31 de maig del 2006

Les tennistes no tenen paperes a l'hotel

Algunes participants al XVI Torneig Internacional de Tennis Femení Ciutat de Tortosa s'han queixat que no tenen papereres a les habitacions de l'hotel en què s'estan allotjant aquests dies de competició. El que no sabem és en quin hotel de la ciutat estaven allotjades aquestes tennistes que comentaven la situació al tren que va cap a Barcelona. Però el que venien a dir és que, com que l'habitació de l'hotel no tenia paperes, havien de llançar els pinyols de les cireres per la finestra. Com a mínim, esperem que les cireres fossin de Paüls o de Miravet...

Tortosa arranja la claveguera afonada

Al final resultarà que és veritat allò que la premsa és el quart poder... Com recordareu, fa uns dies vam il·lustrar la notícia sobre el nou SIG per a la participació amb una claveguera afonada que havíem localitzat just al davant del CAP Baix Ebre, a l'avinguda Colom. L'Ajuntament de Tortosa va tardar poques hores en cobrir el forat amb una planxa metàl·lica, com ja us vam informar a La Marfanta. Ara, molts pocs dies després, l'Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP) ja ha arranjat la claveguera. Com a mínim, ja sabem en què s'inverteix la nova taxa del clavegueram que s'ha incorporat recentment al rebut de l'aigua... Ara només falta que algú netegi el munt de burilles de tabac que algún brut o alguna bruta ha llançat a la jardinera, després de buidar el cendrer del cotxe (cliqueu al damunt de la foto per ampliar-la).

En fi, per veure l'evolució de la claveguera afonada, podeu consultar
-Tortosa recorre a internet per detectar la falta de manteniment dels carrers
-Abans i després d'una claveguera afonada a Tortosa

ERC portarà els periodistes de Barcelona a Miravet

ERC de l'Ebre ha anunciat aquesta tarda que posarà un autocar a disposició dels periodistes de Barcelona, amb l'objectiu de garantir la cobertura informativa de l'inici de la campanya del referèndum de l'Estatut a Miravet. De moment, però, no hi ha notícies que es posi cap autocar per als periodistes de Tortosa, Amposta, Móra d'Ebre o Gandesa. Potser el que vol ERC és que els periodistes ebrencs anem primer fins a Barcelona, i després ja ens portarà el partit fins a Miravet... L'acte es farà demà a la nit al casal municipal de Miravet, que suposem que es quedarà menut. L'autocar de campanya sortirà a les sis de la tarda des del carrer Villarroel de Barcelona, on hi ha la seu nacional d'ERC. Després d'un sopar, ERC ha programat un acte amb la intervenció de l'alcalde de Miravet, Antoni Borrell; els exconsellers Marta Cid i Josep Bargalló; el secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, i el president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira.

La Sexta vol emetre a través d'una de les freqüències de Canal Català Ebre

El canal generalista La Sexta, que encara es troba en procés d'expansió de la seua cobertura en sistema analògic, ha anunciat recentment que preveu emetre per a la zona de Tortosa a través d'una de les freqüències de l'UHF que actualment està utilitzant Canal Català Ebre. Concretament, la previsió de La Sexta era emetre a través del canal 24 UHF a partir del 19 de maig, com es pot compravar en aquest document penjat al seu web. Al mateix document, també diuen que preveuen emetre a la part de Vinaròs a través del 55 de l'UHF, una freqüència que si no ens equivoquem també està ocupada, en aquest cas per Tele5. L'objectiu de La Sexta és assolir la major cobertura en analògic abans que comenci el Mundial de Futbol d'Alemanya, ja que necessita garantir que els partits considerats d'interès general (la inauguració, els partits de la selecció espanyola i la final) es puguin veure en obert. En cas contrari, haurà de compartir els drets amb un altre canal amb cobertura analògica al 100% del territori estatal (si no hi ha sorpreses d'última hora podria ser Cuatro, encara que TVE, Antena 3 i Tele5 també han pujat pels drets d'emissió).

Els futbolistes de Tortosa avalen l’enderrocament del velòdrom

Èxit de la proposta de Lahosa i Martín

Les entitats futbolístiques van donar suport dilluns a la nit a la proposta preferent del govern de Tortosa per reformar i ampliar les instal·lacions de l’estadi municipal. El projecte preveu enderrocar el velòdrom per emplaçar-hi el nou complex d’aigua i salut, així com construir-hi un segon camp de gespa artificial a l’actual camp de terra.

La segona trobada amb les entitats esportives de la ciutat va ser més favorable per als interessos de l’alcalde, Joan Sabaté; el regidor d’Esports, Sisco Lahosa, i el regidor d’Urbanisme, José Martín, després que la primera reunió amb els usuaris de les actuals piscines no acabés amb els resultats esperats. Les intervencions van donar suport a la proposta preferent del govern municipal, que preveu enderrocar el velòdrom per emplaçar-hi el nou complex d’aigua i salut i construir-hi un segon camp de gespa artificial a l’actual camp de terra. Tant Sabaté com Lahosa i Martín van remarcar que la millor opció per a Tortosa és la que sacrifica el velòdrom, «un equipament que gairebé no s’utilitza». La demolició del velòdrom deixaria lliures 7.500 metres quadrats per construir-hi un complex d’aigua i salut amb tres piscines cobertes i una piscina d’estiu, amb tota una sèrie d’instal·lacions complementàries, com una sala de musculació, un restaurant i una platja artificial. La proposta també preveu tres pistes poliesportives al lloc de les actuals piscines, així com un accés directe al pàrquing subterrani de la plaça Joaquim Bau. Per contra, les altres opcions mantenen el velòdrom però redueixen el complex d’aigua i salut o eliminen el segon camp de gespa artificial, cosa que els futbolistes no van acceptar.

> La plataforma i el campus

El portaveu de la Plataforma Salvem lo Velòdrom, Adolfo Giné, no va poder convèncer les entitats futbolístiques de la necessitat de reformar les instal·lacions de l’estadi i conservar l’equipament ciclista. La intervenció de Giné va ser decisiva la setmana passada, amb motiu de la reunió amb els usuaris de les piscines. De fet, Giné va apostar per la segona opció, que fa compatible la conservació del velòdrom i la construcció de les noves piscines a l’actual camp de terra, situació que obligaria a traslladar el segon camp de gespa artificial a les pedanies de Vinallop o Bítem. D’altra banda, la plataforma va presentar ahir el campus infantil de ciclisme que es farà a Tortosa entre el 25 de juny i l’1 de juliol, organitzat per les empreses Artsport i Bikecontrol, de Jordi Arteman i Melcior Mauri.

El Punt (31-05-06)

Amposta i el Montsià rebutgen la moció sobre el minitransvasament amb els vots de CiU i el PSC

El ple de l’Ajuntament d’Amposta va rebutjar dilluns a la nit, amb els vots de CiU i el PSC, la moció d’ERC que instava el consistori a reclamar la reducció planificada de la concessió del minitransvasament de l’Ebre a Tarragona. Tot i que la mateixa moció havia prosperat dies enrere a l’Ajuntament de Tortosa i al Consell Comarcal del Baix Ebre gràcies als vots favorables de la federació, CiU va decidir votar-hi en contra a Amposta i abstenir-se al Consell Comarcal del Montsià, que dilluns també va debatre la polèmica proposta dels republicans. De fet, l’alcalde d’Amposta, Joan Maria Roig, va afirmar que la moció d’ERC era «oportunista i poc seriosa», ja que ERC la presentava després d’haver sortit del govern català. Roig va afegir que la proposta era «demagògica» i que la concessió del minitransvasament està regulada a través de la llei 18/81, cosa que faria necessària una modificació al Congrés dels Diputats. A més, l’alcalde d’Amposta va recordar el cànon anual de 900.000 euros que cobren els regants a canvi de l’aigua.
En realitat, la moció d’ERC estava basada en els acords de la vuitena assemblea de Plataforma en Defensa de l’Ebre, celebrada el 22 d’abril. Al marge de la reducció planificada de la concessió del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) que se’n va fora de la conca de l’Ebre, la moció també reclamava una moratòria pels embassaments i la paralització dels regadius previstos fins que es revisi el pla de conca, així com la fixació del cabal ecològic per part de la Comissió per a la Sostenibilitat. El portaveu del PSC, Antoni Espanya, va assegurar que podrien arribar a un acord per reclamar una moratòria però que la paralització dels regadius «podria provocar una inseguretat jurídica total, perquè ja estan en marxa molts rega dius al territori, com ara l’Aldea-Camarles, Terra Alta, Rasquera i el Xerta-Sénia». Espanya sí que va reclamar el cabal ecològic, però va demanar que la moció inclogués que la reducció planificada del minitransvasament hauria de produir-se quan el Camp de Tarragona tinga en marxa alguna alternativa a l’aigua de l’Ebre, «com per exemple una planta dessalinitzadora». Amb tot, el portaveu d’ERC, Carles González, va recordar que la moció no qüestiona els regadius del territori que ja tenen concessió, va afirmar que estava redactada «de la manera més suau possible» i va criticar especialment ICV. Segons González, després de prop de tres anys al capdavant del CAT, els ecosocialistes no han executat «ni una actuació per potenciar la nova cultura de l’aigua».

El Punt (31-05-06)

Benifallet organitza una fira especialitzada en la navegació fluvial i el turisme

L’alcalde de Benifallet, Jordi Monclús, va presentar ahir a Tortosa el programa de la primera edició de Firebre, una mostra especialitzada en el turisme, la navegació fluvial i els esports d’aventura, que es farà els dies 10 i 11 de juny. Monclús va refermar l’aposta de Benifallet pel turisme i va anunciar que Firebre serà inaugurada pel nou delegat de la Generalitat a l’Ebre, Miquel Castelló. L’Ajuntament ha organitzat diverses activitats paral·leles a la fira, que en la seua primera edició ja ha pogut confirmar la participació d’uns 25 expositors. Alguns dels actes més destacats són l’exposició fotogràfica Territori singular i una conferència sobre la història del balneari de Cardó, però sobretot diverses exhibicions d’embarcacions de vela llatina i de llaguts.

El Punt (31-05-06)

30 de maig del 2006

"Blanc sobre negre" ja és a les llibreries

Fins ara, l'única cosa que tenia en comú amb Xavier Aixendri, Artur Bel, Zoraida Burgos, Laia Curto, Núria Gas, Pili Ibàñez, Margarita Martínez, Manolita Nadal, Manel Ollé Albiol, Manuel Pérez Bonfill i Santiago Pérez Carbó era que tots havíem passat per l'IES Joaquim Bau de Tortosa. Ara també tinc un llibre. L'editorial Cossetània acaba d'anunciar, dins de les seues últimes novetats editorials, la posada a la venda el volum de relats Blanc sobre negre. En el meu cas, participo amb un conte de ciència ficció, titulat La balada de Jack Alcoverro i Wilson Panisello. Com algú escriu a la contraportada, el llibre "és un recull que té com a fil conductor la vinculació de les persones que hi participen amb l’institut de batxillerat de Tortosa —el qual constitueix el teló de fons de les diverses narracions— i és una prova evident de la qualitat cultural que ha emanat d’aquest centre educatiu durant tots aquests anys. Així, la nòmina d’hòmens i dones que han format i formen part dels seu professorat i el seu alumnat és la d’un conjunt de persones preparades que han esdevingut grans professionals i, en un nombre molt significatiu de casos, eminències de les lletres i les arts ebrenques. Blanc sobre negre, en definitiva, és resultat de molts anys de tasca docent simbolitzada pel negre de la pissarra, que ha donat com a fruit un llibre blanc, ple d’honestedat i perles literàries".

Si per vendre Costa Daurada cal anar a Madrid, on anirem per promocionar l'Ebre?

El patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona només va convidar una periodista ebrenca (i de carambola) al viatge de promoció que va organtizar la setmana passada a Madrid. I és que el viatge a la capital de la Nación de Naciones acumulava tant de luxe que bé justificava l'enrabiada de més d'un que s'ho ha perdut, i que també hagués volgut estar-hi convidat, per passar-se uns dies de relax i relacions públiques per la patilla... El patronat de la Diputació va elegir l'espectacular hotel Puerta de América per promocionar els actius turístics de la Costa Daurada entre els operadors, les agències de viatge i la premsa especialitzada. Segons llegim avui a la contraportada d'El Punt, els diferents actes de promoció van aplegar unes 300 persones: va fer-se un dinar per promocionar el turisme gastronòmic i també una festa nocturna a la terrassa de l'hotel, amenitzada pel conegut discjòquei Miqui Puig, excantant del grup Los Sencillos. El menú, cuinat per professionals de gran prestigi que la Diputació també va emportar-se a Madrid, tenia els següents plats, entre moltes altres delícies: raviolis de tonyina amb amanida de tallarines de sèpia; coca de rap amb suquet mariner i fesols del ganxet i llagostins amb fruita de la passió. Tots els vins eren de les DO Tarragona, Priorat i Montsant, i l'única mostra ebrenca va ser la mistela de la DO Terra Alta que va servir-se per acompanyar les postres. En fi, que ara que tindrem un patronat propi de la Diputació per a les Terres de l'Ebre, esperem que també facin aquest tipus d'actes promocionals en hotels de luxe. I sobretot, que també convidin als periodistes, com a mínim als que som d'aquí!

Proposta per emplaçar l'Ajuntament de Tortosa o la seu del PSC als Josepets

Avui ens han acabat de confirmar que l'opció dels Josepets no agradava gens la gent de la URV, a l'hora d'encabir el campus de les Terres de l'Ebre. Preguntat sobre la qüestió en una conversa informal, un càrrec important de la Universitat ha remarcat que va arribar a proposar al regidor d'Urbanisme, José Martín, que a l'antic col·legi Sant Josep, al barri del Rastre, podrien ubicar dues coses. La primera opció seria traslladar l'Ajuntament de Tortosa a aquest sector del nucli històric. L'altra solució seria instal·lar la seu del PSC. Sense comentaris, perquè a bou passat tothom és torero...

Maragall comprova el telèfon de Manolo Tomàs

Alguna cosa s'està movent a Palau... La secretària del president de la Generalitat ha trucat aquesta setmana al portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, per comprovar que tenia correctament apuntat el número del seu telèfon mòbil. Com a mínim, això vol dir que Pasqual Maragall té intenció de parlar amb la PDE. La situació em té realment intrigat... Què deu voler el President, ara, de les Terres de l'Ebre?

Les obres que ocupen en excés la via pública

Fa uns dies han començat les obres de restauració de l'edifici de l'antic bar Chicote, una de les cantonades més emblemàtiques de l'Ensanxe tortosí. Ja feia temps que s'anunciava la recuperació de l'edifici, i la veritat és que vaig alegrar-me quan vaig veure que per fi hi havia moviments per començar les obres. Però una vegada més em veig obligat a criticar com es fan les coses a Tortosa. Les obres ocupen en excés la via pública: tota la vorera està ocupada, i la constructora no ha habilitat cap pas alternatiu perquè els vianants que hagin de baixar de la vorera ho puguin fer amb total seguretat. A més, les tanques també han ocupat parcialment el pas de vianants. L'Ajuntament també hauria de vigilar els comportaments incívics de les empreses, i garantir que es respecten els drets de la gent que simplement va a peu.

La Plataforma Salvem la Mar de l’Ebre posa la Generalitat al bàndol contrari

La coordinadora contra la massificació eòlica estudia convocar una manifestació a l’Ametlla de Mar

La Plataforma Salvem la Mar de l’Ebre va emetre ahir un dur comunicat contra la posició del Departament de Medi Ambient i Habitatge en la polèmica sobre el parc eòlic marí que l’empresa Capital Energy projecta davant de la costa del Delta. El moviment social va criticar les últimes declaracions del director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, Jordi Cañas, que dissabte va dir a Deltebre que el parc eòlic marí podria ser una possibilitat per garantir el subministrament energètic a Catalunya. Salvem la Mar de l’Ebre va afirmar que ara ja sap que la Generalitat no està al costat del col·lectiu, i que preveu actuar en conseqüència.

«Ens sentim decebuts i enganyats, perquè després de la polèmica del transvasament ens havien de tenir en compte, però les Terres de l’Ebre continuem sent l’abocador i el centre energètic de Catalunya», va valorar ahir un dels portaveus de Salvem la Mar de l’Ebre, Ramon Cruelles. Amb tot, Cruelles va celebrar que la majoria dels experts que van participar al congrés Delta+10 van rebutjar la instal·lació del parc eòlic marí de Capital Energy, amb 144 aerogeneradors. El portaveu de Salvem la Mar de l’Ebre va avançar que la coordinadora està estudiant la possibilitat de convocar una manifestació conjunta a l’Ametlla de Mar.
De moment, el comunicat de Salvem la Mar de l’Ebre, titulat Ara ja sabem amb qui no podem comptar, interpreta que la intervenció de Jordi Cañas a la cloenda del congrés Delta+10 posa de manifest la «posició favorable» de la Generalitat a la instal·lació del parc eòlic marí. Segons el document, les paraules del director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat van deixar palès que les promeses del director dels serveis territorials de Medi Ambient, Víctor Gimeno, «eren una pura i gran mentida». En concret, la plataforma de Sant Carles de la Ràpita considera que Medi Ambient ha trencat el compromís assolit per Gimeno, que hauria dit que la Generalitat acceptaria les al·legacions de Salvem la Mar de l’Ebre a l’ampliació de la zona marina de la Xarxa Natura 2000, si en el període d’un mes no els arribava l’estudi d’impacte ambiental del parc eòlic marí. En aquest sentit, la plataforma afirma que ara entén «l’estranya ampliació» del període d’al·legacions, durant trenta dies més.

> La primera acció serà a Amposta

La Coordinadora en Defensa del Territori contra la Massificació Eòlica va reunir-se la tarda de dissabte a Gandesa, amb l’objectiu de valorar la situació dels diferents conflictes oberts. La coordinadora, que també va rebutjar les declaracions de Jordi Cañas al congrés Delta+10, va acordar que el proper dilluns, 5 de juny, realitzarà una primera acció de protesta conjunta a Amposta, davant de la delegació territorial de Medi Ambient i «en companyia de dues personalitats polítiques importants». D’altra banda, la coordinadora va valorar molt positivament el naixement a la Terra Alta d’una plataforma d’afectats per la línia d’alta tensió que haurà d’evacuar l’energia dels 180 aerogeneradors previstos, així com que la gent de l’Ametlla de Mar, amb el seu Ajuntament al capdavant, també s’oposi als parcs eòlics marins que ja han projectat a la costa de l’Ebre.

> Acció Veïnal no vol límits a les energies renovables

Les últimes notícies sobre les previsions de Red Eléctrica de España (REE) i el Ministeri d’Indústria sobre el desenvolupament de l’energia eòlica han provocat també la difusió d’un comunicat del col·lectiu Acció Veïnal per l’Energia Eòlica. Segons l’entitat, si es compleixen les intencions d’Indústria i de REE podria ser «el final de les energies renovables a Catalunya» i la dependència definitiva de les energies «brutes», fòssils o radioactives. Acció Veïnal no entén que alguns grups ecologistes hagin celebrat que Madrid hagi posat límit a l’energia renovable de Catalunya, «quan mai se n’ha posat a les energies d’origen brut». El col·lectiu també adverteix que ara la poca producció d’energia eòlica només es concentrarà a les comarques del sud del Principat, ja que només podran aturar-se els projectes de parcs eòlics que encara no han estat autoritzats.

El Punt (30-05-06)

Les víctimes de la política hidràulica espanyola protagonitzen el nou documental de Mario Pons.-(inclou tràiler)

El director ebrenc Mario Pons va presentar ahir a Tortosa el tràiler del seu últim documental, Contracorrent, que explica les conseqüències de la política i la corrupció hidràulica a l’Estat espanyol «des del punt de vista de les víctimes dels embassaments i dels transvasaments». El documental, que s’estrenarà al Prat de Llobregat i a Tortosa en el marc del Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient de Catalunya, és el resultat de sis anys de treball, més de 40 entrevistes i unes 60 hores de filmació. Segons va explicar Pons, «la pel·lícula no es limita a parlar dels pagesos i els pescadors del Delta, o de la gent de les valls inundades del Pirineu, sinó que també està dedicada als pagesos del llevant espanyol, que moltes vegades han estat manipulats per justificar les grans obres». Pons, que amb aquest treball continua la reflexió iniciada amb el primer documental, Aigua, la font de la vida, va remarcar que Contracorrent «denuncia el desgovern de l’aigua que es produeix al darrere de la façana verda que ens posa el Ministeri de Medi Ambient». El director va detallar que per filmar el documental van estar viatjant durant sis mesos per l’Estat, i que els problemes més greus per poder treballar se’ls van trobar a Itoiz. «És un cas molt dur, amb set pobles d’una vall presos per les forces de seguretat, i enregistrar les càrregues policials no era gens agradable perquè nosaltres també érem activistes», va admetre. El documentalista va afegir-hi que, al marge dels casos concrets de corrupció hidràulica, també ha volgut posar èmfasi en els drames socials i personals. «Va ser una feina psicològica molt dura, perquè de seguida pensaves que la gent del Delta també hauria patit molt si no s’hagués aturat el transvasament», va concloure Pons.

El Punt (30-05-06)
.....

La reserva de Sebes anella vint polls de cigonya blanca

Els alumnes del CEIP de Flix van participar ahir, amb l’ajut d’una grua, en la campanya d’anellament de polls cigonya blanca a la reserva natural de Sebes. El coordinador de Sebes, Pere Josep Jiménez, va detallar que van anellar-se vint polls d’un total de vuit nius, ja que la novena parella de cigonyes que ha niat a Sebes és més tardana i va tenir tres polls la setmana passada. A més, Jiménez també va valorar que la quarta temporada de cria a Sebes ha estat molt bona, ja que el nivell més o menys estable del pantà de Flix ha garantit la presència de força aliments a la zona inundable de la reserva.

El Punt (30-05-06)

L’Ametlla de Mar organitza la Setmana del Samaruc

La regidoria de Medi Ambient de l’Ametlla de Mar va presentar divendres la Setmana del Samaruc, unes jornades de caràcter anual amb què l’Ajuntament té la intenció de difondre els valors naturals del municipi i a la vegada reflexionar sobre comportaments sostenibles. De fet, l’Ajuntament ha escollit el samaruc per posar un nom simbòlic a les jornades, ja que és una espècie de peix endèmic de les llacunes costaneres de l’Ametlla de Mar. Les activitats van començar divendres amb la presentació de les jornades i la inauguració d’una exposició, basada en el samaruc i el fartet, una altra espècie endèmica del litoral del poble, amb peixeres en què es podien observar diferents exemplars. El programa d’actes de la Setmana del Samaruc durarà fins divendres.

El Punt (30-05-06)

29 de maig del 2006

Una campiona de Tortosa sense pista d'atletisme

No sabem si serà veritat que la tortosina Laia Forcadell té la clau de la pista d'atletisme d'Amposta, per anar a entrenar-se cada vegada que ho necessita. Ens ho van dir una vegada i mai ho hem pogut confirmar, entre d'altres motius perquè no ens dediquem al periodisme esportiu. Ara, Laia Forcadell, de 23 anys, ha tornat de Puerto Rico amb la medalla d'or en la prova de 400 metres tanques dels Jocs Iberoamericans. Forcadell, especialista en tanques, ja va assolir el passat mes de febrer la medalla d’or en l’estatal de pista coberta en 400 metres llisos. Potser us sonarà demagògic, però tant costa que Tortosa tingue una pista d'atletisme en condicions? Només pregunto...

-Llegiu la notícia al web d'Atletisme Català, clicant aquí mateix.

La Cambra de Comerç de Reus no vol amollar la Ribera d'Ebre i la Terra Alta

L'advocat Valentí Faura deixarà la presidència de la Cambra de Comerç de Tortosa amb una gran assignatura pendent: no haver aconseguit l'ampliació de l'àrea cameral a la Terra Alta i la totalitat de la Ribera d'Ebre. I ara, potser aprofitant el desencís per l'ajornament de la creació de la vegueria de les Terres de l'Ebre (que segons els entesos era el pas previ per assolir l'ampliació de l'àrea cameral de Tortosa), la Cambra de Comerç de Reus ha tornat a moure fitxa, amb l'objectiu d'acabar de camelar-se la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. Així, Reus ha organitzat la presentació del llibre "La Terra Alta i la Ribera d'Ebre: agricultura, ramaderia i corrents comercials", de Joan Pijoan. L'acte serà a la sala d'actes del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, l'1 de juny, a partir de les vuit del vespre i amb la presència de l'autor. El nou president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luis Mora, haurà de posar-se les piles...

Confidència sobre la presència d'ERC a l'acte oficial del traspàs de poders al Palau Abària

El traspàs de poders al Palau Abària encara suscita avui tot tipus de comentaris... Una marfanta profunda ens ha comunicat que els directors territorials que pertanyen a ERC no haurien estat convidats, dijous passat, a l'acte de la presa de possessió del socialista Miquel Castelló com a nou delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. És totalment cert, com va dir el conseller durant el seu parlament, que Joaquim Nadal va estar fent un cafè en un local del nucli antic. Segons ens expliquen, Nadal va trobar-se amb un director de serveis territorials que li hauria comentat que els delegats d'ERC no havien estat convidats... Les mateixes fonts ens asseguren que el mateix Nadal va ser qui va haver de convidar personalment, com a mínim, a dos delegats d'ERC que va trobar-se durant la seua ronda pel nucli històric. Quan Nadal va arribar al Palau Abària, el primer que va fer hauria estat preguntar, visiblement molest, per què els delegats d'ERC no havien estat convidats a l'acte. Això explicaria, en part, la insistència de Nadal perquè el delegat sortint, Lluís Salvadó, participés a l'acte institucional, així com el seu discurs marcadament agraït a la gestió del republicà com a delegat del Govern. La primera fila del públic institucional, com podem veure en aquesta fotografia, l'ocupaven alcaldes i càrrecs electes del PSC.

El tràiler de "Contracorrent", el nou documental de Mario Pons

La Marfanta ha piratejat el tràiler de Contracorrent, el nou documental de Mario Pons. L'estrena al Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient de Catalunya (FICMAC) serà el 5 de juny, al Teatre Modern de la meua segona pàtria, el Prat de Llobregat. A Tortosa el podrem veure, també dins del festival, el dijous 8 de juny, a partir de les 21.000 a una pantalla que s'instal·larà a la plaça de l'Ajuntament. També hi haurà un altra projecció el divendres, 9 de juny, en el marc de la xerrada que la Plataforma en Defensa de l'Ebre ha organitzat a la Cambra de Comerç, a partir de les set del vespre.

26 de maig del 2006

Els regants van assistir a la conferència de Milà

Els dirigents de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, Lluís Pegueroles i José Pedro Castells, van assistir a la conferència que ahir al vespre va pronunciar a Tortosa l'exconseller de Medi Ambient, Salvador Milà. A més, Pegueroles i Castells també estaven convidats al sopar d'homenatge a Milà, que ICV-EUA va organitzar en un conegut restaurant de la part alta de Tortosa, i en què havien confirmat la seua assistència unes 70 persones, que en realitat havien de pagar-se els 30 euros del menú de la seua butxaca. Però al marge d'això, el més destacable és que 70 persones, de diferents partits i sectors socioeconòmics, participin en un homenatge a un exconseller de Medi Ambient... Per cert, durant la conferència, Sisco Lahosa va seure a primera fila i al costat del delegat de Medi Ambient, Víctor Gimeno, mentre que Jana Muñoz va preferir confondre's entre el públic. Coses de la crisi d'ICV a Tortosa?

CNN+ confòn Ulldemolins amb Ulldecona

Ahir a la nit vaig sintonitzar un moment CNN+, i vaig agafar una notícia en què explicaven les mesures de vigilància que un grup de veïns d'Ulldemolins esten prenent, per prevenir-se de possibles robatoris. En un moment de la seua crònica, la periodista va parlar de "esta población del Montsià". El lapsus només s'explica perquè devia confondre Ulldemolins amb Ulldecona, no? Per cert, Ulldemolins està al Priorat.

Milà defensa el «sí» per blindar l’Ebre

L’exconseller de Medi Ambient torna a Tortosa i afirma que la Generalitat només podrà protegir el riu amb criteris científics i jurídics, en el marc de la relació bilateral amb l’Estat que estableix el nou Estatut

La primera visita oficial de Salvador Milà com a conseller de Medi Ambient va ser a Tortosa, l’últim dia del 2003. Milà va desembarcar en un moment convuls, quan el PP encara governava a Madrid i el transvasament encara era vigent. Amb tot, Milà no va ser prou clar a l’hora d’opinar sobre la interconnexió de xarxes, que la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) veia com el ramal del transvasament a Barcelona. Milà va dir que la Generalitat no renunciaria a l’aigua de l’Ebre fins a tenir un estudi rigorós sobre les necessitats hídriques de Catalunya, però no va explicar-se bé i la seua ambigüitat va molestar la PDE. Ahir, més de trenta dies després del seu cessament com a titular de Medi Ambient, Milà va tornar a Tortosa i va reiterar que la Generalitat només podrà realitzar una protecció efectiva de l’Ebre i el Delta amb estudis rigorosos i criteris tècnics, científics i jurídics. L’exconseller va pronunciar la conferència Els reptes mediambientals de les Terres del’Ebre i l’Estatut, i va afirmar que el nou marc estatutari estableix un altre model de relació amb el govern de l’Estat, que també es reflectirà en el nou pla integral del Delta. De fet, Milà va revelar que l’antic pla no estava subjecte a cap cabal ecològic, perquè el pacte PP-CiU sobre el règim hídric no tenia cap validesa. «La ministra Elvira Rodríguez va dir-me que el cabal ecològic ja el definiríem a grifo abierto, quan el transvasament ja estigués en marxa», va comentar Milà. L’exconseller, que va defensar l’Estatut «per l’enfortiment de l’autogovern i perquè estableix nous drets i deures de cohesió social i de sostenibilitat», va advertir que no es pot «blindar» l’Ebre amb clàusules administratives. «El territori es protegeix activament introduint la nova cultura de l’aigua en la política hidràulica de l’Estat i de la Unió Europea», va concloure.

El Punt (26-05-06)

Nadal recorda que l’Estatut és l’única via per assolir la vegueria de l’Ebre

Miquel Castelló ocupa el Palau Abària

«L’únic camí clar perquè l’Ebre pugui ser una vegueria és l’Estatut, que serà sotmès a referèndum el 18 de juny, i això ha de quedar clar a tothom». Així de taxatiu va ser ahir el conseller de Presidència i portaveu del govern, Joaquim Nadal, que va ser a Tortosa amb motiu de la presa de possessió de Miquel Castelló com a nou delegat.

El Palau Abària va ser ahir l’escenari de la presa de possessió oficial del roquetenc Miquel Castelló (PSC) com a nou delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre. L’acte, que va reunir una nombrosa representació institucional, va estar presidit pel conseller de Presidència, Joaquim Nadal, que va dedicar la primera part del seu llarg discurs a lloar la tasca de l’anterior delegat, Lluís Salvadó (ERC), així com a dignificar la classe política. Nadal va garantir que després de l’expulsió d’ERC del govern català «no hi haurà canvi de rumb», i va apel·lar a la normalitat institucional i a la continuïtat del Pacte del Tinell. D’altra banda, el conseller va remarcar que el nou estatut és «l’únic camí» perquè Catalunya puga dividir-se en set vegueries. En aquesta línia, Nadal va sentenciar que ERC «s’equivoca» quan critica, per massa indefinida, la nova ordenació territorial prevista a l’Estatut. Nadal també va destacar que la voluntat de descentralització del govern s’ha demostrat amb la recuperació del Palau Abària.

> «Mig campus dins i mig fora»

El conseller Nadal va afirmar ahir a Tortosa que «la potència de les obres que s’estan fent a l’entorn de la Delegació del Govern» serveix per pronosticar quin serà l’efecte dels ajuts de la llei de barris sobre el nucli històric. Nadal va precisar que la percepció dels canvis «requereix el seu temps, perquè les obres cal fer-les perquè es notin». El conseller, que també havia apostat perquè el campus de la URV s’instal·lés al nucli antic, va destacar que la fórmula intermèdia que s’ha adoptat també pot ser molt positiva, i va citar l’experiència de Girona, «amb mig campus dins i mig campus fora del nucli antic». A més, el conseller va anunciar que 18 empreses aspiren a executar les obres de la carretera d’Horta de Sant Joan, que costaran uns 30 milions, així com l’estat avançat de projecte del pont de Deltebre i de l’estació logística de mercaderies de l’Aldea, Logis Ebre.

El Punt (26-05-06)

25 de maig del 2006

Una imatge val més que mil paraules

Tortosa, 25 de maig, 21.10 del vespre...

Dos blocs ebrencs donen suport oficial al Dia de l'Orgull Friki

Dos blocs ebrencs, El Basar de les Espècies, de Jaume Llambrich, i Freak-EBRE!, d'un servidor, donem avui suport a la convocatòria del Dia de l'Orgull Friki que se celebra arreu de l'Estat. Avui és el dia escollit per la comunitat friki per reivindicar la dignitat de les nostres aficions, moltes vegades considerades com a subcultura: ciència ficció, fantasia, còmics, sèries de televisió, figuretes en miniatura, jocs de rol, dibuixos animats, cromos, pòsters... Els freaks hem triat aquesta data per celebrar la nostra diada perquè avui és l'efemèride de l'estrena de la primera pel·lícula d' Star Wars, i els diferents col·lectius han organitzat una sèrie d'activitats commemoratives, que podeu consultar al web oficial del Dia de l'Orgull Friki.
Consulteu clicant aquí mateix el llistat de blocs, webs i fórums col·laboradors en la diada.

Tortosa prepara les festes de la Cinta amb Víctor com a únic concert estel·lar.- (inclou videoclip)

El govern de Tortosa trencarà enguany el tòpic que diu que l’any abans d’unes eleccions municipals es programa un bon cartell de concerts per les festes de la Cinta. El regidor de Presidència, Jordi Bonilla, va explicar ahir que fins ara han dedicat la major part dels esforços a organitzar l’XI Festa del Renaixement, però va avançar que les festes de la Cinta del 2006 estaran basades en els actes més tradicionals i populars. «Que ningú s’esperi una desfilada de grans figures, ja que el que volem enguany és generar una sèrie de sinergies participatives, perquè tothom surti al carrer i la gent pugui xalar molt», va remarcar Bonilla. El regidor de Presidència va advertir que Tortosa «no pretén competir amb ningú ni oferir un cartell de grans concerts», sinó fer disfrutar els tortosins i els visitants «amb el mínim cost per als ciutadans i per a l’Ajuntament». Bonilla va confirmar que l’única actuació estel·lar serà el concert del cantant Víctor, l’exconcursant del programa Operación Triunfo, que està de gira amb el seu primer disc. «Vindrà Víctor per la seua vinculació amb Tortosa i perquè quan va estar al concurs ens vam comprometre a portar-lo, però al marge de Víctor no hi haurà res més», va assegurar. Bonilla va concloure que a partir del 2007, amb el nou pavelló firal, serà més fàcil que Tortosa faci propostes més arriscades. «‹Moltes vegades, la pluja ens ha arruïnat les festes», va lamentar.

El Punt (25-05-06)
...

Llegiu també Quina serà la cançó del Mundial?, a Freak-EBRE!
Aquí teniu el videoclip del primer single del disc Rock and Swing, de Víctor

CiU de Tortosa culpa Sabaté i Martín de la «paràlisi de la ciutat» pel retard del pla urbanístic

Bel adverteix que la falta de sòl edificable perjudica el sector de la construcció

El grup municipal de CiU va denunciar ahir la «paràlisi urbanística» que pateix Tortosa després de set anys de tramitació del nou pla d’ordenació urbana municipal (POUM). El portaveu de CiU, Ferran Bel, va recordar que fa més d’un any que a Tortosa s’estan concedint llicències d’obres segons el pla del 1986, i que encara no hi ha data per a l’aprovació del POUM per part de la comissió territorial d’Urbanisme. A més, Bel va carregar durament contra l’alcalde i contra el regidor d’Urbanisme.

«Fins ara hem tingut molta paciència, però hem de denunciar aquesta situació perquè Tortosa està paralitzada pel retard en l’aprovació del POUM», va afirmar ahir Ferran Bel. El convergent va recordar que els treballs per redactar la revisió del pla general van iniciar-se el primer trimestre del 1999, i que des del març de l’any passat l’Ajuntament està atorgant llicències segons el planejament del 1986. «Això ha provocat que s’estiga construint en solars que amb el nou POUM ja no són edificables, o que s’hagin enderrocat edificacions que amb el nou planejament havien d’estar catalogades i protegides, com les ceberes de Campredó», va remarcar. «Set anys després, Tortosa està donant llicències a partir d’un pla que el 1999 ja va considerar-se obsolet», va lamentar el portaveu de CiU. En la mateixa línia, Bel va denunciar que ningú sap quan podrà fer-se l’aprovació del POUM de Tortosa per part de la comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre, «tot i que el ple de l’Ajuntament tortosí va fer l’aprovació provisional del text el 4 d’agost de l’any passat».
Bel va afirmar que per culpa del retard en l’aprovació del POUM les constructores no tenen solars, i que hi ha molts particulars que esperen l’aprovació del pla per poder construir el seu habitatge. «És realment dramàtic que les empreses no puguin construir i desenvolupar les seues promocions», va valorar Bel, que va citar els casos dels nous plans parcials de Porta de Tortosa, Sant Llàtzer, Raval de la Lloma, Horta de Sant Vicent, La Farinera, Camí de Roquetes i Horta de Jesús. «Ara mateix no es podrien fer més de 60 habitatges nous a Tortosa, perquè no hi ha solars», va sentenciar el convergent. Bel va assegurar que els responsables de la situació són l’alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, i el regidor d’Urbanisme, José Martín. «Els culpables són Sabaté i Martín, Societat de Responsabilitat Limitada», va ironitzar Bel, que tot seguit va demanar que ningú interpretés el comentari amb cap «connotació mercantil». Segons Bel, «l’alcalde i el regidor han demostrat la seua incapacitat per tirar Tortosa endavant».

> Cau en picat el percentatge de pisos acabats

Per demostrar que Tortosa pateix una «paràlisi urbanística», el portaveu de CiU va utilitzar les estadístiques dels habitatges finalitzats en els últims quatre anys. Així, durant el 2002 van certificar l’acabament de 1.501 habitatges, mentre que l’any passat només se n’haurien acabat 178. Segons Ferran Bel, les xifres són més preocupants si sabem que el nombre d’habitatges acabats ha crescut tant al Baix Ebre com al conjunt de les Terres de l’Ebre. «El 2002, els pisos acabats a Tortosa representaven el 41% del total de Terres de l’Ebre, mentre que el 2005 només van ser el 5%», va dir Bel, que va remarcar que només l’Ampolla va concentrar el 29% dels habitatges acabats a l’Ebre. Segons Bel, la falta de sòl edificable encareix el preu de l’habitatge a Tortosa. «El gran dubte és saber què passarà quan s’aprovi el POUM, ja que de cop podrien posar-se al mercat més de 5.000 pisos nous», va dir. «La baixada de preus farà que algunes constructores optin per esperar-se fins a un moment més favorable», va dir Bel.

El Punt (25-05-06)

ERC estrena l’apartat d’incidències del web de Tortosa amb l’enviament de més de 40 suggeriments

La secció local d’ERC a Tortosa va informar ahir que ja ha enviat més de 40 suggeriments al nou servei d’informació geogràfica (SIG) per a la participació ciutadana, la nova eina informàtica que el govern ha posat en funcionament al web municipal. El nou cap de llista d’ERC, Ricard Forés, va valorar molt positivament la iniciativa, i va anunciar la voluntat d’ERC de «compartir» amb el govern de Tortosa la seua informació sobre la situació de la via pública. Amb tot, Forés va interpretar que el SIG per a la participació és la resposta del govern municipal a la pressió que diferents col·lectius veïnals i també ERC estan fent perquè es millori el manteniment dels carrers i les places de la ciutat. En aquesta línia, Forés va pronosticar que el nou servei municipal es col·lapsarà, ja que «a Tortosa hi ha molts carrers en una situació deplorable». De moment, els suggeriments d’ERC s’han centralitzat exclusivament en la situació dels barris de Ferreries, Remolins, Temple i Raval de la Llet. Entre les més de 40 incidències detectades pels republicans destaquen el mal estat del paviment en carrers, places i camins, així com voreres trencades, vehicles abandonats, cases en estat de ruïna o rajoles caigudes. Així, entre altres propostes, ERC va suggerir la millora de l’aparcament del camí dels Codonyers; la reconstrucció de les voreres del carrer Llarg de Sant Vicent; l’asfaltatge del camí de l’ermita de la Petja; la reparació d’un clot «impressionant» que hi ha en un pas de vianants del carrer Enric d’Ossó; l’enderrocament d’una casa a la plaça Sant Jaume de Remolins; la pavimentació de la Travessia Mur, i la reconstrucció de les voreres al carrer Canigó.

El Punt (25-05-06)

24 de maig del 2006

El Parc Natural dels Ports preveu l’ús turístic d’un grup de cases forestals

L’òrgan de gestió compleix cinc anys i afronta una etapa de consolidació i creixement

El Parc Natural dels Ports ha previst una sèrie d’actes per commemorar els seus cinc anys, que han servit per desplegar les diferents infraestructures, recuperar els espais més significatius i donar a conèixer la biodiversitat i la riquesa patrimonial dels Ports. Les activitats culminaran el 20 de juny amb la inauguració del tercer centre d’informació del parc, a la Sénia. El director dels serveis territorials de Medi Ambient, Víctor Gimeno, va presentar ahir la memòria de gestió dels primers cinc anys del parc, i va anunciar l’aplicació d’un pla d’usos per garantir l’accés dels ciutadans als edificis públics que hi ha al Parc Natural dels Ports.

«Vam començar gairebé sense infraestructures, però durant cinc anys hem recuperat espais significatius, tenim diferents instal·lacions i hem aprovat un pla d’usos de les edificacions que formen part del patrimoni públic», va explicar ahir Víctor Gimeno, que també és el president del Parc Natural dels Ports. En aquesta línia, Gimeno va concretar que l’objectiu del pla d’usos és que els visitants «puguin gaudir dels edificis públics i conèixer millor els valors del parc». De fet, el director del parc, Rafel Balada, va precisar que el protocol d’ús afectarà catorze cases forestals del conjunt de l’àrea protegida. «Fins ara, el seu ús estava restringit a determinats alts càrrecs de l’administració, encara que no era recomanable tenint en compte que algunes de les cases forestals presentaven greus deficiències estructurals», va dir Balada. El director va recordar que a la zona dels Ports hi ha «dotzenes i dotzenes» d’aquestes cases ensorrades, i que l’objectiu del Parc Natural és recuperar les més emblemàtiques. En aquest sentit, els responsables del Parc Natural van visitar ahir al matí el Mas de l’Amat, a la Sénia, que han previst recuperar per habilitar-hi un centre d’interpretació de com era la vida als Ports.
En aquesta línia, Gimeno va destacar la restauració integral del Mas de l’Amat i el seu entorn com un dels projectes més ambiciosos de la nova etapa. Gimeno també va explicar que durant els pròxims dies faran diferents actes i inauguracions als nou municipis que formen part del parc natural, que culminaran el 20 de juny amb l’obertura oficial del nou centre d’interpretació de la Sénia, a càrrec del nou conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. El president del Parc Natural va concloure que els principals reptes de futur són «garantir el manteniment de les infraestructures, millorar el coneixement i la protecció de la biodiversitat dels Ports, i convertir el parc en un motor sostenible de l’activitat econòmica del territori».

> Un pressupost que superarà els 2 milions d’euros

El director del Parc Natural dels Ports, Rafel Balada, va destacar que els pròxims mesos s’acabaran diferents actuacions com el centre d’interpretació de la Sénia, el centre de recepció de visitants d’Alfara de Carles o un centre de serveis a Prat de Comte. Balada va remarcar que enguany el pressupost del parc dels Ports superarà els 2 milions d’euros, i que la majoria de les partides són realment «executables». El director general de Medi Natural, Ramon Luque, també va valorar l’increment pressupostari, i va recordar que fa cinc anys van començar amb mig milió d’euros. Luque, que va afirmar que els Ports necessiten ara un pla estratègic, va afegir que l’ampliació del Parc Natural no és una prioritat tècnica o política.

El Punt (24-05-06)

Els rius i les energies netes centraran la part tortosina del Festival de Cinema de Medi Ambient

La mostra estrenarà el nou documental de Mario Pons, «Contracorrent»

Els rius, les energies alternatives i el canvi climàtic centraran el programa del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient de Catalunya, que en el cas de Tortosa serà entre el 2 i el 9 de juny. El director del festival, Jaume Gil, va explicar que enguany han preparat un programa «a mida» de les necessitats de Tortosa, i va avançar que una de les activitats més destacades serà l’estrena de Contracorrent, el nou documental de Mario Pons, amb una xerrada de la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

L’alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, i la regidora de Medi Ambient, Jana Muñoz, van acompanyar ahir Jaume Gil en la presentació del programa tortosí del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient de Catalunya. De fet, el festival també se celebrarà paral·lelament a Sant Feliu de Guíxols, el Prat de Llobregat i Barcelona. Gil va explicar que l’any passat van detectar l’interès del públic per aquelles produccions relacionades amb l’aigua, els rius i la seua gestió sostenible, i que enguany han volgut preparar un programa «a mida» de Tortosa. Així, entre les primícies previstes destaca l’estrena del documental Contracorrent, el nou treball de Mario Pons, de l’Ampolla. La projecció del documental, que repassa la gestió de l’aigua que s’ha fet a l’Estat espanyol des del punt de vista dels afectats pels grans embassaments i transvasaments, es farà el 8 de juny i es repetirà l’endemà, amb motiu d’una xerrada organitzada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre. Amb tot, el festival de Tortosa començarà amb l’estrena de la pel·lícula catalana Como mariposas en la luz, amb una projecció a la plaça de l’Ajuntament. De fet, enguany el festival ha abandonat l’auditori Felip Pedrell i es traslladarà a la sala d’actes de la Cambra de Comerç i a la plaça de l’Ajuntament, molt més cèntrics. El programa inclou una cinquantena de produccions de contingut ecologista i social, tant de ficció com documentals de grans cadenes de televisió com ara National Geographic, Discovery Channel i la BBC.

El Punt (24-05-06)
...

-Podeu consultar tota la programació al web del 13è Festival Internacional del Cinema de Medi Ambient de Catalunya

La Generalitat completa el primer tractament contra la mosca negra a tot el tram català de l’Ebre

La Generalitat va completar ahir el primer tractament complet contra la plaga de la mosca negra en tot el tram català de l’Ebre, després d’haver fet tres proves pilot per avaluar l’efectivitat del producte biològic BTI. El delegat territorial de la Generalitat, Miquel Castelló, va indicar que els primers resultats del tractament antilarvari han estat molt positius, i va detallar que s’havien escollit cinc punts estratègics. El tractament va començar a primera hora del matí a Tortosa, i després els tècnics de la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA i del Code van abocar més BTI a Xerta, Miravet, Garcia i Flix. Segons Castelló, ahir van abocar-se uns 1.500 litres de BTI, una quantitat que es considera òptima per a un cabal de 125 metres cúbics per segon. «Aquest és el cabal que esperem tenir les 24 hores del dia, perquè així ho vam demanar al responsable de l’àrea de Qualitat d’Aigües de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre», va matisar Castelló. El delegat va afegir que preveuen repetir el tractament al llarg de l’any, amb l’objectiu de reduir al màxim la població de mosca negra.

El Punt (24-05-06)

23 de maig del 2006

Abans i després d'una claveguera afonada a Tortosa












La notícia d'avui sobre el nou sistema d'informació geogràfica (SIG) per a la participació, com recordareu, vaig il·lustrar-la amb una claveguera afonada que hi ha a la cruïlla del carrer València amb l'avinguda Colom, just davant del CAP Baix Ebre. Vaig pensar que era un bon exemple d'incidència a la via pública, un bon exemple de la falta de manteniment generalitzada que tenim a Tortosa. Sobretot, perquè la tinc just davant de casa, i un sempre ha d'intentar parlar d'allò que coneix. Doncs bé, aquest migdia ja hi havia una solució d'emergència al problema: algú havia col·locat una planxa de ferro damunt del forat. Tortosa Somriu encara que sigue a mitges, com la Mona Lisa...

Gronxadors infantils a la plaça Alfonso, per què no?

Ahir vaig estrenar el nou servei d'informació geogràfica (SIG) per a la participació ciutadana que ha habilitat l'Ajuntament de Tortosa al web municipal. La meua primera contribució per millorar l'estat de la via pública és la instal·lació de més mobiliari urbà i gronxadors infantils a la plaça d'Alfons XII. La veritat és que ja feia temps que havia fet aquesta foto, i que volia fer el suggeriment a través de La Marfanta, per veure si algú de l'Ajuntament ens llegia i ens feia cas. També volíem denunciar, l'altre dia, que vam veure una mare que estava fent que la seua xiqueta fes pipí al mig de la plaça, i que després de torcar-la amb un clínex va tirar el mocador al mig de la pixadeta. Ni tan sols va aixecar la vista per mirar on li quedava la paperera més pròxima! La xiqueta estava neta i la mare es devia pensar que ella era també molt neta (perquè usava un mocador de paper) però en realitat estava ensenyant la filla a embrutar la via pública amb una eficàcia tortosina. Sigue com sigue, aquí teniu un resum del missatge electrònic amb què l'Ajuntament em va respondre...

Número d'incidència:
320
Data:
22/05/2006
Descripció de la cosa incidència:
Proposo la instal·lació de mobiliari urbà (bancs i papereres), però sobretot de gronxadors infantils a la plaça d'Alfons XII. Tenint en compte la gran quantitat de xiquets i xiquetes, amb els seus pares, mares i iaios que cada tarde s'apleguen a la plaça d'Alfons XII, no estaria gens malament que l'Ajuntament instal·lés uns quants gronxadors infantils. La plaça seria més humana, i els xiquets no haurien de pujar damunt de les jardineres i trencar les plantes, per divertir-se una mica. També caldria instal·lar unes quantes papereres, perquè els pares i les mares són més bruts que els xiquets i no s'esforcen en caminar 100 metres per buscar una paperera.

Ajuntament de Tortosa - Plaça Espanya,1 - 43500 Tortosa - Tel. 977585800. Fax 977585852

Mirar les Terres de l'Ebre des de l'espai

Ja ens ho van dir els primers astronautes... Res millor que veure la Terra des de l'espai, per entendre que hem de cuidar-la, ja que és l'única casa que tenim. El nostre amic Mario ens ha enviat aquesta imatge del satèl·lit Landsat 7, amb una preciosa vista zenital de les Terres de l'Ebre. Això és casa nostra...

Tortosa recorre a Internet per detectar la falta de manteniment dels carrers

Els ciutadans poden comunicar a l’Ajuntament suggeriments o queixes sobre l’estat de la via pública

La regidora de Participació Ciutadana i Societat de la Informació, Amparo Moreno, va presentar ahir el nou servei d’informació geogràfica (SIG) per a la participació, una eina informàtica que permetrà registrar i sistematitzar els suggeriments que qualsevol ciutadà vulga fer per millorar la via pública. El govern municipal sap que la falta de manteniment de carrers i places és una assignatura pendent, i ara vol implicar els ciutadans en la detecció i localització dels problemes. La prova pilot ha funcionat, i la previsió és que al setembre es puguin veure les incidències solucionades i també les pendents, en un dels mapes del web municipal.

Qualsevol ciutadà o entitat pot omplir el formulari del SIG, i comunicar una incidència a la via pública o el seu suggeriment, a través d’un espai destacat del web municipal. La regidora va remarcar que l’objectiu és que les propostes de millora i els problemes detectats pels ciutadans puguin solucionar-se al més aviat possible. «Ara totes les incidències tindran un codi, que els diferents tècnics podran veure en pantalla i també localitzar sobre els mapes», va afegir Amparo Moreno. La regidora va admetre que el nou sistema no garanteix que la queixa d’un veí puga ser solucionada de manera immediata. «Però l’Ajuntament és l’empresa de serveis que hauria de resoldre totes les incidències i les propostes dels ciutadans», va recordar la regidora. Moreno va precisar que els diferents departaments municipals tindran una nova eina per saber què és el que tenen damunt de la taula. «Abans d’actuar, cal una diagnosi, i el SIG per a la participació és una eina de diagnosi immediata», va refermar. La regidora va dir que la visualització dels problemes no és només «una feina de l’oposició», ja que un govern hauria de ser el primer de reconèixer els problemes, per poder planificar les actuacions. «També perquè la gent puga visualitzar tota la feina de manteniment que ja s’està fent, ja que moltes vegades no s’acaba de fer visible», va concloure. Durant la fase de prova, que va començar el 27 d’abril, els ciutadans van introduir sis suggeriments, dos dels quals ja han estat resolts pels serveis municipals. En concret, l’Ajuntament ha reparat uns clots en un carrer i ha solucionat un problema de sorolls en un bar.

> Trobada amb les entitats veïnals

L’alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, i la regidora de Participació Ciutadana, Amparo Moreno, tenen previst presentar avui als ciutadans el nou SIG per a la participació, amb motiu d’un acte públic que es farà a partir de les vuit del vespre al saló de sessions. Una de les entitats que estan convidades és la Federació d’Associacions de Veïns de Tortosa, que la setmana passada va denunciar la «falta de diàleg» que practica el govern municipal. La regidora va remarcar que el nou SIG és una manera d’agilitzar l’arribada de les solucions concretes que demanen les entitats veïnals. «El que era realment frustrant era quan ens reuníem i no es resolien els problemes, perquè les solucions depenen d’altres departaments municipals», va remarcar Moreno. La regidora va matisar que mantindran les reunions i la resta de sistemes per comunicar les incidències, ja que el SIG per a la participació és una eina més per fer que s’escolti la veu dels ciutadans.

El Punt (23-05-06)

Per comunicar una incidència a l'Ajuntament de Tortosa, cliqueu aquí mateix.

Ciutadans de Catalunya no ha decidit si farà llista a Tortosa per les eleccions

Ciutadans de Catalunya, el partit antinacionalista, antisocialista i contrari al nou estatut, va anunciar ahir que té previst fer una presentació oficial a Tortosa. L’acte serà l’1 de juny a la sala d’actes de la Cambra de Comerç, a partir de les vuit del vespre, amb la participació d’una de les promotores de l’entitat, Teresa Jiménez Barbat, i del seu coordinador a la demarcació de Tarragona, Antoni Piqué. En aquest sentit, Piqué va explicar ahir que un grup d’afiliats i simpatitzants de Ciutadans de Catalunya han creat l’agrupació de l’Ebre, que té uns 15 associats actius i una trentena de simpatitzants. De fet, Ciutadans de Catalunya no es constituirà com a partit fins al congrés del 8 i 9 de juliol. Així, l’encarregat de representar l’agrupació de l’Ebre serà l’ampostí Juan Carlos Ortega. De fet, Piqué va detallar que l’agrupació de l’Ebre podria subdividir-se, ja que al marge del nucli de Tortosa podrien haver captat prou gent per formar una altra agrupació local. Per la seua banda, el tortosí Ángel Chamorro va confirmar que encara no han decidit si les properes eleccions municipals Ciutadans de Catalunya presentarà una candidatura a Tortosa. «Primer volem comprovar quin és el suport que podem aconseguir», va remarcar. Chamorro també va dir que un dels objectius del partit és «reconstruir la trama d’afectes entre Catalunya i Espanya» després de la polèmica per l’Estatut.

El Punt (23-05-06)

L’alcalde de Tortosa es reunirà demà amb els usuaris de les piscines

L’alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, té previst reunir-se demà al vespre amb els usuaris de les piscines municipals, amb motiu de la ronda de contactes que el govern municipal vol iniciar per «consensuar» el projecte de reforma de les instal·lacions esportives. La trobada amb Sabaté començarà a partir de les vuit del vespre, al saló d’actes de l’IES Joaquim Bau, i servirà perquè els usuaris de les piscines coneguin el projecte que defensa l’àrea d’Esports, i que representa l’enderrocament del velòdrom. Segons el regidor d’Esports, Sisco Lahosa, els contactes continuaran dilluns que ve amb les entitats dedicades al futbol.

El Punt (23-05-06)

Obertes les inscripcions per al curs de cuina del Renaixement

El regidor de la Festa del Renaixement, Jordi Bonilla, va anunciar ahir que ja s’han obert les inscripcions per a una nova edició del curs de cuina del Renaixement. El curs està impartit pel cuiner Joan Forcadell, del restaurant Rosa Pinyol, i està adreçat principalment als no professionals del sector. A més, el curs és gratuït i es realitzarà entre els dies 12 i 15 de juny a l’escola municipal de cuina, a les antigues escoles de Sant Llàtzer, entre les cinc de la tarda i les vuit del vespre. Per inscriure’s al curs només cal adreçar-se a la Botiga del Renaixement o a l’Ajuntament, o trucar als telèfons 977 440 901 i 977 585 808. El curs de cuina del Renaixement també es fa amb el suport de Carrefour Tortosa i la cooperativa Soldebre.

El Punt (23-05-06)

22 de maig del 2006

ERC encara no ha retirat les restes d'una banderola electoral del 2003 d'un fanal de Tortosa















Ara que ja sabem que hi haurà eleccions, puc dir el que durant molt de temps he patit en silenci. En el cas de Tortosa, ERC encara no ha retirat les restes de la propaganda electoral de les eleccions catalanes del novembre del 2003. Si les recordeu, eren aquells cartells en què Carod-Rovira i companyia apareixien com a dibuixats, amb un globus de còmic en què es podia llegir el lema "+ a prop". Les imatges que us adjunto les he fet a la pujada del pont de l'Estat de Tortosa, al principi de l'avinguda Colom, just al costat de l'església del Roser. Al capdamunt de la farola es poden veure les restes de les bandoroles d'aquells cartells d'ERC. Unes banderoles que van trencar-se després d'un dia de vent, i que ningú va pensar d'enretirar després. En un primer moment, vaig pensar que potser aprofitarien les banderoles per a la propaganda de les eleccions espanyoles del març del 2004, tenint en compte que Carod-Rovira va anar de candidat a Madrid, després de la seua expulsió del tripatit per haver-se reunit en secret amb els terroristes. Però han anat passant els mesos, i ningú ha retirat les restes de les banderoles d'ERC. Sempre que passo per aquesta vorera penso que el ferro de la banderola caurà i em trencarà la closca.

Èxit del ciclisme en pista de Tortosa

Llegim avui a El 9 que el ciclista tortosí Sebastià Franco (Viveros Alcanar) ha aconseguit dues medalles d'or en el campionat de Catalunya de ciclisme en pista que es va fer el velòdrom d'Horta. Franco va imposar-se en la prova de persecució individual i en la persecució col·lectiva, en què va córrer amb el seu germà Claudi Franco (sabem que alguna vegada ha llegit La Marfanta). Una notícia que se'ns dubte sabrà utilitzar la plataforma Salvem lo Velòdrom, que ja ha recordat més d'una vegada que els èxits de ciclistes locals com Sebastià Franco demostren que el velòdrom de Tortosa no forma part de glòries passades, de nostàlgiques vetllades de ciclisme en pista, sinó que encara pot donar moltes satisfaccions a l'esport tortosí. El que està clar és que no sortiran més corredors de pista de Tortosa, si enderroquem el velòdrom. Però tampoc no tenim cap garantia que si mantenim l'equipament continuaran sortint campions com Sebastià Franco. Això no es pot saber mai. Amb tot, el dubte és si val la pena mantenir una instal·lació encara que no sigue per fabricar campions, sinó únicament gent que vol fer bicicleta, que vol fer esport... Nosaltres creiem que sí, però també entenem els arguments dels que volen enderrocar el velòdrom perquè opinen que seria el millor emplaçament per a les piscines. Però la nostra opinió no importa. L'important ara és que els sectors afrontin el debat amb tranquil·litat, i que les dues parts sàpiguen escoltar les raons del contrari, sense que la sang arribe al riu. I que no s'utilitze el projecte de les piscines per intentar guanyar les eleccions i enfrontar les entitats esportives. I que ningú utilitze la plataforma com a palanca electoral per enderrocar el govern de Sabaté.

20 de maig del 2006

Albert Roig s’emporta el II Premi de Narrativa Cristòfol Despuig de Tortosa

«Cecília de florejats» és un tríptic amb retrats de tortosins il·lustres i altres de més desconeguts

Albert Roig va proclamar-se ahir al vespre guanyador del II Premi de Narrativa Cristòfol Despuig de Tortosa amb l’obra Cecília de florejats , una novel·la que el poeta tortosí ha escrit durant els últims deu anys. El jurat va destacar el caràcter «fresc, creatiu i engrescador» de l’obra, que en realitat és un tríptic amb retrats de tortosins que han destacat al món de la cultura. El premi de teatre va ser per a Mercè Cuartiella, de Figueres, amb l’obra Enterra’m a Pequín, mentre que el d’assaig va ser per al lleidatà Ramon Usall, amb una reflexió sobre els conflictes de la Mediterrània. Finalment, el jurat va declarar desert el premi de poesia.

El pati del centre cultural L’Escorxador va ser ahir al vespre l’escenari de l’entrega del II Premi de Narrativa Cristòfol Despuig, que va emportar-se el poeta tortosí Albert Roig. «Cecília de florejats és una obra escrita des de Tortosa, durant deu anys, amb retrats d’escriptors i pintors tortosins, però en què també apareix la meua mare», va explicar Roig. La novel·la, que com la resta d’obres premiades ahir a Tortosa serà publicada per l’editorial Montflorit, està dividida en tres parts. «La primera part és l’obra de teatre que vaig fer sobre Abu Bakr; la segona, un retrat sobre el rector de Vallfogona, i la tercera, un recull de retrats en què apareixen gent com Leonardo i Robert Escoda, Picasso o Manolo Pérez Bonfill, però també altres menys coneguts com Matías Ballester o Armand Cardona», va comentar Roig. En aquest sentit, l’autor de Córrer la taronja va afegir que l’obra premiada ahir és un homenatge a les persones que l’han influenciat en la seua trajectòria, i que si la seua mare apareix a Cecília de florejats és perquè surt explicant-li una història fantàstica. «Sempre hi ha una avantpassat que la fa ben grossa», va rematar Roig, amb un cert misteri.
D’altra banda, Roig també va admetre la seua satisfacció per poder publicar una obra escrita en la forma dialectal, en què els personatges parlen «en tortosí pur, fins i tot amb algun castellanisme». Cecília de florejats va haver de competir amb 12 novel·les més. Al marge de la publicació, el premi té una dotació de 3.000 euros. Els Premis Literaris Tortosa 2005 van rebre un total de 66 originals: 13 de narrativa, 32 de poesia, 14 obres de teatre i 3 assajos.


> La solitud i el diàleg entre cultures

L’autora Mercè Cuartiella, de Figueres, va aconseguir ahir el I Premi de Teatre Carlota de Mena, que també va lliurar-se en el marc dels Premis Literaris de Tortosa 2005. Cuartiella va explicar que Enterra’m a Pequín és la història d’un home vell que no surt de la cuina de casa seua. «L’home, que té una mala relació amb les filles, sovint és visitat pel fantasma d’un amic, i es dediquen a repassar les seves vides», va detallar Cuartiella, que va afegir que per escriure l’obra va utilitzar moltes anècdotes explicades pel seu pare, sobre l’antic barri de Pequín de Barcelona i la vida durant la postguerra. Per la seua banda, Ramon Usall, de Lleida, va obtenir el I Premi d’Assaig Abu Bakr amb l’obra La tempestuosa mar blava. Segons Usall, l’assaig analitza els principals conflictes que hi ha actualment a la Mediterrània, i aposta pel diàleg intercultural. «Proposo que entenguem la Mediterrània com a espai d’unió i de convivència», va dir Usall.

El Punt (20-05-06)

El Baix Ebre insta l’Ajuntament de Tortosa a conservar el velòdrom

El PSC abandona el ple durant el debat

El Consell Comarcal del Baix Ebre va aprovar ahir una moció del grup d’ERC que insta l’Ajuntament de Tortosa a «desistir» de l’enderrocament del velòdrom. Amb tot, el debat no va fer-se amb normalitat, ja que el grup del PSC va abandonar el ple amb l’argument que la proposta era una «intromissió» a les competències municipals.

La moció sobre el velòdrom que va aprovar ahir el Consell Comarcal del Baix Ebre era la mateixa que ERC havia presentat a l’Ajuntament de Tortosa, i que l’alcalde Joan Sabaté (PSC) havia deixat fora de l’ordre del dia del ple del 8 de maig. L’encarregat de defensar-la va ser el nou portaveu del grup municipal d’ERC, Francesc Gas, que va apel·lar a la capitalitat de Tortosa per justificar la conservació d’una instal·lació esportiva que és «única i un referent» al Baix Ebre i en el conjunt del territori. Abans del ple, el grup republicà no havia acceptat la petició del portaveu del PSC, José Martín, que havia sol·licitat que la moció quedés fora de l’ordre del dia, amb l’argument que era una «intromissió» a les competències que són de l’àmbit municipal. «No és un bon camí, i hem obert una nova etapa d’una certa conflictivitat, perquè ara altres pretendran que el Consell Comarcal debati les actuacions de qualsevol ajuntament», va advertir Martín, que també és regidor d’Urbanisme a l’Ajuntament de Tortosa.
«Ens hem aixecat i hem abandonat el ple perquè no volíem participar en un debat sobre una qüestió que no correspon a aquesta institució», va dir. A més, Martín va recordar que el govern de Tortosa encara no ha decidit si és necessari enderrocar el velòdrom per executar el projecte de reforma i ampliació de les instal·lacions esportives. «Tot això només ha posat en evidència l’interès polític que té ERC de pescar al riu revolt de la manifestació de l’altre dia», va valorar Martín, que ahir substituïa com a portaveu el nou delegat de la Generalitat a l’Ebre, Miquel Castelló.

> «Nosaltres no prohibim mocions»

La proposta que insta l’Ajuntament tortosí a «desistir» de l’enderrocament del velòdrom va ser aprovada amb els vots dels consellers de CiU, ERC, IPE i l’independent Xavier Alegret. Per la seua banda, els dos consellers del PP van abstenir-se, i el president del Baix Ebre, Ferran Bel (CiU), va tenir dubtes a l’hora de definir la posició del PSC, que havia abandonat el ple com a mesura de protesta. «Al consell es poden debatre totes les mocions, i no és el nostre tarannà prohibir-les», va afirmar Bel, que també és portaveu de CiU a l’Ajuntament. Bel també va advertir que l’argument utilitzat pel PSC no és vàlid, ja que el Consell Comarcal no va interferir en cap competència municipal. «Hem sol·licitat assessorament legal i el portaveu del PSC ja ens ha dit que no presentarien cap contenciós administratiu contra l’acord, perquè ja sap que no hem concorregut en cap il·legalitat», va revelar Bel.

El minitransvasament

D’altra banda, el ple del Consell Comarcal del Baix Ebre també va aprovar la moció d’ERC sobre la «reducció planificada de la concessió del minitransvasament», que ja havia prosperat a l’Ajuntament de Tortosa. Amb tot, CiU va sol·licitar la inclusió d’una esmena per blindar els projectes dels canals Xerta-Sénia i l’Aldea-Camarles, que van quedar fora de la sol·licitud de «paralització i moratòria de nous regadius» fins que no estiga definit el cabal ecològic. La moció va ser rebutjada pel grup del PP, però també pel PSC. El socialista José Martín va afirmar que CiU i ERC estaven practicant un nacionalisme «de curta volada» i «insolidari», ja que estaven negant el dret a regar que també tenen els aragonesos.

El Punt (20-05-06)

Alcanar tindrà un passeig marítim de sis quilòmetres i un pas subterrani a la cruïlla de l’Àngol

L’Ajuntament d’Alcanar i la Subdelegació del Govern de l’Estat a Tarragona van presentar ahir al matí el projecte de construcció de l’anomenat passeig Nord. El vial té l’objectiu d’unir els dos quilòmetres i mig que separen el nucli de població de les Cases d’Alcanar de la platja de la Martinenca. A més, el nou passeig marítim s’afegirà al nou passeig de Ronda que va inaugurar-se ahir, i permetrà connectar uns sis quilòmetres de la costa d’Alcanar.
A més, el subdelegat del govern estatal a Tarragona, Joan Maria Abelló, va assegurar que abans de final d’any començaran les obres per habilitar un pas subterrani que connecti els nuclis urbans d’Alcanar i de les Cases d’Alcanar. L’actuació intentarà evitar que la cruïlla de l’anomenada carretera de l’Àngol amb la carretera N-340 continuï sent un dels «tres o quatre punts més negres» de la xarxa viària de la demarcació de Tarragona, segons Abelló. El subdelegat va insistir que l’actuació és «imprescindible» per millorar la seguretat de les carreteres, i va assegurar que és una prioritat per l’alta sinistralitat que es registra en aquest punt concret. Abelló també va dir que fins que no comencin les obres s’aplicaran unes mesures de xoc per començar a evitar l’accidentalitat a la cruïlla de l’Àngol. En aquesta línia, Abelló va precisar que s’han començat a instal·lar diferents senyals viaris, i que també s’està millorant la il·luminació. Segons Abelló, el projecte té una dotació pressupostària de 600.000 euros i en les properes setmanes Foment traurà el projecte a subhasta. L’alcalde d’Alcanar, Ricard Bort, va explicar que la construcció del pas subterrani culmina una de les «reivindicacions històriques» de la població, que haurà d’adaptar el plantejament urbanístic.

El Punt (20-05-06)

19 de maig del 2006

Traspàs de poders en una bassa d’oli

Miquel Castelló (PSC) lloa Lluís Salvadó (ERC) en el dia del relleu

El nou delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Miquel Castelló, del PSC, va oficialitzar ahir el traspàs de poders al despatx del Palau Abària, amb motiu d’un acte conjunt amb el delegat sortint, el republicà Lluís Salvadó. Castelló, que va lloar la tasca del seu antecessor, va destacar la «normalitat» amb què s’ha produït el relleu.

Castelló va assegurar que la seua satisfacció «personal i política» ha quedat enterbolida perquè ha hagut de substituir una persona amb qui ha tingut una bona relació, «i que ha estat un molt bon delegat per al territori». El nou delegat va manifestar la voluntat que cap dels projectes començats a l’Ebre s’aturi, i va afirmar que la seua prioritat principal serà la participació en el referèndum per l’Estatut.
Sobre la demanda d’alguns sectors socials i polítics de reduir de manera planificada la concessió d’aigua del CAT, Castelló va rebutjar que hi hagi cap debat real sobre la qüestió, i va atribuir-ho a la proximitat de les eleccions municipals. I quant a la implantació eòlica, el nou delegat a l’Ebre va apostar per trobar un «equilibri» entre el desplegament d’una energia «neta i alternativa» i una bona gestió del paisatge.
L’única discrepància important amb l’anterior delegat és sobre la possibilitat d’aconseguir la vegueria de l’Ebre amb el nou estatut, que va titllar d’eina indispensable perquè el territori tingui el reconeixement que reclama. En canvi, Salvadó va aprofitar la seua dimissió per carregar contra l’Estatut, ja que «ajorna la creació de la vegueria indefinidament». Els republicans ja van anunciar ahir que la seva campanya pel «no» constarà de 40 actes a les comarques ebrenques.

El Punt (19-05-06)

Tortosa desplega el seu servei d’atenció al ciutadà a l’oficina de la pedania de Campredó

La resta de pobles del municipi també descentralitzaran els tràmits dels veïns

La regidora del servei d’atenció al ciutadà (SAC), Amparo Moreno, i el representant de l’alcalde a Campredó, Rafel Lluís, van inaugurar ahir el nou servei del SAC que ha començat a funcionar a l’oficina municipal de la pedania de Campredó. La descentralització del SAC, que es completarà durant les properes setmanes a la resta de pedanies de Tortosa, permetrà que els veïns de Campredó puguin fer la majoria de tràmits administratius sense haver de desplaçar-se fins a l’ajuntament.

«Hem estat fent una sèrie de proves a Campredó per veure si funciona, i en un mes obrirem les altres oficines descentralitzades del SAC a la resta de les pedanies de Tortosa», va explicar ahir la regidora de Participació Ciutadana, Amparo Moreno. En aquesta línia, la regidora va precisar que l’objectiu és «apropar l’administració municipal als ciutadans, i evitar que els veïns hagin de desplaçar-se a la seu central de l’ajuntament». Moreno va destacar que, al marge de les millores tècniques que s’han introduït a l’oficina de la pedania, el més important és que s’ha iniciat un procés per modificar i simplificar les rutines de l’administració municipal. «Ara la gent de Campredó podrà fer, des de l’oficina de la seua pedania, el 80% dels tràmits que normalment es fan a la planta baixa de l’ajuntament», va concloure.
Per la seua banda, el representant de l’alcalde a Campredó, Rafel Lluís, va agrair que s’haja fet aquest pas perquè els veïns tinguin «més a prop la resolució dels seus tràmits i problemes». Lluís va dir que el servei descentralitzat del SAC contribuirà a millorar algunes de les limitacions importants que l’oficina de la pedania de Campredó tenia fins ara.

> Una millora cap a dins i cap a fora

Els tràmits que els veïns podran realitzar a través de les oficines descentralitzades del SAC són la majoria dels que poden fer-se a la planta baixa de l’ajuntament tortosí, com el registre general d’entrada, la sol·licitud i l’obtenció d’un volant d’empadronament, o demanar informació sobre altres tràmits administratius més complexos. El responsable de l’oficina del SAC a Campredó serà Jaume Roca, però al marge del servei presencial també hi haurà atenció telefònica i la disponibilitat de la quarantena de tràmits que es poden consultar a través del web municipal (www.tortosa.info). De fet, Roca va ser el primer de valorar molt positivament la descentralització del SAC, ja que fins ara tardava 24 hores a tramitar un volant de padró, i treballava amb dossiers voluminosos en què hi havia totes les altes i baixes de la pedania de Campredó, que havien de renovar-se cada sis mesos. «Millorarem l’atenció al públic, però també s’ha millorat el sistema informàtic i les nostres rutines de treball», va destacar Roca.

El Punt (19-05-06)

Lluís: «L’EMD de Campredó serà de tots»

El representant de l’alcalde a la pedania de Campredó, Rafel Lluís, va valorar ahir molt positivament que l’Ajuntament de Tortosa haja obert l’expedient per crear la futura entitat municipal descentralitzada (EMD) de Campredó. «Tant la creació de l’EMD com la construcció de les noves escoles són dues notícies extraordinàries per al poble de Campredó», va remarcar Lluís. L’alcalde pedani va destacar que la constitució de l’EMD de Campredó ha estat una iniciativa del govern de Joan Sabaté, però va afegir-hi que valdria la pena que el procés es faci amb el màxim consens polític i social. «De fet, ja estem arribant a un consens important, perquè tots volem que l’EMD de Campredó siga de tots, amb les aportacions i les idees de totes les formacions polítiques i de tots els sectors del poble», va precisar. Lluís també va detallar que a l’última reunió de la comissió mixta ja va fer-se un pas molt important, i va suggerir que el calendari del procés estableix uns terminis força curts. «Això animarà la gent a participar en el procés de creació de l’EMD», va afirmar l’alcalde pedani, que a la vegada també va justificar la lentitud amb què ha treballat la comissió mixta en els últims mesos. «Les coses s’havien de fer amb calma, perquè el tema era delicat i molt important, i havíem d’evitar els errors que s’han comès en altres processos més ràpids», va argumentar Lluís. En aquesta línia, l’alcalde pedani va afirmar que ell estava convençut que l’EMD tiraria endavant, un projecte «vital» per tancar les ferides que el procés de segregació dels anys noranta va provocar entre moltes famílies del poble. Lluís també va celebrar que el referèndum sobre l’EMD es puga celebrar abans de final d’any.

El Punt (19-05-06)

El PSC vol portar al ple d’Amposta el segon tall general de l’aigua potable en només vuit dies

Els veïns d’Amposta van haver de patir ahir el segon tall general en el subministrament d’aigua potable en només vuit dies, després que una altra màquina excavadora va tornar a foradar la canonada principal d’abastament. Aquesta vegada, l’incident va produir-se a les obres de la segona i tercera fase de la reurbanització de l’avinguda Aragonesa, i el 10 de maig passat va ser a pocs metres, en les obres d’urbanització del sector de l’eixample Avinguda Aragonesa-Cementiri Nord. L’avaria va produir-se al migdia, si bé els serveis tècnics de l’empresa adjudicatària, Sorea, van actuar amb més agilitat que la setmana passada, i el servei va restablir-se cap a les tres del migdia. Amb tot, el portaveu del grup municipal del PSC, Antoni Espanya, va anunciar la intenció de presentar una moció al pròxim ple de l’Ajuntament, amb l’objectiu de garantir que les obres a la via pública es facin amb la supervisió constant d’un tècnic municipal. «Hauria d’haver-hi algú que anés indicant a les empreses per quines zones travessen els serveis, on poden foradar sense problemes i en quins llocs no hauria de fer-se», va recomanar. Per la seua banda, el primer tinent d’alcalde Manel Ferré (CiU) va dir que quan es fan obres en una ciutat es corren determinats riscos. Amb tot, va dir que instaran les empreses a «extremar les mesures» quan facin les seues obres. «També els demanarem que treballin de forma manual i que no utilitzin maquinària pesant a prop de les canonades de serveis, si és tècnicament possible», va concloure Ferré.

El Punt (19-05-06)

Les dones reflexionen sobre l’urbanisme en una jornada participativa a Horta de Sant Joan

L’Ajuntament d’Horta de Sant Joan i l’Institut Català de les Dones han organitzat per avui un taller dedicat a la participació de les dones en la construcció de les ciutats, en el marc del programa Eines de participació. El taller, que serà impartit per l’arquitecta Adriana Ciocoletto, començarà a les set del vespre a l’Ecomuseu dels Ports, al número 18 del carrer Picasso. El taller, que durarà unes tres hores, té l’objectiu d’engegar i aprofundir en les reflexions al voltant de les ciutats, els pobles i els espais en què es desenvolupen les activitats quotidianes, però des de la visió de les dones. A més, el taller pretén visualitzar la percepció de les dones, i sentir les seues aportacions sobre l’entorn que els envolta: els habitatges, les xarxes de transport, els paisatges urbans i rurals o els equipaments públics. De fet, el programa Eines de participació és una sèrie de tallers adreçats a les associacions i entitats de dones, que també inclou conferències i debats sobre altres àmbits, com la salut o la immigració. Totes les associacions de Catalunya poden sol·licitar els tallers a l’Institut Català de les Dones.

El Punt (19-05-06)

18 de maig del 2006

Contracrònica del Barça-Arsenal (el director del POUM de Tortosa, a TV3... des del Miniestadi)

El director del nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM) de Tortosa, l'arquitecte Sebastià Jornet (a la fotografia apareix a l'esquerra de l'alcalde Joan Sabaté, durant una roda de premsa), va ser entrevistat per un equip de Televisió de Catalunya durant la final de la lliga de Campions que el Barça va disputar ahir a París contra l'Arsenal. Jornet (o el seu doble, perquè juraríem que era ell) va ser un dels 11.000 barcelonistes que van seguir el partit a través de la pantalla gegant que el club va instal·lar al Miniestadi. La pantalla era de 70 metres quadrats (7 x 10 metres), i per tant molt més gran que molts dels pisos de Tortosa, una comparació mental que segur que Jornet també va fer. De fet, Tortosa té una vintena de pisos amb menys de 30 metres quadrats, la meitat dels quals són centenaris... La majoria d'aquests minipisos es concentren al nucli antic, cosa que Jornet també sabrà, ja que també va coordinar els treballs del pla integral del nucli antic de Tortosa (Pincat).
Però bé, el que us deia és que vaig flipar quan, durant el descans, vaig posar TV3 per veure què feia Televisió de Catalunya, que evidentment no tenia els drets per retransmetre un partit que només es podia veure a través de La Primera (TVE) i Canal+. Per tant, TV3 va optar per fer un programa des dels estudis, amb connexions puntuals amb el Miniestadi. Unes connexions en què aprofitaven per enfocar la pantalla gegant que havia instal·lat el Barça. La situació em va recordar molt aquestes pel·lícules piratejades als cines que corren per l'Emule, que s'aixeca un tio a buscar crispetes i et caga l'escena, o el concert d'Alejandro Sanz que va emetre Tortosa Televisió, enregistrant les pantalles gegants de l'escenari des de fora de l'estadi.
Però me'n vaig per les branques... Us deia que l'equip de TV3 anava fent una petita enquesta als aficionats que seguien la final al Miniestadi. "Collons, aquest tio sembla Sebastià Jornet!", vaig cridar amb el fil de veu que em quedava després d'haver estat animant al Barça i renegant de l'àrbrit durant tota la primera part. Una teoria (la del tema de Jornet, vull dir) que he pogut confirmar avui al migdia, quan he sigut tan massoquista de mirar com tractava la victòria blaugrana el canal autonòmic de la Comunitat de Madrid. Així, als esports del telenotícies de Telemadrid, presentat per l'inefable Siro López, també he pogut veure el director del POUM de Tortosa (o insisteixo, el seu doble) celebrant un dels dos gols del Barça. És clar que els periodistes de TV3 i Telemadrid no sabien qui era Jornet, imagino, perquè del contrari haurien aprofitat per preguntar-li sobre la data exacta de l'aprovació del POUM a la comissió territorial d'Urbanisme... Si és que algú la sap.

A continuació teniu un vídeo amb el resum que va fer TV3 de la final entre el Barça i l'Arsenal, per si encara no sabeu com va quedar el partit...

El Consell Comarcal del Baix Ebre debatrà sobre l'enderrocament del velòdrom abans que l'Ajuntament de Tortosa

La polèmica està servida. El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre debatrà demà al migdia una moció del grup comarcal d’ERC, per "instar a l’Ajuntament de Tortosa a desistir de l’enderrocament del velòdrom municipal i potenciar-ne la pràctica esportiva del ciclisme de base mitjançant els adequats arranjaments tècnico-esportius del mateix". La iniciativa d'ERC arribarà al Consell Comarcal només 11 dies després que la plataforma Salvem Lo Velòdrom interrompís el ple ordinari de Tortosa, una sessió en què, a més a més, no es va poder debatre la moció que el grup municipal d'ERC havia presentat en la mateixa línia d'evitar la demolició de l'equipament ciclista (finalment, l'alcalde no va incloure la moció d'ERC a l'ordre del dia). L'encarregat de defensar la moció serà el nou portaveu comarcal d'ERC, Francesc Gas, que el 8 de maig va participar a la concentració organitzada per la plataforma Salvem Lo Velòdrom a la plaça de l'Ajuntament tortosí. La proposta dels republicans té moltes possibilitats de prosperar, tenint en compte que el president del consell del Baix Ebre, Ferran Bel, també ha rebutjat l'enderrocament del velòdrom, com a portaveu del grup municipal de CiU a Tortosa.

Tortosa comença el procés per constituir l’EMD de Campredó

L’alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, va informar ahir a la tarda que al migdia havia signat el decret per començar l’expedient de creació de l’entitat municipal descentralitzada (EMD) de Campredó. Com ja va avançar El Punt el 25 d’abril, el govern municipal espera que la segona EMD de Tortosa –la primera va ser la de Jesús, creada el 1995– puga crear-se abans de les eleccions del 2007. Segons Sabaté, en l’expedient s’inclouran una sèrie de documents que establiran l’àmbit territorial i les competències de la futura EMD, així com un estudi econòmic i financer, amb el patrimoni transferible pel municipi i els ingressos i les despeses de la descentralització. Sabaté va afegir que la decisió va ser el fruit de l’última reunió de la comissió mixta, que formen la comissió informativa de Presidència i el consell assessor de l’alcaldia a Campredó. «La constitució de l’EMD de Campredó és un vell compromís nostre, en la mesura que Campredó ha viscut un complicat procés segregacionista que recentment va esgotar totes les vies legals», va recordar Sabaté.
L’alcalde tortosí va remarcar que la segregació del municipi no va ser possible pel marc jurídic actual i també per la proximitat de Campredó al nucli urbà de Tortosa, i va destacar que la constitució d’una EMD és la millor manera de garantir la integritat del municipi i reconèixer el sentiment de poble que tenen molts dels veïns de Campredó. D’altra banda, Sabaté va detallar que l’inici del procés legal per començar l’expedient de l’EMD de Campredó ha estat llarg perquè calia aportar totes les dades possibles al debat. L’alcalde va rebutjar explícitament les crítiques de CiU, que va acusar el govern municipal de falta de voluntat política i d’interessos electorals. Sabaté va concretar que l’Ajuntament espera acabar l’expedient en pocs mesos i poder convocar la consulta popular a la tardor, perquè els veïns de Campredó puguin ratificar la creació de l’EMD.

El Punt (18-05-06)

La federació veïnal de Tortosa critica la composició de la comissió del Pincat

Acusen l’Ajuntament de falta de diàleg

La Federació d’Associacions de Veïns de Tortosa va carregar ahir contra el govern municipal per la falta de diàleg a l’hora de negociar la composició de la comissió de seguiment del pla integral del nucli antic (Pincat). El govern ha exclòs l’associació Centre-Nucli Històric, la zona més afectada per les obres de la llei de barris.

El president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tortosa, Joan Alegria, va denunciar ahir la «prepotència» i l’actuació «totalitària» del regidor d’Urbanisme, després que el ple de l’Ajuntament aprovés el 8 de maig la composició de la comissió de seguiment del Pincat. «El regidor José Martín ha decidit, sense consultar a la federació veïnal, quines associacions han d’estar a la comissió de seguiment del Pincat», va lamentar Alegria. El president de la federació va afirmar que l’actitud de Martín és «poc democràtica, pròpia d’altres temps», ja que el regidor d’Urbanisme ha ignorat la veu de l’associació de veïns més afectada per les obres de la llei de barris. Alegria va recordar que les associacions de veïns del Rastre i de Santa Clara són les úniques representades a la comissió de seguiment del Pincat. «La proposta de la federació era que hi poguessin estar representades les tres entitats, encara que fos de manera rotatòria», va dir.
D’altra banda, la presidenta de l’associació Centre-Nucli Històric, Caritat Garcia Celma, va explicar que ja han enviat una carta de protesta al conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ja que és el responsable últim de l’aplicació dels ajuts de la llei de barris. «L’excusa que van posar durant el ple és que no podem formar part de la comissió de seguiment perquè som una entitat de creació recent, però la realitat és que també vam participar a totes les reunions prèvies a la redacció del Pincat», va afegir. Garcia Celma va suggerir que l’associació Centre-Nucli Històric és incòmoda per al govern municipal.

> «El govern ‘passa’ de nosaltres»

«En els darrers mesos, el govern municipal no ens té la consideració que mereixem, passa olímpicament de nosaltres», va lamentar ahir Joan Alegria. «Hem sabut a través de la premsa que ja hi ha una solució per a l’antic mercat del peix», va afegir el president de la federació, que també va denunciar que l’Ajuntament no va convidar els representants veïnals a l’última junta de seguretat local. «Les associacions de veïns no som quatre arreplegats que s’avorreixen a casa», va dir Alegria. El president de la federació va destacar que «moltes de les coses que es fan a Tortosa són gràcies a les iniciatives de les associacions de veïns». Tot seguit, Alegria va advertir el govern municipal de la gran capacitat de mobilització que té la federació, i va recordar que per l’onada de robatoris als pàrquings del barri del Temple van aconseguir, «en només 48 hores», que 3.000 persones es manifestessin al carrer. «No diem que s’haja de fer una manifestació, si no hi ha cap motiu», va matisar Alegria, que va reiterar que l’únic que volen és que els governants tinguin en compte la veu de les entitats.
D’altra banda, Alegria va revelar que el 10 d’abril passat van enviar una carta a l’Ajuntament, que encara no els ha respost. L’objectiu de la carta era reclamar que el consistori liquidés les subvencions del 2005, ja que algunes de les associacions de veïns han de començar a organitzar les festes majors dels barris. Finalment, Alegria també va recordar que la federació no troba oportú que s’enderroqui el velòdrom, però va demanar que l’equipament puga tenir un ús profitós. «El més greu és que la gent només es mou per temes concrets, quan ja és una qüestió de fets consumats», va lamentar Alegria.

El Punt (18-05-06)

Disqus for Marfanta