30 de juliol del 2011

El Delta Sound Festival es trasllada finalment a l'Ametlla de Mar


L'organització del Delta Sound Festival (DSF) ja ha aconseguit un emplaçament altenatiu per a l'edició del 2011, que tindrà lloc el proper 6 d'agost. Finalment, serà a l'Ametlla de Mar, en uns terrenys que inclouen el recinte de la discoteca Blau. El passat 22 de juliol, l'Ajuntament d'Amposta va comunicar que els canvis en la normativa i les pressions veïnals impedien celebrar enguany el DSF a la platja de l'Eucaliptus. Això va obligar l'organització a treballar contra-rellotge per trobar una ubicació alternativa per al festival, el més important dels que se celebren a l'estiu a les Terres de l'Ebre. A través d'un comunicat a la pàgina del DSF a Facebook, l'organització ha agraït el suport de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar. "Un ajuntament que aposta pel seu jovent i la seva diversió així com pels beneficis que un event d´aquesta magnitud li aporta en molts sentits", han afegit els organitzadors, que també han agraït la col·laboració dels propietaris de la discoteca Blau per garantir la celebració del festival. El recinte del DSF 2011 es troba a la carretera N-340, punt quilòmetric 1113 (coordenadas GPS: Latitud: 40º 53′ 34” N Longitud: 0º 47′ 9” E). Tanmateix, l'organització ha anunciat que habilitarà autobusos des del recinte firal d'Amposta, i que tornarà els diners de les entrades als que no vulguen assistir-hi o bé no estiguen satisfets amb la nova ubicació del festival.

29 de juliol del 2011

La central nuclear d'Ascó podrà operar fins al 2021


El bon funcionament de les dues unitats de la instal·lació i el manteniment del nivell adequat de seguretat han portat el Consell de Seguretat Nucelar a aprovar la sol·licitud de renovació ·

El ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha aprovat aquest divendres, per unanimitat, un informe favorable a la sol·licitud de renovació de l'autorització d'explotació de les dues unitats de la central per al període 2011-2021. Segons el CSN, la decisió favorable s'explica pel bon funcionament de les dues unitats de la instal·lació i pel manteniment del nivell adequat de seguretat, així com a les modificacions introduïdes per donar resposta als requisits mormatius de major exigència. L'Agència Catalana de Notícies ha informat aquest vespre que l'informe ja ha estat enviat al Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. Els resultats de l'avaluació, inclosos en un conjunt de 39 informes tècnics especialitzats, així com els requisits exigibles pel Reglament d'instal·lacions Nuclears i Radioactives, han portat el CSN a aprovar l'explotació de la central d'Ascó durant 10 anys més. Així mateix, també s'ha contemplat el compliment dels requisits de l'autorització concedida l'any 2001 i la informació de les 324 inspeccions realitzada a la central durant la vigència de l'actual autorització, així com els resultats de la supervisió contínua del funcionament de la instal·lació mitjançant el Sistema Integrat de Supervisió de Centrals (SISC).

+Informació: Comunicat oficial al web del CSN 
+ MEMORIA RESUMEN DEL INFORME RELATIVO A LAS SOLICITUDES DE RENOVACIÓN DE LAS AUTORIZACIONES DE EXPLOTACIÓN D...

Imatge Desenchufados

Núria Ventura i cinc alcaldes ebrencs signen un manifest per la renovació 'profunda' del PSC


La diputada d'Ulldecona i cinc alcaldes socialistes de l'Ebre subscriuen el manifest d’Units pel Canvi, per un partit amb identitat pròpia, obert, progressista i arrelat al territori · Aposten per una Espanya "federal" que accepte "sense reserves i sense complexos Catalunya com a nació" ·

Cinc alcaldes socialistes de les Terres de l’Ebre han signat el manifest del moviment Units pel Canvi, la carta oberta que un grup de militants del PSC han fet pública aquesta setmana davant la convocatòria del dotzè Congrés del Partit dels Socialistes de Catalunya. Els cinc alcaldes signants són Josep Maria Domènech, de Ginestar; Moisès Fabra, de Xerta; Josep Maria Lleixà, del Mas de Barberans; Lluís Melich, del Pinell de Brai, i Marc Mur, de Flix. A més a més, la carta oberta d’Units pel Canvi també està subscrita per la diputada i regidora d’Ulldecona, Núria Ventura; pel primer tinent d’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Pitarch; pel secretari de política municipal del PSC de les Terres de l’Ebre, el tortosí Manel de la Vega, i pel primer secretari del PSC d’Ulldecona, Joan Poy.

A grans trets, el manifest d’Units pel Canvi propugna la necessitat d’un “profund procés de canvi” en el PSC. De fet, la carta està adreçada a la ciutadania progressista i d’esquerres de Catalunya, als simpatitzants, i a la militància del partit, per contribuir a un procés de debat “participatiu, obert i regenerador”. Tanmateix, el més destacat del manifest és el compromís de convertir el PSC en un partit “que actuï amb personalitat pròpia i amb coherència tant en la política catalana com en l’espanyola”. En aquesta línia, la carta no parla obertament de crear un grup propi dels socialistes catalans al Congrés dels Diputats, però sí d’un PSC que hauria de liderar “l’aposta federal en una Espanya que accepti sense reserves i sense complexos Catalunya com a nació”. Per aconseguir-ho, es comprometen a plantejar una agenda concreta de “transformacions” en els diferents sistemes parlamentaris i institucionals.

D’altra banda, Units pel Canvi proposa un PSC “més obert, més transparent i permeable”, a més d’un partit “mes plural i integrador”. També volen un PSC “més arrelat a tot el territori”, perquè puga representar “totes les sensibilitats i totes les visions territorials” del país. La carta oberta del moviment renovador Units pel Canvi també defensa el reformisme d’esquerres davant de les mesures conservadores i neoliberals. Els cinc alcaldes socialistes de les Terres de l’Ebre es troben entre els signants inicials del manifest, que també ha estat subscrit pel diputat a Madrid per Tarragona, Francesc Vallès, o per la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet.

Imatge Socialistes de l'Ebre

Èxit de la Festa del Renaixement a Android

Més de 200 persones es descarreguen l’aplicació gratuïta de la Festa del Renaixement per a mòbils amb Android ·

L’edició d’enguany de la Festa del Renaixement, que Tortosa va acomiadar diumenge passat, ha estat la primera que ha tingut un programa de mà totalment digital. I l’aplicació de la Festa del Renaixement per a telèfons mòbils amb sistema Android ha estat un èxit. Més de 200 persones van descarregar-se l’aplicació a través del servei Market del sistema operatiu de Google, per accedir al programa de la Festa del Renaixement, al llistat dels restaurants que participaven en el Mengeu de Festa, a la carta de menús, i a diversos serveis com el mapa d’espectacles, les tavernes de la Ruta de la Saboga, els pàrquings, i els espais d’interès. L’aplicació de la Festa del Renaixement per a telèfons Android ha estat una iniciativa del col·lectiu EbreAndroid, amb la col·laboració tècnica de TarracoDroid.

L’aplicació de la Festa del Renaixement al servei Market dels telèfons intel·ligents amb Android es podia descarregar i utilitzar de manera totalment gratuïta, gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa. En la portada de l’aplicació hi havia diverses opcions a escollir, com ara un calendari, un mapa, un accés a la pàgina de Facebook de la Festa del Renaixement, un enllaç directe al web oficial, i un accés ràpid a la informació gastronòmica del Mengeu de Festa. De fet, la presentació de l’aplicació per a Android de la Festa del Renaixement es va fer al mercat municipal, aprofitant que també es presentava el programa de les jornades gastronòmiques organitzades per l’associació de restauradors Platigot amb motiu de la festa.

Detingut el tortosí que venia viatges falsos a Tailàndia


La policia d’Hongria deté el veí de Tortosa que hauria estafat 700.000 euros venent a un miler de persones viatges inexistents a Tailàndia ·

Els Mossos d’Esquadra han informat aquest divendres que dilluns passat la policia d’Hongria va detenir el veí de Tortosa, de 42 anys, a qui acusen d’un delicte d’estafa, per haver venut a internet una sèrie de paquets de viatges fraudulents a Tailàndia. Segons la policia catalana, el nombre d’afectats podria superar les 1.000 persones, i el valor del frau, els 700.000 euros. El veí de Tortosa ha estat detingut a la frontera amb Romania al costat de la seua companya, una dona de nacionalitat tailandesa de 27 anys, qui també ha estat detinguda i acusada del mateix delicte d’estafa. Els Mossos d’Esquadra havien emès dues ordres europees de detenció i extradició dels dos sospitosos, que en el cas de Catalunya haurien estafat uns 80.000 euros a un total de 70 persones.

A finals del maig passat, la unitat central de Delictes Informàtics de la policia de la Generalitat va iniciar una investigació per un possible delicte d’estafa per internet, relacionat amb la venda de serveis i paquets de vacances a Tailàndia a través del web Sientetailandia.com. De fet, entre els afectats per l’estafa també hi ha gent de la resta de l’Estat espanyol: a banda dels Mossos, també van recollir denúncies de centenars d’afectats el Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil, l’Ertzaintza i la policia foral de Navarra. A través del web, els detinguts oferien viatges d’entre 13 i 16 dies a preus molt assequibles, així com la possibilitat de contractar vols a Tailàndia pel seu compte. A més, els presumptes estafadors es guanyaven la confiança de les víctimes facilitant al web els seus telèfons personals, on els podien contactar en qualsevol hora del dia. A banda, la dona detinguda, d’origen tailandès, també s’oferia com a guia turística, i això ajudava a reforçar la confiança de les víctimes.

El web Sientetailandia.com encara continua actiu a internet. Tanmateix, la portada de la pàgina mostra un missatge de disculpa que adverteix que les reserves es troben “inactives” fins al novembre del 2011.







28 de juliol del 2011

Roquetes tira endavant les últimes obres al polígon d’Imsa-Tamsa


L’Ajuntament roquetenc aprova els treballs a la urbanització dels terrenys del polígon industrial del raval de Cristo · Aigües de Catalunya presenta un contenciós administratiu contra el consistori per l'adjudicació a Sorea del contracte del servei d'aigua potable ·

El ple de l’Ajuntament de Roquetes ha aprovat aquest dimarts, per unanimitat, el projecte de les obres complementàries que han de posar punt i final al llarg procés per urbanitzar els terrenys de l’antiga Imsa-Tamsa, al raval de Cristo. El projecte, que acumula un retard de quatre anys, té un pressupost de 366.000 euros. El regidor Sisco Ollé, portaveu del grup d’Esquerra al govern municipal, ha explicat que l’Ajuntament ha hagut de superar diversos entrebancs, però que finalment -al setembre- es podran adjudicar les obres per dignificar el polígon del raval de Cristo i el carrer de les Escoles. De fet, també s’obrirà un nou carrer entre el carrer Sagrat Cor i el carrer Tarragona. El portaveu del grup de CiU, Gerard Gas, també al govern del republicà Francesc Gas, ha volgut destacar la importància que tindrà el polígon del raval de Cristo per al municipi de Roquetes. De fet, al marge d’atraure noves inversions, Gas ha remarcat que les obres també serviran per consolidar les empreses que ja hi ha instal·lades als terrenys de l’antiga Imsa-Tamsa.



Contenciós administratiu · D’altra banda, el ple de Roquetes ha acordat deixar en mans dels serveis jurídics de la Diputació de Tarragona el contenciós administratiu que la companyia Aigües de Catalunya ha interposat a l’Ajuntament. L’empresa, que al març d’enguany va quedar segona en el concurs públic, no està d’acord amb el fet que Roquetes renovés amb Sorea el contracte de gestió del servei públic d’abastament d’aigua potable. Sobre aquest tema, tot i que ha defensat el procés d’adjudicació per part de l’Ajuntament, el PSC ha preferit abstenir-se. La portaveu socialista, Imma Casado, ha lamentat que el govern municipal no convoqués una junta de portaveus per informar-los del tema, en lloc de fer un decret d’alcaldia per derivar la qüestió als serveis jurídics de la Diputació.

Sorea s’encarregarà de la gestió de l’aigua potable de Roquetes durant els propers 15 anys. Al març passat, la mesa de contractació va valorar l’oferta de Sorea amb 95,25 punts, mentre que la proposta tècnica i les condicions econòmiques d’Aigües de Catalunya, l’empresa que ara ha presentat el contenciós administratiu, va rebre 90,5 punts.




 Imatge Canal 21 Ebre
Vídeos Antena Caro

El Delta Sound Festival busca a contra-rellotge una alternativa a l'Eucaliptus

L'organització del Delta Sound Festival (DSF) està treballant a contra-rellotge per aconseguir celebrar el festival en algun espai del delta de l'Ebre el proper 6 d'agost, tal i com estava anunciat. De fet, al web del DSF hi ha un compte enrere amb els dies, les hores, els minuts i els segons que falten per a l'inici del festival, i al ServiCaixa encara és possible adquirir les entrades per a l'esdeveniment musical.

Divendres passat, l'Ajuntament d'Amposta va comunicar que els canvis en la normativa i les pressions veïnals impedien celebrar enguany el DSF a la platja de l'Eucaliptus. A través de diversos comunicats oficials, l'últim dels quals ha estat emès aquest vespre a través de la pàgina de Facebook, l'organització ha lamentat la falta de suport del consistori de la capital del Montsià, així com els "impediments burocràtics" que s'estan trobant per celebrar el DSF en una altra ubicació. Fins i tot parlen que hi ha alguna "mà negra" que els està perjudicant en el procés, i que hi ha gent que voldria "fer-lo desaparèixer per sempre". L'organització espera poder anunciar aquest divendres quin és l'emplaçament alternatiu del DSF, tot i que no descarten haver de comunicar la suspensió definitiva del festival.

Aquest dilluns, l’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, va explicar al ple de l’Ajuntament que el consistori va abandonar l’organització del DSF en conèixer que el Departament d’Interior obligava els organitzadors a presentar un pla d’autoprotecció amb tres mesos d’antelació. Per tant, tenint en compte la responsabilitat de l'Ajuntament si hi hagués qualsevol incident a lamentar, es va optar per deixar de banda les gestions per celebrar el DSF a la platja de l'Eucaliptus. Tanmateix, Ferré també va assenyalar que els organitzadors no descartaven reduir l'aforament a un màxim de 5.000 persones, per no haver de presentar l’esmentat pla d’autoprotecció. D’altra banda, segons que ha informat l'Ajuntament d'Amposta, les dues associacions de veïns de la urbanització dels Eucaliptus havien mostrat certa inquietud davant l’esdeveniment, ja que en les edicions anteriors havien patit greus danys en propietats privades. Els representants de les associacions veïnals s’havien dirigit a l’Ajuntament per demanar que s’acomplissin certs requisits, fent responsable el consistori en cas d’incompliment.

El viver d’empreses de la Galera, ajornat fins a la primavera del 2012


L’Ajuntament vol garantir l’ADSL per al nou viver d’empreses de la Galera, les obres del qual acumulen més de sis mesos de retard · Canal 21 Ebre repeteix l'entrevista al nou alcalde, Ramon Muñoz, aquest dijous a les 22.30 hores ·

El viver d’empreses de la Galera podrà entrar en funcionament durant la primavera del 2012. Les obres, que van començar al juliol de l’any passat, acumulen un retard de més de sis mesos. El nou alcalde de la Galera, Ramon Muñoz, ha assenyalat que el projecte s’ha retardat per la necessitat de soterrar una línia elèctrica de mitja tensió. Tanmateix, ara les obres continuen a bon ritme i el viver d’empreses de la Galera podria estar acabat a finals d’any. Muñoz ha fet aquests declaracions durant una entrevista a Canal 21 Ebre.

El viver d’empreses és una iniciativa del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de l’Interior del Montsià, que formen els ajuntaments de Godall i de la Galera amb el Consell Comarcal del Montsià. Així, el viver d’empreses de la Galera es complementarà amb el polígon industrial de 40 hectàrees que compartiran els dos municipis, amb accés directe a la futura autovia A-7, l’autovia de l’interior. Però en la mateixa entrevista, l’alcalde de la Galera ha afirmat que caldrà posar molta imaginació per posar el viver d’empreses en marxa, degut a la crisi econòmica. Per exemple, Muñoz ha afegit que una de les prioritats del seu mandat serà aconseguir una connexió òptima d’internet de banda ampla, ja que ara per ara no tenen una cobertura correcta d’ADSL.

D’altra banda, l’alcalde de la Galera ha explicat que un altre dels objectius del seu mandat serà la redacció i aprovació del nou pla d’ordenació urbana municipal (POUM), necessari per garantir el futur de la població. A més, Muñoz també ha dit que ja ha demanat al conseller de Territori i Sosteniblitat, Lluís Recoder, un esforç de la Generalitat per fer les obres de consolidació dels talussos del barranc de la Galera.

Imatge Canal 21 Ebre 

Futbol debades en el primer dia de la Cinta 2011


Ja se sap quin serà un dels primers actes del programa de les festes de la Cinta 2011, que enguany tindran lloc de l'1 al 5 de setembre. Es tracta d'un quadrangular entre el CD Tortosa, la UE Remolins-Bítem, el CF Jesús Catalònia i el CD Roquetenc, que es disputarà a l'estadi municipal el primer dia de la festa major, és a dir, el dijous 1 de setembre. Serà a partir de les 19.00 hores del vespre i en format de dues semifinals, tercer i quart lloc i la final, amb una durada única per partit de 45 minuts. A més a més, l'accés a l'estadi municipal serà debades per a tots els afeccionats al futbol. A banda, aquesta jornada festiva també serà aprofitada per celebrar la presentació oficial de la plantilla del primer i equip i del cos tècnic del CD Tortosa. El club tortosí haurà celebrat el dia abans, el 31 d'agost, l'assemblea general ordinària de socis de l'entitat.

Imatge Santfeliuenc FC

El PSC porta al ple de Tortosa una moció per rebutjar els atempats de Noruega


El portaveu del PSC a Tortosa, Antoni Sabaté, ha presentat al registre de l'Ajuntament una moció de condemna als atemptats terroristes comesos a Noruega, perquè siga debatuda en el ple ordinari del mes d'agost, dilluns vinent. per al seu debat en el proper ple ordinari. En la moció, es proposa la resta de grups polítics que la corporació manifeste la "més enèrgica condemna" als atemptats terroristes perpetrats a Noruega, així com el seu condol a les víctimes i les seues famílies. El text també reivindica la "fermesa democràtica com a forma de combat contra la intolerància i la violència", i demana la reafirmació de la convivència i el respecte "com un dels valors suprems del model social europeu". Finalment, la moció del PSC insta l’Ajuntament de Tortosa a denunciar i combatre "el fanatisme, la intolerància, el racisme, la islamofòbia i el rebuig al diferent, així com la retòrica de la por i l’odi que abonen el terreny a actes violents com els succeïts a Noruega". De fet, el text signat per Sabaté recorda que els fets de Noruega "vénen acompanyats d’un preocupant ressorgiment polític, social i electoral de l’extrema dreta i de la intolerància, l’odi i el fanatisme que han servit de pretext per realitzar aquests horribles crims".

27 de juliol del 2011

Mort per accident o per malaltia genètica?


Batalla judicial d’una família tortosina per demostrar que la mort de la seua filla de 21 anys va ser causada per un accident de trànsit, i no per una trombofília hereditària ·

Una família de Tortosa ha iniciat una batalla judicial per aconseguir una indemnització justa per la mort de la seua filla, una jove de 21 anys que va morir disset dies després d’haver estat víctima d’un accident de trànsit a Tarragona. La companyia d’assegurances del camioner que va provocar l’accident es nega a pagar cap indemnització a la família, ja que, segons l’autòpsia del cos de la noia, Eva Maria Muñoz Bonilla patia una malaltia congènita anomenada trombofília hereditària. Es tracta d’una estranya mutació del gen de la protrombina 2010G/A, la qual pot provocar coàguls a la sang que poden ser mortals. Un cop arxivat el cas per la via penal, els seus pares estan desolats i ara recorren a la via civil per intentar demostrar el nexe de causalitat entre l’accident i el coàgul de sang que, només dues setmanes després, li va provocar un tromboembolisme pulmonar i una fallida multiorgànica.

En aquest sentit, una sentència del jutjat d’instrucció número sis de Tarragona, amb data del 14 de juliol, ha absolt el camioner de qualsevol responsabilitat penal i civil per la mort d’Eva Maria Muñoz Bonilla. El jutge també lliura de tota responsabilitat civil tant a la companyia asseguradora Allianz com a l’empresa per a la qual treballava el transportista, la societat mercantil tarragonina Transportes Líquidos Campaña.

Els fets es remunten al 10 de febrer del 2010, quan el cotxe que conduïa la jove Eva Maria Muñoz Bonilla va xocar contra un camió, al punt quilomètric 0’7 de la carretera N-241, entre Tarragona i Reus. Tot i que el vehicle va ser declarat sinistre total, la noia va patir ferides lleus i va ser donada d’alta de l’hospital. Així, Eva Maria Muñoz va marxar a casa amb un collaret cervical, un tractament d’analgèsics i d’antiinflamatoris, i una lesió al peu. També amb la prescripció mèdica de fer un repòs absolut. De fet, la noia gairebé no es podia moure i amb el pas dels dies fins i tot tenia moltes dificultats per respirar. Finalment, la matinada del 27 de febrer, Eva Maria Muñoz va ingressar d’urgències a l’hospital Joan XXIII de Tarragona, amb una fallada cardiorespiratòria provocada pel coàgul, va entrar en coma i poc després es va morir.

Els resultats de l’autòpsia no van arribar fins cinc mesos després, amb l’estrany diagnòstic de la trombofília hereditària, que els seus pares no coneixien. Però segons el pèrit de la família, la mutació genètica no va ser suficient per provocar la mort d’Eva Maria Muñoz Bonilla, sinó que van ser la immobilització i el repòs absolut com a conseqüència de l’accident els que haurien desencadenat tant el coàgul com la fallida multiorgànica. La família de la noia es declara molt afectada per la pèrdua, però també per l’estratègia exculpatòria del camioner i de la companyia asseguradora, que fins i tot van intentar responsabilitzar Eva Maria Muñoz Bonilla de l’accident. Els pares de la víctima estan decidits en arribar fins al final, tot i que la família disposa de pocs recursos econòmics.



Imatge Canal 21 Ebre



El jutjat del social de Tortosa, a l’antiga comissaria dels Mossos

Les obres del nou palau judicial no començaran fins al 2013 i caldrà traslladar el jutjat del social a l’antiga comissaria dels Mossos ·

El jutjat del social de Tortosa es traslladarà de manera temporal a l’antiga comissaria dels Mossos d’Esquadra, al barri de Ferreries. Així ho ha anunciat aquest dimecres la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, durant una visita a Tortosa i després de reunir-se amb l’alcalde de la ciutat, Ferran Bel. En aquest sentit, la consellera de Justícia i l’alcalde han acordat que el trasllat es farà efectiu durant el proper mes d’octubre, amb l’objectiu de solucionar els problemes de falta d’espai que té actualment l’edifici dels jutjats de Tortosa. La posada en funcionament del jutjat d’instrucció número cinc, a principis d’aquest 2011, ha acabat de saturar les instal·lació de l’edifici judicial.

L’Ajuntament cedirà l’antiga comissaria dels Mossos d’Esquadra de manera gratuïta, un cop que l’edifici tornarà a mans municipals a canvi dels terrenys cedits a Interior per construir-hi l’actual comissaria regional de la policia de Catalunya. La nova seu provisional del jutjat del social de Tortosa funcionarà a l’antiga comissaria, al costat del centre comercial Simply, fins que el Departament de Justícia puga construir el nou edifici judicial, al carrer de la Mercè. En aquest sentit, la consellera Fernández Bozal ha confirmat durant la seua visita a Tortosa que les obres no començaran abans de l’any 2013, a causa del procés de modernització de l’oficina judicial i del nou calendari d’equipaments de la Generalitat.

A banda, el nou palau judicial ha acumulat diversos retards, a causa de les modificacions del projecte i d’una sèrie de campanyes d’excavacions arqueològiques. El nou palau judicial té un pressupost de cinc milions d’euros i serà un element important en la reconstrucció del barri del Castell, un dels més degradats del nucli antic de Tortosa.


Imatge Canal 21 Ebre

L'Estat pren ara mesures per aturar l'expansió del caragol maçana a Espanya


Han hagut de passar dos anys, des que es va detectar la plaga del caragol maçana a les sèquies i arrossars de l'hemidelta esquerre de l'Ebre, perquè el govern espanyol haja publicat aquest dimecres al BOE una ordre amb la qual prohibeix la introducció d'exemplars procedents de "països tercers" al territori de l'Estat. El Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí ha fet públiques una sèrie de mesures provisionals de protecció enfront el caragol maçana, com ara la prohibició d'introduir exemplars de caragol maçana o l'exigència que les plantes d’aquari que vinguen d’aquests països estiguen lliures de formes vives d’aquesta espècie. Ara bé, una de les mesures que més afectarà els pagesos del Delta amb camps afectats per la plaga serà l’obligatorietat de presentar un certificat que acredite que les màquines recol·lectores que es traslladen a una altra zona lliure de la plaga han estat netejades amb anterioritat.

El govern de l’Estat vol prevenir així la dispersió del caragol poma a la resta del país, un cop que ha comprovat que la plaga té una elevada capacitat per escampar-se. De fet, la del caragol maçana és considerada per la FAO com una de les plagues més importants de l’arròs al món -el segon cereal més consumit al món després del panís-, ja que ocasiona greus danys en els conreus i elevades pèrdues econòmiques entre els productors. Mentrestant, el govern català continua actuant a les sèquies de l'hemidelta esquerra, per intentar aturar l'expansió de la plaga. De fet, el proper 25 d’agost, l’Estació Experimental de l’IRTA acollirà la celebració anual de la jornada tècnica sobre camps d’arròs, que enguany també tractarà sobre el control de malalties i de la plaga del caragol poma als arrossars.

Imatge infoAgricultura

26 de juliol del 2011

El nou govern de Riba-roja d’Ebre aposta fort per l’abocador de bales de residus


L’Ajuntament accelera els tràmits per impulsar el dipòsit de bales de residus inerts que promou l’empresa Urbaser · 'L'Entrevista' amb l'alcalde Antonio Suárez es podrà veure aquest dimarts a partir de les 22.00 hores a Canal 21 Ebre ·

El nou alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, ha afirmat aquest dimarts que el nou govern municipal de CiU ha “multiplicat per tres” la velocitat dels tràmits per impulsar el projecte del dipòsit de bales de residus inerts que l’empresa Urbaser projecta al municipi. Un projecte que va iniciar el govern anterior del socialista José Luis Aparicio, però que encara es troba en una fase embrionària de tramitació. A més, el projecte de Riba-roja d’Ebre haurà de competir amb altres inversions semblants al Pinell de Brai, a la Terra Alta, i Seròs, al Segrià. Segons Suárez, el projecte del dipòsit de residus és “necessari” per salvar l’economia del consistori. L’alcalde de Riba-roja d’Ebre ha fet aquestes declaracions durant una entrevista a Canal 21 Ebre.

L’alcalde també ha afegit que el nou consistori ha mantingut converses amb el govern català, però no ha pogut concretar si el projecte de Riba-roja d’Ebre té més opcions de tirar endavant que les altres inversions projectades al Pinell de Brai i a Seròs. Tanmateix, Suárez ha remarcat que la ubicació del futur dipòsit de residus a Riba-roja d’Ebre és compatible amb la resta d’activitats econòmiques del municipi, com ara l’agricultura, el turisme i la indústria. En la mateixa entrevista, l’alcalde de Riba-roja d’Ebre ha afirmat que intentaran millorar les condicions del conveni signat entre l’Ajuntament i l’empresa Urbaser. El projecte preveu dipositar fins a 10 milions de bales de residus inerts, a canvi d’un cànon de quatre euros per cada tona, més 250.000 euros per a l’Ajuntament, i sis milions més per finançar les obres de la carretera pendent entre el pont de Riba-roja d’Ebre i els pobles d’Almatret i la Granja d’Escarp. Una carretera que serà una de les prioritats del nou govern municipal.

Projecte d'una piscifactoria · Suárez també ha anunciat el projecte d’una piscifactoria per millorar les condicions de pesca fluvial i esportiva a la cua del pantà de Flix i a l’embassament de Riba-roja d’Ebre. El projecte ja té un informe de viabilitat i un grup d’inversors interessats en tirar-lo endavant, també, des del punt de vista comercial. De fet, a més de repoblar l’embassament amb peixos, la piscifactoria també serviria per produir caviar.

La central d'Iberdrola, ajornada fins al 2020 · Els altres grans reptes del nou govern de Riba-roja d’Ebre passen per desenvolupar una nova zona d’activitats econòmiques i també per revisar i aprovar el nou pla d’ordenació urbana municipal. A més a més, la revisió del pla d’urbanisme servirà per buscar un emplaçament millor per a la central de cicle combinat projectada per Iberdrola. Amb tot, les últimes converses del nou consistori amb la companyia, fa només uns quinze dies, han servit per constatar que la inversió prevista per Iberdrola ha quedat ajornada fins al 2020.

Imatge: Canal 21 Ebre


Un incendi crema 14.000 pollets d'una granja al camí de Santa Caterina de Tortosa


Un incendi ha cremat aquest dimarts a la matinada uns14.000 pollets d'una granja situada al terme municipal de Tortosa, segons que han informat els Bombers de la Generalitat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN). En concret, s'han cremat els repartidors del menjar, els abeuradors i la instal·lació elèctrica, i el fum ha afectat una superfície d'uns 1.500 metres quadrats. L'incendi ha començat a la mitjanit i els bombers no l'han donat per controlat fins a tres quarts de dues de la matinada. Cap dels treballadors de la granja, situada al camí de Santa Caterina, a la zona de la Petja, ha resultat ferit ni ha hagut de ser evacuat. Fins al lloc dels fets, s'hi han desplaçat vuit dotacions dels Bombers de la Generalitat.

Imatge ACN 

Quadrangular de futbol a Tortosa per homenatjar Jordi Pitarque

L'estadi municipal de Tortosa serà l'escenari, el proper dimecres 10 d'agost, d'un torneig quadrangular de futbol per homenatjar el futbolista de l'Ampolla Jordi Pitarque, qui va morir de manera sobtada l'any passat. L'Associació Lo Terreno ha volgut fer aquest acte de reconeixement al jugador, ja que aquest també va participar en un partit solidari a Tortosa organitzat per aquesta entitat. El primer partit del quadrangular el disputaran el CF Amposta i la Pobla de Mafumet CF, que s'enfrontaran a partir de les 19.00 hores, mentre que el CD Tortosa i el CF Reus jugaran el segon partit, a partir de les 20.00 hores. Així, la final de consolació pel tercer i quart lloc es jugarà a les 21.00 hores, mentre que la final es disputarà a les 22.00 hores. En tots els casos, els partits tindran una durada de 45 minuts.

Aquest dimarts al matí han presentat la iniciativa el president de Lo Terreno, Alejandro Gibello; el president de l'Associació Esportiva Jordi Pitarque, Enric Galve; el regidor d'Esports de l'Ajuntament de Tortosa, Pere Panisello, i representants de tots els clubs participants. Altres equips de Primera i Segona divisió, entre els quals hi ha el Barça i l'Espanyol, també participen en l'homenatge enviant samarretes signades pels seus jugadors. Els tres euros de l'entrada al torneig seran en benefici de l'Associació Esportiva Jordi Pitarque que, per la seua banda, destina els fons recaptats en actes d'aquest tipus a la investigació en malalties cardiovasculars.

La URV comença el trasllat al nou campus Terres de l'Ebre


La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha començat aquest dilluns els treballs de trasllat dels diversos estudis universitaris que s'imparteixen a Tortosa cap al nou edifici del campus, al parc de Remolins. Els primers estudis en començar el trasllat al nou edifici del campus Terres de l'Ebre -durant tota la jornada de dilluns han anat transportant tot el material docent- han estat els d’Infermeria, actualment ubicats a l’hospital Verge de la Cinta. Aquest dimarts, els treballs d’instal·lació continuaran amb el trasllat dels materials dels estudis ubicats a l’edifici Betània. I a partir de l’1 d’agost, es traslladarà el material de l’edifici de direcció, actualment ubicat al carrer Teodor González, a la fundació Cinca Piqué. El nou campus Terres de l'Ebre obrirà portes al personal administratiu i docent a partir del dia 29 d’agost, si bé les classes no començaran fins el 6 de setembre.

Imatge URV

25 de juliol del 2011

La segona fase de Tres Cales podrà tenir 2.290 habitatges, 927 més dels previstos


La Comissió d’Urbanisme aprova un increment de l’edificabilitat al pla parcial de la segona fase de la urbanització de Tres Cales a l'Ametlla de Mar·

La Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre ha aprovat aquest dilluns donar llum verd a una modificació del pla parcial de la segona fase de la urbanització Tres Cales de l’Ametlla de Mar. La principal conseqüència de l’informe favorable de la comissió d’Urbanisme és que els promotors podran construir-hi un total de 2.290 habitatges, enfront dels 1.363 habitatges que permetia edificar el planejament anterior. La segona fase de la urbanització Tres Cales té una superfície de 152 hectàrees. Tanmateix, aquesta només és una modificació més d’un pla parcial que va començar a tramitar-se l’any 1984, però que mai ha arribat a desenvolupar-se. El director general d’Urbanisme, Pere Solà, ha explicat que l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar ha modificat el pla de la segona fase de Tres Cales per ajustar-lo al nou pla d’ordenació urbana, en vigor des del novembre del 2010. Amb tot, el consistori de la Cala haurà de mantenir el sòl d’equipaments i els sostres residencials i hotelers previstos en el pla parcial.

La Comissió d’Urbanisme també ha aprovat una actuació residencial al sector de la Simpàtica, a Tortosa. El director general d’Urbanisme també ha explicat que Deltebre ha demanat una pròrroga en la tramitació del pla de Riumar 4, ja que vol ajustar el planejament a les afectacions previstes en aquesta zona del Delta com a efecte del canvi climàtic.

El nou POUM de Ginestar, aprovat amb condicions


La comissió d’Urbanisme també ha aprovat aquest dilluns el nou pla d’ordenació urbana municipal de Ginestar, a la Ribera d’Ebre. El nou planejament permetrà construir uns 200 habitatges nous a Ginestar, seixanta menys dels previstos inicialment pel consistori. L’Ajuntament ginestarol també té un informe favorable de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), necessari per tirar endavant el pla. Amb tot, Ginestar no podrà créixer al nord del carrer Ample, l’antiga variant, com preveia el pla parcial de sòl urbanitzable no delimitat número 1. L’Ajuntament també ha acceptat una reducció de l’edificabilitat en un altre sector, el pla parcial número 2. En canvi, l’alcalde de Ginestar ha rebutjat una prescripció de la direcció general de Carreteres, la qual no permet fer noves construccions en una franja de 50 metres de la variant de l’eix de l’Ebre. A banda, Urbanisme també ha aprovat la requalificació en sòl d’equipament públic per als terrenys de la piscina municipal de la Serra d’Almos, al terme de Tivissa.

Imatge Google Maps

Alerta d’alt risc d’incendis a l’Ebre


La Direcció General de Protecció Civil ha alertat de l'alt risc d'incendis forestals al sud de Catalunya, a causa de les altes temperatures acompanyades d'una baixa humitat relativa i l'entrada de vent de component nord-oest. En aquest sentit, Protecció Civil ha demanat que s'extreme la precaució i ha emès l'avís de prealerta del pla Infocat a les quatre comarques de l’Ebre: el Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. També en altres comarques catalanes com ara el Baix Camp, les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, el Segrià i el Priorat. A banda, també s’han suspès les autoritzacions per fer foc tant al Baix Ebre com a la Ribera d’Ebre, a més del Baix Camp.

L'entrada de vents amb velocitats sostingudes d’entre 40 i 45 quilòmetres per hora, i amb ratxes que poden arribar als 70 o 80 quilòmetres per hora, suposa un còctel que afavoreix la propagació del foc, si es combinen amb un grau d'humitat baix, d'entre el 30 i el 35%, i temperatures que superaran els 30 graus.

Imatge MeteoTortosa

El Consell Comarcal del Montsià rebaixa un 30% els sous polítics i de gerència


El Consell Comarcal del Montsià destinarà, en global, un 30 % menys de pressupost en retribucions dels càrrecs polítics i de gerència. El nou equip de govern, format per CiU i PPC, ha acordat en el seu primer ple ordinari -celebrat dimarts passat, 19 de juliol- rebaixar les retribucions del president, dels consellers i de la gerència, així com del nombre de càrrecs de confiança. Aquesta rebaixa suposarà un estalvi del 30 % en el pressupost. Segons una nota difosa pel nou servei de premsa del Consell Comarcal del Montsià, aquesta primera mesura d’austeritat "exemplifica el tarrannà del nou govern que, en un moment de crisi com l’actual, considera necessària la racionalització de recursos". En l’adopció d’aquest acord, els grups de l’oposició –ERC, PSC i ICV- s’hi van abstenir. D'altra banda, en el mateix ple va quedar definit el cartipàs del nou govern comarcal. Així, mentre que l'alcalde rapitenc Joan Martín Masdéu (CiU) serà el president del Montsià, Maria de la Cruz Sabaté (PPC) serà la vicepresidenta primera, i Alfred Blanch (CiU), el vicepresident segon de l'ens comarcal.

Imatge: Consell Comacal del Montsià

Lliuren els primers 45 títols per pilotar embarcacions de transport en rius i aigües continentals


La directora general de Pesca i Afers Marítims, Mercè Santmartí, i el secretari de Territori i Mobilitat, Damià Calvet, han lliurat aquest matí els primers 45 títols de patró de navegació d'embarcacions per a aigües continentals que emet el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Els títols autoritzen el transport de passatgers i mercaderies en aigües continentals (rius, llacs, aiguamolls...). L'acte ha tingut lloc aquest dilluns al migdia a Tortosa. Els títols s'atorguen després d'haver superat un curs de 150 hores, arran d'un decret del 2010 que pretén omplir el buit legal existent en matèria de titulacions per pilotar aquestes embarcacions a l'Estat espanyol. Bona part dels titulats d'aquestes dues primeres promocions treballen en activitats relacionades amb el manteniment de la via navegable o en empreses de transport turístic pel riu Ebre. Tanmateix, una dotzena d'ells provenen de fora de Catalunya.

Mercè Sanmartí ha remarcat que "el govern té la voluntat de donar un marc formatiu i de capacitació a aquelles empreses que tant en l'àmbit continental de l'Ebre com a la resta de Catalunya poden contribuir a dinamitzar el desenvolupament de les comarques obrint portes al turisme i al coneixement de la riquesa cultural del territori". Santmartí ha afegit que Catalunya torna a ser pionera a Espanya, en tirar endavant aquest iniciativa. Tot i que en altres països europeus ja fa anys que existeixen aquest tipus de titulacions, Catalunya ha estat la primera comunitat autònoma de l'Estat que ha establert titulacions específiques per aigües continentals.

Per tenir la titulació de patró d'embarcacions per a passatgers o mercaderies cal tenir complerts els 18 anys d'edat i realitzar un curs de 150 hores, amb 110 hores de part teòrica i 40 de part pràctica. Un cop superat l'examen teòric i les pràctiques de seguretat i navegació, s'expedeix una targeta d'identitat professional nàutica, que tindrà validesa fins que el titular assoleixi l'edat de 50 anys. A partir d'aquesta edat, la persona interessada haurà de renovar la targeta cada cinc anys.

Pel que fa a la titulació de patró de navegació bàsica en aigües continentals, les persones interessades també han de tenir complerts els 18 anys d'edat i superar uns exàmens teòrics i pràctics. En aquest cas, també s'expedeix una targeta d'identitat de patró de navegació bàsica en aigües, però tindrà una validesa de 10 anys renovable pel mateix període. Cal dir que la navegació bàsica és la que es realitza amb finalitat d'esbarjo en embarcacions de fins a 12 metres d'eslora no destinades a transport.

Imatge: Generalitat de Catalunya

Adéu a la XVI Festa del Renaixement


La Festa del Renaixement incrementa el nombre de visitants i creix més d'un 30% el públic dels espectacles de pagament ·

Tortosa ja ha tancat les portes del segle XVI, al Portal del Romeu, i ha deixat enrere la Festa del Renaixement. Ha estat l’edició més austera, amb un pressupost que no havia de superar els 300.000 euros, però l’organització ha destacat l’increment en el nombre de visitants i en la recaptació dels espectacles de pagament. En una primera valoració de la festa, tant l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, com el regidor de Festes, Domingo Tomàs, van afirmar diumenge al migdia que la setzena Festa del Renaixement esperava superar el llindar dels 200.000 visitants de l’any anterior. També van assegurar que la recaptació dels espectacles de pagament havia pujat per damunt del 30%.

Segons l’Ajuntament de Tortosa, aquesta dada demostra l’important afluència de visitants que s’ha vist durant els dies de la Festa del Renaixement. El consistori també ha apuntat que la gran majoria dels visitants estrangers són francesos, i que cal aprofitar el turisme de la costa per oferir-los una alternativa de turisme cultural. De fet, ja dilluns de la setmana passada l’ocupació turística a Tortosa era del 100%.

Com ja va fer durant el seu discurs inaugural, l’alcalde també ha volgut destacar que la finalització d’algunes obres al nucli antic de Tortosa han permès incorporar nous espais a la Festa del Renaixement, i que això ha contribuït a engrandir encara més la festa. A més, Bel també va recordar que el bon temps ha acompanyat aquesta edició, tot i que el fort vent va obligar a suspendre la matinada de dissabte alguns dels actes previstos a les Avançades de Sant Joan. Un recinte en què la Festa del Renaixement ha guanyat un nou espai per celebrar-hi actes més còmodament amb una major afluència de gent i sobretot amb una major seguretat, segons que ha destacat l’alcalde. Per la seua banda, el regidor de la Festa del Renaixement va destacar la presència important de públic en tot el circuit de la festa, des del carrer del Vall fins a la plaça Ben Saruq, al barri de Remolins.

La Gran Desfilada de diumenge al vespre, amb prop de 3.000 persones vestides d'època, va tornar a ser el preludi del tancament de portes al Portal del Romeu. Després, amb les tavernes encara plenes de gent i les representacions dels últims espectacles, la XVI Festa del Renaixement es va anar consumint a poc a poc, ja que l’ajust pressupostari ha obligat a prescindir dels focs artificials i de la tronada final.

[Tribuna] 'Infern renaixentista', article d'Ester Baiges

La pancarta de la 'Tortuosa 2011' no ha durat 24 hores. Foto: Casal Popular Panxampla.

La setmana passada (just la setmana anterior a la setmana del Renaixement de Tortosa) aprofitant els primers dies de vacacions, vaig fer una escapada a la Val d’Aran.

Sense connectar-me a internet, sense llegir cap diari ni escoltar cap noticiari i gairebé sense mòbil ( moltes hores del dia sense cobertura), durant sis dies vam estar caminant i descobrint, una vegada més, la vall: boscos i més boscos, llacs i llacs que conserven encara l’aigua de l’era glacial, pobles que sembla que s’hagen aturat en el passat i que agraïxes de patejar, fugint de l’excés d’urbanització que se n’ha fet en altres, ruta del romànic...

Vam visitar el poble i l’Església de Santa Maria d’Arties. Vam tindre la sort de poder gaudir de l’acompanyament d’un guia que, de manera clara, amena i entenedora, ens va saber transportar i fer viatjar des dels segles XI o XII fins a dia d’avui, perquè els diferents temps hi han aportat la seua petjada arquitectònica, pictòrica, escultòrica....

El que més em va cridar l’atenció va ser un detall de les pintures murals “El Judici Final” (segle XVI, autoria desconeguda). El mural representa el purgatori, l’infern i el paradís.

Detall del mural Detall del mural 'El Judici Final' de l'església de Santa Maria d'Arties.



L’infern està representat per un enorme drac que engull les persones que, d’acord amb l’imaginari col·lectiu que s’ha anat forjant al llarg del segles i de la cultura catòlica, han fet tan de mal durant el seu pas per la vida terrenal que no tenen ni l’opció de purgar els seus pecats al purgatori i per tant, mai podran salvar les seues ànimes i gaudir d’una vida eterna al paradís. A requeriment del guia, em vaig fixar en qui eren les primers persones en entrar a la boca de l’infern: la noblesa, el clergat i la reialesa.

És clar, crítica social i veus dissidents sempre n’hi ha hagut, vaig pensar. No és això el que em va sorprendre. El que em va sorprendre és que en aquella època, ( Humanisme, Renaixement) no se censurés,. O potser se’ls va passar per alt, com m’hagués passat a mi, si no m’hi fa fixar el guia?

Com és que no se’n coneix el nom de la persona que va pintar el mural? Potser va començar i acabar aquí la seua carrera artística? Són preguntes sense malícia que de manera ràpida em van vindre al cap.

També em van vindre al cap companyes i companys que no fa gaire han patit judicis i multes per la crema de la foto del rei, el tracte de repressió i persecució política que reben persones i moviments socials que qüestionen el sistema polític i econòmic que vivim...

Acabada la primera setmana de vacances , vaig tornar cap a casa amb il·lusió i amb ganes de viure la Festa del Renaixement de Tortosa. Durant el viatge, anava recordant el poble i el detall de l’infern renaixentista de l’Església de Santa Maria d’Arties.

Vaja! -vaig pensar, un nou oxímoron (1) per afegir a la col·lecció que en fa l’Arcadi Oliveres, a veure si li agrada! A Arties, un poblet conegut pel seus hotels i restaurants de luxe, un poblet que acull la família reial quan va a esquiar a Baqueira-Beret i les famílies més adinerades d’arreu, hi ha també una església que acull un mural del segle XVI que en el seu moment els va enviar a l’infern. Sí, sense dubte, Arties, un bon oxímoron! Primer els envia a l’infern i després els acull!

Un cop arribada a la Tortuosa 2011 acabat el parèntesi de les vacances, ressituada de nou al món mundial, vaig continuar donant-li voltes al detall de l’infern renaixentista d’Arties. I em vaig fer la pregunta que ara us faig a vosaltres. En ple segle XXI, en ple esplendor d’una societat amb una democràcia del segle XVI, a qui enviaríeu a l’infern?

I ja en plena alegria i algaravia de la Festa continuo pensant-hi. Com és possible que una pintura que envia a l’infern la monarquia, la noblesa i l’estament eclesiàstic, que han ostentat durant segles el poder de manera absoluta i absolutista, haja durat cinc-cents anys i en canvi una pancarta que ironitza sobre les maneres de fer poc democràtiques de l’Ajuntament de Tortosa haja durat menys de 24 hores?


(1) Oxímoron: Figura retòrica, variant de l’antítesi, que consisteix a posar de costat mots o unitats sintàctiques de sentit oposat.

Tortuosa, diumenge 24 de juliol de 2011.


Ester Baiges Miró
és membre del Casal Popular Panxampla.

La Festa del Renaixement recupera les escales de la catedral com a escenari



Les noves escales de la catedral de Tortosa s'han convertit en un escenari natural per als espectacles itinerants de la XVI Festa del Renaixement. La catedral tortosina va estar vuit anys sense escales, ja que es van ensorrar a causa d'un aiguat al maig del 2002. Per tant, la Festa del Renaixement ha celebrant-se sense escales a la façana principal de la catedral des del mateix 2002 fins a l'edició del 2010, totes dues incloses. Alguns dels espectacles que s'han pogut seguir des de les escales de la catedral són els 'Ourobouros', de la companyia francesa Entr’Act, i els músics de l'associació Saboï.


22 de juliol del 2011

Mercè Miralles inaugura Lo Taulell al Carrer


La directora dels Serveis Territorials d'Empresa i Ocupació, Mercè Miralles, ha presidit aquest vespre la inauguració de Lo Taulell al Carrer, un dels actes institucionals de la XVI Festa del Renaixement. L'acte s'ha fet, com ja és habitual, al carrer Cervantes, davant de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa, i ha comptat amb la presència del Procurador en Cap, Ferran Bel, del Procurador de la Festa, Domingo Tomàs, i de la resta de procuradors, així com del seguici de les famílies nobles. Lo Taulell al Carrer és una iniciativa que es fa en el marc de la Festa del Renaixement i que compta amb la participació dels comerciants de la ciutat, que engalanen les seues botigues i treuen els seus productes al carrer. L'activitat també compta amb la participació de l'Agrupació Centre Comercial Tortosa i de l'Associació de Venedors del Mercat Central.

Imatge Ajuntament de Tortosa

Conveni per consolidar el jaciment ibèric de Tivenys


L’Ajuntament de Tivenys i la URV signaran un acord per consolidar el jaciment ibèric de l’Assut, ara propietat de la universitat · 'L'Entrevista' amb l'alcaldessa Maria Beltran es podrà veure aquest divendres a Canal 21 Ebre, a partir de les 23. 00 hores ·

L’alcaldessa de Tivenys, la socialista Maria Beltran, ha avançat que l’Ajuntament està a punt de signar un conveni amb la Universitat Rovira i Virgili (URV), per tirar endavant el projecte de consolidació del jaciment ibèric de l’Assut. Ara fa un any, al juliol del 2010, la URV va anunciar que comprava el jaciment, de titularitat privada, per convertir-lo en un camp experimental i de pràctiques de la mateixa universitat. El jaciment té un interès docent especial perquè va estar habitat d'una manera continuada des del segle setè fins al segle primer abans de Crist. Una datació que el fa molt interessant per als alumnes del grau d'història o del màster d'arqueologia clàssica. Beltran ha anunciat la signatura del conveni amb la URV, després de 10 anys d’excavacions al poblat ibèric de l’Assut, en una entrevista a Canal 21 Ebre.

D’altra banda, en la mateixa entrevista, Beltran ha reconegut que caldria plantejar iniciatives conjuntes amb la població veïna de Xerta, amb qui Tivenys comparteix l’assut del riu. Segons l’alcaldessa, el projecte més ambiciós seria la construcció d’una barcassa que comuniqués Tivenys i Xerta per vendre conjuntament els atractius de les dues poblacions. Tanmateix, el projecte és ara inassolible, des del punt de vista econòmic.

En la mateixa entrevista, Beltran ha dit que Tivenys necessita uns 600.000 euros per poder finançar la construcció del centre de dia, que és el projecte més important del mandat. L’Ajuntament ja ha elaborat una memòria del projecte i ha adquirit els terrenys per construir el nou equipament, però està pendent de les convocatòries de diverses subvencions per poder tirar-lo endavant.

Els altres reptes del mandat a Tivenys passen per mantenir els diversos serveis públics que ja té la població, com l’escola bressol i el menjador escolar. Beltran també ha anunciat que seguiran arranjant alguns carrers; que milloraran la zona del parc, on ja han entrat en funcionament les noves piscines municipals, i que volen tirar endavant la senyalització turística de Tivenys.

+També podeu veure el vídeo de la notícia al web de Teveon

L'ulldeconenc Oriol Romeu apunta cap al Chelsea del magnat rus Abramòvitx


El migcentre defensiu Oriol Romeu, nascut a Ulldecona, deixarà el FC Barcelona aquest estiu per fitxar pel Chelsea anglès. El club blaugrana rebrà cinc milions d'euros pel traspàs del jugador de la pedrera, i l'operació permetrà que el futbolista faldut puga tenir minuts a la Premier League, una de les lligues més competitives del món. Les negociacions entre el FC Barcelona i el Chelsea s'han portat amb un secretisme absolut, i tenen el seu origen en l'interès de l'entrenador portuguès André Villas-Boas, que la temporada vinent dirigirà el Chelsea del multimilionari rus Roman Abramòvitx. De fet, alguns mitjans apunten que va ser Villas-Boas qui va trucar personalment Pep Guardiola per demanar-li permís per fitxar Romeu, que al FC Barcelona tenia pocs minuts a causa del bon estat de forma de Sergio Busquets i Javier Mascherano. A canvi, el Barça s'ha garantit una opció de recompra per poder repescar l'ulldeconenc en el futur, un cop que Romeu s'haja foguejat a Stamford Bridge i puga tenir un paper important en el primer equip del Barça. És la mateixa fórmula que s'ha seguit amb Bojan, que avui també ha anunciat oficialment que deixarà el club per marxar a la Roma que entrenarà Luis Enrique. Així les coses, Romeu arribarà al Chelsea per convertir-se en una peça clau de l'equip de Villas-Boas.

Imatge FC Barcelona

La Tortosa dels anys quaranta també reviu al Renaixement


El dissenyador tortosí Quimo Panisello crea joguines i souvernirs amb motius i productes comercials de mitjan segle XX ·

Xocolata Creo. Sifons de marques com Carbónicas Cid de Roquetes o Ebro, el sifó higiènic de la Cava, Jesús i Maria i Camarles. Joguines de llauna. Cartilles de cal·ligrafia com les de Rubio, però amb dibuixos i gravats de Tortosa. Imants de nevera amb la forma d’una camiseta antiga del Tortosa o de l’equip del col·legi Sant Josep, o bé d’altres amb productes com anís Ebro, patates Chimo-Chips, sèmola Nomen, fixador Gamundi o pastilles de sabó Jabonera. Capsetes amb forma d’estrella per guardar estrelletes de Migcamí, i retallables de camionets tortosins d’empreses com JABS, olis Panisello, o fins i tot un mític autobús Ebro.

Lo Taulell al Carrer, a la Festa del Renaixement de Tortosa, té enguany una parada que rememora alguns dels productes i de les firmes comercials que hi havia a la ciutat durant la postguerra. Es tracta d’una iniciativa del dissenyador Quimo Panisello, que ha comptat amb la col·laboració de la botiga de pintures JABS, al carrer Pintor Gimeno. Panisello ha explicat que la seua professió i el seu gust per l’estètica retro l’han portat a dissenyar i reproduir alguns dels articles i productes dels anys quaranta i cinquanta del segle XX, en forma de joguines o de souvenirs.

De moment, els articles que estan tenint més acceptació són les llibretes de cal·ligrafia. Hi ha sis models diferents, amb dibuixos del riu Ebre, el barri de Ferreries, la Tortosa antiga amb el riu, la plaça de l’Àngel, lo Carrilet, i l’hostal de Don Ramon. La paradeta de pintures JABS amb Quimo Panisello es trobarà instal·lada, durant aquests dies de Festa del Renaixement, a la plaça Agustí Querol, a sota dels porxos de Baratijas, un altre dels negocis tortosins més tradicionals.

+Podeu veure el vídeo d'aquesta notícia al web de Teveon

Els canvis en la normativa i les pressions veïnals impedeixen celebrar el Delta Sound Festival a l'Eucaliptus


El Delta Sound Festival 2011 no es podrà celebrar a la platja dels Eucaliptus, com s'havia vingut fent des del 2008. Finalment, els organitzadors, tot i el suport i assessorament que han rebut per part de la regidoria de Joventut de l’Ajuntament d’Amposta, no han pogut obtenir a temps tots els permisos necessaris per part del Servei de Costes de la Generalitat. El Delta Sound Festival havia de celebrar-se el proper 6 d'agost, i al web de l'esdeveniment ja s'anunciava la venda d'entrades anticipades.

En les tres edicions anteriors ja s’havien denegat inicialment aquests permisos, tot i que finalment s’havia aconseguit obtenir-los. En aquesta edició, però, hi ha hagut un canvi en la normativa del Departament d’Interior que obliga a presentar un pla d’autoprotecció abans de realitzar un esdeveniment d’aquestes característiques. La proximitat de dates entre aquest nou requeriment i la celebració del Festival ha fet impossible que es poguessin complir els terminis establerts, i finalment no ha estat possible realitzar aquesta quarta edició del Delta Sound Festival.

D’altra banda, segons que ha informat l'Ajuntament d'Amposta, les dues associacions de veïns de la urbanització dels Eucaliptus havien mostrat certa inquietud davant l’esdeveniment, ja que en les edicions anteriors havien patit greus danys en propietats privades. Els representants de les associacions veïnals s’havien dirigit a l’Ajuntament per demanar que s’acomplissin certs requisits, fent responsable a la regidoria en cas d’incompliment.

La proliferació de condicionants d’última hora ha acabat desembocant en la suspensió del Festival. El regidor de Joventut, Eros Esquerré, ha explicat que “tot i que des de l’Ajuntament d’Amposta s’ha acompanyat i assessorat en tot moment a l’Associació d’Amics de la Música de les Terres de l’Ebre (AMTE), perquè finalment es pogués realitzar el Festival, ens ha estat impossible fer que es complís tota la normativa”.

Ara per ara, l’Ajuntament d’Amposta ha posat a la disposició d’AMTE el Punt d’Informació Juvenil, per donar puntualment tota la informació necessària al públic que tenia previst assistir al festival. L'Ajuntament ha recordat que no és responsable de les entrades anticipades que ja s’han venut, i que per recuperar els imports de les entrades s’han de dirigir a l’entitat, per la qual cosa tenen a la seua disposició el Punt d’Informació Juvenil ubicat al Casal d'Amposta. AMTE està valorant l’opció de buscar algun altre emplaçament per poder dur a terme el Delta Sound Festival.

Imatge DSF

Parlament de l'alcalde de Tortosa a la inauguració de la XVI Festa del Renaixement


Bona nit i benvinguts tots a la Tortosa del Renaixement.

Avui comença la setzena edició de la Festa del Renaixement. Tortosa torna a submergir-se, durant quatre dies, en la seva època de major esplendor. La ciutat s’ha engalanat i els seus ciutadans s’han vestit d’època per rebre amb honors una de les festes que millor projecten la nostra ciutat de cara enfora. Una festa que, després de quinze anys, està plenament consolidada i reconeguda com una de les millors recreacions històriques que es fan actualment a Europa.

Des d’avui i fins diumenge, els carrers i places del nucli antic reculen en el temps i ens presenten dos mercats d’època amb vora dues-centes parades d’artesans. Catorze campaments repartits per tot el centre històric ambienten la ciutat i ens acosten a la vida quotidiana de la Tortosa de fa cinc-cents anys. Igual que les tavernes de la Ruta de la Saboga o els restaurants que s’impliquen amb el Mengeu de Festa, incorporant a les seves cartes productes genuïns del Renaixement que els experts han sabut trobar i adaptar.

L’ambientació de la Tortosa del Renaixement es completa amb un atapeït programa d’actuacions a càrrec de 32 companyies que oferiran més de 60 espectacles. El més veterà de tots, la Taverna d’Enrico, que enguany compleix 15 anys. Però també els convido a veure el debut de la primera promoció de l’Escola Municipal de Teatre, amb un espectacle de Commedia dell’Arte. Aquí on som, la plaça de l’Absis, serà escenari de l’espectacle La Gàrgola i la Donzella. Duels a les Muralles, de la Colla Jove de Dolçainers; Dommus Horribilis, de Teatrant; i Cantem a l’Amor Cortés, de la Coral Vent de Dalt, completen l’oferta dels espectacles de pagament. La resta d’espectacles, fins a 60, que podrem gaudir pels carrers del nucli antic de Tortosa, són gratuïts.

M’agradaria, un any més, fer un reconeixement, arribats en aquest punt, a les persones i entitats que fan possible els espectacles de producció pròpia, que són més de la meitat dels que podrem veure durant aquests dies. Són l’ànima de la Festa del Renaixement. Els que l’han nodrit des de bon començament i s’han format durant aquests setze anys. Però que ningú no s’equivoqui. Són gent de casa, que han creat a Tortosa per a la nostra Festa del Renaixement, espectacles de qualitat que han acabat exportant a altres indrets d’Europa on es fan altres festes de recreació històrica. És el cas de la festes de recreació històrica de Le Puy o Villeneuve Louvet, a França, Sulomon, a Itàlia, Castro Marin, a Portugal, i Ubeda i Logronyo a Espanya, entre molts altres llocs.

Reitero el meu agraïment i felicitació a totes aquestes persones, perquè han ajudat a fer gran la Festa del Renaixement, i s’han convertit en autèntics ambaixadors de la festa i de Tortosa per tot arreu on han viatjat.

Em voldria referir, per un moment, a aquest espai. Som a la plaça de l’Absis, a la rehabilitada plaça de l’Absis per ser exactes. Un espai emblemàtic del centre històric de Tortosa que hem recuperat per a la ciutat. I al qual hem afegit aquesta nova plaça que tenim aquí a dalt, al barri del Castell. Durant les últimes edicions de la Festa del Renaixement, i aquesta tampoc no se n’escapa, hem hagut de conviure amb les obres de rehabilitació del nucli antic que des de l’Ajuntament hem tirat endavant amb el finançament de la Llei de Barris. Els veïns i els ciutadans, tot l’any, i els visitants de la Festa, durant aquests dies, hem hagut de patir algunes restriccions. Però les molèsties hauran valgut la pena. I avui ja podem gaudir d’aquesta plaça i d’altres espais com els carrers del Vall, Ciutat, Croera, la Rosa, Bisbe Aznar, la plaça de la Cinta, i molts altres. Una altra obra emblemàtica finalitzada, que servirà també d’espai per a una de les activitats de la Festa, són les escales de la Catedral, finançada parcialment en aquest cas pel mecenes José Celma, al qual també vull deixar constància el meu reconeixement des d’aquí. Al Rastre actualment tenim en obres la plaça de Sant Joan i el carrer Replà, una vegada finalitzada la urbanització de l’eixample del barri, amb la completa renovació dels carrers Topete, Consol, Callao, Méndez Núñez i Ros de Medrano. Al barri de Santa Clara estem finalitzant el Casal i la plaça Nova de Santa Clara, i recentment hem iniciat la rehabilitació de l’antiga església de Sant Francesc. Una altra antiga església recuperada ha estat la de Sant Antoni, on vàrem posar en marxa la primavera passada el Centre d’Interpretació de la Setmana Santa. Són moltes les actuacions que hem fet en els últims anys al nucli antic de Tortosa. Queda encara molta feina a fer, com per exemple la urbanització del barri del Castell o del barri de Sant Jaume; aquest últim, per cert, hem acabat de netejar-lo de runa conjuntament amb l’Incasol. El centre i nucli antic de Tortosa ha viscut un canvi molt important. Però la transformació per la qual apostem des de l’Ajuntament de Tortosa va molt més enllà de la rehabilitació i urbanització d’espais públics. El nostre objectiu ara ha de ser aconseguir que vingui gent a viure al nucli antic.

Voldria saludar, abans d’anar acabant, al nostre pregoner. Francesc Xavier Solà és el Secretari del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. És una persona que podria definir com un activista cultural que estima molt el seu país, que coneix perfectament el món municipal –fins fa pocs mesos era tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic- i que, des de la distància, coneix també la feina feta al nucli antic de Tortosa, amb el suport de la Llei de Barris. Durant més de quatre anys hem estat compartint, tots dos en representació de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, l’ACM, haver estat membres de la Comissió de Gestió del Fons de Programa de Millora de Barris i Àrees Urbanes, des d’on hem pogut constatar la transformació que ha provocat la Llei de Barris a molts indrets del país, i també a Tortosa. T’agraeixo Xavier que hagis acceptat a participar com a pregoner de la Festa del Renaixement, una festa que, com pots observar, és molt especial per a nosaltres.



Abans de donar pas al pregoner, voldria fer un apartat final d’agraïments, perquè la Festa del Renaixement és possible gràcies a moltes persones que passen molts mesos preparant-la i dedicant hores i molt d’esforç al que tots vostès veuran durant aquests quatre dies. El meu reconeixement, en primer lloc, al fins fa poc director de la Festa i actualment regidor de Festes i procurador de la Festa del Renaixement, Domingo Tomàs, perquè ha demostrat la capacitat de forjar i liderar un equip de persones que fa que funcioni tot l’engranatge de la Festa.

Vull tenir unes paraules d’agraïment especial per a Jordi Folqué, el regidor de la Festa del Renaixement d’aquests últims quatre anys, amb el que hem compartit moltes hores de feina.

Agraïment a l’Associació Plat i Got, i als comerciants de la ciutat que engalanen les seves botigues i treuen les parades en el marc del Taulell al Carrer, per la implicació que demostren amb la Festa any rere any. Vull donar les gràcies també a la cap del departament de Festes, Cristina Gilabert, i als membres del seu equip: Oriol, Maria Rosa, Eli. A tots, un reconeixement pel vostre treball al llarg de l’any.

Agraïment als principals col·laboradors de l’organització de la Festa. A Marga Julià i a Toni Lara. Gràcies al personal de la Brigada, de la Policia Local i de tot l’Ajuntament de Tortosa.

Gràcies a la Cambra de Comerç i a l’Agrupació Centre Comercial, per la seva important col·laboració.

El meu reconeixement, un any més, a totes les colles i entitats de cultura popular, per la seva implicació amb la Festa del Renaixement. La vostra participació és i ha estat clau per a l’èxit d’aquesta festa.

Un reconeixement, finalment, que faig extensiu al voluntariat, a les entitats i associacions que participen i que dediquen moltes hores a fer que la Festa del Renaixement cada any sigui millor.

Agraïment a les institucions com la Generalitat, Diputació, IDECE, empreses públiques i patrocinadors privats que, malgrat el context difícil en què estem, han col·laborat amb la Festa.

Un agraïment especial a tots els membres del comitè organitzador i del comitè assessor. I un reconeixement als anteriors procuradors de la Festa: Ramon Cardús, Ismael Roldan, Jordi Bonilla i Jordi Folqué.

Abans deia que l’ànima de la festa són les companyies de producció d’espectacles propis. I és cert. Però segurament no és just del tot. Perquè tots els que he anomenat anteriorment són també l’ànima de la Festa. Segurament la Festa del Renaixement deu tenir una ànima molt gran perquè hi hagi tanta gent, perquè aquí dins també hi sou vosaltres: els milers de tortosines i tortosins que cada any, durant uns dies, obriu l’armari, us vestiu d’època i participeu també d’aquest viatge col·lectiu al nostre passat més esplendorós. A totes i a tots, moltes gràcies.

Bona Festa del Renaixement! Visca la Vegueria de Tortosa!

Ferran Bel
és alcalde de Tortosa i procurador en cap de la Festa del Renaixement

Tortosa entra en el túnel del temps per reviure l'esplendor del Renaixement


La XVI Festa del Renaixement ha començat aquest dijous al vespre i s'allargarà fins al proper diumenge, 24 de juliol. Són quatre dies en què els visitants podran gaudir de més de 60 espectacles, que produeixen 32 companyies del territori i d'altres països d'Europa. Catorze campaments, dos mercats d'època amb unes 200 parades d'artesans, l'itinerari de tavernes de la Ruta de la Saboga, i centenars de ciutadans vestits d'època configuren una festa de recreació històrica reconeguda a nivell nacional, estatal i internacional, i que està entre les millors d'Europa. Aquest dijous al vespre ha començat la festa amb l'acte inaugural, amb la cerimònia d'obertura de portes al Portal del Romeu, i amb l'entrada de les banderes de la Ciutat i de la Vegueria de Tortosa pel túnel del temps del segle XVI. El pregó d'enguany ha anat a càrrec del secretari general de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Solà. Durant l'acte inaugural també s'ha lliurat l'Estendard de la Festa a l'Associació Cultural Terra d'Aigua, amb motiu del cinquè aniversari del Campament de les Quincalles. El pregoner ha fet en el seu parlament un viatge al segle XVI esmentant un passatge dels "Col·loquis de la Insigne Ciutat de Tortosa", de Cristòfor Despuig, en el qual s'explica un debat polític i lingüístic que curiosament, i malgrat el pas del temps, es manté encara en l'actualitat, i que "descriu perfectament la raó i la voluntat del poble per a mantenir la seva identitat i la seva cultura, mitjançant la seva llengua". Solà ha assenyalat que el sentit de comunitat era una de les característiques del Renaixement, del qual "Catalunya se n'impregnà i encara avui en som hereus".

L'alcalde i Procurador en Cap, Ferran Bel, ha dirigit unes paraules al públic per agrair, essencialment, a totes les persones que fan possible la Festa del Renaixement, especialment a la ciutadania, per la seua implicació vestint-se d'època, i també a l'organització. Bel ha fet un breu repàs de les actuacions de millora del nucli antic que s'han dut a terme per part de l'Ajuntament i ha avançat que malgrat que les obres del pla integral del nucli antic de Tortosa (Pincat) estan en la seua recta final i que la millora de tot l'àmbit és evident, queden encara molts reptes per endavant, sent un de principal el de portar-hi gent a viure. Per la seua banda, el Procurador de la Festa del Renaixement i regidor de Festes, Domingo Tomàs, ha destacat la importància de les aportacions que fan els diferents col·lectius a una Festa que "ha consolidat una participació ciutadana sense precedents". Tomàs, igual que ho ha fet l'alcalde de Tortosa, ha agraït especialment la dedicació de l'anterior regidor de Festes i Procurador de la Festa, Jordi Folqué. Aquest divendres, a partir de les set del vespre, es fa la inauguració del Taulell al Carrer, a càrrec de la directora dels serveis territorials d'Empresa i Ocupació, Mercè Miralles. Consulteu el programa d'actes clicant aquí.

Imatge Ajuntament de Tortosa

21 de juliol del 2011

L'Ametlla de Mar i Interior ultimen l'acord per a la nova comissaria dels Mossos


Andreu Martí negocia amb Interior el calendari per construir la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra a la població · 'L'Entrevista' amb l'alcalde de l'Ametlla de Mar s'emet aquest dijous a les 22.30 hores a Canal 21 Ebre ·

L’alcalde de l’Ametlla de Mar, Andreu Martí, es reuneix aquest divendres amb el Departament d’Interior per intentar concretar el calendari de la nova comissaria que els Mossos d’Esquadra tindran en aquesta població del Baix Ebre. Fa uns mesos, el conseller Felip Puig es va comprometre a què l’Ametlla de Mar tindrà una comissaria de la policia catalana durant aquesta legislatura, però no va voler posar-hi una data. Aquest dijous, durant una entrevista a Canal 21 Ebre, l’alcalde de la Cala ha confirmat que confia en la paraula del conseller d’Interior, i que en les properes setmanes hi haurà novetats sobre el projecte. Martí ha justificat la necessitat de la comissaria, que donarà cobertura a tot el nord del Baix Ebre. L’alcalde de l’Ametlla de Mar ha destacat que la població té 20.000 habitants en temporada turística, a més d’un tram d’autopista amb molt de trànsit i una estació de trens molt concorreguda.

En la mateixa entrevista, Andreu Martí també ha valorat molt positivament que la Generalitat haja decidit integrar aquest estiu les ambulàncies de l’Ametlla de Mar en el servei d’emergències mèdiques, en el marc de la reestructuració de l’atenció primària que ha aplicat el Departament de Salut. Ara fa cinc anys, l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar va denunciar que la falta de col·laboració amb el Sistema d’Emergències Mèdiques va contribuir a la mort d’un jove de 15 anys amb un atac d’asma. Després de rebre l’avís per l’aturada cardiorespiratòria de la víctima, el SEM va ignorar que hi havia una ambulància municipal preparada per actuar a la població, mentre que la seua estava efectuant un servei fora de l’Ametlla de Mar. Segons l’alcalde, arribar a un acord amb el Departament de Salut ha estat llarg i complicat, però ha agraït la sensibilitat del nou director dels serveis territorials, Albert Gómez.

D’altra banda, Martí ha volgut destacar l’aposta per la qualitat que ha fet l’Ajuntament de l’Ametlla per donar suport als sectors de la pesca i del turisme. En aquest sentit, ha recordat l’assoliment de sis banderes blaves per a les platges del municipi, a més del distintiu ecologista de tres platges verges. L’alcalde també ha repassat el projecte de l’escola universitària de gastronomia del mar, que el consistori promou al costat de la URV, de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Generalitat.

Finalment, l’alcalde de l’Ametlla de Mar ha afirmar que la població ha de caminar també cap a la qualitat en els serveis d’atenció a les persones. En aquest sentit, Martí ha posat l’exemple de la futura residència per a la gent gran, amb 120 places. A més, l’alcalde de la Cala també ha refermat l’aposta del govern municipal cap a la professionalització i la cooperació amb les altres administracions i amb els sectors socioeconòmics.


Imatge: Canal 21 Ebre

Disqus for Marfanta