel va voler aprofitar la visita del director general d'Administració Local, Carles Bassaganya, per recordar que l'objectiu de l'Ajuntament és tenir el vistiplau de la Generalitat perquè les noves EMD puguen estar constituïdes abans del final d'aquest mandat municipal. L'alcalde va afegir-hi que els expedients de les EMD, que es troben en fase d'exposició pública, ja no tornaran a passar pel ple si no hi ha al·legacions, però que aturarà el procés si els veïns dels dos pobles no les aproven. De fet, els resultats dels sondejos no són vinculants, però Bel va remarcar que la voluntat del govern tortosí és respectar l'opinió dels veïns de Campredó i Bítem. Així, l'Ajuntament ja ha aprovat el cens electoral per als dos sondejos, en què podran votar tots els ciutadans empadronats a Campredó i Bítem, sempre que tinguen la nacionalitat espanyola o la de qualsevol altre país comunitari. En total, són poc més de 1.000 electors a cada poble. «Les votacions es faran en l'horari habitual, de les 9 h a les 20 h, i amb les mateixes taules que quan hi ha altres eleccions», va recordar Bel.

Per la seua banda, el director general d'Administració Local va manifestar que les EMD de Campredó i Bítem compleixen els requisits per ser aprovades per la Generalitat. Segons Bassaganya, Tortosa ja parteix amb l'avantatge de tenir l'experiència de l'EMD de Jesús, i Campredó i Bítem tenen identitat pròpia com a pobles. A més, també va destacar l'existència d'un conveni marc que garanteix la viabilitat econòmica de les EMD, «ara i en el futur». De fet, Bassaganya va destacar que el model de Tortosa es podria exportar a altres llocs del país on també hi ha demandes de noves EMD. Governació podria començar a tramitar els expedients al febrer, que és quan hi ha prevista la pròxima reunió de la comissió de delimitació territorial. A banda, les noves EMD de Campredó i Bítem també hauran de passar el dictamen de la comissió jurídica assessora, abans d'aconseguir la resolució definitiva del govern. En aquest mandat, la Generalitat només ha aprovat dues de les 35 demandes d'EMD que tenia al damunt de la taula: l'EMD del Talladell, a Tàrrega, i l'EMD de Bellaterra, a Cerdanyola del Vallès.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 30-10-2009 Pàgina 10

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

29 d’octubre del 2009

Terres de l'Ebre: 2.371 euros per càpita


El tema del dia era l'operació Pretròria, però els partits van complir els seus compromisos i ahir van preguntar al president de la Generalitat pel futur de la planta de Lear de Roquetes i la situació econòmica de les Terres de l'Ebre. La sensació final és que José Montilla va acabar responent una altra cosa. El que més es comenta avui és que el president afirmés que l’any 2008 el Govern va invertir una mitjana de 2.371 euros per càpita a les Terres de l’Ebre, una xifra superior a la mitjana, que va ser de 2.059 al conjunt de Catalunya. El fet que donés aquesta dada freda i descontextualizada, no cal dir-ho, només ha servit per enfurismar encara més  l'afició ebrenca. I és que ens queixem per vici. Som els que més diners rebem per cap, i només perquè ens tanquen una fàbrica de 518 treballadors diem que la Generalitat no ha fet els deures i convoquem una manifestació. Això és el que ha pensat molta gent avui, i en concret un empresari local que ens trucava aquest matí visiblement indignat amb les paraules del president. No cal dir noms.

Els 2.371 euros per càpita de Montilla resulten de dividir pels habitants del territori (unes 180.000 persones) el pressupost d'inversions del 2008, amb obres milionàries com el pont de Deltebre a Sant Jaume d'Enveja, la carretera que uneix Aragó amb Batea, la reforma de la carretera d'Horta de Sant Joan, la millora de l'avinguda Felip Pedrell de Tortosa,  i les previsions per part de l’Incasol al polígon industrial del Molló, a Móra la Nova, i al polígon Catalunya Sud, així com la residència de la gent gran de Flix. També hi ha les inversions d'Agricultura en obres com el reg de la Terra Alta o el canal Xerta-Sénia. Algunes van executar-se i d'altres just comencen ara, com el campus de la URV. Altres difícilment tiraran endavant, com el centre de difusió del moble que havia de fer-se a la Sénia. Però el més greu és que Montilla dóna a entendre que la Generalitat va fer un esforç de discriminació positiva, utilitzant una xifra que no és la mateixa que va donar el PSC l'any 2008, quan va presentar-se el pressupost. En aquell moment, el PSC va explicar que la inversió per habitant seria superior a la mitjana de Catalunya, de 715 euros, i que a la Terra Alta arribaria als 1.988 euros per habitant. En el cas de la Ribera d'Ebre, la inversió per habitant seria de 908 euros per càpita. A nosaltres continuen sense quadrar-nos les xifres. El pressupost de la Generalitat per l'any 2008 a l'Ebre era de 209 milions d'euros. Vostès mateixos...

+Més informació:
-Comerciants i restauradors reclamen un pla industrial per a les Terres de l'Ebre (El Punt)
-La crisi de Lear arriba al Parlament (El Punt)
-CiU acusa el tripartit d'anar a l'Ebre només a 'buscar vots' i Montilla li retreu el seu suport al PHN (ACN)
-El projecte de llei dels drets i les oportunitats de la infància i l'adolescència continua la tramitació parlamentària (Parlament.cat)
-Salvadó dóna la xifra bona del pressupost a l'Ebre, que serà de 209 milions (La Marfanta)
-Els pressupostos de la Generalitat incrementen un 25% la seva aportació a les Terres de l'Ebre (Socialistes de l'Ebre)
Foto: Xavier Prat, Parlament de Catalunya

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

La línia Tortosa-Barcelona tindrà la meitat dels trens nous que van a la línia Barcelona-Girona


L'absència d'un moviment social i polític en defensa de la millora dels serveis ferroviaris a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, afegida a la poca sensibilitat de Renfe i a la inacció del govern català, ha provocat que les estacions i els usuaris del territori s'hagen quedat amb només 6 dels 18 trens nous que han de substituir els Catalunya Exprés. El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, va explicar ahir al Parlament que Renfe ha decidit incorporar a Girona 12 dels 18 nous trens de mitjana distància que substituiran els Catalunya Exprés, ja que a les demarcacions de Tarragona i de Lleida ja funciona l'Avant, el tren d'alta velocitat (TAV) regional. El que passa és que l'Avant només opera entre Barcelona i l'estació interurbana del Camp de Tarragona, a la Secuita, i en cap cas dóna servei a les estacions urbanes de Tortosa, Reus o Tarragona. Per tant, dotze dels divuit combois del nou model S-449 que renovaran la flota de trens de la mitjana distància catalana serviran per reforçar la línia Barcelona-Girona-Portbou (on fa temps que funcionava una plataforma reivindicativa d'usuaris), mentre que els altres sis operaran a partir del primer trimestre del 2010 en la línia que uneix Barcelona, Tarragona i Tortosa. Segons Nadal, el criteri de Renfe es justifica pel fet que els Avant funcionen en la línia d'alta velocitat entre Lleida, Tarragona i Barcelona, i "perquè hi ha una proporció major de viatgers a la línia del nord respecte a la del sud, sense comptar Lleida". Ja hi tornem a ser. L'Ebre perd el tren per culpa dels ebrencs, que l'utilitzem poc.

+Més informació a El Punt:
-Els nous Catalunya Exprés, a l'octubre
-La mitjana distància de Renfe a Girona rebrà el doble de trens nous que la del Camp i l'Ebre
-Renfe estrena els trens a la línia de Girona i n'apuja el preu dels bitllets fins a un 20%
-Justifiquen que els trens nous vagin a Girona perquè a Lleida i Tarragona ja hi ha l'Avant
-Trens nous, preus nous

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

El presumpte parricida de Tortosa es discutia «molt sovint» amb el company sentimental de la mare


El jove de 16 anys de nacionalitat xinesa, que dimarts a la nit va ser detingut pels Mossos d'Esquadra a Tortosa per haver matat amb una arma blanca la seua mare i el company sentimental de la dona, passarà avui a disposició de la fiscalia de menors, i molt possiblement serà ingressat en un centre. El presumpte parricida va estar declarant durant el dia d'ahir davant de la policia, que va obrir una investigació per aclarir les circumstàncies exactes en què es van produir els fets. En aquest sentit, diversos testimonis han afirmat que el noi, tot i que es veia «una persona tranquil·la», es discutia molt sovint amb la parella de la mare. «Sempre se sentien discussions i el soroll de les portes tancant-se, però dimarts a la tarda la baralla va ser més forta que mai», va relatar un veí. Segons la mateixa font, les víctimes eren una parella amable, que ja feia anys que vivien al barri. La mare va fer venir el noi de la Xina fa poc més d'un any, i els veïns només veien el jove quan baixava al carrer amb un pilota de bàsquet o quan arribava o marxava amb un ciclomotor.

El doble crim va tenir lloc al tercer pis del número 49 de la rambla de Catalunya en un habitatge propietat d'un altre ciutadà d'origen xinès, que regenta un bar al mateix carrer. Així ho va explicar un amic de les víctimes, un home de nacionalitat xinesa que ahir acudia al lloc dels fets. Segons va dir, el pare del menor viu a la Xina, i el suposat parricida i l'actual parella de la seua mare van estar «prenent un cafè amb llet i una cervesa» al matí, per intentar arreglar les seues diferències. «Tot havia quedat bé, però després de dormir la migdiada es van tornar a barallar i al noi se li va girar el cervell», va lamentar. L'amic de les víctimes va afegir que al pis també hi vivien dues noies i un altre amic.

Publicat a El Punt.cat i a
El Punt Barcelona 29-10-2009 Pàgina 22
El Punt Barcelonès Nord 29-10-2009 Pàgina 22
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 29-10-2009 Pàgina 22
El Punt Maresme 29-10-2009 Pàgina 22
El Punt Penedès 29-10-2009 Pàgina 22
El Punt Vallès 29-10-2009 Pàgina 22

+Més informació: el vídeo de la notícia a TV3:


Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

L'alberg de Prat de Comte s'adhereix a Xanascat i presenten les mesures per a l'ocupació juvenil


El secretari de Joventut, Eugeni Villalbí, i un representant de l'empresa Albergs i Zones Lúdiques van signar ahir a Tortosa el conveni d'adhesió de l'alberg Ca la Jepa, de Prat de Comte, a la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (Xanascat), que gestiona l'Agència Catalana de la Joventut. Amb aquesta incorporació, la Terra Alta deixa de ser l'única comarca de les Terres de l'Ebre sense cap instal·lació adherida a la Xanascat. L'alberg Ca la Jepa, amb 49 places, es troba ubicat en una casa de 1911 al bell mig del parc natural dels Ports, a mig camí entre el Centre Picasso d'Horta de Sant Joan i el riu Ebre, a la zona dels vins de la denominació d'origen Terra Alta. Prat de Comte és el municipi amb menys habitants de la comarca, «una de les més deprimides de Catalunya i on el govern està duent a terme un pla de dinamització». L'adhesió de Ca la Jepa a la Xanascat permetrà donar a conèixer la Terra Alta a través dels programes que ofereix, i contribuirà a la seua revitalització. De fet, la instal·lació ja acollirà el 2010 part dels participants dels programes L'estiu és teu! i Vacances en família.

Ocupació juvenil

D'altra banda, Villalbí va aprofitar la seua presència ahir a Tortosa per presentar l'acord de mesures per a l'ocupació juvenil a les Terres de l'Ebre. A més del delegat del govern, Lluís Salvadó, en l'acte també van participar els directors dels serveis territorials d'Acció Social i de Treball, Adam Tomàs i José Martín. L'acord, aprovat pel govern català i els principals agents econòmics i socials del país, estableix l'estratègia de la Generalitat pel que fa a l'ocupació juvenil, a curt i mitjà terminis. Villalbí va destacar que el document, que arriba en un moment de crisi econòmica i laboral que perjudica especialment la població jove [a l'Ebre, la taxa d'atur arriba al 25,6%], conté 68 mesures i actuacions concretes, acompanyades amb un pressupost de 200 milions pels propers tres anys.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 29-10-2009 Pàgina 10


+Més informació:
-El secretari de Joventut presenta l’Acord de Mesures per a l’Ocupació Juvenil a les Terres de l’Ebre (Generalitat de Catalunya)

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

Proposició no de llei per evitar l'impacte del traçat de l'autovia A-7 a Campredó


L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el vicepresident del Congrés dels Diputats, el també convergent Jordi Jané, van presentar ahir una proposició no de llei al Congrés dels Diputats, en què es reclama al Ministeri de Foment un nou traçat de l'autovia A-7 al seu pas pel poble de Campredó. A més, també van sol·licitar la compareixença del secretari d'Estat de Planificació i Infraestructures, Víctor Morlán, davant de la comissió de Foment del Congrés.


El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 29-10-2009 Pàgina 9

+Més informació i foto:
-El vicepresident del Congrés dels Diputats i l´alcalde de Tortosa presenten una proposició no de llei sobre el traçat de l´A-7 a Campredó

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

El govern es planteja habilitar la recepció de la TDT via satèl·lit en llocs amb problemes


La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació va organitzar ahir a Tortosa una sessió informativa sobre el procés de transició a la televisió digital terrestre (TDT), en què van participar més d'una cinquantena d'instal·ladors de les Terres de l'Ebre. Els representants de la secretaria van dir que es podria acabar implantant la recepció de la TDT via satèl·lit, en aquells casos en què no siga possible la recepció convencional, i van aprofitar la jornada per formar els instal·ladors.


Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 29-10-2009 Pàgina 9

Foto: Generalitat de Catalunya
 
Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

28 d’octubre del 2009

Un jove de 16 anys, presumpte autor d'un doble crim al barri de Ferreries de Tortosa


Els Mossos d'Esquadra han detingut aquesta nit passada un menor de nacionalitat xinesa, de 16 anys, acusat d'haver comès un doble crim a la Rambla de Catalunya del barri de Ferreries, a Tortosa. Segons el cos policial, el jove hauria matat amb una arma blanca la seua mare i el company sentimental de la dona, que també eren de nacionalitat xinesa. Els Mossos van rebre l'avís dels fets cap a tres quarts de nou d'ahir dimarts al vespre. El crim va tenir lloc al domicili familiar de les víctimes i del presumpte autor, al tercer pis del número 49 de la Rambla de Catalunya. Tant ACN com Televisió de Catalunya han ofert el testimoni d'una veïna, Carme Arasa, que ha relatat com ha viscut el crim, i més concretament els forts sorolls que va poder escoltar. La policia ha obert una investigació per resoldre les circumstàncies del doble crim, si bé els veïns han advertit que les discussions entre els membres de la família eren freqüents. Altres fonts han apuntat que les dues víctimes podrien ser germans, cosa que ha desmentit aquest matí un amic de les víctimes. Tot seguit, podeu veure el vídeo que ha servit Europa Press sobra la notícia...




+Més informació:
-Detenen un noi de 16 anys acusat d'haver assassinat a ganivetades la mare i el padrastre a Tortosa (El Punt)
-Detingut un menor a Tortosa acusat de la mort de la seva mare i la parella d'aquesta (3cat24.cat)
-Detenen el jove acusat del doble parricidi a Tortosa (ACN)
-Un jove xinès mata a ganivetades la seva mare i el seu padrastre a Tortosa (Diari de Tarragona)
-Detingut un jove de 16 anys per un doble parricidi a Tortosa (La Veu de l'Ebre)


Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

L'Agència de Protecció de la Salut potencia el seu pla pilot al Montsià


L'Agència de Protecció de la Salut (APS) reforçarà el seu pla pilot a la comarca del Montsià, on ja desenvolupa vuit projectes, amb un nou programa sobre joves i drogues. El director del servei regional de l'APS a les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Arasa, va explicar ahir que el Montsià és un dels sis territoris de Catalunya en què aquest ens autònom del Departament de Salut té plans pilot, i que després s'estendran a la resta del país. Fins ara, l'APS ja estava desenvolupant altres projectes, com ara la creació d'una autorització sanitària als menjadors col·lectius, el control de la qualitat dels mol·luscos a les badies dels Alfacs i del Fangar, el control i el seguiment dels menús escolars i l'accés a la targeta sanitària a les persones que exerceixen la prostitució. «També tenim un projecte per promoure l'alimentació mediterrània i fer que els restaurants ofereixen menús cuinats amb oli d'oliva, amb fruita i verdura; però també en què, en lloc d'una ampolla sencera, la unitat mínima de vi siga un got», va assenyalar. De fet, va avançar que preparen una jornada sobre salut i restauració que tindrà lloc a Sant Carles de la Ràpita. A banda, el director regional de l'APS va dir que tenen en marxa un projecte per controlar els casos esporàdics de legionel·losi detectats al Montsià, i que podrien tenir l'origen en els aspersors del reg urbà, i un altre sobre pobresa i indigència, que establirà les condicions mínimes que hauran de complir els aliments que els supermercats cedeixen a la beneficència.

A l'Ebre, 21 convenis

D'altra banda, el director dels serveis territorials de la Salut, Ismael Roldán, i l'alcalde d'Amposta i vicepresident del consell rector de l'APS van presentar el sistema de convenis de col·laboració que l'Agència de Protecció de la Salut ja ha signat amb 21 ajuntaments de les Terres de l'Ebre i que preveu ampliar a tot el territori. L'APS és un ens descentralitzat que té un catàleg de serveis que pot prestar als ajuntaments. A les Terres de l'Ebre, l'APS el formen 49 persones i 6 centres de treball: el servei regional, el laboratori de l'APS a Tortosa i 4 oficines de sector. En línies generals, l'APS assessora els ajuntaments en qüestions com ara la protecció de la salut ambiental i alimentària, el control de les aigües de consum humà, la legionel·losi, l'ús de plaguicides i el control dels establiments públics, ja que la majoria dels consistoris no tenen recursos humans i tècnics per fer complir la normativa. «També ajudem els ajuntaments a reforçar la seua capacitat sancionadora, ja que l'APS té recursos tècnics i jurídics i una certa distància amb els afectats, que reforça l'autoritat de l'alcalde si s'ha de fer alguna clausura o tancament», va remarcar Arasa.

Durant el 2008, l'APS va fer 1.193 inspeccions a establiments de restauració; 317 als menjadors dels hospitals, col·legis i asils; 303 a carnisseries; 111 a peixateries; 749 a altres comerços minoristes; 2.553 a la xarxa d'aigua; 974, a les empreses subministradores d'aigua; 38 a allotjaments juvenils i 18 a càmpings; i 98 controls de legionel·losi; 365 controls de plaguicides, i 110 inspeccions a locals per fer complir la normativa antitabac. Per exemple, Arasa va detallar que s'havien obert expedients sancionadors en set d'aquests casos per incompliment de la normativa antitabac. En total, l'APS va rebre 47 denúncies durant l'any 2008 a l'Ebre, i al territori va acabar obrint 24 expedients sancionadors. A l'Ebre, l'APS ja ha presentat els seus serveis als quatre consells d'alcaldes i a 52 dels 54 ajuntaments de la regió sanitària, ja que també inclou dos municipis del Priorat, Margalef i la Bisbal de Falset.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-10-2009 Pàgina 11

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

La 57a Festa de la Bicicleta de Tortosa servirà per estrenar el complex ciclista de Vinallop

El nou complex ciclista de Vinallop no serà inaugurat oficialment fins a principis de l'any 2010, però els participants de la 57a Festa de la Bicicleta de Tortosa podran estrenar-lo molt abans, el proper 8 de novembre. El regidor d'Esports, Pere Panisello, i el portaveu de la Penya Ciclista Baix Ebre, Raül Querol, van presentar ahir el programa de la festa, una de les activitats esportives i de lleure més populars i tradicionals del territori. La festa començarà a la plaça de l'Ajuntament a les nou del matí, i l'arribada al complex de Vinallop està prevista al migdia.


Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-10-2009 Pàgina 10

+Més informació:
-Web oficial de la Penya Ciclista Baix Ebre



Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

El Delta és una de les 42 àrees importants per a la conservació d'aus marines a l'Estat

La plataforma marina del delta de l'Ebre és una de les 42 àrees importants per a la conservació de les aus marines a l'Estat espanyol, que ha identificat un projecte Life d'innovació realitzat per SEO Birdlife amb el suport del Ministeri de Medi Ambient i de la Comissió Europea. El projecte Life, que és el primer inventari estatal complet sobre les àrees importants per a la conservació de les aus marines, considera la plataforma continental Delta de l'Ebre-Columbretes com una de les més importants per a les aus marines de tot el context mediterrani.


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-10-2009 Pàgina 10
 
+Més informació:
-Versió en castellà de l'informe Layman "IBA Marinas un mar de aves", de SEO Bird Life


Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

27 d’octubre del 2009

Els comerços de Tortosa i Roquetes tancaran una hora abans per donar suport a la manifestació

El proper dissabte, 31 d’octubre, a les 12:30 hores del migdia, les associacions de comerciants i empresaris de Tortosa i de Roquetes faran una aturada en la seua activitat econòmica, amb l'objectiu de sumar-se a la manifestació convocada contra el degoteig de tancaments d'indústries a les Terres de l'Ebre. D'aquest manera, els comerços dels dos municipis tancaran les portes una hora abans del que és habitual, en un dia en què la facturació supera clarament a la de qualsevol dia de la resta de la setmana. Segons un comunicat conjunt que ha difòs aquest matí la Cambra de Comerç de Tortosa, la inquietud de la societat i del comerç en particular ha pres força des del moment en què va anunciar-se el tancament imminent de la planta de LEAR al municipi de Roquetes. Així, el comerços de la zona tenen previst distribuir cartells i pancartes, per fer difusió del missatge i per aconseguir una suma d'esforços que ajuden a assolir un major impacte social. A la iniciativa ja s'han adherit l'Agrupació Centre Comercial Tortosa, l'Associació de Venedors del Mercat de Tortosa, l'Agrupació de Comerç Ferreries-Sant Vicent, l'Associació d’Empresaris de Jesús, el Comerç Agrupat de Roquetes i l'assoació de restauradors Platigot. Per la seua banda, el sindicat agrari Unió de Pagesos també s'ha solidaritzat avui amb els treballadors de l’empresa Lear de Roquetes afectats per l'expedient de tancament.


Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

El PSC presenta una esmena al pressupost estatal perquè es cobreixin el canal i les vies a Tortosa



El projecte complementaria les obres de l'estació i la urbanització dels terrenys de Renfe.

Abans de final d'any hauria de començar la reforma de l'estació de trens de Tortosa i el desmantellament de les vies en desús al centre de la ciutat. El projecte també tindrà un fort impacte urbanístic, ja que connectarà la zona de l'Eixample amb la ronda Docs i l'avinguda de la Generalitat. Però el PSC considera que encara cal anar més enllà, i per això ha decidit presentar una esmena al pressupost de l'Estat, perquè el govern espanyol tinga en compte el soterrament del canal i de les vies del tren.

«El PSC sempre ha defensat que Tortosa havia de tenir una estació urbana i accessible», va recordar ahir Joan Sabaté, portaveu dels socialistes a l'Ajuntament i senador de l'Entesa Catalana de Progrés. Segons Sabaté, hauria estat un error allunyar l'estació de trens des del centre de Tortosa fins a la partida de Santa Càndia, tal com pretenia CiU durant l'etapa de l'alcalde Marià Curto. Allò que Tortosa guanyava des del punt de vista de l'urbanisme, ho perdia des del punt de vista de la mobilitat, ja que «gairebé hauria estat millor anar a pujar al tren a l'Aldea», va remarcar Sabaté. El portaveu del PSC va assenyalar que la construcció de l'estació d'autobusos al costat de l'estació de Renfe va ser, precisament, per afavorir la intermodalitat en el transport públic de passatgers. «Per a Tortosa és millor continuar tenint l'estació al centre de la ciutat, però el tram de vies que queda operatiu és una barrera física molt important», va valorar Sabaté.

De fet, fa unes setmanes un grup de veïns dels barris del Temple i Sant Llàtzer van entregar a l'alcalde, Ferran Bel (CiU), unes 1.500 signatures per reclamar uns passos més adequats a la zona de l'estació. Segons va precisar Sabaté, el soterrament de les vies a Tortosa és un projecte «complementari» al de les obres de l'estació i, per tant, compatible amb l'aprofitament urbanístic dels terrenys que Renfe té en desús al centre de la ciutat. Sabaté, que al novembre del 2006, durant la seua etapa a l'alcaldia, va signar el conveni amb el Ministeri de Foment, va dir que el soterrament del canal i de les vies «en cap cas invalidaria, impossibilitaria o retardaria el projecte que ja està en marxa». El que ara es farà des del PSC serà presentar una esmena al pressupost general de l'Estat, perquè Foment reserve una partida de 150.000 euros i puga encarregar un estudi informatiu sobre el cost i la viabilitat tècnica del projecte.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 27-10-2009 Pàgina 10




Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

ERC proposa 99 milions més al pressupost general de l'Estat per a les Terres de l'Ebre



El senador flixenc de l'Entesa Catalana de Progrés, Pere Muñoz, també va anunciar ahir les esmenes que presentarà ERC al pressupost de l'Estat. Els republicans han preparat una sèrie d'esmenes que suposarien la injecció de 99 milions d'euros més als 106 milions que l'Estat espanyol ja preveu invertir a les Terres de l'Ebre. Per exemple, demanen 10 milions per impulsar l'autovia A-7; 20 milions més, per alliberar els peatges; 2 milions per redactar el projecte del tercer pont de Tortosa; 8 milions, per a l'estació transformadora del polígon Catalunya Sud; 10 milions per reindustrialitzar i diversificar l'economia de l'Ebre, i 15 milions per millorar la badia dels Alfacs.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 27-10-2009 Pàgina 10

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

El Síndic es planteja dur al Parlament la política comunicativa de l'Ajuntament de Tortosa



El grup del PSC a l'Ajuntament de Tortosa va informar ahir que el síndic de greuges, Rafel Ribó, ha donat per finalitzada la seua actuació, després que l'alcalde no haja atès les seues demandes per «garantir la pluralitat informativa en els mitjans de titularitat municipal». «Ara es reserva el dret de dur la denúncia al Parlament de Catalunya», van assenyalar els socialistes, que alerten que Ferran Bel no garanteix la «presència real i visible dels grups municipals en els mitjans» de l'Ajuntament. El PSC va lamentar el tractament a l'oposició i «l'atemptat» a la llibertat d'expressió en el web i en el butlletí electrònic de l'Ajuntament, «per l'atac sistemàtic que es produeix cap a altres posicions polítiques, sense un mínim i elemental dret a rèplica».


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 27-10-2009 Pàgina 9


Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

L'Ajuntament de Tortosa fomenta la igualtat de gènere i d'oportunitats a les empreses del territori


L'Ajuntament de Tortosa posarà en marxa un curs per fomentar la igualtat d'oportunitats a les empreses de les Terres de l'Ebre, que tindrà lloc els dies 10, 12, 17 i 19 de novembre a la sala d'actes biblioteca Marcel·lí Domingo. El principal objectiu del curs és assessorar i donar eines a les empreses del territori, per a la implementació de mesures que afavoreixin la igualtat d'oportunitats entre dones i homes en l'àmbit laboral. El curs està dirigit principalment a les empreses, als sindicats, als responsables de recursos humans, a les assessories laborals, a les gestories, als agents d'igualtat i a qualsevol persona interessada en aquesta temàtica. Les inscripcions estan obertes fins al 4 de novembre, i poden formalitzar-se a través del correu pcasas@tortosa.cat.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 27-10-2009 Pàgina 9

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

Móra d'Ebre inicia la recollida de la brossa porta a porta al nucli antic i al raval de la població

La regidoria de Medi Ambient de Móra d'Ebre ha posat en marxa la campanya Tria i guanya, per reforçar la recollida selectiva de residus a tota la població. Així, educadors ambientals aniran casa per casa repartint el material informatiu de la campanya, així com un imant per a la nevera amb la composició de les diferents fraccions, i un trio de bosses per a la separació del paper, el vidre i els envasos. A banda, Móra d'Ebre també ha implantat la recollida selectiva de residus porta per porta a les cases del nucli antic i del raval, uns barris en què és difícil ubicar contenidors de superfície, a causa dels problemes d'accés que tenen els camions de recollida. Per tant, es retiraran tots els contenidors excepte el dipòsit per al vidre, i es recollirà la brossa cada nit a partir de les deu. Els veïns del nucli antic i del raval també rebran un cubell airejat i un paquet de bosses per a la fracció orgànica, així com un ganxo per penjar el cubell o el trio de bosses a la façana.


Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 27-10-2009 Pàgina 6


Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

Una cinquantena de veïns d'Alfara de Carles col·laboren en l'edició d'una guia turística del poble

El centre cultural d'Alfara de Carles va ser l'escenari, en el marc de la III Fira del Rovelló, de la presentació d'una nova guia turística del poble. L'autor de la nova publicació, que ha estat editada per Arola Editors i finançada per la Diputació de Tarragona, el Departament de Medi Ambient i Habitatge i el Parc Natural dels Ports, és l'escriptor Ernest Costa, que ha tingut la col·laboració d'una cinquantena de veïns, que li han proporcionat fotografies inèdites i dades sobre la toponímia del municipi. Per la seua banda, l'alcalde d'Alfara de Carles, Bertomeu Rosselló, va manifestar el seu agraïment a les institucions que han fet possible l'edició de l'obra, que té 128 pàgines i integra un total de 73 fotografies, quatre mapes, un glossari i un índex toponímic.





Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

26 d’octubre del 2009

Primera manifestació a Tortosa i Roquetes contra el tancament de la planta de Lear


Aquesta tarda ha tingut lloc la primera de les manifestacions convocades pels treballadors de la planta Lear de Roquetes, que preveu un expedient d'extinció de l'ocupació per a 518 treballadors. Els mitjans estan parlant d'un miler de persones manifestant-se pels carrers de Tortosa i de Roquetes, tot i que podria haver-ne més. La imatge correspon al pas de la manifestació per l'avinguda Colom, al barri de Ferreries, on s'han pogut escoltar crits demanant la dimissió del president de la Generalitat, així com reclamant a José Montilla que "done la cara" per evitar el tancament de la fàbrica. La marxa ha començat a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa i recorre uns dos quilòmetres, fins a la població veïna de Roquetes. La manifestació ha comptat amb la participació dels alcaldes de Tortosa, Ferran Bel (CiU) i de Roquetes, Francesc Gas (ERC), a més d'altres polítics de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona. El lema de la manifestació ha estat 'No al tancament de Lear, volem faena'. L'assemblea de treballadors de Lear a Roquetes va aprovar la setmana passada un ampli calendari de mobilitzacions per rebutjar el tancament de la fàbrica. A més de la manifestació d'avui, cada dia es faran concentracions a la porta de la planta i assemblees de treballadors fins al dissabte, dia 31 d'octubre, amb la convocatòria d'una manifestació, també a Tortosa, que els sindicats esperen que siga multitudinària.

Totes les notícies sobre el conflicte de Lear Roquetes, a El Punt.



Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

L'Ametlla de Mar: 25 anys de 'l'Ebredisney'


"Aquí sólo nos han traído nucleares. Esperamos que ahora nos toque una cosa mejor", deia una veïna de l'Ametlla de Mar als reporters de TVE. La cadena estatal recorda aquests dies una notícia de fa poc més de 25 anys, quan l'Ametlla de Mar era una de les quatre poblacions del litoral (amb Cabanes, Pego i Santa Pola) que eren candidates a rebre una inversió estrangera multimilionària: el parc temàtic que la companyia Disney havia projectat fer a Europa. El següent reportatge de l'arxiu de RTVE és una veritable joia, un document històric que reflecteix una de les moltes expectatives frustrades que hem tingut al territori. "En el interior de mi corasonsito, me dise que tenemos bastantes probabilidades para que venga en Ametlla de Mar", deia l'alcalde calero de l'any 1985, Pere Margalef, amb un castellà macarrònic. Però com la de Ruiz-Gallardón amb els Jocs de Madrid 2016, la corasonada de Margalef tampoc no es va complir, i finalment Eurodisney va marxar cap a París. La Disney va explicar que havia triat París per quatre motius: "un, la població; dos, França; tres, França i quatre, França". Com diu el reportatge, el cuquet dels parcs temàtics va fer forat, i al cap d'uns anys es va inaugurar Port Aventura, "la pieza que le faltaba al turismo Español", tot i que aquest projecte també va marxar fora del territori. Ara, 25 anys després, costa molt d'imaginar com serien ara l'Ametlla de Mar i les Terres de l'Ebre si haguéssem aconseguit l'Ebredisney.

Un cotxe accidentat a les obres del carrer Llarg de Sant Vicent de Tortosa


Els veïns del barri tortosí de Ferreries es van despertar diumenge amb aquesta imatge curiosa. La nit anterior, un conductor no havia tingut en compte que el carrer Llarg de Sant Vicent està tancat al trànsit per les obres, i baixant el pont de l'Estat va saltar-se les tanques i va caure pel desnivell, quedant-se una roda del cotxe al forat de la claveguera. Per molt que hagués volgut, el conductor no va poder traure el cotxe, ja que la policia va decidir immobilitzar el vehicle, com podeu veure en les altres imatges. D'acord que potser les obres no estan gaire ben senyalitzades, i que ja fa dies que el carrer està tallat per obres. A més, una mala nit la pot tenir qualsevol... Però també és veritat que a la ciutat hi ha molt de fitipaldi suelto.

Tortosa encarrega el projecte bàsic del pàrquing i de la nova plaça de l'Estadi


L'Ajuntament estudia les afectacions de les obres al trànsit i als diversos serveis de la zona.

El projecte per reformar les instal·lacions esportives de l'estadi municipal de Tortosa i per construir el pàrquing subterrani de la plaça Joaquim Bau ha entrat en la fase decisiva. A través de la Gestora Urbanística de l'Ajuntament de Tortosa (Gumtsa), el consistori ha encarregat la redacció del projecte bàsic de les obres de l'aparcament i de la zona de vianants que ha d'unir la nova plaça Joaquim Bau amb el futur accés a l'estadi, on hi haurà també la zona de piscines. La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, ha explicat que el projecte bàsic completarà la documentació del concurs públic de les obres, que costaran uns 10 milions.

«No podíem traure a concurs les obres sense tenir, abans, un projecte bàsic amb el nombre de places del pàrquing i el disseny de com ha de ser la nova plaça», ha assenyalat la regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé. Per tant, a principi d'octubre l'empresa municipal de gestió urbanística (Gumtsa) va adjudicar, per poc més de 161.000 euros, el contracte per fer la redacció del projecte bàsic del pàrquing de la plaça Joaquim Bau i de la zona de vianants que entrarà a l'estadi. En poc temps s'esgotaran els 20 dies de termini que ha tingut el despatx Arquitectura en Tránsito per redactar-lo. Llavors es podrà completar el plec de condicions i es trauran a concurs les obres de les piscines i del pàrquing, un projecte que canviarà la fesomia de la façana de l'estadi i la plaça.

Segons la previsió del consistori, la mateixa empresa que farà les piscines assumirà la construcció del pàrquing, amb 350 o 400 places, i la reurbanització de la plaça. A més, un dels canvis més radicals que ofereix el projecte serà la desaparició de l'avinguda de l'Estadi, ja que la plaça serà una zona de vianants que entrarà literalment dins les instal·lacions esportives. Aquest és el projecte definitiu de rehabilitació integral de les piscines, redactat pel despatx barceloní Alonso Balaguer y Arquitectos Asociados. Fins ara, l'avinguda de l'Estadi, que enllaça el carrer d'Hernán Cortés i l'antiga carretera de València, ha separat la plaça i el recinte esportiu. La seva desaparició farà que sigui necessari reordenar el trànsit de la plaça, i fer que el vial que enllaça la carretera de València amb l'avinguda Colom siga de doble sentit.

El regidor d'Esports, Pere Panisello, ha detallat que l'Ajuntament i l'equip redactor estan acabant de concretar el projecte de les noves piscines, d'acord amb les indicacions fetes pel Consell Català de l'Esport. Segons Panisello, el projecte definitiu de la reforma de l'estadi i del nou complex d'aigua es podrà presentar en qüestió de dies. En aquest sentit, Tortosa ha previst invertir uns 10 milions d'euros en un complex esportiu i de salut que ocuparà uns 8.700 m². El projecte inclou una piscina coberta de 50 m², que substituirà la piscina d'estiu actual, i diverses zones d'aigua i de gimnàs, una zona lúdica amb cafeteria, i comerços.

Publicat a ElPunt.cat

Disqus for Marfanta