30 d’abril del 2012

La Mancomunitat Tortosa-Roquetes adjudica les obres de pavimentació a la zona urbana del Port


L'assemblea general de la Mancomunitat Tortosa-Roquetes ha aprovat aquest dilluns l'adjudicació de les obres de pavimentació de camins de la zona urbana del Port. Es tracta d'una actuació que preveu pavimentar la pista i millorar els desaigües del camí del Port en la seua zona interior, en els trams compresos entre el Refugi de Caro i la Font del Mascar, el barranc de Vallfiguera i un tram del camí de Fredes. Les obres s'iniciaran en pocs dies, amb l'objectiu que estiguin enllestides abans de l'estiu. El cost d'aquesta actuació és de 120.000 euros, dels quals 90.000 euros són aportats per la Mancomunitat, mentre que la resta van a càrrec l'associació de veïns del Port. L'alcalde de Tortosa i president de la Mancomunitat, Ferran Bel, ha explicat que aquesta era una antiga reivindicació dels veïns, davant l'important deteriorament que presentaven els camins que ara seran objecte de la millora.

D'altra banda, en l'assemblea d'avui també s'ha aprovat el compte general de 2011, amb un pressupost de 9.493 euros, un romanent de tresoreria de 76.080 euuros i un romanent de tresoreria afectat de 91.557 euros, que és el que es dedicarà al finançament de l'obra de pavimentació dels camins del Port.

El consell de federació del PSC exigeix la retirada immediata del nou cabal ecològic

El consell de federació del PSC de les Terres de l'Ebre ha resol "intensificar la lluita" per aconseguir la retirada "immediata" de la proposta de cabal ambiental que ha fet la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, el qual "certificarà la mort del Delta". En concret, el primer consell de federació després del congrés de Sant Jaume d'Enveja, amb motiu d'una reunió aquest dissabte a Móra d'Ebre, compromet els socialistes ebrencs a intensificar "la lluita  en defensa del territori i del riu". "Per això ens posem a disposició de la societat civil del territori per exigir al la CHE la retirada  immediata de l’actual proposta de cabals i que entrin en vigor les conclusions de la Comissió de sostenibilitat de les Terres de l’Ebre”, han afegit.

Per la seua banda, la primera secretària, Núria Ventura, ha estat contundent en afirmar: “No podem aceptar el nou cabal ecològic fixat per la CHE, perquè certifica la mort del Delta de l’Ebre”. Ventura ha recordat que el nou cabal no permetrà frenar la salinització de les aigües de l’Ebre riu amunt, i que la falta de llims agreujarà encara més el problema de la regressió del Delta.  A més, ha advertit que aquesta proposta duu implícita la voluntat del PP de proposar un altre transvasament. Per tot això, s’han emès iniciatives al Parlament de Catalunya i al Parlament Europeu, que també es traslladaran a les Corts espanyoles, als ajuntaments i als consells comarcals per frenar aquest nou atac als interessos de les Terres de l’Ebre.

D'altra banda, el primer consell de federació del PSC de l'Ebre ha permès també marcar les línies directrius de la federació durant els propers quatre anys, amb l’exposició del full de ruta polític de cadascuna de les diferents secretaries.

Imatge PSC Terres de l'Ebre

27 d’abril del 2012

José Luís Linage s'acomiada com a secretari de l'Ajuntament de Tortosa després de 25 anys d'exercici

El Saló de Sessions de l'Ajuntament de Tortosa ha viscut aquest divendres una jornada emotiva, a causa del comiat per jubilació del secretari municipal, José Luís Linage, després de 25 anys al capdavant de la Secretaria General de la corporació. Un ple extraordinari de tràmit ha servit perquè els portaveus de tots els grups municipals s'hi acomiadessin. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha dedicat el seu parlament a reconèixer el treball de Linage durant tots aquests anys. Linage, que ha estat acompanat per la seua família i l'últim a prendre la paraula, ha recordat la seua arribada a la ciutat l'any 1987. A més, ha tingut paraules de reconeixement per als quatre alcaldes amb qui ha estat -Vicent Beguer, Marià Curto, Joan Sabaté i Ferran Bel, i també per al personal de l'Ajuntament amb qui més estretament ha col·laborat. El secretari sortint ha acabat el seu parlament amb un Visca Tortosa! i aixecant la sessió.

Imatge Ajuntament de Tortosa

La PDE reclama una ‘posició de territori’ en defensa del cabal



La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ha reclamat la convocatòria urgent de la Comissió per a la Sosteniblitat de les Terres de l’Ebre, després de conèixer la proposta de nou cabal ambiental que ha fet el govern de l’Estat a través de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. El portaveu del moviment social, Manolo Tomàs, ha advertit aquest divendres, durant el seu pas per l’informatiu matinal Primera Columna, que el document no ha recollit cap de les aportacions de la PDE, de la mateixa Comissió per la Sosteniblitat, o del govern català. En aquest sentit, Tomàs ha reclamat la col·laboració de tots els partits i de les institucions del territori per aconseguir canviar el nou pla de conca amb el nou cabal ambiental, tot deixant de banda la política d’aparador i de declaracions. Segons el portaveu de la PDE, cal una “posició de territori” en defensa del cabal necessari per a l’Ebre i per al Delta.

A banda, la PDE convocarà en els propers dies l’onzena assemblea general del moviment antitransvasament, i no descarta organitzar mobilitzacions més endavant, si no s’aconsegueix incrementar la xifra del cabal mínim, que la CHE posa en una forquilla d’entre 80 i 155 metres cúbics per segon. Segons el portaveu, la nova proposta de cabal mínim és un escàndol, ja que inclou l’aigua que baixa pels dos canal del Delta i, a més, retalla els 100 metres cúbics per segon que ja tenia assignats el tram final de l’Ebre, en el pla de conca vigent. En aquest sentit, Tomàs ha afirmat que hi ha hagut un “repartiment polític de l’aigua”, de dalt cap a baix, i per això no n’hi ha hagut prou cabal per satisfer les necessitats mediambientals i socioeconòmiques de les Terres de l’Ebre.

Tomàs també ha assenyalat que, amb el nou cabal mínim, l’Estat pretén garantir una reserva d’aigua suficient per poder plantejar transvasaments d’aigua no directament des del riu, sinó des dels embassaments i des dels canals. Mentrestant, segons el portaveu de la PDE, les Terres de l’Ebre no tindran prou aigua ni per al Delta ni per fer un "procés de desenvolupament propi".

Els alcaldes de l'N-340 reclamen a l'Estat les obres de l'autovia A-7

Els alcaldes del Perelló, l'Ampolla, l'Aldea, Camarles i l'Ametlla de Mar van reunir-se ahir dijous amb el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Jordi Sierra, per traslladar el seu malestar pel retard de la construcció de l'A-7 al seu pas per les Terres de l'Ebre, així com per l’allargament de les obres de la variant de l'Aldea. Els alcaldes van proposar que les obres pendents de l'autovia es facin en dos trams per tal d’accelerar el projecte, que porta un retard de 12 anys. Així, els alcaldes han demanat al Subdelegat que es prioritze la construcció del tram entre l'Hospitalet de l'Infant i el Perelló, tal i com estava previst; fer després el tram entre el Perelló i l’autovia de l’Aldea, i que es deixi per una última fase el tram fins a la Jana, tenint en compte el conflicte per l’afectació sobre el nucli de Campredó i el pas sobre l’Ebre, al terme municipal de Tortosa. Sierra va informar els alcaldes que en aquests moments la futura autovia es troba en fase d'estudi mediambiental, però es va comprometre a fer arribar les seues propostes al Ministeri de Foment, perquè avaluï la possibilitat de fer una partició del projecte per avançar en la seua execució.

Imatge Subdelegació del Govern de l'Estat a Tarragona

Ventura (PSC) ofereix unitat a CiU per defensar el cabal ecològic


La primera secretària del PSC de les Terres de l’Ebre i diputada al Parlament, Núria Ventura, ha assegurat aquest divendres que no s’esperava una proposta de cabal ecològic tan minsa com la que finalment ha fet pública la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). En aquest sentit, Ventura ha afirmat que el PSC estarà al costat del govern català i del territori, en la defensa del cabal ambiental fixat per la Comissió per la Sosteniblitat de les Terres de l’Ebre. La diputada ha remarcat que els socialistes rebutgen frontalment la proposta de cabal mínim que oscil·la entre les 80 i els 155 metres cúbics per segon, i que per això han presentat una proposta de resolució al Parlament, en defensa del règim hídric consensuat a la Comissió per la Sosteniblitat. A més, durant una entrevista a l’informatiu matinal Primera Columna, la diputada del PSC ha celebrat la reacció del conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, en contra de la proposta de cabal mínim. De fet, Ventura ha dit que el govern de la Generalitat ha respost com s’esperava des de les Terres de l’Ebre, i ha reclamat unitat a la resta de forces polítiques, a l’hora d’actuar.

En aquest punt, en canvi, la primera secretària del PSC ebrenc ha estat contundent, quan ha afirmat que no espera que els dirigents del PP de Terres de l’Ebre o de la resta de Catalunya rebutgen frontalment la proposta de cabal ecològic que ha fet la CHE. Segons Ventura, els populars mai han defensat la nova cultura de l’aigua, ni han renunciat públicament als transvasaments. La diputada també ha explicat que dijous, durant el ple del Parlament, el grup del PP es va mostrar molt comprensiu amb la proposta de cabal ecològic de la CHE.

En la mateixa entrevista, Ventura ha afirmat que els socialistes no van aprovar el pla de conca ni el cabal ambiental, durant la passada legislatura, perquè era un procés molt complex. Tot i així, i encara que el document que ha presentat per la CHE porta la data del juny del 2011, encara amb el govern del PSOE, Ventura ha remarcat que les últimes xifres amb què treballaven els socialistes eren per garantir un cabal de més de 250 metres cúbics per segon.

Pallarès: 'Estudiarem les mesures de pressió que calguen per defensar l'Ebre'

Allau de reaccions polítiques a la proposta de cabal ecològic que ha fet la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre per al tram final del riu. Com recordaran, l'òrgan regulador de la conca va donar a conèixer dimecres una proposta de cabal ecològic que finalment és inferior als 100 metres cúbics per segon del cabal mínim que fixava l'actual pla de conca. En concret, es tracta d’un cabal variable que oscil·la entre els 80 metres cúbics per segon i els 155 metres cúbics per segon. En primer lloc, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va comparèixer ahir d’urgència per advertir que la Generalitat no tolerarà un rebaixa artificial del cabal ecològic. De fet, Recoder va recordar el compromís que el ministre Arias Cañete va assumir al febrer, quan va anunciar un pla de conca i un cabal ecològic basats en criteris científics i tècnics, i no polítics. En realitat, el conseller encara va anar més enllà i va assenyalar que la proposta de cabal mínim que ha fet la CHE podria amagar un intent de fer un transvasament de l’Ebre. L’alcalde d’Amposta, el convergent Manel Ferré, també es va preguntar si els responsables de la CHE s’havien begut l’enteniment. I per la seua banda, el delegat de la Generalitat, Xavier Pallarès, va rebutjar també la proposta de cabal ecològic que ha fet la CHE. De fet, Pallarès va deixar clar ahir que estudiaran les estratègies i les mesures de pressió que calguen, per defensar el tram final del riu i el Delta.

26 d’abril del 2012

Manel Ferré: 'Sembla que s'hagin begut l'enteniment amb el nou cabal mínim'


L’alcalde d’Amposta, el convergent Manel Ferré, s’ha mostrat aquest dijous rotundament en contra del cabal mínim que ha proposat  la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre per al tram final del riu. A través d'un comunicat, Ferré ha manifestat que “sembla que els responsables del pla de conca s’hagin begut l’enteniment”, i ha afegit que “amb aquest cabal es sentencia a mig i llarg termini la vida del delta de l’Ebre”. En aquest sentit, l’alcalde d'Amposta ha recordat que, "un cop més, un govern del PP menysté a Catalunya també en aquest tema, de fonamental importància per a l’ecosistema i per al futur del tram final del riu".

Imma Juan: 'El nou cabal mínim compromet la supervivència del Delta'


La presidenta de la federació de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a les Terres de l’Ebre, Imma Juan, ha rebutjat aquest dijous la proposta de cabal mínim per a l’Ebre que ha fet la Confederació Hidrogràfica (CHE). “No compartim de cap manera aquesta proposta. És del tot desafortunada, ja que el cabal proposat fa del tot inviable el riu Ebre tal i com el coneixem, i compromet la supervivència del Delta.”  Per aquest motiu, ha assenyalat Juan, “ens afegim a les declaracions que ha fet aquest matí el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder”, de les quals ha volgut destacar la següent afirmació: "Des del punt de vista ambiental entra en contradicció amb els estudis que disposa la Generalitat que fixen uns cabals molt superiors, tal com va aprovar la comissió de Sostenibilitat de l'Ebre en el seu moment. Els nostres tècnics analitzaran amb detall les xifres i emetran un informe, però sembla evident que la proposta de la CHE incompleix de forma clara els criteris que marca la directiva marc de l'aigua de la Unió Europea. El que no tolerarà la Generalitat és que es rebaixin els cabals ecològics artificialment per fer viable un transvasament de l'Ebre. Perquè no ens enganyem, en el fons estem parlant d'aquests possibilitat. I, amb la normativa europea a la mà, al riu Ebre no hi sobra ni una gota d'aigua".

També en aquest sentit, CDC recorda que l’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, ha demanat a la Comissió Europea de quina manera pretén garantir els cabals ecològics presentats pels estats membres, en compliment de la directiva 200/60/CE, i reiterant que aquest “sigui el realment necessari en cada cas, i no inferior”.

Imatge CiU

Iniciativa sosté que el nou cabal mínim és un 'transvasament encobert'


La diputada d'ICV-EUiA al Parlament català, Hortènsia Grau, ha advertit aquest dijous que el cabal aprovat per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) no respecta els 200 metres cúbics per segon que va aprovar la Comissió de Sostenibilitat per a les Terres de l'Ebre, sinó que és "molt inferior". "Dóna la raó a Arias Cañete, i no deixa de ser un transvasament de l'Ebre encobert que, a més, no garanteix el cabal ambiental i que afecta a la salinització del Delta", ha lamentat la diputada ecosocialista per Tarragona.

Per això, Grau ha assegurat que el seu grup serà "bel·ligerant" defensant el cabal ecològic per al Delta. "Esperem que el govern sigui ferm defensant la mitjana de 200 metres cúbics del cabal de l'Ebre", ha dit Grau. Per la seua banda, el diputat i exconseller de Medi Ambient, Salvador Milà, ha fet una crida des del Parlament a "refer la unitat" dels partits catalans per tal de defensar els recursos hídrics catalans. Segons Milà, la decisió de la CHE de reduir el cabal mínim és "absolutament inacceptable", i va en contra de les decisions consensuades a la cambra catalana.

Imatge ICV

Esquerra alerta que el nou cabal 'accelerarà la desaparició del Delta'


ERC ha rebutjat aquest dijous el cabal que la Conferderació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha fixat per al tram final del riu, ja que "respon a criteris polítics i no tècnics", i perquè "accelerà la desaparició del Delta". En aquest sentit, la federació d'Esquerra de l'Ebre ha anuncait que portarà la proposta de la CHE davant de la Comissió Europea, ja que pot incomplir la Directiva Marc de l'Aigua, la qual determina que "el cabal mínim no es pot fixar com el sobrant de les concessions de l’aigua". Segons el president de la federació ebrenca d'ERC i alcalde de Deltebre, Gervasi Aspa, "el règim de cabals que proposa la CHE és del tot insuficient i ridícula, no permet lluitar de manera decidida contra la regressió i subsidència del Delta i, per tant, pot accelerar la desaparició del Delta". Aspa ha insistit en el caràcter polític que té el règim de cabals fixat per la CHE: "Cal veure les concessions d’aigua riu amunt que fa la CHE, quins usos se li donen, i quins es volen donar en un futur. Sobretot, no hem de caure en el parany que suposa sumar les concessions dels canals de regadiu", ha advertit l'alcalde de Deltebre.

D'altra banda, Aspa ha demanat al Govern de la Generalitat "fermesa en el rebuig de la proposta de la CHE i també en la defensa de la proposta de la Comissió per la Sostenibilitat, en coherència amb els acords del Parlament de Catalunya i dels ajuntaments de les Terres de l’Ebre". El president d’ERC ha recordat que, arran de les preguntes de l’eurodiputat republicà Oriol Junqueras a la Comissió Europea, el mes de març del 2010, aquesta va a determinar que "d’acord amb la Directiva Marc de l’Aigua el cabal mínim o ambiental no es podia fixar com el sobrant de les concessions de l’aigua". Segons la institució europea, establir un cabal mínim és imprescindible per al bon estat de les aigües superficials i el medi ambient. Aspa ha insistit, per tant, que els plans de conca han de començar determinant amb metodologia científica el cabal mínim necessari per mantenir el bon estat ecològic dels diversos trams fluvials, i només després es poden atorgar noves concessions. I, en canvi, la proposta de la CHE sembla que primer vol atendre els compromisos de noves concessions i després determinar el cabal mínim del tram inferior del riu". Finalment, Aspa també ha anunciat que el seu partit estarà al costat del moviment social, per rebutjar qualsevol agressió que es vulga fer al riu o al Delta.

Imatge ERC

El PSC insta el Parlament a reclamar l'ampliació del nou cabal ecològic


"Preocupació" al PSC de les Terres de l'Ebre, després que ahir dimecres la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) donés a conèixer la seua proposta de cabal ecològic per al tram final del riu. Segons els socialistes ebrencs, la proposta de cabal mínim “incompleix de manera flagrant les conclusions de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, a les quals el Parlament de Catalunya hi ha donat suport”. En aquest sentit, la diputada i primera secretària del PSC de l'Ebre, Núria Ventura, ha destacat que la proposta d'un cabal variable entre els 80 i els 155 metres cúbics per segon, “es queda molt allunyada del règim hídric que havia proposat la comissió”.

Per aquest motiu, el grup parlamentari del PSC ha entrat aquest mateix dijous una proposta de resolució al Parlament, perquè el govern reclame el compliment dels acords de la comissió. Ventura ha destacat, a més, que “la CHE no té en compte els informes tècnics i científics, tant per la quantitat fixada com per la no inclusió de diferències entre anys secs, moderats o humits”. La proposta de la comissió estableix una aportació anual de 12.517 hectòmetres cúbics per als anys humits; de 9.482 hectòmetres cúbics en anys mitjans, i de 7.149 hectòmectres cúbics en anys secs. D'altra banda, el PSC no descarta noves iniciatives parlamentàries durant les properes setmanes, per tal de defensar l’augment del cabal ecològic i exigir el compliment dels criteris fixats per la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre.

Recoder: 'La Generalitat no tolerarà que es rebaixin els cabals ecològics artificialment'


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha comparegut d'urgència aquest dijous al matí per valorar la nova proposta de cabals ambientals que ha fet la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Recoder ha manifestat que, des del punt de vista mediamiental, “entra en contradicció amb els estudis que disposa la Generalitat, que fixen uns cabals molt superiors, tal i com va aprovar la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre fa uns anys”. Així, el conseller ha afirmat que la proposta de cabals ambientals, que el Departament analitzarà amb detall i de la qual emetrà un informe, és "insuficient", i que incompleix de manera clara els criteris que estableix la Directiva Marc de l’Aigua de la Unió Europea.

En aquesta línia, Recoder també ha posat de relleu que “la Generalitat no tolerarà que es rebaixin artificialment” els cabals ambientals del riu en el seu tram final, “per fer viable un transvasament de l’Ebre”, cosa que el govern català sospita. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que a l’Ebre “no hi sobra ni una gota”, i que s’ha de garantir un cabal adequat per evitar la regressió del Delta i garantir que els municipis que s’abasteixen d’aquest riu ho puguin fer en les millors condicions.

Imatge ACN

Expoebre 2012 també aposta per la mobilitat sostenible

El president de Fira de Tortosa ha estat el convidat d’aquest matí en l’informatiu Primera Columna, i ha aprofitat per fer una crida als veïns i veïnes del municipi perquè entre el 28 d’abril i l’1 de maig s’apropen a la fira Expoebre a peu, o bé utilitzant el transport públic. De fet, l’edició d’enguany del saló Ebreambient, en el marc de l’Expoebre, també estarà dedicada a la mobilitat sostenible, amb una exposició de formes i mitjans de transport com ara bicicletes, motocicletes elèctriques, o cotxes híbrids i elèctrics, amb baixes emissions de CO2. A és, enguany Fira de Tortosa habilitarà un aparcament per a 250 vehicles en el mateix recinte firal de Remolins. Però Lehmann ha destacat que també hi haurà bus gratuït fins al pavelló, i que enguany serà molt més agradable arribar caminant, gràcies a la finalització de les obres del campus de la URV i a la construcció de la nova vorera de l’avinguda Felip Pedrell. A més, el president de Fira de Tortosa ha defensat la validesa del recinte de Remolins, ja que permet diferenciar clarament l’espai dedicat a la fira multisectorial, amb als expositors, i l’oferta d’atraccions i la resta de zona lúdica.

El PSC reclama la reactivació del viver d'empreses i una mancomunitat Tortosa-Roquetes-l'Aldea

El PSC de Tortosa ha reclamat al govern municipal de CIU la reactivació del viver d'empreses. Els socialistes consideren que el govern de Ferran Bel no esta fent els deures davant la delicada situació econòmica que travessa el municipi. Així, més enllà de demanar la reactivació del viver d'empreses, els socialistes aposten per demanar 10 milions d'euros per a una segona fase del Pla d'Industrialització de les Terres de l’Ebre. Una petició que ha d’anar en paral·lel a les millores del polígon industrial Catalunya Sud. De fet, el grup municipal socialista també ha tornat a reclamar l’ampliació de la mancomunitat actual amb Roquetes, tot incorporant-hi també la població veïna de l’Aldea, per la seua situació estratègica.

Lehmann: 'El nou cabal ecològic de l'Ebre és una mort anunciada'

El quart tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica de Tortosa, Emili Lehmann, ha aprofitat aquest dijous el seu pas per l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre per recordar les implicacions que té un cabal tan baix, al marge de les mediambientals. Lehmann ha assenyalat que un bon cabal mínim també és fonamental per tirar endavant el desenvolupament turístic del territori i projectes com la navegació fluvial. El regigor de Promoció Econòmica ha reiterat que el nou cabal mínim és totalment insuficient, i que arriba també en un mal moment de les relacions polítiques entre el govern de l'Estat i el de la Generalitat, que se suma al mal moment que travessa l'ecomomia del país. Per tant, segons Lehmann, el nou cabal ecològic per al tram final de l'Ebre suposa una "mort anunciada".

25 d’abril del 2012

L'alcalde de Tortosa afirma que el cabal ambiental proposat per la CHE és 'insuficient'


L'alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, ha afirmat aquest dimecres que la proposta de cabal ambiental per al tram final del riu que ha fet la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) és "insuficient". Així, Bel ha reclamat analitzar en profunditat el règim fluvial plantejat per l'òrgan regulador de la conca, i ha assenyalat que es podran presentar al·legacions al document durant sis mesos. En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), l'alcalde de Tortosa també ha recordat que a l'alçada de la ciutat l'Ebre no superarà els 100 metres cúbics per segon, excepte durant dos mesos de l'any. "La proposta tècnica no arriba ni molt menys a les expectatives que s'havien presentat per part de la Comissió, i malgrat es pugui presentar que hi ha una 'micromillora' en relació al que teníem fins ara, ens sembla absolutament insuficient", ha argumentat Bel. "Ara, l'únic que podem fer és una valoració negativa i haurem d'estar a l'expectativa. Per ser rigorosos caldrà fer un anàlisi en profunditat de la proposta, però sense concedir cap benefici del dubte", ha tancat l'alcalde de Tortosa. Bel és membre del Consell de l'Aigua de la demarcació de l'Ebre, en representació de la Generalitat, tot i que aquest dimecres no ha pogut assistir a la seua constitució, a causa d'una intervenció que tenia al Senat.

La PDE afirma que el nou cabal mínim suposa la 'mort legal del Delta'


La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ja ha fet una primera valoració de la proposta de cabal ecològic que ha fet aquest dimecres la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). En aquest sentit, el moviment social antitransvasament ha alertat que el cabal ambiental que ha anunciat la CHE suposa la "mort legal del Delta". De fet, la PDE ha criticat que l'òrgan regulador de la conca fins i tot haja rebaixat el règim del tram final de l'Ebre tot incorporant les concessions dels regants del Delta.

En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha rebut amb profunda "decepció" i "preocupació" la proposta de cabal ambiental feta pública per la CHE, amb una forquilla que oscil·la entre els 80 i els 155 metres cúbics per segon. Així, Tomàs ha acusat la CHE d'haver plantejat un pla de conca "polític", i ha tornat a demanar unitat a les institucions i a les entitats del territori, per combatre aquesta proposta. Segons el portaveu de la PDE, la Confederació ha tingut en compte els interessos de les comunitats de regants i dels altres sectors, tot preveient les concessions previstes en el Pacte de l'Aigua de l'Aragó. La PDE reclamarà que es torne a convocar la Comissió per a la Sosteniblitat de les Terres de l'Ebre, amb la presència de la Generalitat, després que la CHE haja ignorat el règim de cabals per al tram final del riu que es reclamava per a Catalunya.



El nou cabal 'ecològic' de l'Ebre serà d'entre 80 i 155 metres cúbics per segon


La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha condemnat el tram final del riu a la sequera. L'òrgan regulador de la conca ha donat a conèixer aquest dimecres, en el marc de la reunió de constitució del Consell de l'Aigua de la demarcació, la seua proposta de cabal ecològic per al tram final de l'Ebre, i que finalment és inferior als 100 metres cúbics per segon del cabal mínim que fixava l'actual pla de conca. Així, tot i que el nou president de la CHE, Xavier de Pedro, va dir fa uns dies a Tortosa que el nou cabal mediambiental faria inviable qualsevol nou intent de transvasament, la realitat és que definitivament ha proposat un cabal variable que oscil·la entre els 80 metres cúbics per segon i els 155 metres cúbics per segon. Per tant, la proposta situa un cabal mínim de mitjana de només 106,9 metres cúbics per segon, molt lluny també del règim hídric que havia aprovat la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, i que el Parlament de Catalunya va aprovar com a proposta pròpia.

La nova proposta de cabals ecològics s'inclou en el Pla Hidrològic de Conca, que properament sortirà a informació pública, i que queda lluny del règim defensat per la Generalitat i la Plataforma en Defensa de l'Ebre. En concret, els 80 metres cúbics per segon seran per als mesos d'octubre i setembre; 100 metres cúbics per segon per als mesos de novembre, desembre, abril, maig, juny, juliol, i agost; 120 metres cúbics per segon per al gener; i 155 metres cúbics per segon per als mesos de febrer i març.

D'altra banda, la proposta de la CHE fixa els cabals del conjunt del Delta, és a dir, els cabals mínims per a l'estació de Tortosa, els cabals de crescuda per a la reducció d'algues, els cabals aportats pels canals de l'Esquerra i la Dreta amb caràcter ambiental, i la descàrrega natural d'aigua subterrània. Així, la proposta que situa una mitjana de 106,9 metres cúbics per segon de cabal mínim a la desembocadura és pràcticament la mateixa que el règim del pla hidrològic vigent, aprovat l'any 1998, i que era de 100 metres cúbics per segon -una xifra que l'anterior govern del PP també va establir en el seu Plan Hidrológico Nacional (PHN) de l'any 2000. Amb tot, la CHE destaca que la seua proposta suposa un increment de 216 hectòmetres cúbics anuals, respecte el pla de conca vigent.

En qualsevol cas, la proposta de cabal ecològic que fa la CHE queda molt lluny del règim hídric que es va aprovar a la Comissió per a la Sosteniblitat de les Terres de l'Ebre, i que va ser assumit per la Generalitat i pel Parlament de Catalunya. Aquella proposta de règim hídric establia diferències per fixar el cabal ambiental en funció de si era un any, sec, mitjà o humit. L'aportació anual prevista era de 12.517 hectòmetres cúbics a l'any per als anys humits; de 9.482 hectòmetres cúbics a l'any en anys mitjans; i de 7.149 hectòmetres cúbics a l'any en anys secs. Per tant, la Comissió establia cabals mínims diferenciats en funció de la tipologia de l'any hidrològic i del mes de l'any. Així, es preveïa un cabal de fins a 207 metres cúbics per segon en un mes d'octubre humit, de 87 metres cúbics per segon en un mes d'octubre sec, de fins als 396 metres cúbics per segon en un mes de maig sec, o de fins 623 metres cúbics per segon per un mes de maig humit. Unes xifres que, a més, no tenien en compte les concessions dels dos canals de l'Ebre, com sí que fa ara la proposta de la CHE.

Imatge CHE

Tertúlia culé amb Anguera (CiU), Caparrós (ERC) i Castelló (PSC)



Tres polítics de les Terres de l’Ebre, amb una coneguda i acreditada trajectòria culé, han participat aquest dimecres en una tertúlia futbolística de l’informatiu matinal Primera Columna, l’endemà del partit de tornada de les semifinals de la Lliga de Campions entre el Barça i el Chelsea. Encara amb la ressaca per l’empat que ha deixat el club blaugrana fora de la final de Munic, el president de Convergència a Tortosa, Josep Anguera; el portaveu del grup d’Esquerra a l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, i el primer secretari del PSC de Roquetes, Miquel Castelló, han analitzat per a Canal 21 Ebre el present i el futur immediat del Barça. En aquest sentit, els tres tertulians han coincidit en què Josep Guardiola hauria de renovar com a entrenador del primer equip del Futbol Club Barcelona. Per exemple, el convergent Josep Anguera ha assenyalat que el Barça ha tingut un setmana ‘horribilis’, però que hi ha un projecte de club i uns jugadors totalment entregats. Segons el president de Convergència a Tortosa, l’eliminació del Barça ha estat “un accident”.

Els tres tertulians han conclòs que no es pot culpar Guardiola de l’eliminació del Barça. En aquest sentit, el socialista Miquel Castelló ha remarcat que, a Londres, el Barça va tenir 25 ocasions clares de gol, i al Camp Nou, 16 ocasions més. En canvi, el Chelsea va marcar en les úniques tres ocasions que ha tingut en els 180 minuts de l’eliminatòria. Segons el primer secretari del PSC de Roquetes, el Barça ha arribat a la recta final de la temporada amb baixes molt importants per a l’equip i “molt justets de gasolina”.

D’altra banda, els tres tertulians han coincidit en la necessitat de reforçar la plantilla de cara a la propera temporada; però han lloat la política del Barça de creure en el planter i de donar oportunitats als joves del filial com ara Tello o Isaac Cuenca. Anguera, Castelló i Caparrós també han evitat culpar de la derrota jugadors com Víctor Valdés o el mateix Leo Messi, que va estar negat de cara a porteria i va fallar un penal. A banda, el portaveu d’Esquerra a Sant Carles de la Ràpita ha volgut celebrar el comportament de l’afició del Barça, i el fet que el Camp Nou va ser una “olla a pressió” durant el partit. Així, Caparrós ha destacat que els seguidors del Barça van saber animar els jugadors i també ovacionar-los, un cop que va acabar el partit.

Finalment, els tres tertulians han dit que el Chelsea és un just finalista de la Champions, i que ara tindran la difícil missió de guanyar el Bayern de Munic o potser el Reial Madrid, si aquest dimecres els de Mourinho aconsegueixen remuntar l’eliminatòria en l’altra semifinal. A més, han evitat culpar els àrbitres de l’eliminació del Barça, i s’han mostrat confiats en poder guanyar la Copa del Rei en la final contra de l’Athletic de Bilbao, el proper 25 de maig.

Una exposició de fotografies recorda Pista Hitz, l'enginyer del Carrilet


Una mostra de fotografies de l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre mostrarà com veia el Delta de l’Ebre l'enginyer de la via ferria del Carrilet, el suís Pista Hitz. Entre els anys 1925 i 1926, mentre s'encarregava de la construcció del ferrocarril de via estreta entre Tortosa i La Cava, Hitz va fotografiar llaguts, barraques, pescadors i correbous. L'any passat, l'Arxiu va adquirir 162 d'aquestes fotografies, fins ara inèdites, i ara ha preparat una mostra que es podrà veure als Reials Col·legis del 25 de maig fins a l'1 de juliol.

Pista Hitz va nàixer el 4 de juliol de 1885, com l'últim de set germans. El seu pare, Conrad II Hitz, també havia estat enginyer de ferrocarrils, i havia participat en la construcció de l'estació principal de Mainz.L'any 1907, es va graduar a l'ETH de Zurich com a enginyer civil i va començar a treballar per l'empresa de construcció de Locher, en la construcció de la línia ferroviària de Tuggenburg (Herisau). Entre els anys 1907-1911 va treballar per l'Alta Itàlia, en la construcció de centrals hidroelèctriques. Aquell 1911, Pista Hitz arriba a Espanya amb un contracte de tres mesos, però s'hi queda durant 59 anys, amb dues excepcions: el 1914, quan serveix a la Segona Guerra Mundial com capità, i entre el 1936 i el 1939, durant la Guerra Civil espanyola. El 1917 va fundar la seua pròpia empresa de construcció, projecció i construcció de petites centrals hidroelèctriques i el pas del Port de la Bonaigua. Durant els anys vint, va construir les centrals hidroelèctriques a València i el ferrocarril de via estreta connexió de Tortosa i la Cava, el Carrilet. El 1931, Pista Hitz va conèixer la seua segona esposa, Elena Escuin, amb qui va tenir els seus dos fills Pere i Helena, el 1931 i 1942. Havia tornat a Espanya el 1939, on va haver de començar de nou des de zero. El 1941, la vall del Ter es va inundar i Hitz va haver de dirigir les obres de reconstrucció de la fàbrica tèxtil de la família suïssa Bebié. Finalment, es va retirar oficialment el 1956, però va continuar treballant com a topògraf i va construir diversos xalets a Tarragona. L'enginyer del Carrilet va morir el 30 de maig 1970, després d'una llarga malaltia, i va ser el primer protestant enterrat al cementiri catòlic principal de Barcelona.

Al marge d’aquesta exposició de fotografies, per enguany els serveis territorials de Cultura també han previst tres exposicions de tres pintors de les Terres de l'Ebre, comissariades per Leonardo Escoda. La primera de les exposicions és sobre l'obra de Pere Falcó, xertolí afincat a Barcelona, amb el títol Incisions i empremtes. La mostra permetrà conèixer la tècnica del gravat i la interacció d'aquesta tècnica amb la pintura. L'exposició es podrà veure a partir d'aquest 27 d'abril i fins el 27 de maig. A finals de juliol, coincidint amb la Festa del Renaixement, s'exposaran part de les pintures i dibuixos de l'artista tortosí Roberto Escoda. Ja cap a finals d'any, arribarà el moment de difondre l'obra del dibuixant tortosí Frederic Mauri.

Imatge família de Pista Hitz

El campus de l'Ebre formarà especialistes en gestió d'empreses de turisme i oci

El Campus Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV), a Tortosa, va anunciar ahir que impartirà un curs d'especialista en Gestió d'Empreses de Turisme i Oci, a partir del curs 2012-2013. El curs naix amb la voluntat de potenciar la formació dels professionals del sector turístic, perquè siguen mes efectius en la seva feina. I més encara, tenint en compte que el sector turístic, junt amb l'agroalimentari, apunten com a sectors clau per al futur de les Terres de l'Ebre. En aquest sentit, el nou curs està adreçat tant als professionals i empresaris del sector, com a titulats universitaris de qualsevol disciplina de les ciències socials. Amb una durada d’un any i classes semipresencials, el curs d’especialista en Gestió d’Empreses de Turisme i Oci abordarà la gestió interna de l’empresa turística, el màrqueting turístic, i l’ús de les tecnologies de la informació i de la comunicació per posicionar-se millor en el mercat. A més, també s’oferiran diversos nivells per a l’aprenentatge de l’anglès i la seua aplicació en l’empresa turística. El curs ha estat pensat i creat pels professors Pau Galiana, Jordi López i Josep Francesc Moragrera. En aquest sentit, Galiana va explicar que la idea és potenciar la formació turística.

La policia local de Tortosa reparteix 650 roses decomissades a l'hospital de Jesús


L’Ajuntament de Tortosa va informar ahir que durant la Diada de Sant Jordi la Policia Local va decomissar unes 650 roses procedents de diverses parades, les quals les estaven venent sense el preceptiu permís i sense poder acreditar el seu origen. Els agents van portar les flors comissades a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús, on van ser distribuïdes entre els pacients.

Imatge Ajuntament de Tortosa

24 d’abril del 2012

Aspa (ERC) diu que unes noves eleccions a Catalunya no serviran de res

El president d’Esquerra a les Terres de l’Ebre, Gervasi Aspa, ha aprofitat aquest dimarts el seu pas per l’informatiu matinal Primera Columna per analitzar la situació política de Catalunya. En concret, Aspa ha valorat l’anunci fet durant aquesta diada de Sant Jordi pel president de la Generalitat, Artur Mas, en el sentit que es podrien convocar eleccions anticipades si el govern de l’Estat acaba intervenint l’economia catalana. El president de la federació d’Esquerra a l’Ebre ha afirmat que si Mas vol tornar a convocar eleccions catalanes no hi ha cap problema, tot i que no servirà de res per convèncer el govern del Partit Popular de la necessitat d’anar cap a un estat federal.

L’alcalde de Deltebre rectifica el comunicat que denunciava pressions de la Generalitat



L’alcalde de Deltebre, el republicà Gervasi Aspa, ha rectificat aquest dimarts el comunicat que l’equip de govern d’Esquerra i del PSC va fer públic el passat 17 d’abril, i en què es denunciaven unes suposades pressions de la Generalitat per poder cobrar la subvenció perduda que havia de servir per finançar la construcció del centre de tecnificació de la piragua. En aquell comunicat, el govern de Deltebre havia afirmat que el govern de CiU a la Generalitat els havia forçat a retirar el polèmic decret d’alcaldia que regulava l’accés a la informació dels grups de l’oposició, i contra el qual el regidor convergent Lluís Soler havia presentat un recurs contenciós administratiu. De fet, el mateix Soler havia negat dilluns, a Canal 21 Ebre, qualsevol tipus de xantatge, i havia demanat la rectificació pública de l’alcalde de Deltebre. Finalment, Aspa també ha elegit Canal 21 Ebre per fer la seua rectificació, i per desmentir que el govern de Deltebre hagués rebut qualsevol tipus de pressió per part de la Delegació de la Generalitat a les Terres de l’Ebre.

Aspa ha insistit que no va haver-hi cap pressió per part de la Generalitat, i que es va produir una confusió a l’hora de redactar el comunicat. En aquest cas, el que sí que ha retirat el govern municipal d’Esquerra i del PSC a Deltebre, amb l’objectiu d’assolir un acord amb el govern català, és el seu recurs contenciós contra la decisió del Consell Català de l’Esport de denegar la subvenció de 300.000 euros per a la base de piragüisme. Finalment, Deltebre rebrà un ajut de 200.000 euros per poder costejar les obres del centre de tecnificació. Això sí, l’alcalde de Deltebre ha afirmat que el govern de CiU, amb motiu del canvi de govern, va trobar tot tipus d’excuses per denegar-los la subvenció, ja que necessitava retallar el pressupost d’Esports. Segons Aspa, això potser no hauria estat així, si Deltebre no hagués estat governat per Esquerra i pel PSC.

D’altra banda, i tornant al tema del comunicat que denunciava un suposat xantatge de la Generalitat, l’alcalde de Deltebre ha atribuït la confusió a les tensions per l’escalada de declaracions entre el portaveu de CiU, Lluís Soler, i els membres del govern municipal. Amb tot, Aspa ha evitat culpar el seu soci de govern, el PSC, per l’emissió del comunicat erroni. En aquest punt, l’alcalde no ha dubtat a assumir totes les responsabilitats per la difusió i per la rectificació posterior del comunicat.

Finament, Aspa ha tornat a defensar la legalitat del decret d’alcaldia que regulava l’accés a la informació dels grups municipals. De fet, l’alcalde ha lamentat que el grup de CiU haja denunciat que segueix sense tenir accés a la informació, ara que el decret no està en vigència. Segons Aspa, la denúncia del portaveu convergent és una incongruència.

'1 de maig. Reclamem Treball, Drets i Dignitat', per Josep Casadó

El Govern del PP continúa la seva ofensiva antisocial: eliminació de drets laborals, retallades de polítiques socials bàsiques, repagaments, privatitzacions i pèrdua de drets civils. Unes polítiques que estan generant més atur, més pobresa i més privilegis només per a uns quants. Unes polítiques que no solament són injustes sinó que ens estan portant a una situació econòmica insostenible i que fins i tot no són creïbles per als “mercats”.

CCOO reclamem, la retirada d'una reforma laboral injusta i inútil, que fa retrocedir els drets laborals dels treballadors i les treballadores fins a l’inici de la democràcia.

El propi Consell de Garanties Estatutàries ha avalat que aquesta reforma laboral conté elements d’inconstitucionalitat. Vulnera el dret al treball i a la negociació col·lectiva, així com a la tutela judicial efectiva, i envaeix competències en matèria de treball i relacions laborals.

Per això no ens cansarem de lluitar i reclamar al Govern de la Generalitat que presenti un recurs d’inconstitucionalitat; i al Govern de l'Estat, que s'avingui a obrir una negociació amb els agents socials per canviar-ne el contingut d'aquesta reforma.

També exigim la retirada de les polítiques de retallades en educació, sanitat i serveis socials que en cap cas fomentaran la creació d'ocupació ja que l'únic que pretenen és reduir els costos salarials, drets socials i laborals.

El que ens cal és polítiques de reactivació econòmica, crèdit per augmentar l'activitat i el consum, afavorir la reinversió i no reduir la inversió pública, que és condemnar el país a la recessió i les persones a l'atur i, sobretot, ni amnisties ni indults als lladres fiscals. Hi ha alternatives i no ens cansarem de dir-ho i ben alt, per contrarestar les veus que volen desacreditar la feina dels sindicats sabedors que som els únics que estem i podem plantar cara i defensar el model de Benestar Social que hem construït.

Aquest proper 1 de maig serem més reivindicatius que mai perquè ens juguem el nostre futur i el dels nostres fills, perquè ens juguem el nostre Treball, els Drets i la Dignitat. Per això cal continuar les mobilitzacions fins que aconseguim canviar les coses. El 29 de març vam aconseguir paralitzar el país i demostrar al carrer que som moltes les persones que no volem aquestes polítiques que s’ho volen carregar tot. La propera fita: el Primer de Maig. Tornarem sortir al carrer a Barcelona, a Girona, a Lleida, a Tarragona i també a Tortosa (12.00h. Pl. Carrilet).

Josep Casadó
és el secretari general de CCOO a les Terres de l'Ebre

EUSES-Terres de l'Ebre es presenta dissabte a la fira Expoebre de Tortosa

L'Escola Universitària de la Salut i l'Esport-Terres de l'Ebre es presentarà aquest dissabte a la una del migdia a Tortosa en el marc de la fira Expoebre, en un acte on està prevista l'assistència del Conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Francesc Xavier Mena; l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el director del Campus de les Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, Azael Fabregat, i el conseller d'EUSES Jordi Roche.

Tot seguit, EUSES farà una jornada informativa en la qual donarà a conèixer tots els detalls dels graus de Fisioteràpia i de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport que començarà a impartir a partir del curs 2012-2013, i per als quals ja ha rebut molta demanda d'alumnes interessats. EUSES estarà present en un estand a la Fira, que se celebra entre el 28 d'abril i l'1 de maig. El director de l'escola, Francesc Sánchez i Carcassés; el director del grau de CAFE, Rafel Magrinyà; i el director del grau de Fisioteràpia, Antoni Narbona, donaran algunes de les claus de l'arribada d'EUSES a les Terres de l'Ebre i dels graus que s'impartiran.

La jornada per a EUSES haurà començat a les deu del matí al Centre de Tecnificació d'Amposta amb una jornada informativa sobre el grau de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, que es farà a partir del curs vinent a la capital del Montsià, amb la presència de l’alcalde Manel Ferré i els representants de l’escola.

+Més informació: EUSES-Terres de l'Ebre

Amposta amplia els horaris i les quotes de les llars d'infants municipals

El ple de l'Ajuntament d'Amposta va aprovar ahir dilluns, amb els únics vots a favor de l'equip de govern de CiU, la modificació d'horaris i quotes de les llars d'infants La Gruneta i La Sequieta. La regidora d'Hisenda, Isabel Ferre, va justificar que l'augment en 25 euros mensuals de les quotes respon a la voluntat de mantenir un servei public de qualitat, tot i la davallada de les aportacions de la Generalitat als ajuntaments per fer front a la despesa de les llars. En canvi, des de l'oposició es va criticar que es trasllade a les famílies les retallades en les subvencions de la Generalitat, i es va proposar un augment gradual de les quotes.

'A les llars d’infants cal jugar, però no es pot jugar amb la seva existència', per Consol Cordero

A les llars d’infants cal jugar, però no es pot jugar amb la seva existència. Ni tampoc amb els seus recursos, tan humans com materials, ni tampoc frivolitzar sobre les subvencions que rebran, ja que està en joc el paper social de l’educació.

Aquest curs les llars reben per cada plaça 200 € menys. Ara la proposta des del govern de Convergència és retallar un 600€ més, que s’afegirien als ja retallats, i que en total sumarien 800€ menys per cada nen o nena d’una llar, sigui aquesta de titularitat municipal o privada.

La meva pregunta és: qui podrà assumir aquesta retallada? Si mirem la situació econòmica de l’administració local pocs ajuntaments poden costejar aquest increment de costos del servei que recau sobre els seus pressupostos. Si és una empresa privada, tampoc no podrà assumir l’increment de 800€ de despesa per plaça. Per tant, un cop més aquesta retallada recau sobre les famílies catalanes, de la mateixa manera que han recaigut altres increments de la despesa, com la de salut, increment de retenció de l’IRPF o la sisena hora en l’ensenyament a l’etapa de Primària.

Allò que li voldria preguntar al Sr. Mas és: abans de retallar en educació i serveis, no es poden fer altres accions per evitar aquests fets?

Suprimir l’impost de successions dels que més tenen, ara en aquests moments, va ser oportú? I per a qui? Podríem saber qui s’ha beneficiat d’aquesta supressió? Per contra, incrementar les despeses de la major part de les famílies de Catalunya en educació, és el millor?

Com es pot anar a inaugurar una llar d’infants i anunciar que el servei està penjant d’un fil?

Crec que són aquests fets els que no es poden ni compartir, ni donar-hi suport, perquè no hi ha una equitat en la racionalització de la despesa ni tampoc es veu una coherència en els fets ni en les actituds. No podem permetre que el govern de Convergència es renti les mans com si res passés en serveis primordials, en aquest cas educatius.

L’educació és un tresor en totes les etapes que contempla la Llei Educativa Catalana, i no el podem deixar perdre.

Davant la crisi, davant aquest moment tan difícil, no tot s'hi val.

Cal que els nostres menuts i menudes juguin a les llars d’infants dels seus pobles i dels seus barris, però no deixem que ningú jugui amb aquest servei.

Consol Cordero
és secretaria d’Educació de la Federació del PSC de les Terres de l’Ebre

Es classificarà el Barça per a la final de la Champions? #PrimeraColumna


El president d'ERC a l'Ebre i alcalde de Deltebre, Gervasi Aspa, ja ha contestat la pregunta del dia de l'informatiu matinal de Canal 21 Ebre · 

En el programa d'aquest dimarts de Primera Columna, hem volgut preguntar els espectadors de Canal 21 Ebre si creuen que el Barça es classificarà per a la final de la Lliga de Campions del proper 19 de maig a la ciutat alemanya de Munich. El Barça té el repte de remuntar aquesta nit al Camp Nou el resultat de la setmana passada a Londres, quan va perdre contra el Chelsea per 1-0. Però no és la primera vegada que el FC Barcelona ha de remuntar una eliminatòria al Chelsea. L’any 2000, el Barça de Van Gaal havia de remuntar un 3-1 en contra encaixat a Stamford Bridge, i finalment els blaugrana van forçar la pròrroga al Camp Nou i van acabar guanyant per 5-1. Va ser la Champions en la que tot feia presagiar també una final contra el Madrid. Però el Barça va caure a les semifinals davant del València, i finalment el Reial Madrid va guanyar el València per 3-0. A priori, el Barça ho té avui més fàcil per poder arribar a la final, però alguns opinen que l’equip arriba baix de forma i també baix de moral, després de la derrota a Londres i sobretot del partit de dissabte, en què els homes de Pep Guardiola van dir adéu a la Lliga després de perdre contra el Madrid. Però, en tot cas, aquesta és la nostra pregunta del dia. Es classificarà el Barça per a la final de la Champions?

23 d’abril del 2012

'La Vida Tortosina', l'últim de Francesca Aliern i 'Del bon humor tortosí' triomfen a Sant Jordi

'La Vida Tortosina', l’obra en dos volums del dissenyador Quimo Panisello, ha estat el gran èxit d’aquesta diada de Sant Jordi a les Terres de l’Ebre. Com a mínim, ha estat el llibre més sol·licitat a les llibreries de Tortosa. De fet, feia mesos que hi havia llistes d’espera per a la reedició del primer volum de 'La Vida Tortosina', que s’havia esgotat durant les passades festes de Nadal, i per això la segona part també era una de les novetats editorials més esperades a la capital del Baix Ebre. Però a Tortosa també han tingut molt d’èxit la darrera novel·la de la xertolina Francesca Aliern, titulada 'La senyora Avinyó', o l’obra 'Del bon humor tortosí', el llibre fins ara inèdit del folklorista Joan Moreira. Precisament, el 25 per cent de les vendes d’aquest volum es destinaran al menjador social que Càritas té als Josepets, a l’antic col·legi Sant Josep. D’altra banda, fora de l’àmbit estrictament territorial, també han estat molt venuts 'Jo confesso', de Jaume Cabré, i el llibre de ficció que ha estat el més venut a Catalunya: 'L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra', de l’escriptor suec Jonas Jonasson. A Tortosa, la majoria de les paradetes de llibres i de roses s'han concentrar a la zona de vianants del carrer Sant Blai i al carrer Cervantes, però també hi havia altes paradetes al barri de Ferreries, a Remolins i al Temple.

La setmana passada, Quimo Panisello va visitar el plató de Primera Columna per presentar el segon volum de 'La Vida Tortosina'. Panisello va participar en una tertúlia amb l'escriptor Jesús M. Tibau, que aquest Sant Jordi ha presentat el dietari 'Molles per no perdre'm'.

 

Cultura se suma als actes de Sant Jordi amb un recital poètic d'Albert Roig

El director dels serveis territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Francesc Ferrer, ha destacat aquest dilluns el paper en favor de la literatura i de la cultura ebrenca que estan fent les fires literàries de l’EMD de Jesús i de Móra d’Ebre. Ferrer ha aprofitat el seu pas per l’informatiu matinal Primera Columna per valorar molt positivament les aportacions de la fira literària Joan Cid i Mulet, de l’EMD de Jesús, i de la fira Litterarum i del llibre ebrenc de Móra d’Ebre. Però també ha destacat la importància de la propera fira literària d’Ascó, o de la Nit de les Lletres Ebrenques d’Amposta.

De la mateixa manera, el director de Cultura també ha destacat la contribució d’Òmnium Cultural i del Consorci de Normalització Lingüística a les Terres de l’Ebre, que enguany han editat el seu opuscle Tastets de lletres de les Terres de l’Ebre amb textos de la tortosina Zoraida Burgos.

D’altra banda, per celebrar la diada de Sant Jordi, els serveis territorials de Cultura també han organitzat el recital poètic Una música de cavalls negres, un recull de poemes d’Albert Roig del llibre La Tempesta, amb música de Jordi Gaspar, la participació de l’actriu Mònica van Canpen i la cantant Laia Gagigal. El recital es farà a la sala d'exposicions del Palau Oliver de Botellera partir de les vuit del vespre.

CiU nega cap xantatge i confia en la rectificació de l’alcalde de Deltebre


El portaveu del grup municipal de CiU a l’Ajuntament de Deltebre, Lluís Soler, ha aprofitat el seu pas per l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre per remarcar que és “rotundament fals” que la Generalitat haja pressionat l’equip de govern d’Esquerra i del PSC perquè retire el seu polèmic decret d’alcaldia que limitava l’accés a la informació dels grups de l’oposició. La setmana passada, l’Ajuntament de Deltebre va emetre un comunicat del govern municipal, en què denunciava unes suposades pressions de la Generalitat, a canvi de desbloquejar el pagament de la subvenció de 300.000 per al centre de tecnificació de la piragua. Però Soler ha assenyalat que aquesta subvenció es va perdre durant el mandat anterior perquè l’Ajuntament no s’ajustava a les bases, i que en realitat el grup de CiU ha estat ajudant el govern del republicà Gervasi Aspa a rebre diners de la Generalitat. És a dir, tot i la “irresponsabilitat” de l’anterior regidor d’Esports, que era el mateix alcalde, i encara que la subvenció ja estava perduda.

En aquest punt, Soler ha explicat que va aconseguir organitzar una reunió a la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre, amb dos regidors del govern de Deltebre i amb ell mateix com a portaveu de CiU. En aquesta reunió, es va gestionar com aconseguir alguna partida extraordinària de la Generalitat, ja que la subvenció estava perduda. Així, segons Soler, la única cosa que va demanar el delegat Xavier Pallarès és que es retirés el contenciós administratiu que l’Ajuntament havia presentat contra el Consell Català de l’Esport per la denegació de la subvenció. Però en cap moment es va parlar de la retirada del decret d’alcaldia sobre l’accés dels grups de l’oposició a la informació municipal.

En aquest sentit, Soler ha afirmat que des del govern municipal s’està acusant la Generalitat d’un fet molt greu, com és fer xantatge a l’Ajuntament de Deltebre. Per això, el portaveu de CiU a Deltebre ha reptat l’alcalde de la població a rectificar públicament el comunicat que la setmana passada van enviar als mitjans de comunicació. De fet, Aspa serà el convidat d’aquest dimarts al mateix plató de Primera Columna.

Siga com siga, Soler ha deixat en mans de la Generalitat, si el govern de Deltebre no rectifica, les possibles accions per contrarestar les acusacions de xantatge. Finalment, també ha advertit que els regidors de l’oposició continuen sense poder accedir a tota la informació que reclamen, tot i la retirada del decret d’alcaldia. De fet, Soler ha revelat que encara hi ha gent que no ha cobrat el retorn del preu de les entrades del concert de Joaquín Sabina que es va haver de suspendre per la pluja, a l'agost del 2010.

El Consell Comarcal del Baix Ebre obre la sol·licitud d’ajuts escolars

El Consell Comarcal del Baix Ebre ha adjudicat un total de 879 ajuts de menjador escolar durant aquest curs 2011-2012. Una xifra que ha anat creixent durant els últims anys, ja que el curs 2007-2008 es van atorgar un total de 480 ajudes. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, ha afirmat aquest dilluns que l’esforç ha estat molt important, amb l’objectiu de respondre a les necessitats de les famílies que estan travessant per moments complicats a causa de la crisi. Durant una entrevista a l’informatiu matinal Primera Columna, Soler ha recordat que hi ha famílies que fins i tot tenen problemes per pagar el menjador escolar dels seus xiquets i xiquetes. 

D’altra banda, el consell del Baix Ebre també ha aprovat 77 ajuts individuals per desplaçament, amb un import de gairebé 23.500 euros, per als alumnes de la comarca que viuen a més de quatre quilòmetres de distància del seu centre educatiu de referència, i que no gaudeixen de transport escolar ni regular. A més, també ha atorgat més de 14.400 euros per finançar un total de 28 projectes de centres educatius del Baix Ebre. En la mateixa entrevista, Soler ha detallat que ja han aprovat les bases reguladores per al curs 2012-2013. Així, per facilitar les coses a les famílies, a partir d’aquest dilluns i fins al proper 2 de juliol, ja es poden sol·licitar els ajuts de menjador, llibres escolars, llars d’infants, colònies i campaments per al curs que ve.

D’altra banda, a part de l’avançament del termini per sol·licitar els ajuts escolars, una altra novetat és que el Consell Comarcal del Baix Ebre ha equiparat els paràmetres econòmics a l’índex de suficiència econòmica de Catalunya. A banda, també es valoraran altres criteris, com ara que les famílies siguen monoparentals o nombroses. També si hi ha membres de la unitat familiar en situació d’atur, si viuen a més de quatre quilòmetres del centre educatiu, o bé si assisteixen a un centre d’atenció educativa preferent, com ho són les escoles de Remolins i La Mercè de Tortosa.

Imatge Consell Comarcal del Baix Ebre

La banda de música de Tortosa toca a Benissanet i avui amenitza Sant Jordi

La Banda Municipal de Música de Tortosa va actuar a Benissanet aquest diumenge, 22 d'abril, tot realitzant un intercanvi amb la banda de música d'aquesta població. Aquest concert es va emmarcar dins dels actes de la Primavera Cultural que s’està duent a terme durant aquests dies en aquesta població de la Ribera d'Ebre, de forta tradició musical. Al mateix temps, l'AMPA de l'Escola Municipal de Música de Tortosa va aprofitar aquest esdeveniment per organitzar una sortida. Així, alumnat del centre i els seus familiars van poder assistir a aquest concert i van poder visitar el Museu d'Instruments que es troba en aquesta població -que és el segon en importància de Catalunya-, tot finalitzant l'activitat amb un dinar de germanor. D'altra banda, el conjunt instrumental de l'Escola Municipal de Música també farà aquest dilluns una audició en motiu del dia de Sant Jordi. L'acte tindrà lloc a les 19.00 hores, a la plaça Barcelona, al costat del mercat municipal.

La filla de Pere Calders, al concert de Sant Jordi de la Sénia


La filla de l'escriptor Pere Calders, Tessa Calders, va participar dissabte passat en el concert de Sant Jordi a la Sénia, que va tenir lloc a la Casa de Cultura de la població. El concert d'enguany, amb el títol Paraula i cançó, estava dedicat a Calders, un dels autors més importants de la història de la literatura catalana.Tots els anys, la coral polifònica de Joventuts Unides i l'alumnat de l'Institut de la Sénia combinen música i literatura en aquest concert amb motiu de Sant Jordi. Enguany hi van col·laborar també les alumnes del Club Rítmica la Sénia País del Moble. Els actes de Sant Jordi van continuar ahir diumenge, amb una ballada de sardanes i un recital poètic, a càrrec d'Emma Sánchez i Albert Queralt. I avui dilluns a la tarda, a la biblioteca de la Sénia, tothom qui dibuixe un Sant Jordi s'endurà un dolç.

Imatge Ajuntament de la Sénia

Es busca la paraula ebrenca més bonica

Comença la campanya 'La paraula ebrenca més bonica': Una quarantena de persones de l'àmbit cultural de les Terres de l'Ebre ja han fet les primeres aportacions de mots ·

Tot coincidint amb el dia de Sant Jordi comença la campanya La paraula ebrenca més bonica, que impulsa el Consorci per a la Normalització Lingüística a les Terres de l'Ebre. De fet, quaranta persones l'àmbit cultural han fet les primeres aportacions de mots. La llista l'encapçalen el lingüista Joan S. Beltran, el director del Campus de les Terres de l'Ebre, Azael Fabregat, i el músic Artur Gaya. Però escriptors, mestres, periodistes, dinamitzadors culturals, o filòlegs ja han volgut participat en aquesta iniciativa que es desenvoluparà en els pròxims mesos en diferents poblacions del territori. Les aportacions d'aquestes persones es poden consultar al bloc de la campanya (blocs.cpnl.cat/laparaulaebrencamesbonica). Per exemple, la nostra aportació ha estat la paraula Xirinxina, amb la qual hem coincidit ambla també periodista Núria Mora.

I a partir d'avui s'obre la participació a tota la ciutadania, mitjançant la instal·lació de punts de recollida de paraules ebrenques boniques a la plaça de l'Àngel de Tortosa, a la plaça de Dalt de Móra d'Ebre, a la seu del Consell Comarcal del Montsià (Amposta) i a la seu del Consell Comarcal de la Terra Alta (Gandesa). També es poden fer aportacions a la pàgina del Facebook de la campanya (http://www.facebook.com/LaParaulaEbrencaMesBonica). La iniciativa compta amb el suport de la Fira Literària Joan Cid i Mulet de Jesús, la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d'Ebre, l'Antena Cultural de Tortosa del Campus Extens de la URV, la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, Ràdio Tortosa i la seu territorial d'Òmnium Cultural de les Terres de l'Ebre. Els actes que organitza el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre durant la diada de Sant Jordi es poden consultar al web: http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlterresebre/noticies.html?ID=6550

Imatge CPNL a Facebook

22 d’abril del 2012

Tortosa vol millorar la convivència en les comunitats de veïns


L'Ajuntament de Tortosa ha posat en marxa un projecte destinat a fomentar la convivència i la cohesió social en les comunitats de veïns de la ciutat. Es tracta d'una iniciativa que duu a terme el servei municipal de Mediació, amb l'objectiu d'anticipar-se als problemes o conflictes derivats de la convivència. "Són microactuacions de caràcter preventiu que no tenen una gran trascendència pública, però que són molt importants en l'àmbit on s'actua", ha explicat l'alcalde, Ferran Bel, durant la presentació d'aquest projecte, en la qual també ha participat la regidora de Serveis a les Persones, Ana Algueró, i la responsable tècnica del servei, Carme Llopis.

Bel ha assenyalat que el Servei de Mediació opera a dos nivells: en l'àmbit de la intervenció, tot abordant conflictes convivencials existents, i en el de la prevenció, en el qual s'emmarca el que avui s'ha presentat. Així, l'equip de Mediació comunitària ha visitat ja unes 150 comunitats de veïns de diferents barris de la ciutat, a les quals se'ls ha presentat la Guia per la convivència en els comunitats de veïns i veïnes de Tortosa, on s'hi poden trobar orientacions sobre la normativa legal de les comunitats de propietaris, la inspecció tècnica d'edificis, les ordenances municipals i un decàleg de bon veïnatge, entre d'altres. Junt amb aquesta guia, es lliura un pòster amb il·lustracions en positiu sobre actituds que afavoreixen la convivència, bé siga el respecte al descans veïnal, l'horari per dipositar les escombraries, o l'ús dels espais comuns.
En aquest sentit, Llopis ha afirmat que estan en permanent contacte amb altres ajuntaments per compartir experiències i informació, i que l'equip de Mediació està a disposició de les comunitats de veïns de la ciutat que precisen de la seua intervenció.

Imatge Ajuntament de Tortosa

El PSC reclama a l'Estat 10 milions d'euros més per seguir reindustrialitzant l'Ebre

El PSC ha anunciat que presentarà una esmena al pressupost general de l’Estat per al 2012, perquè es destinen 10 milions d'euros més a la segona fase del Pla d'Industrialització de les Terres de l’Ebre. El portaveu adjunt de l’Entesa, el senador tortosí Joan Sabaté, ha assenyalat que l’esmena té l’objectiu de donar donar continuïtat al primer pla que el govern socialista anterior va incloure en el pressupost del 2010, per compensar el territori pel tancament de la planta que la mutlinacional Lear tenia a Roquetes. En aquest sentit, Sabaté ha fet una crida a la resta de forces polítiques i a les institucions de les Terres de l’Ebre, perquè totes remen en aquesta direcció i donen suport a la petició d'una segona fase del pla. De fet, el govern de CiU ja va anunciar que demanaria el finançament estatal per a una segona part del pla d'industrialització de les Terres de l'Ebre, del qual ha hagut de concedir una pròrroga de sis mesos perquè la majoria de les actuacions programades ni tan sols han començat les obres.


 “Avui la principal preocupació que tenim els socialistes ebrencs són les més de 16.000 persones que a les quatre comarques de l'Ebre estan sense feina, moltes de les quals ja no cobren prestació d'atur, i també totes les persones que en els propers mesos es poden quedar sense feina, per culpa de la inactivitat dels nostres governs”, ha emfatitzat la primera secretària del PSC de l'Ebre i diputada al Parlament, Núria Ventura. La dirigent socialista ha recordat que a les Terres de l'Ebre des del desembre de 2010 fins avui hi ha més de 3.000 persones més que s'han incorporat a les llistes de l'atur. “Al desembre de 2010, CiU va prendre possessió com a nou govern a Catalunya i el conseller Mena, del govern dels que s'anomenen els millors, va anunciar que reduiria l'atur a la meitat; no només no ha estat així, sinó que, a més ha augmentat”, ha conclòs Ventura.

El PSC també ha criticat durament la manca de solucions a aquesta situació i la inactivitat dels governs del PP a Madrid i de CiU a Catalunya. “Les úniques polítiques que han dut a terme són retallar, privatitzar i desmantellar el nostre estat del benestar“, ha remarcat Ventura. Ho certifica el fet que els pressupostos de tots dos governs “es caracteritzen per la manca d'elements per reactivar la nostra economia i no aposten per cap mesura clara per reactivar l'ocupació que ens aboca a un futur més negre, hipotequen el nostre futur i no donen solució als problemes que té Catalunya i sobretot les Terres de l'Ebre”, ha sentenciat la primera secretària del PSC ebrenc. Segons Ventura, “la desinversió d'avui és l'atur de demà".

Imatge PSC Terres de l'Ebre

El govern vincula el projecte Zèfir al nou Pla de l'Energia i del Canvi Climàtic

Aquesta setmana, la Generalitat té previst aprovar el Pla de l’Energia i del Canvi Climàtic 2012-2020, i el projecte Zèfir que vol construir davant de la costa de l’Ametlla de Mar és "una oportunitat" per assolir els objectius de potència eòlica previstos en el mateix document. Això és el que va afirmar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, divendres passat, durant la seua visita a Tortosa per presidir el consell rector de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece). En aquest sentit, Recoder va assenyalar que la plataforma experimental en energia eòlica marina és necessària, i que per això la Generalitat ha iniciat els tràmits per tirar endavant el projecte. De fet, el conseller va afegir-hi que confia en què es puga arribar a un acord amb l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, el qual ha tornat a presentar una bateria d’al·legacions al projecte.

Imatge Generalitat de Catalunya

20 d’abril del 2012

Una ebrenca coordina l’intergrup del Parlament sobre el poble gitano


La diputada tortosina Mila Fernández, de CiU, és la coordinadora de l’intergrup del Parlament sobre el poble gitano. Una comunitat molt reivindicativa, que té molts de fronts oberts i moltes realitats que vol canviar, segons ha destacat aquest divendres Fernández durant el seu pas per l’informatiu matinal Primera Columna. Per tant, com a coordinadora de l’intergrup parlamentari, Fernández ha impulsat la creació d’unes meses de treball sobre la venda ambulant amb les entitats municipalistes, tècnics de l’Ajuntament, i les associacions de marxants, per valorar quins canvis normatius caldria implantar per millorar les condicions de treball dels venedors, molts dels quals són gitanos. En la mateixa línia, la diputada tortosina de CiU ha detallat que el col·lectiu de dones també és molt reivindicatiu, dins de la comunitat gitana. Però que les seues demandes estan més centrades en l’accés al mercat laboral, en aconseguir més representativitat per a les dones en els diferents àmbits de la societat, i en la necessitat de formar i educar els seus xiquets i xiquetes.

Durant la mateixa entrevista, la diputada ha repassat altres temes d’actualitat de la política catalana. Fernández, que a més de membre de la comissió parlamentària d’Empresa i Ocupació també forma part de la comissió d’Ensenyament i Universitats, ha valorat la decisió del govern de l’Estat d’encarir les taxes universitàries, però sense l’increment del pressupost per a beques que havia reclamat CiU. Segons la diputada, això obre una nova via de negociació entre els governs català i espanyol. Però ha afirmat que la mesura era necessària per qüestions econòmiques, i també per fomentar l’excel·lència i recuperar la cultura de l’esforç a les universitats.

En qualsevol cas, Fernández ha negat que Catalunya i la resta de l’Estat estiguen anant cap a una privatització de la sanitat i de l’educació. De fet, ha defensat la decisió del govern de mantenir el tiquet moderador, al marge de les mesures de copagament dels medicaments que ha aprovat l’Estat. La diputada tortosina de Convergència i Unió ha afirmat que les diverses mesures busquen una racionalització dels recursos públics, per mantenir l’estat del benestar.

Un centre privat d'estudis de la imatge s'instal·la al viver d'empreses de Tortosa

Tortosa tindrà un centre privat d'estudis de la imatge. L'empresa Tucson Digimedia va anunciar ahir que obrirà a Tortosa un centre que oferirà un ampli ventall de cursos en el sector audiovisual, però també cursos de models, passarel·la i maquillatge. El seu director, Toni Prim, amb més de 25 experiència amb seus a Lleida i Tarragona, va explicar que l’escola pretén fer cursos complets, generar sinergies amb el sector comercial, i contribuir a engrandir el programa d’activitats cultural i de lleure de la ciutat. L’empresa s’instal·larà al viver d’empreses de Tortosa, on realitzarà els cursos de fotografia, però també utilitzarà les dependències del centre cívic de Ferreries per a les classes de models. Un dels primers cursos que es realitzaran és el de fotografia bàsica digital, el qual s’impartirà durant els propers mesos de maig i juny. Entre els professors del centre, a més del mateix Prim, hi ha el deltebrenc Mariano Cebolla i el tortosí Santi Martorell.

Càsting de models. A banda, l'empresa ha anunciat la celebració d'un càsting al centre cívic de Ferreries, el proper 27 d'abril a les 19.00 hores. Segons el seu web, estan preparant una "gran desfilada de moda" a Tortosa, i volen formar un equip de models de totes les edats i talles. "Busquem persones animades i decidides, que els agradi cuidar el seu look i que vulguin viure una autèntica experiència com a models de fotografia i de passarel·la", expliquen. Així, hi haurà tres grups d'edat: de 4 a 11 anys, de 12 a 16 anys, i de 17 anys en endavant.

Disqus for Marfanta