30 de juny del 2011

Presó provisional per l'assassí confès del crim del barri del Garrofer


El jutjat d'instrucció 1 de Tortosa ha decretat aquest dijous al vespre la presó provisional comunicada i sense fiança pels delictes d'homicidi i robatori amb força en casa habitada per a l'home detingut ahir dimecres, en relació a la mort d'una dona de 73 anys a Tortosa. En la seua declaració aquesta tarda davant el jutge,  l'imputat ha reconegut el crim, segons ha informat el servei de premsa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Durant aquests dies, el jutjat d'instrucció 1 de Tortosa, que és qui té les diligències obertes perquè estava de guàrdia el dia dels fets, ha pres declaració a diversos testimonis -dos veïns i la companya de pis del detingut- i també ha fet altres diligències, com l'entrada i registre en el pis del detingut.

L'assassí confès del crim al barri del Garrofer és un home de nacionalitat italiana de 49 anys. Els Mossos d'Esquadra van detenir-lo dimecres a l'estació de tren de Tortosa, al voltant de dos quarts de dotze del matí. La policia catalana va activar un dispositiu just després del crim, que consistia en vigilar i controlar les entrades i les sortides de Tortosa, tant pel que fa a carreteres com a les estacions de transport públic. Els fets es van produir dilluns a la tarda al número 11 del carrer Murada de Sant Joan. La víctima era Pilar Llaó Vallès, que va aparèixer a casa seua amb signes de violència. La dona va morir escanyada, i el mòbil de l’assassinat va ser el robatori. Alguns testimonis van veure saltar un home pel balcó de la casa, i és a partir de la seua descripció que es va detenir el sospitós.

Imatge: Canal 21 Ebre

L'alcalde de Móra d'Ebre garanteix que la Móra Morisca tornarà a fer-se el 2012

Canal 21 Ebre emetrà 'L'entrevista' amb Joan Piñol aquest dijous a la nit, a partir de les 22.22 hores. Hi haurà una redifusió a les 01.22 hores. També divendres a les 10.52 hores, a les 15.22 hores i a les 17.52 hores.

Móra d’Ebre no celebrarà la Móra Morisca del 2011, prevista per als dies 9 i 10 de juliol. Les causes són diverses, com ara la delicada situació econòmica que travessa l’Ajuntament de la capital de la Ribera d’Ebre, o el fet que al nucli antic de la població s’hi fan les obres de la llei de Barris. Així ho ha confirmat l’alcalde morenc, Joan Piñol, que aquest dijous ha visitat els estudis de Canal 21 Ebre.

En la mateixa entrevista, Piñol ha recordat que durant la campanya electoral ja va plantejar que potser caldria revisar la Móra Morisca, o fins i tot celebrar aquesta festa medieval cada dos anys. En aquest sentit, els grups del PSC i d’Esquerra ja han criticat la decisió del nou govern de CiU, que finalment també integrarà el regidor del PP. Però l’alcalde ha volgut deixar clar que només s’ha ajornat l’edició d’enguany, i que la Móra Morisca tornarà a fer-se el 2012. D’altra banda, l’alcalde de Móra d’Ebre ha aclarit que no es plantegen suprimir o ajornar altres esdeveniments, com la Fira del Llibre Ebrenc o la fira d’espectacles literaris Litterarum.

Piñol ha afegit que encara és massa aviat per saber la gravetat de la situació de les finances i del deute de l’Ajuntament. De fet, l’alcalde ha avançat que ha encarregat a la Diputació de Tarragona una auditoria per aclarir la situació real de l’Ajuntament de Móra d’Ebre. Piñol també ha dit que caldrà revisar els projectes de la llei de Barris i demanar una pròrroga, ja que només s’han executat un 20% de les obres previstes al nucli antic. Segons Piñol, Móra d’Ebre ha de fer una aposta ferma pel turisme i en especial per la navegació fluvial. L’alcalde morenc també ha dit que en matèria de promoció turística cal establir aliances amb la resta de la comarca, però també amb la Terra Alta i el Priorat. En aquesta mateixa línia, Piñol també ha assenyalat que Móra d’Ebre i Móra la Nova haurien d’estudiar quins serveis poden oferir de manera conjunta o mancomunada.

Finalment, l’alcalde de Móra d’Ebre s’ha referit a la futura vegueria de les Terres de l’Ebre. Així, ha remarcat que cal ser sensibles amb la Ribera d’Ebre i buscar fórmules que permetin integrar adequadament aquesta comarca en el projecte de territori.

Marc Pelejà, cap de gabinet de l’alcaldia de Tortosa


El jove Marc Pelejà, de només 21 anys, s’incorpora aquest divendres a l’equip de Ferran Bel a l’Ajuntament de Tortosa. Segons ha pogut confirmar Canal 21 Ebre, Pelejà serà el nou cap de gabinet de l’alcaldia, una figura que Bel ha volgut recuperar com a càrrec de confiança. Pelejà va estudiar al Col·legi Diocesà Sagrada Família de Tortosa i ha cursat estudis de Periodisme a la Universitat Rovira i Virgili (URV), a Tarragona. Tanmateix, durant els últims mesos ha viscut a Copenhagen, ja que ha estudiat un màster de Comunicació a la Universitat Roskilde de Dinamarca.

L’alcalde de Tortosa ja va anunciar, fa uns dies, que el nou cap de gabinet seria una persona jove i de la seua absoluta confiança política, i que serà un puntal important per a tota l’àrea de l’alcaldia. Sobretot, de cara a les relacions amb les altres institucions. Ferran Bel també va recordar que tant els alcaldes Marià Curto com Joan Sabaté van tenir caps de gabinet. Pelejà tindrà un sou anual brut de 34.000 euros. Els altres càrrecs de confiança del govern de CiU seran el cap de premsa, que seguirà sent Albert Mestre, i el gerent, si finalment es troba un substitut per a Cèsar Saura. Els càrrecs de confiança de Bel costaran a l’Ajuntament un total de 144.000 euros anuals.

Imatge: Perfil de Marc Pelejà a Facebook

El festival Curt Redó obre la Fira al Carrer de Campredó

Aquest dijous a la nit comença a Campredó la quarta edició del festival Curt Redó, un certamen que té l’objectiu de difondre l’obra audiovisual d’autors de Campredó, de les Terres de l’Ebre i de tot el país. El festival Curt Rodó forma part de la Fira al Carrer de Campredó, que l’Associació Cultural Soldevila, l’associació de comerciants i empresaris Campredó Actiu, a més de la nova EMD de Campredó, organitzen fins al 2 de juliol. Així ho ha explicat un dels seus organitzadors, Oriol Gracià.

Una de les novetats de l’edició d’enguany del festival Curt Redó és un cafè tertúlia promogut per Òmnium Cultural, en què es debatrà la situació del cinema català i de la llei de promoció del català en el cinema. Amb tot, Gracià ha repassat els curtmetratges i documentals més destacats o interessants del festival, com 'On la terra abraça el mar', 'Els últims passadors' o 'Gotas de agua. La Batalla de l'Ebre'.

A banda, en el festival Curt Redó es podran veure un documental sobre el cantador de jotes Lo Teixidor i un altre sobre Josep Bo, l’autor de la cançó ‘Lo Carrilet de la Cava’, que són dos músics del territori que han mort recentment. L’organització del Curt Redó ha volgut retre’ls un homenatge i reforçar els vincles entre el festival de curtmetratges i Mestràlia. De fet, en aquesta fira d’artesans d’instruments musicals enguany també es presentarà el grup de jota al carrer de Campredó.

Encara dins del festival Curt Redó, divendres a la nit hi haurà un concert gratuït de Xeic!, el grup d’skà rural de Rasquera. L’altre concert del festival serà dissabte a la nit, amb el grup Rauxa, de rumba catalana, que també serà debades. Els concerts del Curt Redó començaran a partir de les dotze de la nit, un cop que acaben les projeccions.


Programa de la Fira al Carrer de Campredó

Jordi Roig, nou president d'ERC a Tortosa


L'executiva local d'Esquerra a Tortosa s'ha renovat, amb Jordi Roig com a nou president en substitució de Felip Monclús. L'assemblea local ho va aprovar el 28 de juny, però els canvis s'han conegut aquest dijous. Roig, nascut a Tortosa fa 32 anys, ja havia format part d'anteriors juntes, quan va ocupar les secretaries de campanya i d'organització d'ERC de Tortosa. Roig afronta el nou repte amb l'objectiu d'enfortir el partit a Tortosa, que ha aconseguit mantenir els dos regidors a l'Ajuntament, a partir de la difusió dels valors i ideals d'ERC. La nova executiva local dels republicans es completa amb Marc Puigdomènech com a secretari d'organització; Joan Antoni Pons com a secretari de finances; Ricard Gonzàlez com a secretari d'imatge i comunicació; Lluís Algueró com a responsable de campanya; Montserrat Andreu, com a secretària de la dona; i Emili Nieto, que repetirà com a secretari de política municipal.  Completen la junta el regidor Josep Felip Monclús, com a portaveu del grup municipal, i Cristina Girón, com a portaveu de les JERC; mentre que els tres vocals seran Felip Monclús, Esteve Ramos i Josep Marro.

Imatge: Facebook de Jordi Roig Valldepérez

Tortosa rehabilita l'església de Sant Francesc per instal·lar-hi un centre de menors


Tortosa ha iniciat les obres de rehabilitació de l'antiga església de Sant Francesc, al barri de Santa Clara, al nucli antic, per convertir-la en Centre Obert, un espai que acollirà diferents dependències municipals d'Acció Social per formar infants i adolescents amb problemàtiques socials. La reforma de l'edifici està inclosa en el pla integral del nucli antic de Tortosa (Pincat), amb el finançament a parts iguals de l'Ajuntament i de la Generalitat. El pressupost és de 899.687 euros i el termini d'execució, de 7 mesos. L'empresa que durà a terme l'obra és Emcofa, sobre un projecte de l'arquitecte Ramon Valls. Aquest dijous al matí, han fet una visita a les obres l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; la tinent d'alcalde de Serveis al Territori, Meritxell Roigé; la tinent d'alcalde de Serveis a les Persones i regidora del barri, Ana Algueró, i l'arquitecte, amb representants de l'empresa constructora. L'equipament tindrà una superfície total de 583 metres quadrats, i limitarà amb el recinte del Calvari de Santa Clara. La intervenció que es planteja respectarà la fesonomia original de l'església, adaptant l'equipament resultant als nous usos. Un dels elements originals més destacats del temple són unes pintures al fresc ubicades a la volta i en algunes capelles, les quals estan datades al segle XIX i són obra de Manuel Marqués i Josep Dolz. Per la seua banda, l'església és del segle XVII, d'estil barroc popular.

Imatge: Ajuntament de Tortosa

29 de juny del 2011

Una avioneta dels bombers s'embarranca al Delta de l'Ebre i el pilot resulta il·lès


Una avioneta de vigilància i atac dels Bombers de la Generalitat ha patit un accident aquest dimecres a la tarda a la punta del Fangar, i ha quedat embarrancada en aquesta badia del Delta de l’Ebre. El pilot, que era l’únic ocupant de l’avioneta, ha resultat il·lès, i ha estat rescatat pels serveis d’emergència sa i estalvi.

L’hidroavió estava participant en les tasques d’extinció dels incendis del Vendrell i Calafell, i el pilot ha optat per anar a carregar aigua a la badia del Fangar, a l’altura de les muscleres de Lo Goleró. En aquest sentit, l’avioneta hauria quedat atrapada en un banc de sorra. El delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha explicat a Canal 21 Ebre que l’avioneta pertanyia a una empresa privada contractada per la Generalitat per a l’extinció d’incendis. Un cop rescatat, el pilot ha estrat traslladat fins al port de l’Ampolla. Paral·lelament, també s’ha activat un dispositiu especial per intentar recuperar l’aparell sinistrat a la badia del Fangar.

Imatge: ACN a Avui-El Punt

Salut reestructura l’atenció primària a l’Ebre per estalviar quatre milions


El Departament de Salut ha donat a conèixer aquest dimecres el pla de reestructuració de l’atenció primària a les Terres de l’Ebre, que entrarà en vigor el proper 1 de juliol. L’objectiu del pla és estalviar uns quatre milions d’euros en el pressupost de l’atenció primària a l’Ebre, que en total és de 39 milions anuals. La principal novetat és que s’elimina l’equip del CAP de Sant Jaume d’Enveja durant les nits i els caps de setmana, quan les urgències s’atendran des de Deltebre. El director dels serveis territorials de Salut, Albert Gómez, ha afirmat que aquests petits canvis en l’atenció continuada són necessaris i assumibles.

Finalment, el CAP del Temple de Tortosa mantindrà el servei d’urgències a les nits, amb dos equips de metge amb infermer, que es podrà reforçar amb un metge resident alguns dies. Salut havia estudiat tancar el CAP del Temple a les nits i derivar les urgències nocturnes a l’hospital Verge de la Cinta o a la clínica de l’Aliança. Però els problemes d’accés a l’hospital i la costum dels usuaris d’anar a l’ambulatori han motivat que finalment s’haja optat per mantenir les urgències al CAP del Temple. Tanmateix, el CAP del Temple haurà d’atendre les urgències nocturnes del CAP de Xerta, de dilluns a dijous. Això suposa que el CAP del Temple atendrà també els pacients de Xerta, Aldover, Benifallet i Paüls. Gómez ha explicat que això ha estat possible gràcies a la bona predisposició del personal del CAP, com també ha confirmat un dels representants sindicals, Òscar Molina.

Al CAP de Xerta es mantindrà l’atenció continuada la nit dels divendres i els caps de setmana. També al Baix Ebre, hi haurà canvis en el CAP de l’Aldea, on a partir de les dotze de la nit les urgències seran ateses pel metge i un infermer amb un vehicle d’atenció medicalitzada. En el cas de l’Ametlla de Mar, es manté l’equip mèdic actual i el servei municipal d’ambulàncies quedarà integrat i coordinat amb els números d’emergència 112-061.

D’altra banda, a la Ribera d’Ebre, el CAP de Flix passarà a tenir un equip localitzat, per fer visites a domicili per les poblacions del nord de la Ribera d’Ebre. Salut també manté, de moment, els ajustos que havia fet el govern tripartit a l’àrea bàsica de Móra d’Ebre i Móra la Nova. Al Montsià, al marge del tancament del CAP de Sant Jaume d’Enveja a les nits, Salut redueix un infermer del CAP de Santa Bàrbara. A la Sénia també es passarà a tenir localitzat l’equip de guàrdia. A la Terra Alta, han reduït un equip d’atenció continuada a la comarca. Així, hi haurà un metge i dos infermers al CAP de Gandesa, i una unitat de suport vital bàsic més un metge a Horta de Sant Joan. Finalment, durant la nit, Batea mantindrà una ambulància amb dos sanitaris.

Imatge: Canal 21 Ebre

Moció popular en contra de les retallades a l’hospital de Tortosa


Els sindicats de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta han iniciat aquest dimecres una recollida de signatures per presentar una moció popular a l’Ajuntament de Tortosa, en contra de les retallades de Salut al centre hospitalari. Segons ha anunciat la presidenta de la junta de personal, Maria Josep Codonyer, la moció es presentarà perquè siga debatuda en el ple ordinari del setembre.

La recollida de signatures ha substituït l’acampada de protesta que els sindicats havien previst a la plaça de l’Ajuntament, i que van haver de desconvocar a última hora perquè el Departament d’Interior els va denegar el permís per un defecte de forma. Tanmateix, Codonyer ha volgut denunciar el desplegament policial a la plaça, tot i que els sindicats havien desconvocat la protesta.

D’altra banda, la presidenta de la junta de personal ha lamentat que Salut no haja concretat encara quina serà l’afectació de la tisorada en la plantilla i en els serveis de l’hospital Verge de la Cinta. Finalment, la representant sindical ha explicat que l’acampada de protesta a la plaça de l’Ajuntament s’ha ajornat, com a mínim, fins al setembre. Per tant, podria coincidir amb el debat i la votació de la moció popular en contra de les retallades a l’hospital Verge de la Cinta.

Imatge: Canal 21 Ebre

La Generalitat ajorna l’ampliació de l’hospital de Móra d’Ebre


Esquerra ha lamentat aquest dimecres que la Generalitat hagi decidit ajornar la redacció del projecte d’ampliació de l’hospital comarcal de Móra d’Ebre. El govern ha contestat, d’aquesta manera, una sèrie de preguntes que havia presentat el grup parlament d’Esquerra el passat mes de març. En les seues respostes, la Generalitat apunta que la redacció del projecte executiu es podria encarregar a partir de l’any 2012. En aquest sentit, Esquerra ha criticat la falta de concreció i determinació en la resposta, ja que l’ampliació de l’hospital de Móra d’Ebre és la infraestructura més important i urgent que s’ha de fer a la Ribera d’Ebre. Els republicans també han denunciat la retallada greu que està patint l’atenció sanitària a les Terres de l’Ebre, i que pot deixar el territori en una situació crítica.

Els Mossos detenen el presumpte assassí d'una dona de 73 anys a Tortosa



Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimecres a l'estació de tren de Tortosa, al voltant de dos quarts de dotze del matí, el presumpte autor de la mort d'una dona de 73 anys, aquest dilluns en un habitatge del barri del Garrofer. Així ho ha avançat l'Agència Catalana de Notícies (ACN) aquest migdia. Segons fonts properes a la investigació, el detingut es tracta d'un home de nacionalitat italiana i de 49 anys, a qui la policia catalana ja tenia identificat. A més, els agents han trobat empremtes dactilars al lloc dels fets que corresponen amb les de la persona que habn detingut. Els Mossos d'Esquadra han confirmat la detenció del sospitós, però encara no han donat més detalls. La policia catalana va activar un dispositiu just després del crim, que consistia en vigilar i controlar les entrades i les sortides de Tortosa, tant pel que fa a carreteres com a les estacions de transport públic.

Els fets es van produir dilluns a la tarda al número 11 del carrer Murada de Sant Joan. La víctima era Pilar Llaó Vallès, de 73 anys, que va aparèixer a casa seua amb signes de violència. La dona va morir escanyada, i el mòbil de l’assassinat podria ser el robatori. Una altra hipòtesi és que la víctima coneixia el seu assassí. De fet, el pany de la porta de la casa no estava forçat, i no hi havia indicis d’un intent de robatori a l’interior de l’immoble. D’altra banda, alguns testimonis van veure saltar un home pel balcó de la casa, i és a partir de la seua descripció que es buscava el principal sospitós. La mort de Pilar Llaó ha provocat una gran commoció als barris de Santa Clara i del Garrofer, al nucli antic de Tortosa, on la dona era molt coneguda. Llaó vivia envoltada de gats i era molt amable amb els veïns, sobretot amb els xiquets, als qui sovint regalava caramels.

Imatge: Canal 21 Ebre

Els correbous de les Terres de l'Ebre, al '30 minuts'



Aquest diumenge, 3 de juliol, el programa '30 minuts' de TV3 emetrà a les 21.50 hores el reportatge "Els altres bous", un treball que relata la realitat més quotidiana de les festes amb bous de les Terres de l'Ebre. Els correbous, molt arrelats a les Terres de l'Ebre, van quedar al marge de la prohibició taurina a Catalunya, i al programa en parlen partidaris i detractors. Mentre que Catalunya es declarava més antitaurina que mai, a les Terres de l'Ebre es regulava la celebració dels correbous. El reportatge segueix tots els canvis i polèmiques que ha viscut la festa el darrer any, fins al controvertit inici de la temporada.

La productora Filmsnomades (Santi Valldepérez i Guillermo Barberà) i la periodista Joanna Pardos han seguit el procés durant gairebé un any, i planteja el conflicte amb què es dóna el tret de sortida a la temporada, amb els animalistes disposats a centrar la seua lluita a l'Ebre. També parla de la dificultat dels taurins per adaptar la festa a una llei -en alguns aspectes- difícil de complir, i els malabarismes polítics per justificar unes pràctiques per a molts reprovables, com el bou embolat i el capllaçat. "Tot això, explicat des de la proximitat més íntima a una societat que s'esforça a treure pit per defensar una festa que desferma passions al territori i amb els primers testimonis, sovint silenciats, d'antitaurins de l'Ebre", explica la productora. El programa també es fa ressò del vessant empresarial d'aquestes festes, i com alguns ramaders comencen a mirar cap a altres zones, com la Camarga, a França, on els correbous han esdevingut un reclam turístic que genera grans beneficicis.

28 de juny del 2011

L’alcalde d’Amposta demana més pes per al Montsià en la futura vegueria de l’Ebre

L'entrevista a Manel Ferré s'emet aquest dimarts a les 22.00 hores a Canal 21 Ebre, i en redifusió a partir de les 00.30 hores. Aquest dimecres, l'entrevista a l'alcalde d'Amposta també es podrà veure a les 08.00 hores del matí i a les 15.00 hores del migdia.

L’alcalde d’Amposta, el convergent Manel Ferré, ha demanat que s’aprofite la revisió de la llei de vegueries per atorgar més pes a la comarca del Montsià. En una entrevista a Canal 21 Ebre, Ferré ha reobert el debat, afirmant que la creació de la vegueria de les Terres de l’Ebre ha quedat en mans del govern de l’Estat, i que la llei va ser una ‘cortina de fum’ del tripartit per amagar allò que no s’havia fet al territori. Segons l’alcalde d’Amposta, la comarca del Montsià hauria de tenir un tractament més just en la futura vegueria de l’Ebre, un cop que el govern català puga revisar la llei de vegueries.

D’altra banda, Ferré ha justificat la nova campanya per reivindicar Amposta com a capital comercial de les Terres de l’Ebre, ja que el comerç tradicional de la ciutat i el nou eix comercial tenen un horitzó de 110.000 clients potencials. En aquesta línia, l’alcalde d’Amposta ha afegit que només el futur dirà si la multinacional Decathlon s’ha equivocat, quan finalment ha decidit instal·lar-se a Tortosa.

En la mateixa entrevista, i parlant de política local, Ferré ha explicat el nou cartipàs municipal a Amposta. A més, ha rebutjat les crítiques del grup d’Esquerra al nou coordinador adjunt d’Esports. L’alcalde d’Amposta també ha defensat la nova normativa municipal per regular l’horari i l’aspecte de les terrasses de bars i restaurants, així com les obres del pàrquing del mercat i de la nova plaça. A banda, Ferré ha lamentat que algun partit haja aprofitat la polèmica de les escoles de música de la Lira Ampostina i de la Unió Filharmònica per perjudicar CiU políticament.

Finalment, quant a política catalana, l’alcalde d’Amposta, que és metge de professió, ha defensat com a necessàries les polítiques d’estalvi que està aplicant el Departament de Salut. Tot i així, Ferré ha afirmat que la construcció del nou centre d’atenció primària tirarà endavant, a partir del consorci d’inversions públiques que han format als ajuntaments d’Amposta, Tortosa i Reus.



Imatge: Canal 21 Ebre

Desconvoquen l’acampada del personal sanitari a Tortosa perquè deneguen el permís


El Departament d’Interior ha denegat l’autorització a la junta de personal de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, que aquest dimecres havia convocat una concentració de protesta a la plaça de l’Ajuntament. A través d’un comunicat, els sindicats han concretat que Interior ha al·legat defectes de forma per denegar la sol·licitud, ja que el permís no es va presentar en el termini legal. Això ha fet que la junta de personal de l’hospital Verge de la Cinta haja suspès l’acampada prevista a la plaça de l’Ajuntament en contra de les retallades de Salut. Però en lloc de fer la concentració, el personal de l’hospital farà una protesta al mateix Verge de la Cinta, i es formaran grups de treballadors de la sanitat, que recorreran els carrers de Tortosa per informar els ciutadans i impulsar una recollida de signatures. L’objectiu de la campanya és presentar una moció popular a l’Ajuntament de Tortosa, en contra de la tisorada de la Generalitat.

Per la seua banda, l’Ajuntament de Tortosa també ha emès un comunicat, per aclarir que ningú ha presentat al consistori cap sol·licitud per poder celebrar una acampada de protesta a la plaça d’Espanya. Tanmateix, cal recordar que l’alcalde, Ferran Bel, va advertir la setmana passada que no permetria cap protesta a la plaça de l’Ajuntament, si els convocants no havien obtingut abans els permisos pertinents.

Amics dels Castells vol animar les nits dels dissabtes al nucli antic de Tortosa


Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa ha presentat un cicle lúdic i cultural per donar vida al nucli antic en les nits dels dissabtes. Música, dansa, poesia i mímica són les disciplines artítistiques que es podran gaudir a la plaça de l'Olivera tots els dissabtes. El president de l'entitat, Jordi Jordan, ha presentat aquest dilluns un nou projecte lúdic i cultural, anomenat “Los dissabtes dels Amics, temporada d'estiu”. Jordan ha manifestat que el propòsit de l'entitat és "aprofitar el patrimoni que tenim, i fer que la gent de Tortosa i els turistes en puguin gaudir al màxim”. Per ordre, les actuacions seran un concert de la cantautora Montse Castellà, un recital de poesia i concert amb guitarra de Josep Lluís Villa i David Espinós, la Diada dels Amics dels Castells, una actuació de la dansa del ventre i un espectacle de mímica amb humor, a càrrec del clown Santi Minguell. Totes les activitats seran gratuïtes, obertes a tot el públic. "Amb aquest cicle d'actvitats tan humil volem complementar l'oferta turística de la ciutat, sobretot, la del nucli antic, perquè els visitants no marxin amb una visió de deixadesa i abandonament”, ha afirmat Jordan. Finalment, el president ha agraït la col·laboració de tots els artistes participants, els quals han entès el missatge i benefici social que pot comportar aquest primer cicle d'actvitats.

'Los dissabtes dels Amics, temporada d'estiu'

27 de juny del 2011

Rahola diu 'bàrbar' a l'alcalde de Campredó i s'enfronta amb Bel en directe


La periodista Pilar Rahola ha polemitzat aquest dilluns al voltant de l'autorització del bou embolat de Campredó per Sant Joan, una de les primeres festes taurines que el govern català ha aprovat a les Terres de l'Ebre de manera excepcional segons la nova llei que regula les festes tradicionals amb bous. Primer, Rahola ha participat en la tertúlia del programa 'El Món a Rac1', que presenta Jordi Basté, i ha arribat a titllar el president de l'EMD de Campredó, Joan Sanahuja, de "bàrbar". Segons Rahola, "els animals tenen dret a què un bàrbar no es diverteixi torturant-los, perquè no cal". La periodista ha afegit que "a Campredó i a les Terres de l'Ebre" es poden divertir de moltes maneres, sense haver de torturar "salvatgement" cap animal. Tot seguit, Rahola s'ha anat escalfant i ha instat Basté a portar al programa "aquest bàrbar, que li diré a la cara", en referència a l'alcalde de Campredó. El director d''El Món a Rac1' s'ha compromès a parlar dilluns que ve amb Sanahuja. [Podeu escoltar l'àudio del programa clicant aquí, a partir del minut 47 aproximadament.]

De la mateixa manera, dues hores més tard, Rahola també ha aparegut en el programa 'Els Matins' que Josep Cuní presenta a TV3. Rahola ha tornat a carregar en contra dels correbous i ha utilitzat una fotografia publicada aquest dilluns pel diari El País, en què es veu un dels emboladors estirant la cua del bou. Tot seguit, la periodista no ha dubtat en enfrontar-se en directe amb l'alcalde de Tortosa, Ferrna Bel. "No puc entendre racionalment que vostès disfrutin amb això, senyor Bel", li ha etzibat Rahola, que fins i tot ha qüestionat si els correbous donen més vots, a més d'una imatge dolenta i "tètrica" de Catalunya. "Tot és una qüestió de vots i d'audiència", ha replicat l'alcalde de Tortosa, una frase en què molts han intuït una referència de Bel a les aparicions televisives de Rahola en programes com 'La Noria' de Telecinco. L'alcalde tortosí també ha assenyalat que tant l'Ajuntament com l'EMD han complit la normativa. L'EMD de Campredó va aconseguir l'autorització al·legant que els correbous eren tradicionals a la població per Sant Joan fins a la dècada dels cinquanta del segle passat. A més, la sol·licitud estava avalada per tots els grups de l'Ajuntament de Tortosa i de l'EMD de Campredó, que van estar d'acord en celebrar correbous per Sant Joan.




Imatge: TV3

ICV acusa Bel d’haver 'simulat' l’inici de les obres de les piscines de Tortosa


L’accés principal a l’estadi municipal tancat, cap màquina a la vista i ningú treballant a les obres de les noves piscines de Tortosa. Per això, el portaveu d’Iniciativa, Jaume Forcadell, ha acusat el govern de Ferran Bel d’haver "simulat" l’inici de les obres per motius electorals. Forcadell ha fet aquesta afirmació després de comprovar que les obres del nou complex d’aigües a l’estadi municipal estan aturades des de fa alguns dies. Per la seua banda, l’Ajuntament de Tortosa ha justificat l’aturada temporal de les obres per motius tècnics d’afectació de serveis. Segons fonts municipals, els treballs del nou complex d’aigua es reprendran amb normalitat.

Les obres de les noves piscines, que també inclou l’edifici administratiu i el pàrquing de la plaça de Joaquim Bau, van començar el 4 d’abril passat. El projecte té un pressupost de 14,2 milions d’euros i va a càrrec de la constructora Quatuor, formada per cinc empreses catalanes. Segons Iniciativa, les característiques “faraòniques” del projecte i la fórmula per finançar les piscines, a través d’un dret de concessió, hipotecaran l’Ajuntament de Tortosa durant 25 anys. Forcadell ha insistit que, al cap dels anys, el cost final del projecte serà de 49 milions. A més, ha rebutjat que l'alcalde digués en una entrevista a Canal 21 Ebre que Iniciativa no vol unes piscines noves a Tortosa. D’altra banda, Forcadell ha volgut recordar quina era la seua alternativa perquè Tortosa tingués una piscina. Segons ha dit, la piscina que proposava Iniciativa hauria costat 8 milions d’euros, i s’hauria pogut amortitzar en 10 anys.

Troben una dona morta al carrer Murada de Sant Joan, al centre de Tortosa


Una dona de 73 anys ha aparegut morta aquest dilluns al migdia a casa seua, al número 11 del carrer Murada de Sant Joan, just a les escales d'accés a l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Així ho han explicat els Mossos d'Esquadra i també fonts municipals, que han confirmat que la dona presentava signes de mort violenta. En aquest sentit, alguns veïns han explicat a l'ACN que s'han escoltat els crits de la víctima, i que després han vist el presumpte homicidi fugir del lloc dels fets. Les mateixes fonts han afegit que la dona ha mort escanyada. Agents de la policia científica dels Mossos d'Esquadra han estat durant tota la tarda intentant cercar algunes pistes que puguen esclarir com s'ha produït la mort de la dona, una persona que vivia sola amb els seus gats i que era molt coneguda en aquesta part de la ciutat.

Imatge: Canal 21 Ebre

Caos al tren de Tortosa, que arriba a Barcelona gairebé cinc hores després


El tren Regional Express que havia de sortir aquest diumenge a les 18.03 hores va acumular una sèrie d'incidències que van fer que arribés a Barcelona gairebé cinc hores després, cap a les 22.45 hores de la nit. En primer lloc, els viatgers van veure que en lloc de ser un Regional Express, el seu tren era un comboi de Rodalies, "dels que tenen els seients durs". Només emprendre el viatge, per l’altaveu se'ls va dir que "excepcionalment" haurien de fer un transbordament a l'Aldea. Però quan només portaven un parell de quilòmetres, el tren es va aturar i van estar més de trenta minuts atrapats als vagons, amb les portes tancades, sense aire condicionat i sense ningú que els donés cap informació del que estava passant.

"De cop, el tren es va engegar i miraculosament, en lloc de tirar endavant, vam tornar enrere! I a les 18.45 tornàvem a estar a Tortosa", ha explicat Roser Sebastià, una de les viatgeres. Això va fer que a l'estació de Tortosa s'ajuntés la gent del tren de les 18.03 i les persones que volien agafar el de les 18.50 hores. Després d'uns moments de caos i d'informació confusa pels altaveus de l'estació, tots els viatgers van haver de pujar a un segon tren. Així, no va ser fins a les 19.30 hores que tornaven a sortir de Tortosa camí de l'Aldea. "Va començar a pujar tota la gent que pels retards acumulats s’esperava allà i es va omplir de seguida el tren. I vinga, una vegada més, un altre moment de confusió. La gent de Renfe dient-nos un per una banda que havíem de tornar a canviar de tren, un altre per una altra que no, que era aquell... Per si no en teníem prou, finalment, va ser que sí que havíem de canviar, i de nou, agafa les maletes i cap a l’altre tren", ha lamentat Sebastià. Tot seguit, el tren va fer totes les parades de la línia, incloses Camarles, Mont-roig del Camp i Vilanova i la Geltrú, i havia d'aturar-se "cada dos per tres" per deixar pas als trens Talgo i Euromed. En arribar a Barcelona, a més, l’oficina d’Atenció al Client ja era tancada, i no van poder tramitar les reclamacions.

Pesca Ràpita tanca les botigues de la Ràpita i Tortosa


La Confraria de Pescadors Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita ha decidit tancar les dues botigues de Pesca Ràpita que actualment té a Sant Carles de la Ràpita i a Tortosa. Segons ha informat Ràdio Ebre aquest dilluns, la decisió es va prendre el passat 11 de juny, a causa de les pèrdues que generaven els dos establiments.

La peixateria de la Ràpita va obrir al 2007, mentre que la botiga de Pesca Ràpita a Tortosa ho va fer al 2008. Durant els últims dos anys, la junta de la confraria de pescadors havia estudiat la possibilitat de cedir la gestió de les dues botigues a una empresa. De fet, fa setmanes que a la botiga de Tortosa hi havia cartells en què s’anunciava la voluntat de traspassar la peixateria. Però, finalment, ha optat per tancar les dues botigues de Pesca Ràpita. Tanmateix, Pesca Ràpita seguirà venent peix fresc i marisc a majoristes i també a particulars a domicili, a través del seu web a internet. A més, la confraria està negociant amb Simply perquè el peix i els productes de Pesca Ràpita tinguin presència a les seues grans superfícies.

Imatge: Canal 21 Ebre

Móra d’Ebre estudia suspendre la Móra Morisca

L’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, ha explicat aquest dilluns que l’Ajuntament estudia no celebrar enguany la Móra Morisca. Les obres que s’estan fent al nucli antic i les dificultats econòmiques que travessa el consistori són les principals raons que té el nou govern de CiU per acabar de prendre la decisió. En el seu programa electoral, CiU proposava replantejar la Móra Morisca per renovar-la i dinamitzar-la, amb l’opció de fer-la cada dos anys.

La Móra Morisca és una festa de recreació històrica amb què la capital de la Ribera d’Ebre recorda el seu passat medieval de convivència i tolerància entre musulmans, jueus i cristians. Enguany, la Móra Morisca hauria arribat a la seua catorzena edició, i havia de celebrar-se els dies 9 i 10 de juliol. El govern del socialista Josep Solé Biosca havia rebaixat el pressupost de 50.000 a 25.000 euros, però el nou govern de CiU creu que amb aquesta quantitat no és possible fer una Móra Morisca de qualitat. Així, Piñol ha assenyalat que l’Ajuntament negociarà ara la possibilitat de traslladar algunes actuacions a la festa major d’estiu amb l’empresa que contracta la majoria dels espectacles, artesans i expositors. L’altra opció és ajornar el contracte de la Móra Morisca un any, per no haver de pagar una indemnització a la promotora.

Imatge: TGPForum

Jazz i cuina cajun es donen la mà a Tortosa

La divuitena edició de la Mostra de Jazz de Tortosa comença aquest dilluns al vespre amb l’actuació del grup Alter Six a la plaça de Barcelona, al costat del mercat municipal. Un acte inaugural en què l’associació Platigot oferirà una degustació popular de pintxos de la cuina cajun. De fet, el gremi de restauradors de Tortosa torna a col·laborar amb la Mostra de Jazz organitzant la vuitena edició de les Jornades Gastronòmiques de la Cuina Cajun, que es van presentar dissabte al matí amb una demostració culinària al mercat municipal.

Els encarregats de fer la demostració gastronòmica van ser els cuiners Ramon Nolla i Julio Ayora, dels restaurants Nolla i La Caseta del Formatge. El plat que van preparar va ser mandonguilles farcides de baldana amb musclos i cervesa. El restaurador Ramon Nolla també va explicar algun toc personal i algun secret professional per completar la recepta.

La cuina criolla o cajun del delta del riu Mississipí està influenciada pels colons espanyols i francesos. Durant la Mostra de Jazz de Tortosa, alguns restaurants de Platigot presenten receptes de la cuina tradicional de Nova Orleans amb variacions locals. A més, en la Ruta del Jazz hi participen vint bars i restaurants de Tortosa, que programen concerts en directe als seus locals i terrasses. Però al marge dels menús especials, la gran novetat d’enguany serà una ruta de tapes i begudes, amb degustacions de cuina cajun a només dos euros i mig. En la ruta de tapes hi participen el restaurant Los Banys; el bar Sport, el Xampú-Xampany; els restaurants Nolla, Sabogabar, La Caseta del Formatge i El Parc; i la sidreria Amets.

La Mostra de Jazz de Tortosa durarà fins el proper 2 de juliol, amb Chucho Valdés, Kyle Eastwood i la Bir Band de les Terres de l’Ebre com a plats forts del festival.

Prohibit pescar al riu sense permís


Una patrulla dels Mossos d'Esquadra ha baixat aquest migdia a la platja fluvial de Ferreries, per demanar la documentació de dos joves que estaven pescant al riu Ebre al seu pas per Tortosa. Els agents han parlat amb els nois i els han instat a tornar a l'aigua un peix de grans dimensions que acabaven de pescar. Una desena de curiosos es miraven l'escena des del passeig de l'Ebre. L'ordenança de civisme de Tortosa no permet ni banyar-se ni pescar al riu sense la corresponent autorització municipal. Tot seguit, els Mossos d'Esquadra han marxat i els joves han començat a recollir les canyes.

Brutícia acumulada a l'embarcador de l'Escorxador


La brutícia s'acumula des de fa dies al voltant de l'embarcador de l'Escorxador, una de les portes d'entrada a la ciutat de Tortosa per als turistes que utilitzen la via navegable.  De fet, l'embarcador de Remolins és on atraca el llagut turístic Lo Sirgador quan els grups han de fer la seua visita a la catedral de Tortosa. Però al seu voltant no només hi ha algues i altres plantes aquàtiques, sinó ampolles de vidre, llaunes, plàstics i altres tipus de residus.

24 de juny del 2011

Amposta regularà l'horari i l'aspecte de les terrasses


El govern municipal d'Amposta està enllestint una normativa per millorar la convivència a la ciutat. L'ordenança té l'objectiu de regular l'horari de les terrasses a la nit, per garantir el dret al descans dels veïns, però també homogeneïtzar progressivament el mobiliari d'aquestes terrasses. El regidor de Governació, Josep Garriga, ha explicat aquest dijous que, des de l'entrada en vigor de la llei Antitabac, han augmentat el nombre de queixes de veïns per soroll al carrer. Segons Garriga, amb aquesta normativa pretenen buscar una solució als problemes de convivència. De fet, les terrasses d'Amposta obriran només fins les dotze de la nit. Una mesura que Garriga s'ha compromès a explicar a tots als restauradors i propietaris de locals d'oci, a qui també ha demanat la seua implicació per minimitzar el màxim possible les molèsties als veïns. Finalment, el regidor de Governació també ha assenyalat que l'Ajuntament no atorgarà cap llicència per l'obertura de terrasses als bars musicals i a les discoteques.

D'altra banda, Garriga ha avançat que aquest cap de setmana l'Ajuntament d'Amposta obrirà als vianants vora un 30% de la nova plaça que s'està construint al damunt del nou aparcament soterrat del mercat municipal. D'aquesta manera, també es permetrà el pas dels veïns als carrers Sant Nicolau i Sant Miquel.

+També podeu veure el vídeo de Canal 21 Ebre

Imatge: Ajuntament d'Amposta

Ascó atorga la llicència per construir el magatzem de residus individual


La junta de govern local d’Ascó ha autoritzat la construcció d’un Magatzem Temporal Individual (MTI) a l'interior del complex nuclear, en resposta a la sol·licitud que el titular de les centrals, l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), va presentar el 22 de gener del 2010. En realitat, va ser a l'agost del 2008 quan es va anunciar que l'Empresa Nacional de Residus Radioactius SA (Enresa) va adjudicar el disseny i la construcció de l'MTI d'Ascó a la companyia nord-americana Holtec Internacional, amb un pressupost d'uns 12 millones de euros. Tanmateix, aquesta llicència d'obres no serà efectiva fins que el Ministeri d’Indústria autoritzi la instal·lació, amb un informe previ del Consell de Seguretat Nuclear (CSN). En aquest sentit, l'MTI projectat a Ascó consta de dues lloses de formigó d’aproximadament 40 metres de longitud, 11 d’amplada i 60 centímetres de fondària cadascuna. A sobre d’aquesta estructura, s’hi aniran ubicant contenidors que allotjaran encapsulat el combustibe gastat, és a dir, els residus dels reactors d’Ascó I i II. Les dues lloses estaran situades dins d’un recinte de 28.700 metres quadrats que contindrà també un edifici auxiliar on s’hi guardarà el vehicle que transportarà els contenidors per les vies internes del complex nuclear des de l’edifici del reactor fins a la seua destinació.

La junta de govern local d'Ascço ha atorgat aquesta llicència d’obres condicionada després d’haver traslladat l’expedient a la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge i al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre que, al seu torn, el va traslladar als Serveis Terrotirials del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat a les Terres de l’Ebre. Segons ha recordat l'Ajuntament d'Ascó, l’ens comarcal i la delegació territorial de Medi Ambient i Habitatge van declarar-se "incompetents" en la matèria. Per la seua banda, la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge va emetre un informe favorable tot recomanant “incorporar vegetació arbòria (...), ser curosos amb els marges dels accessos que s’obrin (...) i donat que els contenidor cilíndircs romandran a l’aire lliure, caldrà donar-los un acabat d’un color present en l’entorn (...)”.

Davant l’aprovació d’aquesta llicència, l’Ajuntament d’Ascó ha volgut manifestar que la seua única competència en la tramitació d'aquest projecte és l'atorgament o la denegació de la llicència d'obres. Així, el consistori, com que el projecte compleix la normativa urbanística i ambiental, l’ha autoritzat.El titular de la central nuclear havia sol·licitat aquesta llicència atenent a la seua obligació normativa de garantir el buidatge del combustible dels reactors. Davant la saturació de les piscines de combustible (on fins ara s’ha guardat aquest combustible gastat), Ascó I no podria funcionar a partir de la propera recàrrega de combustible. Però els ajuntaments no són les administracions encarregades de decidir la continuïtat o el tancament d’una central nuclear. Amb tot, aquesta fórmula d’emmagatzemar el combustible gastat no té data de caducitat, i és ilimitada en el temps, i un MTI no té instal·lacions preparades per a reparar, en el cas que fos necessari, els contenidors cilíndrics. Segons l'Ajuntament d'Ascó, emmagatzemar així el combustible gastat no compta amb cap consens polític, mentre que el Congrés de Diputats va optar per un Magatzem Temporal Centralitzat (MTC), que comptarà amb un centre d’investigació, un parc empresarial i compensacions econòmiques per als municipis de l’entorn. Les votacions corresponents en Comissió d’Indústria (2004 i 2006) van donar llum verd per unanimitat de tots els grups, excepte el 2006, quan UPyD va abstenir-se. De fet, els magatzems individuals no formen part del Pla de Residus, document que regeix la planificació de residus nuclears a l’Estat espanyol.

Finalment, l’Ajuntament d’Ascó ha recordat que va presentar la seua candidatura a acollir l'MTC entenent que és el millor sistema per emmagatzemar de forma segura el combustible gastat, i "considerant aquesta instal·lació com un important agent de desenvolupament econòmic no només per a la Ribera d’Ebre, sinó per al conjunt de les Terres de l’Ebre". Actualment, el consistori continua creient que la candidatura d'Ascó a l'MTC és "la millor" des del punt de vista tècnic.

Imatge: Green Capital

Ràdio Tortosa comença la programació d'estiu el 27 de juny

El periodista Ignasi Vidal presentarà el nou magazin 'Diamants d'estiu'.
Imatge: Ràdio Tortosa.

L'emissora municipal Ràdio Tortosa finalitza el proper 26 de juny la temporada 2010-2011, que ha estat marcada per la inauguració dels nous estudis a l'edifici Montcada 27, la nova imatge i la nova programació. Un primer any que ha servit per fer un salt qualitatiu i quantitatiu en l'oferta radiofònica municipal, i que corroboren les dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura de Catalunya. Així, Ràdio Tortosa ha duplicat el nombre d'oients i s'ha situat entre les emissores municipals més escoltades de Catalunya, amb 11.000 oients. A partir del 27 de juny, la majoria de programes enceten les seues vacances i es dóna pas a la programació d'estiu, que es podrà escoltar també per internet. El periodista Ignasi Vidal presentarà el nou magazin matinal "Diamant d'estiu" fins el 22 de juliol, un programa que comptarà amb noves seccions, nous col·laboradors, concursos i molts continguts estiuencs. A més, hi haurà un espai dedicat a la Festa del Renaixement. El programa s’emetrà cada dia de dilluns a divendres de dotze a una, i es reemetrà a les tardes de sis a set.

La programació de Ràdio Tortosa es completarà amb els serveis informatius, que matindran l'informatiu del matí i el migdia. Tanmateix, canviaran l'horari i s'emetran a les 9 i a les 14 hores. Aquesta graella de programació inclou butlletins informatius de dilluns a divendres, a les hores en punt, fins a les 8 del vespre.

La propera temporada 2011-2012 de Ràdio Tortosa començarà el dilluns 12 de setembre, amb el manteniment de la majoria de programes de l’emissora. Amb tot, també hi haurà algunes novetats i canvis, si bé es mantindran com a pilars bàsics la informació, l’entreteniment, la música i els esports.

23 de juny del 2011

Bel adverteix el personal sanitari que no podran acampar a Tortosa sense permís

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha posat condicions a l'acampada de protesta a la plaça de l’Ajuntament que el sector sanitari ha convocat per al proper dimecres. En una entrevista a l’ACN, Bel ha deixat clar que només permetrà l’acampada si el personal sanitari compleix la normativa i si es demanen els permisos pertinents. Segons l’alcalde de Tortosa, si la protesta vol ser "una provocació", ell haurà de complir amb les seues funcions i ordenar la intervenció de les forces de seguretat per dissoldre l’acampada. Bel ha fet aquestes valoracions després que la junta de personal de l’hospital Verge de la Cinta acordés amb l’assemblea de treballadors la convocatòria d’una acampada en contra de les retallades de Salut.

Els treballadors volen fer arribar a l'usuari en quina situació es troba la sanitat, tant en l'àmbit hospitalari com a l'atenció primària. L'acampada començarà el 29 de juny a partir de les vuit del matí, i durarà dotze hores. Aquesta però, serà la primera de tot un seguit d'acampades que els treballadors de la sanitat pública volen realitzar arreu de les Terres de l'Ebre. Així, aquestes acampades comptaran amb diferents comissions que aniran informant als ciutadans de les conseqüències que tindran les retallades en la sanitat. La portaveu sindical de CATAC-CTS, Cinta Sarroca, ha explicat a Canal 21 Ebre que amb les mobilitzacions que estaven realitzant cada dimecres al recinte hospitalari no aconseguien arribar a l'usuari, per la qual cosa han decidit sortir a buscar-lo realitzant acampades a diferents municipis.

Sarroca ha assegurat que els treballadors de l'hospital Verge de la Cinta estan indignats, i que la situació ja comença a ser insostenible, ja que a hores d'ara s'han deixat de renovar fins a 45 contractes i ja hi ha 74 llits tancats. La delegada sindical de CATAC-CTS també ha criticat les retallades que es preveuen realitzar a diferents CAPs del territori. Especialment indignada s'ha mostrat amb el tancament del CAP de Sant Jaume d'Enveja a les nits, i també per la possibilitat que el CAP del Temple, a Torotsa, siga un altre dels afectats. A més, ha destacat que en aquest cas l'atenció sanitària nocturna es derivaria a la clínica Terres de l'Ebre de l'Aliança o a l'hospital Verge de la Cinta, on les retallades ja es noten.

Senyalitzen un orinador de 'porcs' al carrer Croera de Tortosa


El carrer Croera de Tortosa ja té senyalitzat un orinador per a 'porcs'. Algun veí ha escrit la paraula, tot i que està utilitzada en sentit metafòric i irònic, en el paviment del carrer, amb una fletxa que assenyala cap a un racó en què es poden veure clarament les restes de les pixades de la gent. Curiosament, aquest senyal al terra es troba just al costat d'un senyal de direccions, que indica els itineraris per arribar als Reials Col·legis, a la catedral de Tortosa, al passeig de les Fortificacions i als Jardins del Príncep.

Detingut el presumpte autor de l'atropellament d'una xiqueta a Tortosa


La Policia Local de Tortosa ha detingut un home de 33 anys com a presumpte autor de l’atropellament d’una xiqueta de 10 anys, dimarts al vespre al passeig de l’Ebre del barri de Ferreries. La policia ha acusat l’home, veí de Roquetes, dels delictes de conducció temerària, omissió del deure de socors i lesions imprudents. Com ja va informar Canal 21 Ebre aquest dimecres, la víctima creuava un pas de vianants quan va ser envestida per un turisme que circulava a gran velocitat, segons van explicar alguns testimonis dels fets. Com a conseqüència del xoc, la xiqueta va anar damunt del capó del cotxe fins que, una vintena de metres després, va acabar caient al terra. El conductor no va aturar el vehicle i va fugir.

Els equips d'emergència van assistir la xiqueta, que va ser evacuada en primera instància a l'Hospital Verge de la Cinta i, posteriorment, a l'Hospital de la Vall d'Hebron, a Barcelona, on es recupera favorablement dels traumatismes que es va fer.

La Policia Local va iniciar la recerca del vehicle a partir dels testimonis i de les restes de la carrosseria que van quedar al lloc dels fets, en un operatiu en el qual han col·laborat els Mossos d'Esquadra i també la Policia Local de Roquetes, municipi d'on va resultar ser veí el detingut. Una vegada localitzat el vehicle, va poder ser identificat i detingut el sospitós, que ja ha passat a disposició judicial.

Imatge: Canal 21 Ebre

Els deltebrencs Crator porten 'Males llengües' a Barcelona



El grup Crator actua aquest dissabte a la nit a la sala Luz de Gas de Barcelona. Serà l’estrena a la capital catalana de l’últim disc de la banda de Deltebre, titulat ‘Males llengües’, que es va posar a la venda a l’abril. Els Crator són cinc joves de Deltebre que ronden els 25 anys. ‘Males llengües’ és el seu segon disc, i ha estat enregistrat a l’estudi de Pep Sala, músic molt vinculat al delta de l’Ebre. De fet, el videoclip del seu primer senzill, titulat ‘Baobab’, també té el Delta com a escenari natural.

El nou disc de Crator és, segons els seus productors, un treball dinàmic i amb molta personalitat, que s'emmarca en una cultura musical innovadora i transgressora. Els temes de Crator destaquen per la seua energia i un estil definit i coherent, tot i la joventut de la banda liderada pel cantant Jordi Miró.

[Tribuna] 'L'olla barrejada de Marta Viladrich', article d'Antoni Sabaté


Marta Viladrich és una tortosina incorporada molt intensament als actius culturals de la ciutat.

L'IMACT va tindre l'encert de programar una manifestació expositiva, a la sala Antoni Garcia de l'antic escorxador de Tortosa, d'una part important del seu bagatge polisensitiu i vital. "El meu cap és com una olla a pressió, alimentada per milions de coses que veig, disfruto, pateixo, sento, miro, admiro o detesto. Tinc la necessitat de provar, experimentar, tastar materials, de mesclar, fusionar...Sóc incansable. Sóc eclèctica", diu la pròpia Marta en el catàleg d'aquesta exposició.

Com també és digna d'esment la complicitat de l'Escola d'Art de la Diputació i l'apropament expositiu i pedagògic a l'aula formativa de l'escola, per part de la pròpia creadora. Un altre actiu de la cultura de la nostra ciutat, en Leonardo Escoda, sempre disposat a la col·laboració en les manifestacions culturals a la ciutat, en fou un dels vehiculadors.

L'exposició arriba, sorprèn, té missatge, toca de prop realitats, algunes de crues, del nostre temps, tal vegada del temps de sempre -et dono el meu cor, però no em robis la vida- és una de les obres exposades, que reflecteix això que em motiva.

L'acte va permetre retrobar-me amb aquell ambient cultural i amb persones que vaig conèixer i que tant em van ensenyar quan vaig exercir la responsabilitat institucional de director dels Serveis Territorials de Cultura. Per cert, va ser notòria l'absència de l'actual director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre. Segur que devia estar més que justificada. Com també crec que unes paraules del nou regidor de cultura de la ciutat, on tanta rellevància obté l'àmbit cultural, no haguessin sobrat, haguessin estat apropiades i encoratjadores. No els sembla?

L'acte em va servir per reflexionar sobre les possibilitats de la nostra ciutat, el col·lectiu de creadors i pensadors, historiadors, el patrimoni arqueològic i arquitectònic, l'històric i etnogràfic, les arts musicals, visuals i escèniques. Ens cal, sense cap dubte, un Pla d'acció cultural potent que, a més de servir com a escenari per a la creació i per a les manifestacions culturals, contribueixi a l'impuls definitiu del turisme cultural.

Hi ha ciutats que han consolidat les seves biennals d'art, els seus museus locals i territorials i recentment han estrenat el seu centre d'arts visuals.

Aixó està bé, molt bé. Ara, Tortosa, la capital del territori, amb tot el bagatge cultural al que abans ens hem referit, ha d'incorporar en les seves accions les referides a la recuperació del patrimoni, l'assoliment de les infraestructures culturals necessàries i la promoció d'aquelles activitats culturals que projectin l'excel·lent potencial cultural de la ciutat.

Antoni Sabaté i Ibarz
és portaveu del Grup Municipal del PSC a l'Ajuntament de Tortosa.

22 de juny del 2011

10 anys del Parc Natural dels Ports



L'alcalde de Prat de Comte, Joan Josep Malràs, ja és el nou president del parc ·

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit aquesta tarda a Roquetes l’acte de celebració dels 10 anys del Parc Natural dels Ports. Per commemorar aquest desè aniversari, s’ha organitzat una sèrie d’actes i activitats en cadascun dels pobles que conformen el parc. Un total de 10 actes de temàtica variada, que es faran en 10 municipis del Baix Ebre, del Montsià i de la Terra Alta del 17 al 29 de juny. A més, durant la celebració d'aquest dimecres, també s'ha presentat la Memòria d'actuacions 2001-2011. Així, segons Pelegrí, el parc dels Ports és un bon exemple de “compaginació del respecte envers la natura amb el creixement econòmic”. En aquest sentit, ha afegit que la declaració d’espai protegit ha estat una oportunitat i ha servit per dinamitzar l’activitat socioeconòmica de les Terres de l'Ebre, tot“conservant el patrimoni ambiental i garantint el desenvolupament del sector turístic”.

D'altra banda, la celebració dels 10 anys del Parc Natural dels Ports també ha servit per fer oficial el nomenament de l'alcalde de Prat de Comte, Joan Josep Malràs, com a nou president del parc. Malràs té 48 anys i actualment també és diputat provincial de la Diputació de Tarragona. Des de 2001, és membre de la Junta Rectora del Parc Natural dels Ports. Farmacèutic, ortopedista i amb estudis de medi ambient, ha tingut sempre una vinculació molt directa amb el món universitari, on va ser membre del Consell Social de la URV i de la junta de l'Associació Universitat d’Estiu Terres de l’Ebre. Malràs és membre de la junta rectora de l’Institut de Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece) des de 2003, del Patronat de la UNED a Tortosa i de la Fundació Universitària Doctor Manyà.

Memoria d'actuació 2001-2011 del Parc Natural dels Ports

Imatge: Generalitat de Catalunya

El concert de la Lira amb Serrat, íntegre a Canal 21 Ebre


Canal 21 Ebre emet aquest dimecres a les 23.00 hores el concert íntegre que la banda de música de la Lira Ampostina va oferir amb el cantautor Joan Manuel Serrat, divendres passat, davant de més de 2.000 persones. En aquest sentit, el concert es podrà tornar a veure aquest dijous dins de l'espai 'Fem una ullada', en redifusió a partir de les 15.00 hores del migdia. Serrat va protagonitzar un concert únic. Per primer cop, el cantautor va pujar a l'escenari amb una banda de música, i amb motiu d'un recital basat en la seua discografia. Serrat va interpretar amb els músics de la Lira dos dels seus temes més coneguts, 'Bendita música' i 'Paraules d'amor'. Es tractava d'una actuació que Serrat va fer desinteressadament, per amistat a un membre de la banda i en defensa de l'entitat, ja que els beneficis del concert van anar a parar íntegrament a l'escola de música de la Lira, que passa per dificultats econòmiques.

Imatge: Canal 21 Ebre

Atropella una xiqueta de 10 anys i fuig, al passeig de l'Ebre de Tortosa


La policia local de Tortosa busca un home que dimarts al vespre va atropellar una xiqueta de 10 anys en un pas de vianants del passeig de l’Ebre, al barri de Ferreries, i que va fugir del lloc dels fets. L’atropellament es va produir cap a les set del vespre, quan la nena i la seua àvia travessaven el carrer pel pas de vianants. Segons van explicar alguns dels testimonis a la policia local, l’home conduïa a gran velocitat, i l’impacte del cotxe va desplaçar la xiqueta durant gairebé 20 metres. Després, l’home va fugir sense atendre la nena. Al lloc dels fets van acudir la policia local i dues ambulàncies, i el passeig de l’Ebre va quedar tallat al trànsit durant alguns minuts. La xiqueta va sofrir ferides de diversa consideració, però estava conscient. Tot i així, la nena va ser traslladada d’urgència a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.

La plaça nova del barri del Castell, a punt per a la Festa del Renaixement


La plaça nova del barri del Castell de Tortosa estarà a punt per a la propera Festa del Renaixement. Ferran Bel ha visitat les obres aquest dimarts al matí, així com el nou equipament públic que quedarà just a sota de la nova plaça elevada. A més a més, la construcció d’aquest equipament, amb una funció encara per determinar, ha permès recuperar unes antigues galeries subterrànies amb una sèquia àrab i una cisterna, que quedaran parcialment a la vista. D’altra banda, la plaça del barri del Castell oferirà una visió desconeguda de la coberta i dels contraforts de la catedral, i serà un mirador perfecte sobre la plaça de l’Absis. L’obra té un pressupost de 454.000 euros i està sent executada per l’empresa Urcotex, a partir d’un projecte dels arquitectes Jaume Bel i Miquel Albacar.

La plaça ocupa una superfície de 254 metres quadrats i s’ha construït 20 metres per damunt de la plaça de l’Absis, aprofitant la façana de les cases que limiten amb el carreró Capellans. L’actuació està inclosa en el pla integral del nucli antic, el Pincat. De fet, la plaça és la primera obra del projecte de reconstrucció de tot el barri del Castell. Segons l’alcalde de Tortosa, ja s’han fet els primers contactes amb possibles inversors, per fer-hi un centenar d’habitatges. En aquest sentit, Bel no ha volgut fixar calendaris sobre la reconstrucció del barri del Castell. Però l’alcalde ha insistit que la col·laboració del sector privat serà molt important per escurçar els terminis.

La plaça nova del barri del Castell serà accessible a través d’unes escales, des de les graderies de la plaça de l’Absis. A més, també podran accedir-hi les persones amb la mobilitat reduïda, quan estiga reurbanitzat el carrer Sant Felip Neri i s’obrin els nous carrer. L’altre tema pendent serà l’enderrocament i reconstrucció de les cases del carrer de Capellans, per donar continuïtat al passeig de Ronda. La comissió de Patrimoni ha autoritzat l’Ajuntament a rebaixar en una planta una de les cases que donen a la plaça de l’Absis. Aquesta solució millorarà la visió de la punta del Diamant del castell de la Suda.

El nou parc del Castell serà la zona verda que recorrerà els peus del turó de la Suda, un cop reurbanitzat tot el barri. El sector del Castell té 9.500 metres quadrats entre la plaça de l'Absis i els carrers Costa del Castell i Sant Felip Neri. La reurbanització del barri té un pressupost global de 6,5 milions d’euros.

ERC de l'Ebre dóna per fet que Lluís Salvadó serà a la nova cúpula d'ERC


L’exdelegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, tindrà un paper molt destacat en la nova cúpula d’Esquerra. En les últimes setmanes s’ha especulat que Salvadó podria ocupar la secretaria general del partit. En canvi, l’eurodiputat Oriol Junqueras, que ja ha anunciat que vol presidir Esquerra, hauria optat per la que també va ser la seua número dos a les eleccions europees, Marta Rovira. Així ho ha apuntat aquest dimarts el diari Ara. Amb tot, fonts d’Esquerra han assenyalat que encara no hi ha res decidit. El Congrés Nacional d’Esquerra tindrà lloc el proper 1 d’octubre.

Marta Rovira és propera a Joan Puigcercós, encara president d’Esquerra, i a més té la confiança de Junqueras. De fet, com que es vol fer una candidatura d’unitat, han d’encaixar moltes peces. Però a més de Salvadó i de Rovira, el barceloní Oriol Amorós també s’ha postulat com a possible secretari general d’Esquerra.

Siga com siga, el rapitenc Lluís Salvadó té moltes opcions d’aconseguir el pes polític que la federació de l’Ebre ha reclamat en la nova cúpula d’Esquerra. Tant a les eleccions catalanes del 28 de novembre com a les eleccions municipals del 22 de maig, Esquerra ha tingut millors resultats a les Terres de l’Ebre que en altres regions del país. A banda, Salvadó forma part de la comissió redactora dels nous estatuts d’Esquerra i de la comissió organitzadora del congrés nacional de l’octubre.

Tortosa rebaixa els sous dels regidors i recupera el cap de gabinet de l'alcaldia


El primer ple del mandat de l'Ajuntament de Tortosa ha servit, aquest dimarts al vespre, per aprovar la nova organització municipal. El govern de Ferran Bel (CiU) ha tirat endavant la desaparició de les antigues comissions informatives i la creació de cinc de noves, les quals es corresponen a les cinc àrees en què ha passat a organitzar-se el consistori: Serveis al Territori, Serveis a les Persones, Promoció de la Ciutat, Serveis Centrals i Espai Públic. Aquestes cinc comissions estaran presidides per cadascun dels cinc tinents d'alcaldes que coordinaran aquestes àrees: Meritxell Roigé, Anna Algueró, Emili Lehmann, Matilde Villarroya i Domingo Tomàs. Segons Bel, les comissions estaran integrades per vuit regidors: tres de CiU, un del PSC, un d'ERC, un d'ICV, un del PP i un de PxC.

Retribucions als regidors · En el mateix ple, l'Ajuntament també ha aprovat les noves retribucions als regidors i als grups municipals. Així, cada grup polític percebrà una aportació mensual fixa de 250 euros, més 125 euros més per cada regidor que tinga cada grup. Això suposa una rebaixa del 22% respecte del mandat anterior, quan l'assignació per grup polític era de 320 euros, i per cada regidor, de 160 euros. D'altra banda, per assistència al ple, els regidors cobraran 470 euros, una xifra inferior als 500 euros del mandat anterior i als 474 euros del període 2003-2007. Però els regidors només podran cobrar cada mes per haver assistit a un ple, per dues juntes de govern, per dues comissions informatives, per una junta de portaveus i per dues juntes de coordinació dels regidors de barri. Això suposa que els regidors de l'oposició cobraran un màxim de 870 euros mensuals; els regidors de l'oposició que siguen portaveus de grup, fins a 1.105 euros al mes; els regidors del govern municipal, un màxim de 1.250 euros mensuals, i els tinents d'alcalde, fins a 1.800 euros. D'altra banda, la primera tinent d'alcalde, Meritxell Roigé, només cobrarà del consistori per assistències, ja que el sou com a regidora és incompatible amb la seua retribució com a diputada al Parlament de Catalunya.

Dedicacions exclusives · Per la seua banda, Ferran Bel mantindrà la seua dedicació parcial del 75%, amb una retribució de 59.784 euros. El tinent d'alcalde d'Espai Públic, Domingo Tomàs, serà l'únic regidor amb dedicació exclusiva, amb un salari de 48.000 euros. En total, l'Ajuntament destinarà 107.784 euros anuals a dedicacions, la qual cosa, segons ha destacat Bel, representa un estalvi del 39% respecte del mandat anterior, i del 46% en relació a l'últim mandat del socialista Joan Sabaté (202.000 euros). Així, comptant tot el mandat, l'estalvi del període 2011-2015 respecte del mandat anterior serà de 279.000 euros. Però si la comparació és amb el segon mandat de Sabaté, la diferència és de 377.000 euros.

Càrrecs de confiança · El ple de l'Ajuntament també ha aprovat els nous càrrecs de confiança. El govern de Bel manté com a personal eventual el cap de premsa -seguirà Albert Mestre- i el gerent, tot i que l'alcalde ha precisat que, després de la baixa voluntària de Cèsar Saura, aquesta plaça no es cobrirà com a mínim fins a l'1 d'octubre, i "sempre que es trobi la persona adequada". La novetat, però, és la recuperació de la figura del cap de gabinet d'alcaldia. Segons Bel, serà una persona jove i de la seua absoluta confiança política, que s'incorporarà al seu equip a partir de l'1 de juliol. L'alcalde no ha avançat qui serà el nou cap de gabinet, però ja se sap que cobrarà 34.000 euros. En total, els càrrecs de confiança del govern de Bel costaran 144.000 euros anuals si es cobreixen les tres places. Una xifra que l'alcalde ha volgut comparar amb els 120.000 euros del mandat anterior (només hi havia cap de premsa i gerent) i, sobretot, amb als 170.000 euros del període 2003-2007.

Imatge: Ajuntament de Tortosa

La tisorada de Salut també arriba als CAPs de l’Ebre


El Departament de Salut també reajustarà els punts d’atenció continuada als centres d’atenció primària (CAP) de les Terres de l’Ebre. El director dels serveis territorials de Salut, Albert Gómez, ha anunciat aquest dimarts que els canvis s’implantaran a partir de l’1 de juliol, per acomplir amb la rebaixa del 10% en el pressupost sanitari que ha fixat el govern català. Gómez ha fet aquestes declaracions en acabar la reunió ordinària del consell de direcció de la Generalitat a les Terres de l’Ebre.

El director territorial de Salut ha matisat que la nova planificació encara no està tancada del tot, però que l’objectiu és evitar la duplicitat de serveis. De fet, Gómez només ha concretat que el CAP de Sant Jaume d’Enveja tancarà a les nits, en caps de setmana i en dies festius. Segons ha dit, l’existència del pont Lo Passador permet concentrar l’atenció nocturna al CAP de Deltebre. Amb tot, es mantindrà el servei d’ambulància a Sant Jaume, per garantir el trasllat dels malalts al centre de Deltebre. Altres municipis afectats pel tancament del CAPs podrien ser l’Aldea, Sant Carles de la Ràpita, Santa Bàrbara i Tortosa, on hi ha la possibilitat de tancar les urgències nocturnes del CAP del Temple. En aquest cas, l’atenció sanitària nocturna se seguiria fent a l’hospital Verge de la Cinta i a la clínica Terres de l’Ebre de l’Aliança.

Gómez ha afegit que s’han de fer més reunions amb els alcaldes dels municipis afectats i amb el nou gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Julio García Prieto. A banda, Gómez ha anunciat la creació d’una xarxa a través del telèfon 061, que coordinarà l'atenció urgent en casos greus com infarts, vessament cerebrals o accidents amb politraumatismes.

Nou reglament de la llei dels correbous · D’altra banda, en el Consell de Direcció d’aquest dimarts també han tractat temes com el procés que està seguint la comissió tècnica de la llei dels Correbous. El delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha explicat que ja hi ha un esborrany del nou reglament de la llei, amb la voluntat que es pugui presentar durant el proper mes de setembre.

Disqus for Marfanta