30 d’abril del 2007

El sou de Rajoy i el sou de Lahosa

Tinc clar que els polítics han de cobrar algun sou, perquè si no fos així només els rics podrien dedicar-se a la política i això és una cosa que la democràcia no es pot permetre. Dic tot això perquè aquests dies un programa de televisió ens ha permès saber que el president del govern José Luis Rodríguez Zapatero no sap quan costa un cafè, i que el cap de l'oposició, Mariano Rajoy, confirmés a l'opinió pública que cobra uns 8.000 euros mensuals. Potser una mica contagiat per aquesta sinceritat política, el portaveu d'ICV a Tortosa, Sisco Lahosa, va fer balanç de la participació d'Iniciativa al govern municipal, i va voler fer públic el seu salari sense que ningú li ho demanés. Lahosa va recordar que per "decisió pròpia" va voler fer compatible el seu treball amb la seua feina a l'Ajuntament. El regidor va explicar que el seu sou va ser de 21.050 euros el 2006, als quals caldria aplicar un descompte de 4.170 euros. Lahosa va detallar que la seua dedicació a l'Ajuntament havia estat d'entre 100 i 120 hores mensuals, i va instar la gent a fer càlculs per esbrinar si la seua butxaca havia sortit guanyant o perdent. A més, Lahosa va recordar que tant el telèfon com la benzina se l'havia pagat de la seua butxaca. "No he viscut de la política, sinó de la meua professió", va remarcar Lahosa, que és professor de secundària. "Som d'esquerres amb paraules i amb fets", va sentenciar el regidor. Lahosa s'ha guanyat un cafè.

29 d’abril del 2007

ERC, PSC i CiU de Flix busquen diferenciar-se dels socis del govern

Els candidats d'ERC, el PSC i CiU a l'alcaldia de Flix ja tenen gairebé enllestits els programes electorals amb què buscaran diferenciar-se dels socis del govern d'unitat. El principal punt de fricció és el futur del centre tecnològic i el viver d'empreses. Així, el candidat republicà a la reelecció, Pere Muñoz, sembla tenir prou clar el futur immediat de l'equipament i va explicar que l'Ajuntament ja està redactant els estatuts i parlant de preus i contractes amb les primeres empreses. Però Òscar Bosch (PSC) afirma que encara cal dissenyar el seu model de gestió i funcionament, mentre que Montserrat Canals (CiU) aposta per crear una regidoria específica per localitzar i captar empreses noves. Els candidats també discrepen sobre les obres que caldria fer al nucli antic, després de la polèmica entre els veïns per les últimes obres a l'avinguda Catalunya i el carrer Major. Així, Bosch aposta per millorar el manteniment i fer obres més petites, tot i que voldria que Flix optés a les noves convocatòries de la llei de barris, per aplicar millores urbanístiques i polítiques socials. Amb tot, Muñoz considera que no poden assumir el 50% del cofinançament dels projectes, perquè Flix té altres prioritats. Canals i Muñoz coincideixen en la necessitat de soterrar els contenidors en alguns punts del poble.

Pere Muñoz (ERC)
- Centre tecnològic i viver d'empeses
- Tanatori
- Hotel d'entitats

Òscar Bosch (PSC)
- Recuperar l'Agenda Local 21
- Millorar el manteniment
- Presentar-se a la llei de barris

Montserrat Canals (CiU)
- Regidoria d'atracció d'empreses
- Piscina coberta
- Auditori municipal
- Formació ocupacional



El Punt (29-Abril-2007)

28 d’abril del 2007

Tortosa obre l'Expoebre del nou pavelló

El president Montilla inaugura aquesta tarda la 63a fira multisectorial de les Terres de l'Ebre

El president de la Generalitat, José Montilla, serà l'encarregat d'inaugurar aquesta tarda la 63a edició de la fira multisectorial Expoebre, que per primer cop es farà al nou recinte de Remolins. La peça més important del recinte firal és el nou pavelló multiús, en què l'Ajuntament ha acabat invertint uns 10 milions d'euros després de més de tres anys d'obres. Centenars d'operaris enllestien ahir els últims detalls del pavelló i de les zones enjardinades, però sobretot dels diferents estands amb què els més de 300 expositors mostraran les últimes novetats de sectors com l'automoció, la maquinària agrícola, la indústria de la llar o l'alimentació.

«El nou pavelló firal i tot el seu entorn estan vivint aquelles hores prèvies a l'inici d'Expoebre», va explicar ahir l'alcalde Joan Sabaté, amb motiu d'una visita que l'Ajuntament va organitzar perquè la premsa conegués els diferents espais del nou recinte. Visiblement satisfet per l'acabament de l'obra més important d'aquest mandat, Sabaté va admetre que els últims detalls s'enllestiran «gairebé en el mateix moment d'obrir les portes de la fira, com és tradició en el cas d'Expoebre». Amb tot, l'alcalde va remarcar que avui començarà «una nova etapa d'Expoebre», amb el trasllat a un nou recinte firal que també ha servit per evitar els col·lapses de trànsit que abans començaven a produir-se una setmana abans de la fira. Així, Sabaté va recordar que per muntar l'Expoebre al parc municipal calia tallar diferents carrers i ocupar espais com el passeig de les Bicicletes o la plaça de l'Auditori, que ara continuaran funcionant com a zones d'aparcament. «Enguany la ciutat té un trànsit normalitzat, sense que es noti cap tipus de col·lapse en els dies previs, ni durant els dies de desmuntatge de la fira», va destacar. Sabaté, que va reiterar la recomanació perquè els veïns de Tortosa vagin a Expoebre passejant o utilitzant el transport públic, va assenyalar que el nou recinte és d'una «magnitud extraordinària», i que «dignifica» la ciutat i la fira de Tortosa. «La prova és que hi ha molt expositors que han volgut venir a la fira per primera vegada o bé tornar a Expoebre, després de molts anys de no fer-ho», va afegir-hi. Finalment, l'alcalde va destacar la importància del pavelló a l'hora d'influir positivament en l'ordenació urbanística del nord de la ciutat. «La construcció del pavelló, que tindrà un ús firal i poliesportiu, està lligada a la posada en marxa d'un pla parcial, que molt aviat també es veurà completat amb el nou campus de la Universitat Rovira i Virgili», va dir Sabaté.

> Avui, jornada de portes obertes

Tot i que la inauguració oficial no serà fins a la tarda, el recinte firal ja s'obrirà al públic al matí. El primer acte destacat serà la xerrada sobre aigua i energia que el director de la Casa de l'Aigua, German Bastida, farà a la sala d'actes del nou pavelló. A més, també dintre del segon saló Ebreambient, la Fundació Nova Cultura de l'Aigua ha organitzat un debat sobre la proposta de cabals mediambientals per a l'Ebre, que començarà a un quart d'una. La inauguració de la fira no serà fins a la tarda, aprofitant la primera visita institucional que el president de la Generalitat, José Montilla, fa avui a les Terres de l'Ebre. L'Ajuntament ha previst que l'acte tinga un fort caràcter festiu, i és per això que només avui hi haurà jornada de portes obertes. Així, els visitants d'Expoebre no hauran de pagar per entrar a la zona lúdica, però tampoc per visitar gratuïtament la zona d'exposició i l'interior del pavelló.

El Punt (28-Abril-2007)

Els afectats per projectes de la Terra Alta creen una associació

Els veïns afectats per diferents projectes en marxa a la Terra Alta han decidit organitzar-se i crear l'Associació en Defensa de la Terra Alta i el Vent de Tots, que es va constituir el 3 de març a la Fatarella. L'objectiu de l'entitat és defensar el patrimoni personal i col·lectiu dels associats, que principalment són afectats per projectes i infraestructures agrícoles, energètiques i industrials, i també emprendre les accions informatives, formatives, de serveis, administratives, judicials i socials, per a la defensa dels seus interessos. Així, l'entitat recorda la coincidència a la comarca de set projectes eòlics, cinc subestacions elèctriques, la línia d'evacuació de la producció dels parcs eòlics, la central tèrmica de Riba-roja d'Ebre, el polígon de Camposines i els centres turístics vinculats a la Batalla de l'Ebre.

El Punt (28-Abril-2007)

La diada d'Amics dels Castells recorre el nucli antic de Tortosa

L'associació Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa ha organitzat per demà al matí la dotzena edició de la seua diada popular, que enguany recorrerà diferents espais dels carrers Montcada, de la Mercè i Sant Domènec, així com les noves instal·lacions del Palau Montagut, del centre cultural L'Escorxador i del recinte firal. El punt de trobada serà la plaça de la Cinta, a partir de tres quarts de deu del matí. Els participants es dirigiran a peu al Palau Abària, a les excavacions arqueològiques del carrer Montcada, al pati del convent de la Puríssima i a la cripta de l'església de la Reparació, recentment restaurada. També es visitarà el nou espai Sant Domènec, la nova sala d'exposicions Antonio Garcia i el nou recinte firal de Remolins, on es farà un dinar de germanor a la Barra Tortosina.

El Punt (28-Abril-2007)

Corbera d'Ebre millora la qualitat de l'aigua amb una planta pionera

L'empresa Aigües de Catalunya va posar ahir en funcionament la primera planta d'electrodiàlisi reversible del país, amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'aigua de Corbera d'Ebre. La construcció de la planta, en què Corbera d'Ebre ha invertit uns 300.000 euros, evitarà els talls en el subministrament per possibles episodis de contaminació de l'aqüífer per una acumulació de nitrats, com va passar fa uns anys. En una primera fase, la planta podrà millorar la qualitat de 160 metres cúbics diaris d'aigua, durant les vuit hores nocturnes en què estarà en funcionament. Amb tot, la capacitat potencial de producció està fixada en uns 500 metres cúbics diaris, ja que la instal·lació preveu un increment de la seua capacitat per la futura demanda de recursos hídrics. Aigües de Catalunya va estudiar diferents tecnologies, però finalment va decantar-se per l'electrodiàlisi reversible. El sistema només requereix la utilització de clor per a la desinfecció bacteriològica de l'aigua, però cap més component químic. Només un 8% de l'aigua no serà apta per al consum humà, per l'excessiva concentració de sals.

El Punt (28-Abril-2007)

27 d’abril del 2007

El Camp i l'Ebre ja fan política 2.0

Els candidats de la demarcació de Tarragona desembarquen de ple a la blocosfera, més vertebrada a les Terres de l'Ebre

Els alcaldables del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre estan començant a aprofitar les eines que té internet per fer arribar els seus missatges als ciutadans. De la mateixa manera que fa quatre anys no podia haver-hi cap partit sense pàgina web, ara és un fet assumit que no pot haver-hi un candidat sense bloc. Els diaris personals permeten una relació més directa entre candidats i internautes, i també han facilitat que la discussió política puga continuar més enllà dels àmbits habituals, com els ajuntaments, la propaganda política tradicional i la premsa local i comarcal. Amb tot, el fenomen presenta algunes diferències als dos territoris de la demarcació, ja que l'Ebre té una blocosfera més vertebrada i social, en què els candidats s'han integrat de manera natural.

Els blocs seran un dels camps de batalla de la campanya de les eleccions municipals a Tortosa. Així, l'alcalde i candidat socialista a la reelecció, Joan Sabaté, va ser un dels primers polítics ebrencs que va tenir un bloc a internet, tot i que ho va fer dintre de la blocosfera del PSC, durant la seua etapa anterior com a diputat al Parlament. Sabaté ha continuat la seua activitat blocaire, i en els últims dies ha reactivat el seu diari personal a internet (www.joansabate.com), coincidint amb la precampanya. «Reconec que el tinc una mica inactiu, però per mi sempre és un plaer escriure i llegir», va afirmar Sabaté, que assegura que «cada dia té coses per comentar».

El seu principal rival polític, Ferran Bel (CiU), també valora la utilitat que tenen els blocs, però especialment al marge dels períodes electorals, ja que sobretot permeten expressar l'opinió dels polítics sobre altres qüestions d'interès. El bloc de Bel és un dels primers blocs polítics de Tortosa, i es pot visitar a l'adreça www.ferranbel.blogspot.com. «Si ja costa mantenir-lo actualitzat, durant la campanya els polítics encara tenim menys temps per renovar el bloc amb temes que pugin ser interessants per als altres blocaires», va concloure Bel. Tot i així, tant Sabaté com Bel han inclòs les adreces dels seus blocs a la seua publicitat preelectoral. En aquest sentit, l'aparició dels blocs polítics ha propiciat que els ciutadans tinguin un accés més directe a la informació que generen els partits i els candidats, sense el filtre que representen els mitjans de comunicació tradicionals. Un fet que destaca el candidat d'ERC a Tortosa, Ricard Forés. «Aquestes seran les eleccions en què els blocs polítics tindran un paper més important», va pronosticar Forés, que ha aprofitat el seu bloc (http://blocs.mesvilaweb.cat/ricardfores) per donar-se a conèixer. «En poc temps, els blocs poden fer molt de mal als mitjans tradicionals, perquè accedir-hi és molt còmode i no tens intermediaris», va afegir-hi. De fet, moltes vegades el disseny dels blocs recorda l'aspecte dels mitjans convencionals, tot i que el seu valor afegit és que faciliten la relació amb altres candidats o simpatitzants que també tenen bloc. Segons el candidat d'ICV, Jaume Forcadell (www.jaumeforcadell.blogspot.com), el més atractiu dels blocs és la immediatesa amb què els ciutadans poden fer arribar les seues opinions als polítics. «Però no puc amagar una certa decepció, per la falta de debat i també per les crítiques i les desqualificacions que generen algun dels comentaris», va lamentar Forcadell.

>Els comentaris anònims

Un dels problemes que planteja l'ús i l'expansió dels blocs és la gestió dels comentaris que els lectors poden publicar als webs de manera automàtica, sense haver de recórrer al correu electrònic, per valorar cadascun dels articles escrits pels autors. Alguns blocaires permeten els comentaris anònims, mentre que altres prefereixen limitar la participació només als usuaris registrats, ja que en alguns moments el debat polític es transforma en atacs personals i en insults. El socialista Joan Sabaté compara la situació amb les pintades que abans es feien a les parets, les trucades anònimes o els fulls de contingut polític. Però prefereix que no es limiti la llibertat d'expressió, tot i que el seu bloc no accepta comentaris anònims. «Si alguna persona ha de deixar de fer un comentari interessant pel fet de no voler-se identificar, prefereixo que el faci en forma d'anònim», diu Jaume Forcadell (ICV), que també ha limitat les opinions a usuaris registrats. El convergent Ferran Bel també ha optat per aquesta política, i només Ricard Forés (ERC) admet anònims.

> Les Municipals 2007

La blocosfera de les Terres de l'Ebre té diferents recursos per seguir l'actualitat política i les propostes electorals dels candidats. Així, els diputats de CiU, Xavier Pallarès i Francesc Sancho, van posar en marxa el bloc Ebrediputats (www.ebrediputats.blogspot.com), que inclou un complet directori de blocs. L'encarregat de dissenyar Ebrediputats va ser el deltebrenc Robert Bellaubí, que també té bloc propi, www.bellaubi.blogspot.com. Un altre espai per conèixer els diferents blocs polítics és Ebresfera (www.ebresfera.blogspot.com), que pretén ser un recull minuciós de tota la blocosfera del territori. Però la proposta més recent és el bloc Les Municipals 2007 a l'Ebre, que es pot visitar a l'adreça www.municipalsebre2007.wordpress.com. El bloc és una idea de l'informàtic ampostí Manel Zaera, que ha ofert a tots els partits la possibilitat de participar en un web cooperatiu, per donar a conèixer les llistes i les propostes de tots els candidats.

El Punt (27-Abril-2007)

El PSC d'Amposta posa en línia Lo Safareig

El candidat del PSC d'Amposta, Antoni Espanya, és un dels blocaires polítics més actius a les Terres de l'Ebre. Però amb la incorporació de l'informàtic Manel Zaera a la seua candidatura, el PSC ha anat més enllà i la setmana passada va presentar el web Lo Safareig (www.losafareig.org). Es tracta d'una proposta innovadora, ja que Lo Safareig està dissenyat com un espai de participació ciutadana a la xarxa, en què tots els usuaris poden aportar propostes i també votar les de la resta d'usuaris. Així, la portada del web mostra aquelles propostes que més vots han tingut, a partir dels cinc vots. En canvi, les propostes que no tenen encara prou vots queden a la cua de temes no publicats. A més de votar les propostes s'hi poden deixar comentaris, els quals també poden rebre valoració dels diferents usuaris.

Lo Safareig podria ser la segona experiència d'aquest tipus que es posa en marxa a l'Estat espanyol, després que Juan Albert Belloch publiqués a Saragossa un espai web equivalent, perquè els ciutadans valoressin les propostes del PSOE a la capital aragonesa. Però a Catalunya és el primer web polític basat en agregadors socials, del tipus Digg, Menéame i Fresqui. L'exemple català és el web La Tafanera. En el cas del PSC d'Amposta, l'objectiu de Lo Safareig és recollir l'opinió dels ciutadans sobre les seues propostes, i veure com són valorades per la resta d'internautes. L'experiència de Lo Safareig, que ha estat desenvolupat a partir del programa lliure Pligg, servirà al PSC per comprovar el funcionament de la participació ciutadana a internet, i per rebre de manera directa les propostes dels veïns.

El Punt (27-Abril-2007)

Polítics blocaires i també blocaires polítics

Els candidats de la demarcació de Tarragona comencen a tenir clar que internet els ofereix una sèrie d'eines que també es poden utilitzar per fer política. Així, després d'esgotar el concepte de les pàgines web tradicionals, van descobrir el fenomen dels blocs, i els nostres polítics també van esdevenir blocaires. Per primer cop, els ciutadans poden parlar de tu a tu amb els seus governants, i aviat als polítics ja no els caldrà fer els esgotadors porta a porta, o anar a fer-se la foto al mercat. Els blocs són preferentment d'esquerres a Reus, on tenen diari personal Lluís Miquel Pérez (PSC), Empar Pont (ERC) i Ernest París (ICV). En el cas de Tarragona, l'esquerra també ho té força més clar, i recentment el candidat socialista, Josep Fèlix Ballesteros, ha renovat el seu bloc i l'ha convertit en un videobloc, tot i que no utilitza el servei més popular d'internet, el conegut You Tube, sinó els serveis de Daily Motion. El republicà Sergi de los Rios té un bloc força correcte, i és un dels pocs polítics que dialoga molt sovint amb els lectors que hi deixen comentaris. Joan Aregio (CiU) no té bloc, però sí un web personal que busca la complicitat i la interacció amb els internautes. Per la seua banda, Alejandro Fernández (PP) té l'únic bloc tarragoní escrit en castellà. D'altra banda, a Tarragona fa uns mesos que funciona el bloc El Notari (www.elnotaripuntcom.blogspot.com), un diari anònim especialment crític amb CiU. Una altra curiositat de la blocosfera del Camp és el color vermell que predomina al bloc de la candidata del PSC a Valls. Núria Segú sembla que vesteixi sempre de roig.

A les Terres de l'Ebre, gairebé tots els candidats de Tortosa tenen bloc. La situació no és un fet aïllat, ja que la capital del Baix Ebre concentra actualment una cinquantena dels més de 160 blocs que el col·lectiu Blocaires Ebrencs té controlats al territori. Els alcaldables Joan Sabaté (PSC), Ferran Bel (CiU) i Ricard Forés (ERC) fa temps que tenen bloc, i recentment se'ls han afegit el candidat d'ICV, Jaume Forcadell. També hi ha blocs clarament polititzats, com per exemple Unió per Tortosa (unioxtortosa.blogspot.com), que podria ser l'equivalent tortosí a El Notari, però contrari al PSC. Una altra blocaire força coneguda, Núria Menasanch (La Comedianta Tortosina), també concorrerà a les eleccions, com a cap de llista del Partit Republicà Català.

A Amposta, Antoni Espanya (PSC) i Àngel Porres (ICV) són els únics candidats que tenen blocs. Però només a Amposta ens trobem el cas de dos blocaires coneguts que han decidit fer el salt a la política municipal. Curiosament, són dos informàtics: Manel Zaera, el germà gran de la blocosfera ebrenca, ocupa el sisè lloc de la llista del PSC; mentre que un altre dinamitzador de la internet ampostina, Jesús Ferré, ha donat suport a Marta Cid (ERC-AM), que li ha reservat la novena posició. De fet, Ferré ha estat l'encarregat de posar en marxa el web Martacid.cat, un dels llocs d'internet que més ha aprofundit en els recursos de la política 2.0, amb enllaços als comptes de la candidata a Flickr o Slideshare. En el compte de Flickr hi podem trobar una bona galeria d'imatges de Cid i dels diferents actes duts a terme per la candidatura, mentre que a Slideshare hi ha penjats els materials preelectorals editats per ERC. El web de Cid, que finalment ha adoptat l'estètica dels blocs, també inclou un vídeo que Cid ha penjat al seu propi canal de Youtube. L'únic punt negatiu és que no s'hi poden deixar comentaris.

Ballesteros estrena format

L'alcaldable del PSC a Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, acaba de renovar el format del seu bloc, que ha evolucionat i ara és un videobloc. El socialista també ha estrenat adreça, www.campanyaballesteros.com. El candidat del PSC reusenc a la reelecció, Lluís Miquel Pérez, reforça la seua imatge institucional a través del seu bloc (lluismiquelperez.blogspot.com). L'alcalde de Reus exposa les seues propostes electorals, però els lectors no poden fer comentaris en el bloc. El candidat de CiU a Tarragona, Joan Aregio, no té bloc, però sí un web que busca la interacció amb els usuaris (www.aregio.info). En moltes imatges, Aregio apareix en camisa i sempre en actituds molt relaxades.

El Punt (27-Abril-2007)

Tortosa realitza amb èxit la prova de llum del nou pavelló firal

L'Ajuntament de Tortosa va fer dimecres a la nit la prova de llum del nou pavelló de Remolins, que s'inaugurarà demà, amb motiu de la fira Expoebre. El nou pavelló firal té un total de 188 focus interiors: 71 estan instal·lats a tot el perímetre de l'edifici i la resta estan col·locats al sostre, per il·luminar les quatre pistes poliesportives de l'interior del pavelló. Els 57.450 megawatts de potència converteixen el pavelló, que és un gran cub rectangular amb façanes de vidre, en una làmpada urbana, visible des de molts punts del municipi.

El Punt (27-Abril-2007)

26 d’abril del 2007

Els socialistes de Móra la Nova també es fan la foto de campanya al pavelló

Fa uns dies, us comentava que el PSC de Tortosa havia decidit fer-se la foto de campanya davant del nou pavelló firal de Remolins, sens dubte l'obra més important d'aquest mandat a la capital del Baix Ebre. De fet, ha estat la realització magna de Joan Sabaté. A Móra la Nova, on també tenen una llarga tradició firal, també han inaugurat enguany el seu nou pavelló. La diferència és que a la població riberenca no governen els socialistes, sinó el convergent Joan Manel Sabanza. Tot i així, la candidatura del PSC-Imnova, que encapçala l'independent Fernando Cantos, també ha triat el pavelló per fer-se la foto de campanya. Personalment, no hi veig cap problema, perquè la gent del PSC-Imnova també poden sentir-se orgullosos d'un gran equipament, que s'ha fet amb els diners de tots els moranovencs. Però a Tortosa som diferents. Què haguéssim dit si Ferran Bel i la candidatura de CiU haguessin anat a fer-se la foto electoral al pavelló de Remolins? Com a mínim, ens hauria semblat estrany, fora de lloc...

L'antic mercat del Peix de Tortosa serà un local de la cadena d'entrepans Viena

La societat concessionària té un preacord amb l'empresa

La societat que s'encarrega de la rehabilitació i explotació de l'antic mercat del Peix, Infraestructures Comercials de Tortosa SL, ha assolit un preacord amb la cadena catalana Viena. L'objectiu és que l'empresa puga instal·lar-hi el seu primer establiment a les Terres de l'Ebre, després dels cinc locals que la cadena d'entrepans ja té a Tarragona i Reus.

Fins ara, l'empresa Establiments Viena SA té cinc locals a la demarcació. A Tarragona, amb els seus tres restaurants al Parc Central, la rambla Nova i el centre comercial Les Gavarres; i a Reus, amb dos locals més a la plaça Prim i al carrer Llovera. A partir del novembre, la rehabilitació de l'antic mercat del Peix de Tortosa podria representar l'obertura del primer establiment de la cadena Viena a les Terres de l'Ebre, amb l'aprofitament de l'edifici original. De fet, la prioritat de la societat Infraestructures Comercials de Tortosa SL era que una sola activitat ocupés tota la superfície comercial útil del mercat del Peix, que té 720 metres quadrats. Això faria que el local de Viena a Tortosa siga més gran que l'establiment del Parc Central de Tarragona, que té uns 550 metres quadrats i una capacitat de servei per a 180 comensals. En aquest sentit, cal remarcar que amb l'obertura del local al Parc Central Viena va donar feina a una quarantena de treballadors. Fonts autoritzades de la societat que té la concessió municipal van confirmar que ja hi ha un preacord amb la cadena d'entrepans perquè s'instal·li al mercat del Peix, i que la previsió és tancar el contracte amb Viena les properes setmanes. Les mateixes fonts van explicar que Viena aprofitaria tot l'edifici original, i que l'establiment tindrà una terrassa que ocuparà part de la plaça que s'urbanitzarà entre el mercat del Peix i el mercat Central. L'objectiu de la societat ha estat rehabilitar l'antiga peixateria i afavorir la implantació d'establiments que ajudin a dinamitzar el comerç d'aquesta zona del centre de Tortosa. En la mateixa línia, van afegir-hi que han valorat molt positivament que sigui una empresa catalana i del sector de la restauració, a l'hora de decantar-se per la cadena Viena. La carta de productes dels establiments inclou més de 50 varietats d'entrepans freds i calents, i també amanides, una croissanteria i cafeteria.

> Roba infantil i regals al nou edifici

Les obres per rehabilitar l'antic mercat del Peix van començar al gener. El projecte va implicar un grup d'empresaris locals, que van apostar per la recuperació d'un espai urbà cèntric i molt emblemàtic a la ciutat, però que estava tancat des del 1987 i en un estat molt avançat de degradació. De fet, el futur del mercat del Peix va protagonitzar una polèmica ciutadana que s'ha allargat vint anys, ja que l'edifici estava amenaçat de ser enderrocat per construir-hi un aparcament, però també pels possibles usos que se li han buscat: seu de la Cambra de Comerç, entitat bancària, un establiment Caprabo, una pinacoteca municipal, una hamburgueseria McDonald's o un supermercat de productes secs. Finalment, l'Ajuntament tortosí va fer un concurs públic i va adjudicar una concessió per 40 anys al grup d'empresaris locals, que també podran construir i explotar comercialment el nou edifici annex. Es tracta de 414 metres quadrats distribuïts en dues plantes. A la planta baixa s'hi traslladarà una botiga de roba infantil de Tortosa i una franquícia d'objectes de regal, i la planta superior es reservaria per fer-hi oficines.

El Punt (26-Abril-2007)

Narbona admet al Senat els riscos de la neteja del pantà de Flix

La ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, va reconèixer ahir al Senat que la descontaminació del pantà de Flix té riscos mediambientals. A instàncies d'una pregunta del senador socialista i alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, la ministra va admetre obertament que el «perill» existeix, però va remarcar que l'Estat i la Generalitat estan treballant conjuntament «per definir el millor pla d'emergència possible». A més, Narbona va recordar que ara s'està portant a terme un control exhaustiu de la qualitat de l'aigua i de l'aire, ja que actualment també existeixen riscos. Sabaté havia comunicat a Narbona la gran preocupació dels pobles riberencs per la possibilitat que es produeixi algun incident durant el procés de retirada dels sediments contaminats, i especialment sobre els aqüífers de l'Ebre. En aquest sentit, el senador socialista va reclamar mesures per garantir la tranquil·litat dels veïns dels municipis de la zona. La ministra va afirmar que tothom tindrà tota la informació i va garantir que el procés de neteja serà transparent.

El Punt (26-Abril-2007)

25 d’abril del 2007

Alternativa política al model eòlic

Una de les sorpreses de les eleccions municipals és la presentació d’una llista independent, Alternativa per Horta, en què s’han integrat diferents membres de la plataforma de la Terra Alta. De fet, un dels objectius d’aquesta agrupació d’electors és lluitar contra l’actual model d’implantació de parcs eòlics a la comarca, però també aposten per polítiques socials i la millora de les infraestructures. D'altra banda, el candidat d’ERC a Gandesa, Joaquim Pedrola, també s’ha compromès a revisar els contractes que l'Ajuntament té amb les promotores eòliques que tenen projectes a la població. En aquest sentit, Pedrola s'ha mostrat partidari de limitar a un únic parc el número de projectes a instal·lar en tota la Terra Alta, on ja hi ha autoritzades per la Generalitat una desena de centrals eòliques, que tindran entre 130 i 150 aerogeneradors.

El PSC embruta la via pública amb les crispetes convergents de Ferran Bel

Seguint amb les imatges curioses de la precampanya política durant la diada de Sant Jordi a Tortosa, avui us mostrem la fotografia que ens ha passat un bon col·laborador. Quatre dies després que la regidora Consol Cordero presentés la nova proposta d'ordenança de bon ús de la via pública, els seus companys de partit no van estar-se d'embrutar el carrer (cosa que amb l'ordenança en vigor els hauria suposat una multa de com a mínim 120 euros). A més, ho van fer amb una de les capses de crispetes que el candidat de CiU, Ferran Bel, regalava a la gent amb la intenció de no fer competència deslleial als venedors de roses. Com mostra la imatge, algun militant del PSC va tastar les crispetes convergents però va preferir amagar el seu pecat a sota de la taula. O potser és que a la zona de vianants no hi ha prou papereres? Certifico que les crispetes eren molt bones, i també diré que la iniciativa de CiU em va semblar molt original i estratègicament encertada, sobretot perquè també van muntar parades semblants als barris del Temple i de Ferreries, i no únicament a la plaça de l'Àngel.

Els candidats d'ERC a l'Ebre presenten propostes amb «vocació territorial»

Els candidats d'ERC a Tortosa, Amposta, Móra d'Ebre i Gandesa van presentar ahir una sèrie de propostes d'àmbit local que també han estat pensades «amb una clara vocació territorial». El tortosí Ricard Forés va apostar per aquells projectes que facilitin la implantació de la URV al campus de Remolins, com ara la construcció d'una residència d'estudiants i un alberg juvenil al nucli antic. Així, Forés va assenyalar l'antic col·legi Sant Josep, tot i que no va descartar altres llocs, com ara els solars de la costa de Capellans. Forés també va proposar un nou impuls a la borsa jove d'habitatge, la necessitat de construir el tercer pont sobre l'Ebre, i aconseguir que els edificis més importants del patrimoni tortosí estiguin oberts durant els caps de setmana, per fomentar el turisme.
La candidata d'ERC a Amposta, Marta Cid, va reiterar el seu compromís per aconseguir que el Centre de Tecnificació Esportiva siga un nou atractiu turístic per al territori. A més, Cid també va defensar la necessitat de reconvertir l'escola de capacitació agrària; millorar l'hospital comarcal amb noves especialitzacions i serveis, i adequar el pavelló firal d'Amposta a les necessitats firals i congressuals, vinculant-lo també a la nova oferta esportiva i turística de la ciutat. Finalment, Cid va remarcar que cal revisar l'oferta de sòl industrial i crear un viver d'empreses, així com constituir «un consell municipal de cultura, patrimoni, arts i comunicació». Per la seua banda, el gandesà Joaquim Pedrola va anunciar la posada en marxa d'un projecte per vincular l'estudi de la geologia de la Terra Alta, que cada any atreu 300 geòlegs de tot el món, a una nova oferta turística i cultural basada en el paisatge i els productes agraris. El morenc Joan Josep Duran va proposar l'ampliació de la Móra morisca a la resta de la Ribera d'Ebre, i també la construcció d'un auditori a l'aire lliure a la plaça de bous.
El Punt (25-Abril-2007)

Lahosa posa bona nota a la gestió d'ICV en Drets Socials i Esports a Tortosa

El portaveu d'ICV a l'Ajuntament de Tortosa, Sisco Lahosa, va fer ahir un balanç «molt positiu» de la seua gestió al davant de les àrees de Drets Socials i Esports. Lahosa no va amagar el seu desencís per no haver pogut tirar endavant la construcció de les noves piscines, però va negar que la polèmica per l'enderrocament del velòdrom haja estat el moment més difícil del mandat. El regidor va dir que en alguns moments va sentir-se «sol, sense el suport del partit i del govern municipal». Finalment, Lahosa va lamentar que la regidora de Governació presentés la nova ordenança de civisme a la premsa abans que als socis del govern.

El Punt (25-Abril-2007)

El Ministeri de Medi Ambient adjudica les obres del passeig fluvial al nucli urbà de Deltebre

El vial tindrà una longitud de cinc quilòmetres i un pressupost de 7,2 milions

El Ministeri de Medi Ambient va anunciar ahir que ja ha adjudicat les obres del passeig fluvial al nucli urbà de Deltebre, amb un pressupost de 7,2 milions d'euros. FCC Construcción serà finalment l'empresa encarregada d'executar les obres, que inclouen l'adequació d'un vial de gairebé cinc quilòmetres de longitud, amb un espai per a vianants de cinc metres d'amplada i un carril bici de tres metres. El projecte també preveu la protecció als marges i una zona verda per regenerar el bosc de ribera.

A través de la direcció general de Costes, el Ministeri de Medi Ambient ha adjudicat a l'empresa FCC Construcción l'execució de la segona fase de les obres del passeig fluvial de Deltebre. Els treballs podrien costar 7,2 milions d'euros, una xifra sensiblement inferior al pressupost de base del concurs públic, que era de 10,7 milions. El projecte del passeig fluvial preveu una longitud d'actuació aproximada de 4.739 metres i una amplada de vuit metres, dels quals cinc metres seran un espai per a vianants i els tres metres restants correspondran a un carril per a bicicletes. Amb tot, en primer lloc es protegirà els marges del riu, amb la creació d'una pantalla de pilots de fusta d'eucaliptus roig, que serviran per contenir el talús i estabilitzar el terreny. En aquest sentit, reompliran el marge amb graves i la col·locació d'una manta flexible de blocs de formigó prefabricat, que facilitarà la hidrosembra per evitar l'erosió que ara produeix l'onatge del riu.

D'altra banda, el vial del passeig tindrà un carril bici pavimentat amb un doble tractament de la superfície, mentre que l'espai per a vianants tindrà un ferm de sauló. A més, han previst la creació d'una zona de descans, també pavimentada amb sauló i delimitada amb unes zones enjardinades amb vegetació autòctona. L'àrea de descans es completarà amb mobiliari urbà com ara fonts, bancs, papereres i una àrea per estacionar les bicicletes. El desguàs del Pelegrí serà recobert amb un calaix de formigó armat prefabricat, i s'instal·laran 25 pantalans de fusta per tot el passeig, per practicar la pesca. El projecte també preveu la recuperació del bosc de ribera i l'enllumenat públic.

> «Estarem de cara al riu»

L'alcalde de Deltebre, Jordi Casanova, va fer ahir una valoració «enormement positiva» de l'adjudicació de les obres del passeig fluvial. Segons Casanova, el projecte representa l'arranjament de tota la façana fluvial, amb un passeig que finalment tindrà més de sis quilòmetres, ja que a l'octubre ja va inaugurar-se la primera fase del passeig. «Nosaltres hem estat els pioners de la defensa de l'Ebre i del Delta, i estem molt satisfets perquè ara podrem estar de cara al riu», va afirmar Casanova. «De fet, va ser amb aquest amor al riu que vam impulsar fa quatre anys la construcció dels diferents passejos, així com la protecció dels marges per evitar l'erosió», va recordar. L'alcalde de Deltebre va avançar que demà dijous els responsables de Costes visitaran la població per presentar-los el projecte.

El Punt (25-Abril-2007)

Foto: Cinta Bonet

24 d’abril del 2007

La parada de CiU tapava la pintada dels Jóvens en Defensa de l'Ebre

L'alcaldable de CiU a Tortosa, Ferran Bel, va aprofitar ahir la diada de Sant Jordi per instal·lar una parada a la plaça de l'Àngel, però sobretot per donar a conèixer el seu nou material preelectoral. A més, CiU va substituir les tradicionals roses per capses de crispetes, que van repartir entre la gent que durant tot el dia d'ahir va passejar per la zona de vianants. La nota curiosa, a part que només la parada del Consorci de Normalització Lingüística serapava la paradeta de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (JNC) i la carpa de les joventuts del PSC, va ser que la parada de CiU tapava la pintada que els Jóvens en Defensa de l'Ebre van realitzar fa anys, en contra dels transvasaments i la interconnexió de xarxes. De fet, just davant de la parada de CiU hi havia una carpa del casal popular Panxampla, on ara hi ha integrats alguns dels membres dels Jóvens en Defensa de l'Ebre. Irònicament, van acusar CiU de voler amagar la part més compromesa del seu passat recent...

Tortosa rellança Expoebre amb el trasllat de la fira al parc de Remolins

El nou pavelló permetrà doblar la superfície sota cobert i l'organització espera uns 330 expositors

L'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, i el regidor de Promoció Econòmica, Rafel Lluís, van presentar ahir el programa de la 63a Fira Multisectorial de les Terres de l'Ebre, Expoebre, que enguany es farà per primer cop al nou recinte firal de Remolins. De fet, l'objectiu de Fira de Tortosa és rellançar Expoebre aprofitant el trasllat al nou pavelló, que dissabte serà inaugurat oficialment amb la visita del president de la Generalitat, José Montilla. El pavelló permetrà doblar la superfície d'exposició sota cobert, amb uns 8.800 metres quadrats. El recinte firal i lúdic de Remolins també guanyarà terrenys, i assolirà els 74.500 metres quadrats.

Sabaté va recordar que Fira de Tortosa va organitzar un concurs d'idees per dissenyar el nou recinte firal amb motiu de la 50a edició d'Expoebre, i que tretze anys després la ciutat inaugurarà el pavelló de Remolins. «Aquesta serà la gran novetat d'enguany», va precisar Sabaté, que va remarcar que el nou pavelló obrirà un gran ventall de possibilitats per a les iniciatives firals que s'organitzin a les Terres de l'Ebre. Però més enllà de la vocació territorial del nou equipament, l'alcalde va recordar que el trasllat del recinte firal a Remolins ha permès evitar «l'enorme pressió» que exercia Expoebre sobre la zona verda del parc municipal, així com per descongestionar el trànsit del centre de Tortosa. «Abans, la ciutat estava col·lapsada durant tres setmanes, però ara fa dies que estem muntat Expoebre, i podem dir que Tortosa gairebé no ho ha notat», va apuntar.

L'alcalde va assenyalar que el pavelló ha despertat l'interès de les empreses, i va afegir-hi que esperen assolir els 330 expositors. Així, el regidor de Promoció Econòmica, Rafel Lluís, va afirmar que el pavelló permetrà fer «un salt de qualitat important», i va comparar-lo amb els canvis dels anys seixanta, quan Expoebre va deixar de ser una fira agrícola i ramadera per convertir-se en un certamen multisectorial. «Ara tenim un pavelló que està molt per damunt de la majoria de recintes firals de Catalunya, i una nova eina per millorar Expoebre, programar noves fires i recuperar-ne algunes que s'havien deixar de fer», va dir Lluís. El regidor també va vincular el rellançament d'Expoebre amb la posada en funcionament del nou polígon industrial Catalunya Sud.

> Menys pendents del mal temps

El regidor de Fires, Rafel Lluís, va admetre que l'edició d'enguany d'Expoebre «ha donat més feina del normal», per la necessitat d'adaptar la fira al nou recinte de Remolins. Lluís, que va felicitar reiteradament el personal del patronat de Fires, va destacar que Expoebre «millorarà en molts aspectes», i que són molts els empresaris i les empreses que han decidit tornar a la fira. El nou recinte de Remolins tindrà uns 74.500 metres quadrats, dels quals uns 15.350 estaran ocupats pels diferents expositors dels sectors de l'artesania, l'automoció, la maquinària, la venda d'alimentació i les atraccions. En aquesta línia, Lluís va destacar que els expositors que abans estaven al passeig central del parc i a les dues naus ara cabran al pavelló, on hi haurà uns 8.800 metres quadrats en brut sota cobert, i uns 2.250 metres quadrats nets. «Com sempre, esperem que no plogui, però ja no ens preocupa tant», va concloure.

> Montilla, Mayor Zaragoza i Vidiella

La primera visita del president de la Generalitat, José Montilla, a les Terres de l'Ebre serà per inaugurar el nou pavelló de Remolins. El recinte firal obrirà dissabte al matí, però Montilla arribarà a la tarda per fer la inauguració oficial d'Expoebre i del segon saló Ebreambient. D'altra banda, Montilla també ha confirmat la seua assistència al sopar de la III Nit de l'Empresari de les Terres de l'Ebre, que es farà el mateix dissabte a la nit. L'altre acte de relleu institucional serà el diumenge 29 d'abril, coincidint amb la diada de les Terres de l'Ebre. Així, l'exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, presidirà l'entrega dels premis sobre bones experiències de convivència entre cultures. Ja a la tarda, s'inaugurà un monument al sindicalista i polític Rafel Vidiella. El monument a l'únic tortosí que ha estat conseller de la Generalitat s'instal·larà als jardins del parc de la Fira.

El Punt (24-Abril-2007)

CiU anuncia que esmenarà la nova ordenança de civisme de Tortosa

El portaveu del grup de CiU, Ferran Bel, va explicar ahir que encara estan estudiant la proposta de la nova ordenança de civisme que ha presentat el govern de Tortosa. «No valorarem que vulguin aprovar l'ordenança en l'últim ple ordinari del mandat, però sí el contingut, perquè nosaltres volíem proposar una ordenança àmplia i efectiva, que no estigués feta de cara a la galeria», va dir. Bel va avançar que CiU farà esmenes per «millorar l'ordenança», i que les presentarà per escrit abans del ple del 7 de maig. Finalment, Bel també va posar en dubte la unanimitat del govern municipal sobre el text de l'ordenança de civisme.

El Punt (24-Abril-2007)

Tortosa elegeix el cartell de la Festa del Renaixement

La pintora Pilar Lanau ha estat la guanyadora del concurs per al cartell de la XII Festa del Renaixement, amb l'obra El despertar de la festa. El jurat es va reunir divendres i va obrir les pliques de les diferents obres presentades. Tal com es pretenia, el cartell representa una ruptura en la línia que s'havia seguit fins al moment quant a la imatge de la festa, i era la primera vegada que s'havia tret a concurs el disseny del cartell de la Festa del Renaixement. L'obra guanyadora es presentarà diumenge que ve dintre de la fira Expoebre, juntament amb la que serà la nova imatge de la festa i un avanç de la programació de la Festa del Renaixement.

El Punt (24-Abril-2007)

22 d’abril del 2007

Tortosa canvia els nous aparcaments de l'avinguda Felip Pedrell i els fa en bateria invertida

Els aparcaments en bateria de l'avinguda Felip Pedrell, davant del centre cultural l'Escorxador, ja no són com els que apareixen en aquesta fotografia. Aprofitant les obres de millora que s'han fet aquesta setmana amb motiu d'Expoebre, l'Ajuntament ha asfaltat aquest tram de l'avinguda i ha repintat els aparcaments que va crear al febrer. Ara els aparcaments són igualment en bateria, però són en bateria invertida. Per tant, per estacionar el cotxe cal entrar de cul, per poder sortir després de cara. Ho he vist aquest matí i m'ha semblat una bona idea. Un dels problemes dels nous aparcaments a l'avinguda Felip Pedrell i a l'avinguda de Remolins era la poca visibilitat per fer marxa enrere i reincorporar-te a la via. Amb els aparcaments en bateria invertida la visibilitat és més gran, i per tant la reincorporació és més senzilla. Llàstima que la millora provisional i els aparcaments en bateria invertida no es fessin fa uns mesos i d'una tirada. Espero que a la tardor, quan Carreteres arrangi l'avinguda, també s'adopti aquest sistema d'aparcaments, i que després l'Ajuntament pensi a fer el mateix a l'avinguda de Remolins i en altres zones de la ciutat.

Lluesma a la contraportada

La contraportada del diari El Punt ofereix avui una interessant crònica de l'historiador i periodista Josep Bayerri sobre la retirada política del regidor més veterà de l'Ajuntament tortosí, Vicent Lluesma. Com alguns ja sabreu, Lluesma ha decidit deixar l'Ajuntament després de 37 anys com a regidor, i ha propiciat la unió del seu últim partit, Unió dels Pobles de l'Ebre (UPE) amb la llista independent de Josep Maria Franquet. La crònica de Bayerri, que podeu llegir clicant aquí mateix, m'ha semblat molt encertada, però crec que s'ha deixat de dir una cosa: és molt probable que si Lluesma s'hagués tornat a presentar, hauria sortit novament com a regidor. A Tortosa el lluesmisme existeix, i ara només caldrà veure quin tipus de continuïtat té el seu últim projecte polític, en mans de Franquet (que potser té un perfil ideològic semblant, però una personalitat política diferent). L'altre dia, quan marxava a dinar, ens vam trobar darrera de l'Ajuntament i vaig estar parlant una estona amb Lluesma. Després vaig pensar que se'm farà estrany, anar a cobrir els plenaris i no veure'l al seu seient, amb el seu somriure irònic i la seua actitud pràctica, aliena a la gravetat amb què els altres es prenen la vida municipal, com si la política tortosina fos alta política d'estat.

Móra d'Ebre espera invertir 8,4 milions d'euros per recuperar el nucli històric

L'Ajuntament projecta un gran equipament a la placeta de la Verge per instal·lar diversos serveis

L'Ajuntament de Móra d'Ebre ja ha aprovat el projecte que presentarà en la quarta convocatòria de la llei de barris de la Generalitat, amb l'objectiu d'impulsar la recuperació integral del nucli històric. L'alcalde, Josep Solé Biosca, va explicar que la previsió és invertir-hi uns 8,4 milions d'euros, que l'Ajuntament i el govern català haurien d'assumir a parts iguals, si finalment accepta cofinançar el projecte morenc. En aquesta línia, l'actuació més important seria la construcció d'un gran equipament multiús a la plaça de la Verge, però l'alcalde també va destacar el nou parc al barranc de les Moreres, els esponjaments i els plans socials.

Josep Solé Biosca va explicar que l'actuació estel·lar del pla integral del nucli antic de Móra d'Ebre serà la construcció d'un gran equipament a la zona de la placeta de la Verge. Segons l'alcalde morenc, la previsió de l'Ajuntament és instal·lar-hi l'escola oficial d'idiomes, un casal per a joves, una oficina de turisme i les dependències del jutjat de pau. El nou equipament serà un gran edifici contenidor, de planta baixa i tres plantes, que a la seua part posterior també tindrà un jardí que més endavant podria ser reaprofitat amb la construcció d'un centre de dia per a la gent gran. En aquesta línia, Solé Biosca va detallar que el mateix espai enjardinat també podria destinar-se a alguna activitat relacionada amb el sector de la restauració.
D'altra banda, l'alcalde va detallar que un altre projecte preveu «dignificar» els accessos i els voltants del castell de Móra d'Ebre. «Voldríem comprar un parell de solars i fer un accés directe, i també millorar l'itinerari entre el castell i l'antiga plaça de bous», va dir. Solé Biosca va afegir-hi que també han previst la creació d'un gran parc al barranc de les Moreres, just davant de l'hospital comarcal, «perquè siga el pulmó verd del nucli antic». De fet, l'alcalde va assenyalar que han programat l'adquisició de solars i cases en estat de runa, per fer esponjaments que permetin eixamplar les cases i els carrers del barri. «També millorarem la recollida de les aigües pluvials, perquè en alguns carrers que són molt inclinats tenim problemes quan la pluja queda acumulada», va dir Solé Biosca, que va anunciar que hi haurà programes socials i ajudes per a la rehabilitació d'edificis.


>Tres famílies afectades

El pla integral del nucli antic de Móra d'Ebre, que l'Ajuntament va enviar aquesta setmana a la Generalitat, hauria d'executar-se durant els pròxims exercicis, a partir d'enguany i fins al 2011. La Generalitat finançaria el projecte amb 4,2 milions d'euros, i el consistori hauria de posar la mateixa quantitat. L'alcalde morenc, Josep Solé Biosca, va explicar que l'àrea d'actuació tindrà una superfície total de 8 hectàrees. «Hem fet un projecte molt ambiciós, que inclou tots els aspectes de la llei de barris», va afirmar l'alcalde, que va recordar que s'han fet diversos estudis previs i dues assemblees amb els veïns, per conèixer amb exactitud la situació del nucli antic. Solé Biosca va concloure que només hi ha tres famílies afectades: l'Ajuntament preveu comprar dues cases i reubicar la tercera família.

El Punt (22-Abril-2007)

Foto: Bloc de Joan Josep Duran

Móra la Nova tindrà una planta fotovoltaica de 2,2 megawatts

L'Ajuntament de Móra la Nova va informar divendres que l'empresa PGI Energy ha iniciat els tràmits per instal·lar una planta solar fotovoltaica al paratge dels Magrells. La planta, de 2,2 megawatts de potència, s'instal·larà en uns terrenys erms d'una superfície d'unes 10 hectàrees, situats a la vora de l'abocador de residus urbans de Tivissa. La promotora preveu la construcció de 72 panells mòbils, amb una inversió de 14 milions d'euros, que produiran més de quatre milions de quilowatts per hora anualment, equivalents als que podrien consumir 1.513 llars cada any. La producció elèctrica serà evacuada a través de la línia que subministra l'abocador de Tivissa, i la previsió és que les obres de la planta fotovoltaica de Móra la Nova puguin començar abans d'un any.

El Punt (22-Abril-2007)

21 d’abril del 2007

L'assemblea de la PDE i els candidats

La sala gran de l'auditori Felip Pedrell serà avui al vespre l'escenari de la novena assemblea general de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). La PDE espera una gran assistència de públic i també la presència de molts polítics, tenint en compte la proximitat de les eleccions municipals. Personalment, em sorprèn que l'alcalde de Tortosa no tinga previst assistir-hi. Joan Sabaté va liderar el front institucional en contra del PHN, i just ara la Plataforma ha demanat la mobilització institucional del territori per defensar la proposta de règim de cabals mediambientals. Segons l'agenda de Sabaté que rebem els periodistes, a les 20.15 hores l'alcalde serà a una conferència que Josep Subirats Piñana pronunciarà al Casal Jesusenc, i després el també candidat socialista assistirà al sopar dels premis Jesús Catalònia. En quin dels actes veurem a Ferran Bel (CiU)? On seran els candidats Jaume Forcadell (ICV) i Ricard Forés (ERC)?

Més obres tres mesos després de les obres a la vorera del bar Ribera

Tres mesos després que s'acabessin les obres que han millorat el desnivell a la vorera del bar Ribera, els tortosins ens hem trobat aquests dies amb més obres. Els treballs anteriors van ser realitzats pel servei de Carreteres, abans que el govern català traspassés l'avinguda de la Generalitat a l'Ajuntament de Tortosa. Pel que diu a la tanca de protecció, les obres actuals són de l'Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP). Algú m'ha preguntat si no podria haver fet l'empresa d'aigües aquestes obres tres mesos abans, aprofitant les obres de Carreteres... Però també podria ser que les obres actuals siguin per la detecció d'alguna avaria, i en aquest cas seria difícil determinar si podem acusar algú de poca planificació. La veritat és que no sé què pensar, perquè a Tortosa ens hem trobat darrerament amb els dos casos. La planificació ha funcionat correctament a l'hora de combinar la millora de l'avinguda de la Generalitat i la construcció del desguàs del barranc de Caputxins. Però crec que ha estat un desastre a l'hora de decidir el condicionament provisional de l'avinguda Felip Pedrell, que s'està millorant ara abans d'Expoebre però que caldrà refer completament a la tardor.

L'ordenança de civisme de Tortosa provoca divisió d'opinions quinze dies abans de ser aprovada

El casal Panxampla s'hi oposa, però la federació de veïns demana que s'apliqui

El govern municipal de Tortosa té previst aprovar el 7 de maig la nova ordenança pel bon ús de la via pública, i la controvèrsia està assegurada. Mentre la federació d'associacions de veïns fa temps que reclamava que l'Ajuntament posés al dia l'antiga normativa del 1985, el Casal Popular Panxampla ja ha advertit que s'oposarà a l'ordenança de civisme. Amb tot, el col·lectiu també ha anunciat que té previst presentar una proposta alternativa, per convertir el carrer en un lloc «públic i de convivència».

Un dels portaveus del casal Panxampla, Josep Sabaté, va lamentar ahir que la nova ordenança de Tortosa pretengui anar «més enllà» d'evitar les accions que dificulten la convivència entre els veïns. Segons Sabaté, el règim sancionador de la nova normativa propiciarà que els tortosins entrin en la dinàmica de denunciar-se mútuament, «perquè tothom dirà que el seu veí el molesta, i això sí que provocarà problemes de convivència». El portaveu també va criticar que l'Ajuntament vulga multar la mendicitat, «perquè és una política feixista, impròpia d'un govern d'esquerres». «Si realment no volen veure la pobresa, el que han de fer és treballar per eradicar-la, i no intentar esborrar-la del carrer», va afegir-hi. Sabaté va remarcar que els carrers han de ser un espai «per al coneixement, per a l'oci i la convivència», i no «espais freds i sense vida, totalment artificials». En la mateixa línia, Sabaté va denunciar la «progressiva privatització dels espais públics», i va posar en dubte que sancionin els partits per l'enganxada de cartells i pancartes, durant les diferents campanyes electorals. «Serà una ordenança per combatre la gent crítica, els joves i els més desfavorits», va insistir.

> «Ara volem que es faci complir»


El portaveu del casal Panxampla va avançar que contactaran amb diferents col·lectius i entitats veïnals d'altres ciutats catalanes, com ara Barcelona, Mataró i Berga, en què els ajuntaments ja han començat a aplicar ordenances de civisme. A més, Josep Sabaté va assenyalar que el casal Panxampla també vol parlar amb altres sectors de Tortosa que es puguin veure afectats per la nova normativa, amb l'objectiu de coordinar possibles accions. En canvi, el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa, Joan Alegria, va fer una valoració «molt positiva» de la possible aprovació de l'ordenança de civisme. «Feia temps que demanàvem una ordenança que inclogués els drets, els deures i les obligacions de tothom, perquè la normativa anterior s'havia quedat obsoleta», va afirmar Alegria. El president veïnal va remarcar: «Ara només cal que s'aprovi ràpidament i que comenci a aplicar-se, per millorar la convivència.» En l'únic en què van coincidir Alegria i Sabaté va ser per destacar que l'aprovació es faria en un clima clarament electoral.


El Punt (21-Abril-2007)

El PSC refà la llista a la Torre de l'Espanyol després del pas de Pujals a ERC

La decisió de l'actual alcalde de la Torre de l'Espanyol, Antoni Pujals, de no tornar a encapçalar la llista del PSC i presentar-se amb ERC no ha desmoralitzat els socialistes. El PSC ha decidit presentar una llista que encapçalarà el jove Xavier Borràs, amb l'exalcalde Ramon Jornet com a número dos. La tercera posició l'ocuparà Jaume Miquel Aleu, mentre que al quart lloc hi haurà l'actual primer tinent d'alcalde, Albert Servelló. A la candidatura del PSC també hi ha dos regidors del govern actual, Enric Anguera i Ricard Aleu.

El Punt (21-Abril-2007)

Campanya de la plataforma de la Terra Alta per salvar l'àguila cuabarrada

La plataforma de la Terra Alta, juntament amb les organitzacions ecologistes Acrac, Gepec i Seo-BirdLife ha iniciat la campanya Salvem l'àguila cuabarrada, una espècie que està amenaçada d'extinció a escala mundial. Així, la plataforma recorda que la Terra Alta té una de les poblacions d'àguila cuabarrada més importants d'Europa, però que actualment es troba amenaçada per la construcció de dues línies d'alta tensió de 40 quilowatts, que podrien travessar tota la comarca passant per diferents territoris de nidificació i campeig d'aquesta espècie. De la mateixa manera, els col·lectius consideren una amenaça la construcció dels parcs eòlics, i és per això que demanen l'aturada immediata de totes les línies d'alta tensió i centrals eòliques projectades a la Terra Alta. «Exigim que hi hagi un replantejament racional, dins d'un marc de diàleg, i que siguin aprofitades les línies elèctriques en funcionament abans de construir-ne de noves», va afirmar ahir la plataforma, que també va anunciar que té previst participar en dues fires a Barcelona, Terra i Biocultura. De fet, la plataforma aprofitarà la seua assistència a les fires per iniciar una recollida de signatures.

El Punt (21-Abril-2007)

L'Incasol construeix 15 pisos protegits en un sector residencial de Flix

L'Institut Català del Sol (Incasol) va anunciar ahir que està construint 15 habitatges protegits al nou sector residencial de la Ventonella, a Flix. Aquesta actuació s'inscriu en el marc del pla per al dret a l'habitatge 2004-2007, promogut pel Departament de Medi Ambient i Habitatge. A més, els nous habitatges compliran els paràmetres de sostenibilitat i d'ecoeficiència. La promoció està situada en un solar propietat de l'Incasol, a l'avinguda de les Valls. Es tracta d'un bloc aïllat de 15 habitatges de venda. L'edifici està distribuït en una planta soterrani, planta baixa i dues plantes. Hi ha nou habitatges de tres dormitoris, i sis habitatges de dos. La superfície útil dels pisos va des dels 51 metres quadrats dels més petits fins als 76 metres quadrats dels més grans. A la planta del soterrani també s'hi construeixen 15 places d'aparcament.

El Punt (21-Abril-2007)

20 d’abril del 2007

Tortosa i el turisme d'aparador

Un dels temes que més xumxumeig ha provocat els últims dies a l'ebresfera ha estat el vídeo d'una noia fent un streaptease urbà davant d'una botiga d'Amposta. El va descobrir el blocaire ampostí Jordi Perales, i aquí a La Marfanta també en vam parlar. De fet, si dimecres el vídeo penjat a You Tube tenia unes 1.400 visites, dos dies després ja en porta més de 2.600 descàrregues. Avui us poso una altre vídeo, d'una turista finlandesa que entra en una botiga del centre de Tortosa i s'asseu a l'aparador mentre els seus amics li fan algunes fotos. Qui diu que a Tortosa no passen coses d'aquestes? Es més: qui diu que a Tortosa no hi ha turistes?

La nova ordenança de civisme de Tortosa entraria en vigor al setembre

El document actualitza la normativa del 1985 i era una reclamació de les associacions de veïns

La regidora de Governació de Tortosa, Consol Cordero, va presentar ahir la nova ordenança de civisme i bon ús de la via pública, que el govern municipal espera aprovar al ple ordinari del maig. El document segueix l'estructura de l'ordenança de Barcelona, a partir de les normes de conducta, la regulació del règim sancionador i la reparació dels danys causats. Cordero va destacar que l'ordenança és el fruit de diferents reunions amb les associacions de veïns del municipi. La regidora també va dir que ha estat molt meditada internament, per dotar l'Ajuntament d'una normativa actualitzada que garantisca el bon ús de la via pública.

«Ha estat una ordenança molt consultada amb les entitats veïnals, però també molt meditada internament», va detallar la regidora. Consol Cordero, que ahir també va presentar la proposta a la comissió informativa de Governació, va dir que voldria que l'ordenança s'aprovés per majoria absoluta al ple del 7 de maig. L'inspector en cap de la policia local, Jesús Fernández, va recordar que Tortosa ja tenia una ordenança semblant, però del 1985, que «no estava adequada a la realitat actual perquè no recollia explícitament algunes actituds» com ara pintar grafits a les parets o beure al carrer. De fet, l'ordenança estableix multes de fins a 3.000 euros per a qui pinti grafits o enganxi cartells sobre monuments i edificis catalogats; però també sancions de fins a 1.500 euros per a qui ho faci en senyals de trànsit o façanes. Després de l'aprovació inicial al ple, l'ordenança de civisme restarà 30 dies a exposició pública, perquè la gent puga presentar-hi al·legacions. Si no se'n presentessen, farien l'aprovació definitiva automàticament, i l'ordenança entraria en vigor al cap de dos mesos de la publicació als diaris oficials. Per tant, els càlculs del govern municipal són que la nova ordenança de civisme puga entrar en vigor cap al setembre.

El més destacat:
Contaminació visual
- Grafits i pintades. Sancions d'entre 750 i 3.000 euros

Pancartes, cartells, fulls i brossa
- Sancions d'entre 120 a 3.000 euros

Ús de l'espai públic per a jocs
- Sancions d'entre 750 a 1.500 euros

Mendicitat
- Sancions a partir de 120 euros.
D'entre 1.500 i 3.000 euros si es fa amb menors

Necessitats fisiològiques
- Sancions de 300 a 1.500 euros

Consum de begudes alcohòliques
- Sancions a partir de 30 euros.
Fins a 1.500 euros si es beu al carrer molestant els veïns

Comerç ambulant. Banyar-se o rentar la roba en una font
- Fins a 500 euros

Contaminació acústica
- Fins a 750 euros


> Rèplica a Ferran Bel

La regidora de Governació va rebutjar ahir les declaracions del portaveu de CiU, Ferran Bel, que dimecres va afirmar que el govern no havia fet res per atendre els 10.000 nouvinguts que hi ha a Tortosa. Cordero va negar que la població immigrada arribi al 80% en alguns barris, però sobretot va lamentar que l'alcaldable de CiU «barregi immigració i delinqüència». «Aquest tipus d'alarmisme sempre el genera la dreta més dretana», va dir.


El Punt (20-Abril-2007)

La millora de l'avinguda Felip Pedrell per Expoebre provoca queixes de CiU

L'Ajuntament de Tortosa ha iniciat aquesta setmana la millora urgent d'un tram de l'avinguda Felip Pedrell, comprès entre la cruïlla amb el carrer Costa de Capellans i la nova rotonda que dóna accés al pavelló del recinte firal de Remolins. Fonts municipals van explicar que es tracta d'una obra conjunta entre el servei de Carreteres de la Generalitat i l'Ajuntament. Així, Carreteres repararà els forats que s'havien produït al ferm, a causa d'uns sondejos que van fer-se fa uns mesos per comprovar el pas dels serveis. Després, l'Ajuntament tirarà una capa d'asfalt per millorar el principal accés al pavelló, que serà inaugurat el 28 d'abril amb l'obertura d'Expoebre. Però la situació ha provocat les queixes de CiU, ja que el govern municipal havia renunciat a fer millores puntuals, ja que l'avinguda ha de ser condicionada de manera integral per Carreteres a la tardor, abans que la Generalitat traspassi la titularitat d'aquesta travessera urbana a l'Ajuntament. «Això ha estat una falta de respecte als veïns de Remolins, perquè el govern de Sabaté només ha fet aquestes obres pensant que ha de venir el president Montilla a inaugurar el pavelló», va lamentar el convergent Ferran Bel.

El Punt (20-Abril-2007)

19 d’abril del 2007

L'ebresfera ja té 160 blocs

Avui he vist que hem assolit la xifra de 160 blocs a l'Ebresfera, el metabloc que des de fa un temps mantenim amb l'ajuda de Jaume Llambrich i Daniel Gil, i que pretén ser una eina al servei de la blocosfera de les Terres de l'Ebre. A Ebresfera podeu trobar els últims titulars de la nostra xarxa de blocs i també un recull minuciós de tots els blocs del nostre territori, ja que la idea és que actuï com una base de dades, amb els diferents blocs ebrencs organtizats per categories. Avui he introduït el bloc número 160, després que l'altre dia conegués l'existència del bloc El Cartipàs de l'Amable i també el seu autor, Amable Pallisé. Em va fer una il·lusió especial, ja que aquest és el primer bloc que hem registrat a Tivissa. El seu bloc és una miscel·lània en què hi podreu trobar diferents articles sobre política general, però també algunes reflexions al voltant de l'actualitat de les Terres de l'Ebre, així com sobre la política municipal de Tivissa. Fent un càlcul ràpid, podríem dir que a les Terres de l'Ebre tenim un blocaire per cada 1.000 habitants. És una xifra bona, però que encara podem millorar... Per això, si heu creat un bloc i us agradaria formar part de la blocosfera ebrenca, o simplement si voleu contactar amb nosaltres, podeu fer-ho enviant-nos un correu electrònic a blocairesdelebre@gmail.com.

Tortosa atura la demolició de Sant Felip Neri i el solar és ara un abocador de runes

Polèmica per l'enderroc d'una façana que calia mantenir

Els treballs d'enderrocament de l'illa de cases del carrer Sant Felip Neri, al nucli antic de Tortosa, estan aturats des de fa mesos i ningú ha retirat les runes. De fet, el solar del carrer de la Mercè és ara un abocador de runa, i s'ha desfermat una polèmica sobre la necessitat d'enderrocar tota l'illa, però també per la demolició d'una façana protegida per Patrimoni.

L'Ajuntament, a través de l'empresa Macla, va començar l'enderrocament dels números 9 i 11 del carrer Sant Felip Neri l'octubre de l'any passat. La demolició dels dos immobles arribava gairebé deu mesos després que la nit de Nadal de l'any 2005 s'ensorrés parcialment la casa situada al número 9. Tot i així, a finals de febrer els treballs van quedar paralitzats provisionalment, ja que les obres havien afectat els edificis dels números 7 i 13, que l'Ajuntament també voldria enderrocar per reurbanitzar tot el sector, eixamplant el carrer i construint un nou bloc de pisos de protecció oficial. Amb tot, un dels problemes és que el propietari del número 13 havia començat a rehabilitar l'immoble. Mentrestant, l'Ajuntament vol determinar si el número 7 està únicament en «mal estat» o en «estat ruïnós», i la comissió de Patrimoni ha ordenat l'aturada de les obres fins que reposin part d'una façana que calia mantenir.

> La paret d'un palauet

La comissió de Patrimoni havia ordenat la conservació de part d'una façana que tenia una porta amb un arc de mig punt i carreus de pedra que podrien pertànyer a un palauet medieval. Per facilitar l'enderrocament, l'empresa va desmuntar la part noble de la façana, però Patrimoni va ordenar la paralització dels treballs fins que es garantís la restitució dels elements protegits. Però la situació s'ha enrarit perquè l'empresa ha deixat de treballar al carrer Sant Felip Neri i les runes estan acumulades i formen un gran abocador que estarien utilitzant altres obres. Entre la brossa del solar del carrer de la Mercè encara hi ha els carreus que calia protegir.

El Punt (19-Abril-2007)

Bel (CiU) es compromet a prioritzar les polítiques sobre immigració i convivència a Tortosa

El candidat de CiU, Ferran Bel, va anunciar ahir que, si assoleix l'alcaldia de Tortosa, prioritzarà les polítiques per resoldre els problemes de convivència derivats de la immigració. «A Tortosa no hem afrontat la situació amb prou valentia, i ara se'ns està escapant de les mans», va afirmar Bel, que va recordar que hi ha barris on el 80% dels veïns són nouvinguts. «Nosaltres tenim molt clar què cal fer», va dir sense avançar quina serà l'orientació de la proposta de CiU. «És un tema difícil de tractar, però a Tortosa no hem fet res per acollir amb dignitat els 10.000 nouvinguts, i això està afectant els 30.000 veïns que ja teníem», va aclarir. Segons Bel, el 16% dels veïns que CiU ha enquestat durant el procés de redacció del seu programa electoral han valorat que l'Ajuntament hauria de solucionar els problemes de convivència i immigració. En aquest sentit, el candidat va detallar que fan falta més inspeccions per evitar la sobreocupació d'habitatges i el compliment dels horaris comercials, així com per garantir el bon ús de la via pública i l'escolarització dels xiquets.
D'altra banda, Bel va explicar que CiU ja ha fet més de 1.300 enquestes en tots els barris i nuclis del municipi, la majoria a peu de carrer, i que encara no ha acabat el procés de recollida de dades. Segons Bel, el 37% dels enquestats també han manifestat la seua preocupació per la falta de seguretat, i el 82% s'han mostrat partidaris d'implantar la policia de barri. Finalment, un 10% també voldrien que es prioritzessin les polítiques d'habitatge, amb pisos per a joves i pisos de lloguer amb preus assequibles. «A més, la gran majoria de respostes espontànies reclamaven més manteniment de la via pública i la millora de les instal·lacions esportives», va dir.
El Punt (19-Abril-2007)

Disqus for Marfanta