30 de juliol del 2012

Tortosa aprova el finançament de les obres de millora del barranc de la Llet

TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha aprovat aquest dilluns, en un ple extraordinari, la plurianualitat i el compromís d'aportació de la resta del finançament per a l'execució de les obres de millora de la capacitat de desguàs del barranc de la Llet. Aquesta obra té un pressupost de 424.034 euros i es finançarà en dues anualitats, amb càrrec als Fons Feder (50%), Ajuntament (40%) i Diputació de Tarragona (10%). Aquesta actuació servirà per millorar l'evacuació d'aigües pluvials i donarà resposta a la petició de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que condicionava la seua execució a la posada en marxa de la residència geriàtrica de l'empresa L'Onada que s'està construint en el mateix sector.

De fet, el conveni entre l'Ajuntament de Tortosa i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), aprovat pel ple de consistori el 2 de febrer del 2009, advertia que la residència de L'Onada estarà al costat del barranc de la Llet, en una zona «on existeix el risc de desbordament». Així, l'ACA manifestava la necessitat d'executar una sèrie d'obres per millorar la capacitat de desguàs del barranc i per fer-la compatible amb la urbanització del seu marge esquerre. En aquest sentit, el promotor de la residència va proposar el recreixement del mur de protecció del seu sector, sense que ultrapassi la paret del seu edifici, una obra que ha de fer-se simultàniament a la construcció del complex. A banda, per millorar el desguàs de tota la conca del barranc, l'ACA proposava realitzar l'ampliació del pas del barranc per sota de la línia del tren. En qualsevol cas, les obres no es podrien fer fins després del buidatge del canal, d'acord amb la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre i amb els permisos de Renfe per la possible afectació dels serveis ferroviaris. A banda, el projecte constructiu de la canalització del barranc de la Llet havia d'estar redactat per l'Ajuntament dins del 2009, per poder executar les obres durant els anys 2010 i 2011.

Si retrates les #terresdelebre a Instagram, publiquem les teues fotos a Marfanta.com



Les vacances, els dies de descans, són potser el període més fotografiat de la vida de les persones. I ara, gràcies a aplicacions com Instagram, la gent ha trobat una altra dimensió al fet de prendre i ensenyar les seues instantànies, tot compartint-les a través de les xarxes socials. Per això, si aquests dies us quedeu a les Terres de l'Ebre, o bé si sou turistes que visiten el nostre territori i el fotografieu amb Instagram, podeu etiquetar les vostres imatges amb el hasthag #terresdelebre. Marfanta.com vol publicar-les totes, per ajudar-vos a difondre i donar a conèixer les vostres fotografies, però també per promocionar els espais naturals, el patrimoni, la cultura tradicional o la gastronomia de les Terres de l'Ebre. A Instagram ja hi ha gairebé 1.200 fotografies amb l'etiquesta #terresdelebre, com ara la bonica imatge d'aquesta cabra al cim de Caro que ha penjat l'usuari Riba57.

Instagram és una de les aplicacions de mòbil gratuïtes més populars del moment, ja que permet fer fotografies amb la càmera del telèfon i aplicar-hi tot tipus de filtres de llum, contrast i color, amb l'objecitu d'imprimir-hi efectes impactants i compartir-les a l'instant en les diverses xarxes socials. Actualment, Instagram compta amb més de 50 milions d'usuaris arreu del món; més de 1.000 milions de fotografies publicades, i més de 260 comunitats oficials repartides per tot el món. De fet, Instagram està converint-se en una eina molt important de promoció turística. A les Terres de l'Ebre, per exemple, els usuaris d'Instagram es poden localitzar al voltant de l'etiqueta #igersebre.

Els independentistes omplen el castell de Miravet amb estelades per reclamar l'estat propi



 MIRAVET (Ribera d'Ebre).- El castell de Miravet ha tornar a ser escenari clau en la història del país, tot acollint un dels actes centrals de l'Assembla Nacional Catalana (ANC). 300 persones han pujat dissabte passat fins a la fortalesa templera, que ha lluït diverses estelades per ser l'escenari on l'any 2004 s'engendrava l'actual Estatut de Catalunya. Els independentistes demanen que s'acabe amb iniciatives com el pacte fiscal i es face un pas ferm cap a l'estat propi. Finalment, no s'ha pogut dur a terme l'enterrament simbòlic de l'Estatut al cor del castell que estava previst, però aquest missatge ha impregnat tot l'acte.

"La via del pacte no ens porta enlloc i aquest ha de ser un punt de no retorn", han dit des de l'ANC. La Marxa, inundada d'estelades i sota crits d'"indendència", ha sortit de la plaça de l'Arenal i ha recorregut poc més d'un quilòmetre a peu fins al castell templer. Un cop reunits al pati d'armes del castell, Manel Alves, membre del secretariat nacional de l'ANC, ha llegit el manifest. Alves ha apuntat que el d'aquest dissabte hagués estat un acte més de la Marxa Cap a la Independència que se celebren aquest estiu, i que acabaran l'11 de setembre amb una gran manifestació a Barcelona, "si no fos perquè aquí a Miravet es va tancar el pacte del nou estatut per a Catalunya". L'Estatut català, ha dit Alves, ha acabat sent una gran frustració per com es va retallar a Madrid i després que el Tribunal Constitucional, a instàncies del PP, "l'acabés de rematar i ens deixés sense res" en les aspiracions d'autogovern de Catalunya.

L'acte celebrat a Miravet ha volgut simbolitzar el fi d'una etapa, l'estatutària. Malgrat que estava previst simbolitzar aquesta fita amb l'enterrament de l'Estatut al cor del castell, finalment no s'ha pogut dur a terme. Tot i això, des de l'ANC, han demanat que l'acte "sigui un punt de no retorn, un punt d'inflexió en el camí cap a la independència". "Hem de deixar de banda la via estatutària, la via autonòmica perquè no ens porta enlloc, ni tampoc la via del pacte amb Espanya i aquí hem de marcar un abans i un després", ha demanat Alves.

Sense data per concretar quan es podria assolir la independència, l'ANC considera que els propers anys i fins i tot els propers mesos "seran decisius" per la celeritat en què s'estan donant alguns esdeveniments. "El pacte fiscal s'acabarà ràpid perquè des de Madrid ja han dit rotundament que no", ha apuntat el representant de l'Assemblea. L'ANC no vol que la independència siga el pla alternatiu si el pacte fiscal fracassa, sinó que es tire endavant com està determinat en l'agenda dels partits polítics. "Que no es faci esperar perquè el poble de Catalunya en té moltes ganes i farem molta força en aquest sentit", ha dit Alves. L'acte de l'ANC ha acabat aquest dissabte a la nit amb els parlaments d'escriptors i personalitats del territori i l'actuació de diversos grups musicals.

Imatge ACN

El TSJC anul·la l'autorització administrativa del parc eòlic dels Pesells

HORTA DE SANT JOAN (Terra Alta).- El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fallat a favor del recurs contenciós administratiu presentat per la Plataforma en Defensa de la Terra Alta i alguns veïns d'Horta de Sant Joan, en contra de l'autorització administrativa que la Direcció General d'Energia i Mines de la Generalitat va atorgat l'any 2007 a l'empresa Orta Eòlica per a la construcció del parc eòlic Els Pesells. El jutge ha acceptat la demanda des del punt de vista que el projecte del parc eòlic es va modificar durant la seua tramitació, i no es van tenir en compte alguns aspectes mediambientals en l'atorgament de l'autorització. La Generalitat i Orta Eòlica poden ara presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem.

En el recurs contenció administratiu la Plataforma en Defensa de la Terra Alta i alguns veïns demandants havien al·legat que la sol·licitud d'autorització administrativa del parc, amb data de 20 de desembre de 2002, i la concessió d'aquesta el 3 de desembre de 2007, per part de la Generalitat, no eren legals per diversos motius. En primer lloc es va al·legar que el projecte tècnic de la central eòlica havia estat modificat durant el període en què es tramitava l'autorització i no es va fer una valoració ambiental al respecte quan, a més, el parc s'havia d'ubicar en una zona on hi habita una parella d'àguiles cuabarrades.

També la Direcció General de Medi Natural havia discrepat de la declaració d'impacte ambiental presentada l'any 2006, i recordava la incompatibilitat de tres dels aerogeneradors a la zona. Per altra banda, no s'havia fet l'estudi d'impacte paisatgístic ni es comptava amb la llicència ambiental municipal. El tercer dels arguments era la incompatibilitat urbanística amb les normes de l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan. Les zones de cria del ratpenat i el risc d'incendis forestals tancaven les al·legacions contra l'autorització administrativa.

Malgrat que algunes d'aquestes al·legacions han estat desestimades pel jutge per defecte de forma, el TSJC ha fallat a favor del contenciós tenint en compte que, amb la modificació del projecte tècnic un cop sol·licitada l'autorització administrativa, "incompleix les funcions de la informació pública en tots els àmbits normatius que concorren i no atén degudament les exigències de declaració d'impacte ambiental que s'han apartat de la tramitació d'informació pública".

El tribunal també fa constar a la sentència la seua sorpresa pel canvi constant de les ubicacions dels aerogeneradors i els canvis del projecte des de la seua formulació i tramitació fins a la seua autorització, pel qual considera que "el component ambiental que s'ha evidenciat no s'ha atès suficientment". La sentència del TSJC es va dictaminar el passat 10 de juliol.

El procés per construir el parc eòlic dels Pesells, en el qual només faltava la llicència d'obres per part de l'Ajuntament d'Horta i un projecte executiu per a la seva construcció, quedaria amb aquesta sentència completament suspès amb l'anul·lació de l'autorització administrativa de la Generalitat. La Generalitat i l'empresa Orta Eòlica només poden presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem.

Fonts de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta han mostrat la seua satisfacció per la sentència, però reserven la seua valoració oficial, que emetran a través d'un comunicat que es farà públic en els propers dies.

Via ACN
Foto: Plataforma d'Horta de Sant Joan

28 de juliol del 2012

Els Quicos ja tenen garantits els primers 7.000 euros per a la Casa de la Jota

TORTOSA (Baix Ebre).- "Falten 42 hores i ja hem aconseguit tirar endavant la Casa de la Jota. Moltíssimes gràcies a tothom". Amb aquest missatge ha informat Artur Gaya, a través de Facebook, que el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries ha aconseguit el finançament necessari que havia sol·licitat per tirar endavant aquest projecte. "Des de les més petites aportacions a les més grans, sense vatros no hauria pogut ser", conclou abans de sentenciar que "la Casa de la Jota recordarà sempre el vostre nom". Finalment, més de 100 mecenes han fet possible superar els 7.000 euros que els Quicos necessitaven per tirar endavant la primera fase del projecte. En concret, aquest divendres a la nit ja eren 7.520 euros aportats per un total de 135 mecenes. De fet, si algú vol esdevenir mecenes de la Casa de la Jota, encara té temps de fer-ho fins el proper diumenge.

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries volen construir la Casa de la Jota, un projecte que vol donar a conèixer la jota, ja siga cantada o ballada, com a música catalana i mediterrània. "Volem donar a conèixer la jota com a música catalana i mediterrània. Tant en les seues expressions de cant com de dansa, la jota és l’element emblemàtic i que uneix la cultura popular dels territoris que conflueixen a les Terres de l’Ebre: Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i l’Aragó", afirmen Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries a Verkami, el portal d'internet que serveix per finançar projectes a través del crowdfunding, o microfinançament col·lectiu. Per crear aquesta Casa de la Jota, els Quicos demanaven el suport de la ciutadania ebrenca, ja siguen persones particulars, empreses o ajuntaments, amb una aportació econòmica que podia estar entre els 10 euros i els 3.000 euros. Així, tothom que ha donat suport a aquesta iniciativa rebrà versos especialment dedicats pels Quicos, discos del grup, i fins i tot podran compartir una rostida a la muntanya, amb la família de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

El Centre d’Interpretació de la Jota de les Terres de l’Ebre i els Quicos volen impulsar el projecte de la Casa de la Jota, que contempla una Escola d’Estiu de la Jota, entre el 23 i el 28 de juliol, al Poble Nou del Delta. A la tardor també hi haurà cursos estables a la ciutat de Tortosa i a d'altres poblacions de les Terres de l’Ebre. També faran una exposició itinerant pel territori, i catalogaran tots els materials que durant aquests 20 anys els Quicos han estat treballant.

Amposta aconsegueix el segell de destinació turística esportiva

AMPOSTA (Montsià).- La ciutat d'Amposta serà a partir de la propera tardor el primer municipi de la demarcació de Tarragona qualificada amb el segell de destinació turística esportiva. L'alcalde de la capital del Montsià, Manel Ferré, ha anunciat que el segell es rebrà al mes de setembre per part de l'Agència Catalana de Turisme de la Generalitat, i s'ha mostrat satisfet en veure aconseguida una fita que la ciutat feia molt temps que reivindicava. "Tenim instal·lacions esportives de primer nivell i oferim la possibilitat que els esportistes que escullin la ciutat podran gaudir d'un turisme de qualitat", ha destacat.

Com ha explicat Ferré, el segell de destinació turística esportiva havia estat un projecte "llargament reivindicat" per al ciutat d'Amposta, i fins i tot s'esperava que s'hagués atorgat l'any 2011. Finalment, l'Agència Catalana de Turisme el lliurarà a la capital del Montsià el proper mes de setembre, convertint-la així en la primera població de la demarcació de Tarragona que el lluirà. "Se'ns reconeixia que tenim unes instal·lacions esportives de primer nivell però amb aquest segell millorarà", ha apuntat l'alcalde.

L'Agència Catalana de Turisme certifica amb aquesta distinció els municipis de Catalunya que disposen d'infraestructures i serveis d'alta qualitat per a la pràctica de l'esport. L'objectiu és promocionar i comercialitzar l'oferta turística catalana relacionada amb els esports entre un segment de la demanda molt concret, però d'alta qualitat: esportistes d'alta competició, turistes que centren les vacances en l'esport, turistes que practiquen l'activitat esportiva durant el temps d'esbarjo, o bé el públic visitant amant dels grans esdeveniment esportius. "Els esportistes que escullin la ciutat podran gaudir d'un turisme de qualitat", ha destacat l'alcalde d'Amposta.

Per aconseguir-lo ha calgut superar diferents baròmetres pel que fa a la qualitat de les instal·lacions esportives, les infraestructura, els dispositius esportius, i cal passar unes auditories de manera permanent. Els criteris establerts per la Direcció General de Turisme exigeixen ser el marc de disciplines esportives amb una alta representació internacional, potenciar modalitats esportives que es poden practicar en entorns naturals propis de Catalunya (rius, llacs, muntanyes, mar...), tenir la possibilitat d'acollir grans competicions internacionals, i oferir instal·lacions i serveis d'alta qualitat.

Via ACN
Imatge Generalitat de Catalunya

Recoder inaugura el complex MónNatura Delta de l'Ebre, que funciona des de Setmana Santa

AMPOSTA (Montsià).- El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha inaugurat aquest divendres el complex MónNatura Delta de l'Ebre, l'espai de divulgació que l'Obra Social de Catalunya Caixa ha habilitat a les antigues salines de Sant Antoni, a Amposta. Recoder ha assegurat que els municipis estan cada cop més sensibilitzats en la repercussió econòmica que també suposen per als territori la protecció dels espais naturals. "Molta gent ha descobert que els parcs naturals i el territori protegit són també un element dinamitzador de l'economia", ha assegurat el conseller. "Tenim cua al Departament, d'ajuntaments que ens demanen ser inclosos, i això és terriblement positiu", ha apuntat. Recoder ha explicat que el Departament de Territori i Sostenibilitat ja treballa en l'ampliació d'alguns parcs com ara el de l'Alt Pirineu que ja ha iniciat el procés d'extensió o com el de la Serralada Litoral, que ho farà la setmana vinent.

Un exemple d'aquesta oportunitat econòmica que representen els parcs naturals l'ha posat el conseller amb el complex divulgatiu MónNatura que ha inaugurat al delta de l'Ebre aquest divendres. L'espai ha donat feina a vuit persones del territori, i no descarta poder ampliar-se i crear de nous llocs de treball. El complex es va obrir al públic a Setmana Santa, i començarà a acollir escolars a partir del mes de setembre. En total, la previsió és de rebre unes 20.000 visites durant aquest 2012, sobretot escolars i famílies. "La natura és una gran aliada de la nostra economia", ha destacat el conseller. "El discurs d'aquest centre d'interpretació és un discurs que combina raó, educació, però també la seducció davant aquest miracle de paisatge i patrimoni que és el territori durant tot l'any", ha dit respecte a MónNatura Delta de l'Ebre. D'altra banda, Recoder ha remarcat que el 31'7% del territori català és territori protegit, o el que és el mateix, "1 de cada 3 hectàrees està protegida". "Això és molt important però requereix un grandíssim esforç de gestió i d'aprenentatge", ha assegurat el conseller de Territori.

El MónNatura Delta de l'Ebre s'estructura al voltant de sis espais diferenciats -a més de la zona de recepció- que permeten al visitant conèixer els valors ambientals dels ecosistemes salins de la zona gràcies a la restauració ambiental i paisatgística d'una finca de 45 hectàrees que, després de la seua utilització com a salines, va esdevenir una piscifactoria que no va reeixir. La compra per part de l'Obra Social de CatalunyaCaixa, juntament amb els recursos aportats per un projecte Life de la Unió Europea, han fet possible aquesta intervenció. Una de les joies del complex és el mirador de 360 graus, ubicat al capdamunt de l'edifici més prominent de l'antiga piscifactoria. Des del seu terrat, i gràcies a telescopis i prismàtics, permet observar en directe l'avifauna dels voltants, flamencs principalment, i els diversos elements de la Tancada, les salines i la punta del Trabucador. Els pisos inferiors alberguen les dues aules per a visites escolars amb activitats centrades en les aus, la sal i la pesca. L'espai es complementa amb una zona lúdica de perxar i d'exhibició d'arts de pesca tradicional així com un passeig singular per conèixer les curiositats biològiques i especificitats de l'espai.

D'altra banda, tot aprofitant la seua visita a les Terres de l'Ebre, el conseller de Territori i Sostenibilitat també ha inaugurat la posada en servei la variant de Sant Jaume d'Enveja, que permet millorar l'accessibilitat al nou pont sobre l'Ebre entre aquest municipi i Deltebre. Les obres, que es completaran amb la reurbanització de l'avinguda de l'Ebre, compten amb un pressupost de 2,2 MEUR . El conseller ha anunciat dues noves actuacions per a la zona del Delta: la millora a la carretera que va d'Amposta a Sant Jaume d'Enveja, i la construcció d'un nou tram de l'Anell viari del Delta entre Sant Carles de la Ràpita i la Badia dels Alfacs.

Via ACN

27 de juliol del 2012

El pont de Flix recupera el doble sentit en el trànsit, amb la retirada dels semàfors



FLIX (Ribera d'Ebre).- Ja es pot tornar a circular en doble sentit pel pont de la presa de Flix, el pas de la carretera C-12 pel riu en aquesta població de la Ribera d’Ebre. La retirada dels semàfors, així com de la mitjana que hi havia enmig de la calçada del pont, es va produir el passat 20 de juliol. Segons l’Ajuntament de Flix, cap al setembre es reprendran els treballs pendents, com ara l’habitació d’una vorera de servei per a Fecsa-Endesa o la construcció d’un túnel per a vianants per accedir al Polígon La Devesa, i es tornarà a regular amb semàfors el pas del trànsit rodat. Així ho ha explicat l’alcalde de Flix aquest divendres, durant la seua estada al plató de Canal 21 Ebre, tot remarcant que ara els semàfors estaven provocant col·lapses de trànsit molt importants. Marc Mur també ha recordat que les obres per fer una passarel·la de vianants al pont de l’embassament, amb un pressupost de 2,3 milions d’euros, formen part de les compensacions pel projecte de descontaminació del pantà de Flix.

En la mateixa entrevista, l’alcalde de Flix ha valorat molt positivament la resolució aprovada pel Parlament la setmana passada, perquè l’extracció dels fangs contaminats comence dins del 2012. Amb tot, Mur ha tornat a desvincular el pla d’emergència i les obres del pla de restitució territorial, les quals no cal que estiguen totes fetes perquè comence la retirada dels sediments contaminats. L’alcalde ha dit que el pla de restitució va ser un “caramel a la boca” per als ajuntaments del territori. De fet, Mur ha afirmat que calia un projecte amb menys obres compensatòries, limitat només a aquells municipis que capten l’aigua directament del riu.

D’altra banda, Mur ha avançat que dilluns signarà a Barcelona, amb el president d’Ercros, el conveni per finançar el 25% de les obres del projecte de la llei de Barris a Flix. L’altre 75% del projecte estarà finançat per la Generalitat, i per tant l’Ajuntament ja té coberta la totalitat del finançament necessari per recuperar el barri de Les Casetes i l’antiga colònia de la fàbrica.

L’alcalde de Flix també ha aprofitat el seu pas pel Canal 21 Ebre per repassar altres projectes del seu municipi, com ara la reparació del pas de Barca, el qual podrà entrar en funcionament al setembre. Altres obres que ja estan en marxa són la reforma de la plaça de la Pau i del pavelló cobert, la millora de l’enllumenat públic, i l’arranjament de les voreres de l’avinguda de la Llum.

Imatge Ajuntament de Flix

El consorci de la Ribera Nord tira endavant, amb o sense Reserva de la Biosfera



FLIX (Ribera d'Ebre).- L’Ajuntament de Flix ha aprovat aquesta setmana els estatuts del Consorci per al Desenvolupament de la Ribera Nord, així com la seua adhesió a aquest nou organisme, que finalment també estarà integrat pels municipis de la Palma d'Ebre, la Torre de l'Espanyol, Riba-roja d'Ebre i Vinebre. L’alcalde de Flix, el socialista Marc Mur, ha assenyalat aquest divendres que les gestions per constituir el consorci s’han anat allargant en el temps perquè no volien precipitar-se. Durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, Mur ha explicat que la seu del consorci estarà ubicada al Centre d’Empreses La Ribera, per aprofitar les instal·lacions del viver d’empreses i també la reserva de sòl industrial de Flix. Però l’alcalde flixenc també ha volgut destacar hi ha hagut altres ajuntaments que han fet encara més força que Flix, perquè el consorci de la Ribera Nord puga ser una realitat.

D’altra banda, Mur ha manifestat el seu desacord amb la decisió de deixar els municipis del nord de la Ribera d’Ebre fora de la candidatura perquè les Terres de l’Ebre siguen Reserva de la Biosfera. Mur ha apel·lat a la unitat territorial, i ha advertit que les Terres de l’Ebre no es poden anar trossejant. De fet, ha recordat que el municipi de Flix, que quedaria fora de la candidatura d’EbreBiosfera per la proximitat de les dues centrals nuclears d’Ascó, tenia dos punts forts en el projecte: la reserva natural de Sebes i el centre tecnològic instal·lat a la població.

En la mateixa entrevista, Mur ha volgut mostrar respecte institucional amb la decisió dels ajuntaments de Tivissa i Móra la Nova de renunciar a forma part de la candidatura d’EbreBiosfera. De fet, l’alcalde de Flix també ha recordat que la Ribera d’Ebre vol fer una aposta important per la indústria i per l’energia, i que consideren que aquest desenvolupament és compatible amb el turisme i la diversificació econòmica.

Bel defensa davant de Montoro la proposta de pacte fiscal per a Catalunya

MADRID.- L'alcalde de Tortosa i senador de CiU per Tarragona, Ferran Bel, ha aprofitat aquest dijous la seua intervenció al Senat per reivindicar davant del ministre d'Hisenda que la proposta de pacte fiscal aprovada pel Parlament català no és preclamar "un finançament diferent". "Només reclamem quedar-nos amb una part dels impostos que recaptem”, ha remarcat Bel davant de Montoro, abans d'aclarir que “no demanem més finançament, sinó retenir una part del dèficit fiscal que es genera, amb els impostos pagats a Catalunya, amb els 16.000 milions que surten de Catalunya i no tornen". En aquesta línia, el senador tortosí ha afegit: "Volem que ens ajudin a tenir un sistema de finançament just, propi i adequat a les necessitats de Catalunya”.

Per la seua banda, el titular d'Hisenda ha aprofitat la seua compareixença al Senat per exigit a la Generalitat que deixe d'"enganyar els ciutadans" buscant "responsables fora" i "sortides falses" a la crisi, ja que la "divisió dins d'Espanya" és "el pitjor missatge" que es pot enviar al món. Montoro ha advertit que és hora d'"estar a l'altura" i no per "fintes polítiques", en una clara referència al debat sobre el concert català. I en la seuaa defensa del sostre de despesa, ha deixat clar que "l'estat de les autonomies és inqüestionable", i que "té la mateixa responsabilitat que tots a l'hora de promoure les polítiques per sortir d'aquesta crisi". Per això, ha subratllat que "s'equivoca" qui usa l'estat autonòmic "per separar i dividir". El ministre ha deixat clar que dir que la crisi fiscal és de l'Estat i no de les autonomies, i reclamar un altre tipus de finançament és "buscar una sortida falsa" o una "finestra per escapar que no va enlloc". Amb un to, ha subratllat que no pot haver-hi un discurs polític "més inoportú i més contradictori" que dir "a aquesta altura de la crisi" que un territori pot sortir de la recessió "des de la solitud i l'aïllament".


Bel és el portaveu de CiU a la Comissió d’Hisenda i Administracions Públiques del Senat. Durant el debat sobre els objectius del sostre de despesa, Bel va retraure a Montora que la distribució del dèficit entre l’Estat i les autonomies siga "asimètrica, esbiaixada, injusta, ineficient, insolidària i deslleial”. Bel, que ha reiterat “el compromís” de CiU amb l’estabilitat pressupostària, ha defensat el vot en contra del seu grup, coherent amb la mateixa votació en el Congrés dels Diputats, en relació als objectius de deute públic i sostre de despesa proposats pel govern. Finalment, els objectius de deute públic i sostre de despesa van ser aprovats amb 152 vots a favor, 86 en contra i una abstenció.

En aquest sentit, Bel ha advertir que els objectius d’estabilitat, proposats per l’anterior executiu i ratificats pel gabinet de Rajoy, s’han modificat un any després de la seua aprovació. Concretament, el senador de CiU ha destacat que “si bé s’han flexibilitzat” –passant del 3% del PIB al 4,5%, concedit per la Unió Europea-, el govern del PP fa "una distribució absolutament asimètrica i incomprensible”. Bel ha exposat que “a nivell global tenim un 1,5% més de dèficit, però l’Administració Central té un 1,7% més de dèficit, més del que se’ns ha concedit a Europa. No es fan amb tot, sinó que li afegeixen dèficit i en canvi a l’Administració Autonòmica li redueixen l’objectiu de dèficit, passant de l’1,1 al 0,7%”. De fet, Bel ha afegit que “això suposa 18.000 milions més de marge per a l’Administració Central i 5.000 milions menys per a l’Administració Autonòmica”. En aquest sentit, Bel ha subratllat que “això a Catalunya suposen 800 milions addicionals de reducció de dèficit per al 2013, que és insostenible”.

Bel també ha retret a Montoro que “la distribució és injusta i asimètrica perquè de tot l’objectiu de dèficit que té l’Estat espanyol l’Administració Central es reserva el 85%, quan gestiona el 50% de la despesa pública; les comunitats autònomes que gestionen més d’una tercera part de la despesa pública de l’Estat espanyol tenen assignat el 15% de l’objectiu de dèficit. Això no es pot assumir”. Sobre aquest punt, Bel ha indicat que “així no es reforça l’Estat autonòmic, sinó que se’l condemna a un carreró sense sortida”. Bel ha assenyalat que els objectius de deute segueixen un camí similar. En aquest sentit, ha indicat que “el deute en relació al PIB de l’Administració central augmenta, i la de les comunitats autònomes i l’Administració Central disminueix, això és insostenible”. El senador, que ha instat el govern de l'Estat a “assumir la seva quota de responsabilitat”, també ha subratllat que “el sistema financer es troba absolutament destrossat, i així no es pot afrontar un finançament en condicions”.

Imatge CiU

26 de juliol del 2012

Tortosa reactiva l'ofensiva per reduir la població de coloms a la ciutat

TORTOSA (Baix Ebre).- Ajuntament de Tortosa ha tornat a fer captures de coloms a la via pública, en el marc del programa per reduir la població d'aquests ocells, amb l'objectiu de "minimitzar les molèsties als ciutadans, els focus de brutícia que generen, i els danys al patrimoni que causen els seus excrements". De fet, els problemes de salubritat que comportava la important colònia de coloms a la ciutat va fer que, a finals de 2010, l'Ajuntament encarregués a una empresa especialitzada un programa per reduir-ne el nombre d'exemplars. Així, la setmana passada es va muntar una altra vegada el dispositiu de captura a la plaça Barcelona, a la plaça dels Dolors i al parc municipal Teodor González. L'operatiu consisteix amb un sistema de xarxes que atrapen els animals, prèviament atrets amb menjar. Una vegada capturats, la mateixa empresa que els captura s'encarrega de la seua eliminació. Segons el consistori, aquesta actuació es fa d'acord amb la normativa vigent, i amb els permissos corresponents de la Generalitat de Catalunya.

Imatge Ajuntament de Tortosa

Arran Maulets bombardeja el monument franquista de Tortosa en un videomuntatge



L'organització independentista Arran Mauletes Terres de l'Ebre ha penjat aquest dijous a la tarda un videomuntatge en el seu perfil de Facebook, en què simula el bombardeig del monument franquista de Tortosa, que es va inaugurar el 1966 en memòria de "los combatientes que hallaron gloria en la Batalla del Ebro". De fet, la difusió d'aquest vídeo a través de les xarxes socials d'internet -també a Twitter- coincideix amb el 74è aniversari de l'inici de la Batalla de l'Ebre. "Fora monuments feixisites. Ni a Tortosa ni enlloc!", han escrit també els membres d'Arran Maulets Terres de l'Ebre en el seu compte de Facebook.

Amposta farà gairebé els mateixos bous, amb menys pressupost

AMPOSTA (Montsià).- L'Ajuntament d'Amposta ha hagut de fer una important contenció en el pressupost dels actes de la Festa Major, tot seguint amb la política d'ajust que va començar l'any passat. De fet, s'ha reestructurat el programa de festes per celebrar-les amb menys dies. Tot i així, el consistori ha aconseguit mantenir gairebé el mateix nombre d'actes taurins, només quatre menys que l'any 2011. Per tot plegat, les festes ampostines es mantenen com les més taurines de les Terres de l'Ebre. Hi haurà nou dies de festes amb bous, dos menys que l'any passat, i amb un pressupost inferior als 70.000 euros, més d'un 15% menys. A banda, els ampostins responen a la pressió dels animalistes afirmant que són "els primers interessats" en respectar els animals i evitar polèmiques.



Foto: Manel Zaera, a Flickr

Suport de l'alcalde de Sant Jaume d'Enveja al president dels Muntells

SANT JAUME D'ENVEJA (Montsià).- L'alcalde de Sant Jaume d'Enveja, el socialista Joan Castor Gonell, ha mostrat el seu suport al president de l'EMD dels Muntells i a la seua família, després de la detenció de Tomàs Navarro. L'alcalde-president dels Muntells va ser detingut dimecres pels Mossos d'Esquadra, com a presumpte autor de mitja dotzena d'incendis en casetes de camp, un hivernacle, una furgoneta i diverses embarcacions, al mateix poble i a Amposta. El mateix dimecres a la tarda, Navarro va ser posat en llibertat provisional amb càrrecs, acusat d'un delicte de danys continuats. Així, Gonell s'ha mostrat confiat que la justícia resoldrà els fets, i de moment no preveu que hi hagi conseqüències polítiques, ni prendre ell mateix cap disposició al respecte. Per la seua banda, la federació del PSC a les Terres de l'Ebre l'Ebre ha mostrat consternació pels fets i es reuniran en les properes hores amb Navarro, Gonell i els militants socialistes, per avaluar la situació.

Gonell ha afirmat en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que desconeixia la imputació del president de l'EMD dels Muntells per un delicte de danys continuats. "Sabem que està a casa i només ens queda esperar com evolucionen els esdeveniments", ha dit l'alcalde de Sant Jaume d'Enveja. Gonell ha detallat que Navarro es trobava aquest dimecres a la tarda "molt afectat per la situació, però al mateix temps, tranquil". Davant la imputació de Navarro, l'alcalde de Sant Jaume d'Enveja no ha volgut a entrar a valorar quines conseqüències polítiques podria tenir, i ha dit que ara és el moment de mostrar suport al president de l'EMD dels Muntells i la seua família. "Valorem per damunt de tot a les persones, i el que hem de fer ara és estar al seu costat. El tema polític el deixem en segon terme, a l'espera de veure com evoluciona tot", ha afegit. Segons l'alcalde, la detenció del president dels Muntells ha generat molta sorpresa i dubtes al municipi. "Confiem en la justícia i només ens queda esperar que decideix el jutge perquè no sabem que acabarà passant", ha apuntat Gonell.

Per la seua banda, la primera secretària del PSC de les Terres de l'Ebre, Núria Ventura, ha mostrat la consternació del partit. Però els socialistes ebrencs han descartat fer cap pronunciament sobre el cas, fins que no puguen parlar amb Tomàs Navarro i la seua família, Gonell i els militants socialistes de Sant Jaume d'Enveja i els Muntells. De fet, està previst que la reunió es pugar fer en les properes hores. "No ens pronunciarem fins que no coneguem tots els detalls", ha assegurat Ventura.

Imatge PSC Sant Jaume d'Enveja

Josep Curto: ‘El pacte fiscal és una proposta de sentit comú’

TORTOSA (Baix Ebre).- L’exdiputat del PP al Parlament, el tortosí Josep Curto, ha afirmat aquest dijous que la Generalitat ho té molt difícil a l’hora de negociar amb el govern de l’Estat la proposta de pacte fiscal aprovada aquest dimecres al Parlament. Però Curto confia que, en un procés de negociació llarga, el govern de Mariano Rajoy siga comprensiu amb les necessitats de Catalunya. A més, ha recordat altres moments de la història recent, en què el Partit Popular va acceptar canvis tan radicals, com la desaparició dels antics governs civils o la supressió del servei militar obligatori. En qualsevol cas, Curto ha remarcat que l’acord assolit en relació al pacte fiscal marcarà un abans i un després en les relacions entre Catalunya i Espanya. Segons l’exdiputat, ara s’està plantejant un trencament de l’actual model autonòmic; però el pacte fiscal és “una proposta de sentit comú.” Finalment, Curto ha advertit que si l’Estat rebutja categòricament el nou pacte fiscal per a Catalunya, Espanya provocarà un gran conflicte dins de Catalunya.

20 anys de la polèmica de l’Arròs Olímpic



TORTOSA (Baix Ebre).- L’organització dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 va haver de conviure amb una forta polèmica política, amb epicentre a l’Ajuntament de Tortosa, que va arribar a qüestionar el pas de la torxa olímpica per les Terres de l’Ebre. El motiu de tot plegat, la compra de 17 tones d’arròs dels Estats Units per part del Comitè Organitzador de les Olimpíades Barcelona 92, en lloc de l’arròs que produïen les cooperatives del Delta. Vint anys després de la cerimònia inaugural de Barcelona 92, l’exdiputat i exregidor del Partit Popular a Tortosa, Josep Curto, ha aprofitat aquest dijous el seu pas per l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre per recordar la polèmica de l’anomenat Arròs Olímpic. El Partit Popular va arribar a presentar una moció perquè l’Ajuntament no rebés oficialment la flama olímpica, com a signe de protesta.

Finalment, Curto, que governava al costat de la CiU de Vicent Beguer, es va quedar sol políticament i la seua moció va ser retirada de l’ordre del dia del 6 de juliol de 1992. El Partit Popular fins i tot havia anunciat que la presentaria en la resta d’ajuntaments del territori on tenia representació. El cas va tenir una gran repercussió política i mediàtica a tot Catalunya.

Per la seua banda, en el mateix ple el grup del PSC va presentar una moció amb caràcter d’urgència, just per expressar tot el contrari. És a dir, l’agraïment de l’Ajuntament de Tortosa al comitè organitzador dels Jocs, per l’estada de la flama olímpica a la ciutat; i per demanar als veïns de Tortosa i de les Terres de l’Ebre que participessin en la benvinguda a la flama, ja que Tortosa era una de les poques ciutats del país, no capital de província, que era final i principi d’una etapa del recorregut. Eduard Fornós va ser l’últim rellevista de la torxa a Tortosa i l’encarregat d’encendre el peveter a la plaça de l’Ajuntament.

D'altra banda, en aquella època, Curto també era diputat al Parlament, i va ser l’encarregat de presidir la comissió de seguiment de l’organització dels Jocs de Barcelona. Una comissió que finalment va tenir un paper merament institucional.

'Au però au', una comèdia romàntica al cor del Delta



 'Au però au' és la primera comèdia romàntica de la història del cinema amb el Delta com a escenari natural de la pel·lícula. El tràiler d'aquest film dirigit per Guillermo Barberà, produït per FilmsNòmades i amb guió del mateix Barberà amb Santi Valldepérez, ja es pot veure al portal de vídeos de YouTube. Els protagonistes d'aquesta història d'amor impossible al cor del Delta són Míriam Marcet i Jaume Queralt, però també es poden reconèixer entre els intèrprets algunes cares conegudes del territori, com ara Polet o Amado Cebolla. De la mateixa manera, cal destacar també la música original composada per l'ampostí Tomàs Simón.

Creieu que el govern de l’Estat acceptarà la proposta de pacte fiscal aprovada al Parlament? #PrimeraColumna


En el programa d'aquest dijous de Primera Columna, hem volgut preguntar els espectadors de Canal 21 Ebre si la proposta de pacte fiscal aprovada ahir pel Parlament té possibilitats de tirar endavant en la negociació amb el govern de l’Estat. Finalment, el PSC es va sumar a la proposta de pacte fiscal consensuada per CiU, Esquerra i Iniciativa, a més del diputat no adscrit Joan Laporta; però els socialistes es van desmarcar del punt en què es demanava la creació d’una hisenda pròpia. Només s’hi va sumar l’exconseller Ernest Maragall, que va trencar la disciplina de vot. També el PP es va abstenir en la majoria de votacions, mentre que Solidaritat i Ciutadans, per motius oposats, van votar en contra de la proposta de pacte fiscal. Però ara el gran dubte és què passarà quan el president Artur Mas se’n vagi a la tardor cap a Madrid per negociar la sortida de Catalunya del règim general de finançament de les comunitats autònomes, i si la previsible negativa del govern de l’Estat generarà més frustació que la que va provocar en el seu dia la tisorada a l’Estatut que havia aprovat el Parlament del país. Per tant, aquesta és la nostra pregunta del dia. Creieu que el govern de l’Estat acceptarà la proposta de pacte fiscal aprovada al Parlament de Catalunya?



Imatge Generalitat de Catalunya

25 de juliol del 2012

Llibertat provisional per al president de l'EMD dels Muntells

ELS MUNTELLS (Montsià).- El titular del jutjat de guàrdia d'Amposta ha deixat en llibertat provisional, amb l'obligació de comparèixer quan siga requerit, el president de l'EMD dels Muntells. Tomàs Navarro havia estat detingut aquest dimecres al matí pels Mossos d'Esquadra, com a presumpte autor d'almenys sis incendis intencionats que s'havien registrat durant les últimes setmanes als Muntells i també a Amposta. La detenció de Navarro, arran un conat d'incendi frustrat en un hort d'un familiar seu i durant el qual hauria estat identificat per diversos testimonis, ha causat un gran enrenou a la població. I és que els veïns de l'EMD dels Muntells vivien amb l'angoixa al cos, a causa dels focs sobtats en propietats agrícoles, cases i embarcacions.

De fet, la detenció del president de l'EMD dels Muntells ha deixat entre la majoria dels veïns un rastre d'estupefacció però, al mateix temps, d'alleujament. Des que es van encendre totes les alarmes per la successió de sinistres, alguns d'ells es quedaven al carrer fins altes hores de la matinada i, fins i tot, dormien als magatzems on guarden maquinària i vehicles, davant el temor que un nou foc els ho destruís tot. Ara confien que el malson hagi acabat, però no amaguen la seua sorpresa pel fet que el presumpte causant sigui "l'alcalde" del poble. "M'he quedat molt parat quan m'ho han dit. Per a mi era un gran amic. Ho era, ara ja no. M'agradava molt parlar amb ell", sosté José Beltri, perplex, davant la notícia de la detenció de Navarro, a qui els Mossos relacionen amb sis sinistres intencionats i quatre temptatives.




Entre aquests casos, el que el mateix Beltri va patir el passat set de juliol. Passaven uns 30 minuts de la mitjanit quan va rebre l'avís d'un veí. La furgoneta del seu cunyat difunt, que tenia aparcada en un solar de la seva propietat a pocs metres de casa i tocant la tanca del domicili familiar de la seva neboda, estava cremant."Van haver d'entrar dins la finca directament per cremar-lo. Va ser intencionat. Quan els bombers van arribar ja estava calcinada", apunta. Més enllà del valor sentimental del vehicle, amb només 15.000 quilòmetres a les seues rodes i que els fills del seu cunyat havien recuperat fa poc temps, Beltri no deixa de pensar què hagués pogut passar si, en el sinistre, el cotxe hagués acabat explotant. "És el desastre que hauria pogut passar: davant havia la finestra de l'habitació on dormien dos nens. Si arriba explotar, hagués provocat el desastre del món", exclama.

La mateixa nit del 7 de juliol, cap a les tres del matí, les dotacions de bombers que havien intervingut en apagar el foc de la furgoneta van haver de sortir corrents alertats per una nova columna de fum que van detectar al mateix poble dels Muntells. En aquest cas, cremava la caseta de camp i l'hivernacle d'un altre veí, Manolo Beltri. El foc va destrossar una carreta de motocultor, dos gàbies de gallines, trastos, caixes de plàstic i "trastos vells de pagès". Sortosament, els ànecs, el motocultor, el grup electrogen i la resta d'estris que es trobaven al seu interior es van salvar. "Va ser un ensurt gran", reflexiona. "Ens l'ha pegat fort", conclou Beltri, abans de remarcar que els veïns tenien coneixement que Navarro "estava malalt: però això, no". "Ens van dir que quan sabríem qui havia estat seria una sorpresa. Ni jo, ni ningú ens ho podíem esperàvem mai: bon noi, de bona família. Últimament es veia una mica estrafolari, amb barret i passejant pel poble. Però com que li agradava molt la broma, li teníem confiança", confessa aquest veí.

Via ACN

Recoder inaugura divendres el polígon del Molló, a Móra la Nova i Tivissa

MÓRA LA NOVA (Ribera d'Ebre).- El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, inaugurarà aquest divendres el polígon del Molló, ubicat en terrenys de Móra la Nova i Tivissa. Així ho ha anunciat l’alcalde de Móra la Nova, Ferran Bladé, durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre. Bladé ha recordat que el polígon del Molló és un projecte d’expansió industrial que el govern anterior havia alentit “incomprensiblement”, però que finalment podrà veure la llum. Segons l’alcalde de Móra la Nova, la primera implantació empresarial al polígon del Molló serà de manera immediata, amb la creació d’entre 20 i 30 llocs de treball.

En aquest sentit, Bladé ha recordat que el consorci del polígon del Molló està participat pels ajuntaments de Tivissa i Móra la Nova, però també pels ajuntaments de Ginestar, Rasquera i Garcia, a més de la Cambra de Comerç de Reus i el mateix Institut Català del Sòl (Incasol). Així, l’alcalde moranovenc ha afirmat que és un projecte il·lusionant, i que permet participar-hi altres poblacions de la Ribera d’Ebre. Fins ara, Móra la Nova tenia el polígon industrial Aubals, al límit de la seua capacitat. Per això, a més del polígon del Molló, una altra actuació que entra dins de la política de creació de sòl industrial a Móra la Nova és el nou polígon de Renfe, al costat de l’estació.

D’altra banda, l’alcalde de Móra la Nova ha explicat en què consisteixen les bases de concessió d’incentius a les empreses per a la promoció de l’ocupació durant el 2012. Una línia d’ajuts que l’Ajuntament de Móra la Nova ja ha aprovat i publicat.



Imatge Generalitat de Catalunya

Els Mossos detenen el president de l'EMD dels Muntells, acusat d'haver provocat sis incendis

ELS MUNTELLS (Montsià).- Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimecres el president de l'EMD dels Muntells, el socialista Tomàs Navarro, de 48 anys, com a presumpte autor de delictes de danys. Entre els passats 17 i 21 de juliol, la policia catalana va rebre diverses denúncies de ciutadans per l'incendi de les seues propietats, entre les quals hi havia cinc barques, un automòbil, un hivernacle, un galliner i material per a la construcció de barraques.

La policia estava investigant l'autoria dels diversos incendis intencionats que s'han registrat durant les últimes setmanes a l'EMD dels Muntells, al municipi de Sant Jaume d'Enveja, i també a Amposta. De fet, alguns veïns havien denunciat que el mateix president de l'EMD podria estar implicat en els fets. Així, l'últim incident va tenir lloc dissabte a la tarda, i Navarro hauria estat vist per diversos veïns mentre calava foc a la parra d'un hort del poble. Ara, per tant, se'l podria relacionar amb almenys mitja dotzena de sinistres, que haurien afectat embarcacions, magatzems de camp i un cotxe.

Alertats pels focs intencionats que s'havien produït durant les últimes setmanes en propietats diverses de la zona, veïns dels Muntells van decidir dissabte passat, cap a les tres de la tarda, seguir els passos d'un home vestit amb camisa blanca i pantalons blaus que s'esmunyia sospitosament entre les cases pròximes a la sèquia de reg. En arribar a un hort pròxim a la canalització, van veure com s'ajupia i calava foc a una parra i les restes vegetals del seu voltant, abans de marxar. L'encesa, en aquesta ocasió, no va tenir pràcticament conseqüències més enllà de generar una petita foguera d'uns dos metres de diàmetre, la qual va ser sufocada de seguida per veïns. Alguns dels perseguidors, però, haurien identificat l'home que va calar foc com el president de l'EMD. Tomàs Navarro regenta un conegut restaurant del poble amb la seua dona. I curiosament, l'hort on van tenir lloc els fets és propietat d'un familiar seu.

Quan, poca estona després, va començar a córrer la veu en aquest poble al cor del Delta de poc més de 500 habitants, la tensió es va desfermar amb un conflicte verbal i baralles entre els familiars de Navarro i les persones que l'haurien identificat. Agents dels Mossos d'Esquadra van haver d'intervenir per separar-los i, posteriorment, prendre declaracions als veïns. De fet, la policia ja feia setmanes que havia fet acte de presència a la zona, per investigar l'autoria de diversos incendis denunciats als Muntells. Les patrulles s'havien fet visibles pels carrers del poble i els veïns, fins i tot, havien detectat la presència habitual d'agents de paisà.

En concret, durant les últimes setmanes han cremat embarcacions; una d'elles, a la zona d'Eucaliptus, a Amposta; també una furgoneta d'un veí dels Muntells, i diversos magatzems i construccions agrícoles, tot i que alguns de forma parcial. Incendis intencionats i en estranyes circumstàncies, sense connexió aparent entre els afectats pel que fa a la motivació. Però després dels fets de dissabte, els investigadors podrien acabar vinculant Navarro en un mínim de sis d'aquests focs.

Imatge PSC

Móra la Nova impartirà estudis reglats sobre el món del ferrocarril




MÓRA LA NOVA (Ribera d'Ebre).- L’alcalde de Móra la Nova, Ferran Bladé, ha afirmat aquest dimecres que confia que la nova locomotora que ha arribat a la població puga ser restaurada i utilitzada en el futur tren turístic de la Ribera d’Ebre. Es tracta de la màquina automotor Renault ABJ2, construïda el 1938, i que va prestar servei a l’antiga línia de la Val de Safan, la línia que avui és la via verda del Baix Ebre i de la Terra Alta. Duran una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, Bladé ha destacat que els treballs de la Fundació per la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova estan enfocats cap a l’aprofitament turístic de les diferents màquines i vagons que s’han de restaurar.

En aquesta sentit, Bladé ha remarcat que es tracta d’un projecte integral, amb diverses actuacions que van encaminades a recuperar el patrimoni industrial i ferroviari, i en què ha calgut molta imaginació i molt d’esforç durant més de 10 anys. A banda, l’alcalde de Móra la Nova ha assenyalat que ara el projecte s’ha d’encaminar cap als plans d’ocupació i la formació professional, amb la regularització d’uns estudis reglats al voltant del món del ferrocarril.

L’alcalde de Móra la Nova no ha volgut encara posar data a la posada en funcionament del tren turístic que hauria d’unir la Costa Daurada amb el Priorat, la Ribera d’Ebre i el Baix Aragó. Amb tot, Bladé ha explicat que s’estan fent viatges al Regne Unit però també a d’altres països del centre d’Europa, per conèixer altres projectes de trens turístics que ja són una realitat i, sobretot, un negoci que funciona amb total normalitat.

Tres anys d’internament per al menor implicat en el crim d’Amposta

AMPOSTA (Montsià).- El jutjat de menors de Tarragona ha fet pública la pena per al menor d’Amposta que al setembre del 2011 va participar al costat dels seus pares en la mort a ganivetades del seu excunyat. L’acusat, que ara té 15 anys, haurà de complir tres anys d’internament en règim tancat i dos més de llibertat vigilada. A més, durant tres anys no es podrà apropar a menys d’un quilòmetre dels pares i germà de la víctima, Albert Ferrer, que només tenia 21 anys en els moments del fets. I banda, durant el judici no ha quedat provat que hi hagués provocació prèvia per part de la víctima que motivés la reacció dels agressors. En qualsevol cas, la condemna és inferior a la que demanaven tant la fiscalia com els advocats de la família de la víctima, el despatx tortosí Fornós Advocats. En concret, sol·licitaven cinc anys d’internament i tres anys de llibertat vigilada. Per la seua banda, la defensa del menor, que va reconèixer la seua participació en els fets, va al·legar que el jove patia un trastorn mental transitori. D'altra banda, en l'autòpsia no es van evidenciar proves de lluita, i ha quedat demostrat que el jove Albert Ferrer va rebre un total de vuit ganivetades, quatre de les quals van ser mortals de necessitat, ja que van afectar òrgans vitals.

D’altra banda, la fiscalia ha demanat 14 anys de presó per als pares del menor, també imputats per la mort a ganivetades de l’exparella de la seua filla. El cas serà jutjat per un jurat popular a Tarragona. Així ho van confirmar a Canal 21 Ebre els advocats de la família de la víctima. Els fets es remunten al 15 de setembre de l'any passat, quan el jove va ser assassinat pels pares i el germà de la seua exparella després d’una discussió que va començar al bar La Saleta d’Amposta. Els imputats són el pare de la noia, un home de 45 anys, i la seua dona i mare de la jove, de 48 anys, com a presumpta còmplice de l’apunyalament mortal.

Al desembre de l'any passat, la defensa dels imputats ja va sol·licitar l’exculpació dels presumptes assassins, tot al·legant que la mort es va produir accidentalment, com a fruit de la discussió. Però el jutge va denegar aquesta petició, i els pares de la noia han passat tot aquest temps a la presó.

Ha d'assumir Ferrocarrils de la Generalitat el servei de trens regionals entre Barcelona i les Terres de l'Ebre? #PrimeraColumna

En el programa d'aquest dimecres de Primera Columna hem volgut preguntar els espectadors de Canal 21 Ebre si consideren que els Ferrocarrils de la Generalitat haurien d’assumir el servei de trens regionals entre Barcelona, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. El grup d’ERC va anunciar ahir que presentarà al Parlament una proposta de resolució que demanarà al govern que estudie la viabilitat que l'empresa catalana Ferrocarrils de la Generalitat face el servei de regionals entre Barcelona i les comarques de Tarragona, arribant també fins a la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre i el Montsià. I és que la línia entre Barcelona i Tarragona, amb sis milions de passatgers a l’any, és una de les més transitades i rendibles del país, i la Generalitat hauria d’aprofitar la liberalització del sector ferroviari per millorar el servei a partir del 2013. Segons Esquerra, Renfe Operadora posa a la venda més bitllets que places ofereix, i no ajusta el servei, les freqüències, els horaris i nombre de places a l'increment de la demanda que es registra en temporada alta, provocant que a l'estiu alguns dels combois siguen com llaunes de de sardines. Per tant, aquesta és la nostra pregunta del dia. Hauria d’assumir Ferrocarrils de la Generalitat el servei de trens regionals entre Barcelona, Tarragona i les Terres de l’Ebre?




Imatge Silva de Alcudia, a Flickr

24 de juliol del 2012

La primera tinent d'alcalde del Perelló s'indigna amb Mena per haver recomanat vacances a l'Empordà

EL PERELLÓ (Baix Ebre).- La primera tinent d'alcalde del Perelló, la socialista Genoveva Margalef, ha aprofitat aquest dimarts al vespre el seu perfil a Twitter per criticar unes declaracions del conseller d'Empresa i Ocupació. I és que Francesc Xavier Mena ha demanat des de Figueres que els catalans sense un destí per a les vacances se'n vagin aquest estiu a l'Empordà, per ajudar a recuperar la zona afectada pels incendis. A través de diversos missages a la xarxa social, Margalef ha titllat de "vergonyós" el missatge de Mena, a qui ha acusat de practicar el discurs de les "dues Catalunyes". "Són diferents els focs del Perelló, Rasquera i el Pinell?", s'ha preguntat la primera tinent d'alcalde del Perelló, tot recordant que aquestes poblacions de les Terres de l'Ebre també han patit incendis importants aquest estiu.

En concret, la Generalitat ha demanat als turistes europeus que no cancel·len les seues reserves a la Costa Brava, arran dels incendis de l'Alt Empordà. Mena s'ha desplaçat a Figueres per trobar-se amb el sector turístic i, des d'allà, ha ancunciat que la Generalitat ja treballa per fer entendre als turistes europeus que la situació a les comarques gironines s'està normalitzant. A més, el conseller ha fet una crida als catalans que encara no han decidit el seu lloc de vacances perquè opten per l'Empordà, amb l'objectiu de recuperar la zona afectada per l'incendi. A més, a partir del setembre, la Generalitat difondrà la marca Costa Brava en els mitjans d'arreu del món i en les fires del sector, per reforçar aquesta destinació turística.

Investiguen la implicació del president de l'EMD dels Muntells en incendis vandàlics

ELS MUNTELLS (Montsià).- Els Mossos d'Esquadra estan investigant l'autoria dels diversos incendis intencionats que s'han registrat durant les últimes setmanes a l'EMD dels Muntells, al municipi de Sant Jaume d'Enveja. De fet, alguns veïns de la població que s'han mantingut en l'anonimant han apuntat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que el mateix president de l'EMD, el socialista Tomàs Navarro, podria estar implicat en els fets. Així, l'últim incident va tenir lloc dissabte a la tarda, i segons les mateixes fonts Navarro hauria estat vist per diversos veïns mentre calava foc a la parra d'un hort del poble. Ara, per tant, se'l podria relacionar amb almenys mitja dotzena de sinistres, que haurien afectat embarcacions, magatzems de camp i un cotxe. Els Mossos d'Esquadra no descarten efectuar detencions durant les pròximes hores.

Alertats pels focs intencionats que s'havien produït durant les últimes setmanes en propietats diverses de la zona, veïns dels Muntells van decidir dissabte passat, cap a les tres de la tarda, seguir els passos d'un home vestit amb camisa blanca i pantalons blaus que s'esmunyia sospitosament entre les cases pròximes a la sèquia de reg. En arribar a un hort pròxim a la canalització, van veure com s'ajupia i calava foc a una parra i les restes vegetals del seu voltant, abans de marxar. L'encesa, en aquesta ocasió, no va tenir pràcticament conseqüències més enllà de generar una petita foguera d'uns dos metres de diàmetre, la qual va ser sufocada de seguida per veïns. Alguns dels perseguidors, però, haurien identificat l'home que va calar foc com el president de l'EMD. Tomàs Navarro regenta un conegut restaurant del poble amb la seua dona. I curiosament, l'hort on van tenir lloc els fets és propietat d'un familiar seu.

Quan, poca estona després, va començar a córrer la veu en aquest poble al cor del Delta de poc més de 500 habitants, la tensió es va desfermar amb un conflicte verbal i baralles entre els familiars de Navarro i les persones que l'haurien identificat. Agents dels Mossos d'Esquadra van haver d'intervenir per separar-los i, posteriorment, prendre declaracions als veïns. De fet, la policia ja feia setmanes que havia fet acte de presència a la zona, per investigar l'autoria de diversos incendis denunciats als Muntells. Les patrulles s'havien fet visibles pels carrers del poble i els veïns, fins i tot, havien detectat la presència habitual d'agents de paisà.

En concret, durant les últimes setmanes han cremat embarcacions; una d'elles, a la zona d'Eucaliptus, a Amposta; també una furgoneta d'un veí dels Muntells, i diversos magatzems i construccions agrícoles, tot i que alguns de forma parcial. Incendis intencionats i en estranyes circumstàncies, sense connexió aparent entre els afectats pel que fa a la motivació. Però després dels fets de dissabte, els investigadors podrien acabar vinculant Navarro en un mínim de sis d'aquests focs.

Imatge PSC

Un ferit per arma blanca i dos detinguts en una baralla davant d'un local de Tortosa

TORTOSA (Baix Ebre).- Una discussió entre diversos grups de persones, davant del local d'oci nocturn Moët de Tortosa, el passat dissabte a la nit, va acabar amb un home ferit per arma blanca i una parella detinguda. Els fets van començar arran la discussió entre un grup de nacionalitat espanyola, un grup de romanesos, i un home albanès i la seua companya -d'origen romanès-. Després que els primers abandonessen el lloc dels fets, el conflicte va anar pujant de to fins que l'home albanès hauria atacat amb un ganivet un dels romanesos, tot causant-li una ferida a la zona lumbar, si bé no va afectar-li cap òrgan. Finalment, tant l'atacant com la seua companya van ser detinguts pels Mossos d'Esquadra, després d'haver fugit i intentat amagar-se en una casa. Els Mossos imputen al detingut un presumpte delicte de lesions i, a la seua companya, per encobriment. Tots dos han passat ja a disposició judicial. Per la seua banda, la víctima va ser traslladada a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i ja ha estat donada d'alta.

Imatge Google Maps

Móra la Nova amplia el parc de locomotores i es fixa en els trens turístics del Regne Unit

MÓRA LA NOVA (Ribera d'Ebre).- La Fundació per la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova disposa ja de la tercera màquina cedida pel Museu dels Ferrocarrils Espanyols, juntament amb les locomotores de vapor 'Bonita' i 'Mikado'. Es tracta de l'automotor Renault ABJ2, número 9304; una màquina que va arribar el passat 19 de juliol a la població riberenca remolcada per un comboi especial -durant 23 hores- des del Museo del Ferrocarril de Madrid Delicias. De fet, és el segon trasllat que completa l'acord de cessió. L'automotor va ser construït el 1938 i és una peça única a l'Estat espanyol. A més, està lligada a la història ferroviària de les Terres de l'Ebre, ja que va prestar servei al ferrocarril de la Val de Zafán -entre Tortosa i la Puebla de Hijar-, entre d'altres línies, tot i que l'any 1976 va ser retirada de servei.

Segons ha destacat la fundació moranovenca, el trasllat per via de la màquina ha requerit "mesos de treball". "Ha costat molt aconseguir el vist i plau de l'ADIF perquè n'autoritzés la circulació", asseguren en un comunicat.. El 26 de març van començar diversos treballs de preparació, consistents en retirar-lo de la via on estava -aïllada de la xarxa- amb l'ajut de dues grans grues de 250 tones per col·locar-lo en la via principal d'accés al museu. Posteriorment, es va efectuar un minuciós procés de preparació dels eixos i la resta de sistemes. El comboi especial va ser arrossegat per la locomotora elèctrica 269-604 -'gato montés'- custodiada per l'AAFM (Asociacion de Amigos del Ferrocarril de Madrid), que també va aportar-hi nou voluntaris. Com a agraïment a la col·laboració i la participació de l'AAFM, la Fundació de Móra la Nova ha cedit a l'entitat madrilenya l'ús d'un cotxe de viatgers, concretament l'A10X 10.012, que custodiava des de feia dos mesos i que no encaixa en el seu projecte de tren turístic.

D'altra banda, un grup de vuit voluntaris de l'Associació del municipi de la Ribera d'Ebre es van desplaçar al Regne Unit durant els passat 20 i 21 de juliol, per conèixer i aprendre d'altres experiències de recuperació de material ferroviari històric i explotació de trens turístics. Ho van fer aprofitant una jornada de portes obertes, i tenint en compte la tradició turística lligada al ferrocarril del país. Concretament, van visitar el ferrocarril turístic Severn Valley Railway, on van poder intercanviar experiències amb els nombrosos grups de treball que exploten i mantenen els 36 quilòmetres d'una línia ferroviària clausurada, sis estacions, tres tallers de restauració i un parc d'unes 40 locomotores i dos centenars de vagons i cotxes -amb fins a nou trens diaris i 250.000 viatgers per temporada durant deu mesos a l'any-. Els membres de l'entitat van posar interès, precisament, en poder adoptar sistemes de treball i poder establir-hi col·laboracions, amb l'objectiu de formar personal per a la restauració de les seues locomotores de vapor.

Imatge Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova

Fugia de la Policial Local conduint per la vorera i s'amaga en una cabina telefònica

TORTOSA (Baix Ebre).- La Policia Local de Tortosa ha informat aquest dimarts de la detenció d'un home de 28 anys, originari d'El Salvador, acusat dels delictes de conducció temerària i atemptat a l'autoritat, i per negar-se a passar la prova d'alcoholèmia. El detingut conduïa un turisme de color blau a gran velocitat i fent maniobres estranyes mentre circulava pels carrers, quan va ser interceptat per agents de la Policia Local. En adonar-se'n, l'home va accelerar i va pujar alguns trams per la vorera, tot fent que els vianants que es trobava al seu pas haguessin d'amagar-se en els portals de les cases per no ser atropellats. Així, quan un dels agents va baixar del cotxe patrulla per fer-li l'alto, el conductor va fer cas omís i va intentar envestir-lo. Finalment, després de circular de manera temerària per diversos carrers, el conductor va baixar del vehicle i va fugir corrents, fins que la Policia Local el va trobar amagat en una cabina de telèfon propera, "amb símptomes evidents d'embriaguesa". Una vegada detingut, l'home va ser traslladat a la comissaria de la Policia Local i, posteriorment, posat a disposició judicial.

Aturada de cinc minuts a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, en contra de les noves retallades

La Junta de Personal de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) ha convocat per aquest dimecres, 25 de juliol, una aturada de cinc minuts com a protesta en contra de les noves retallades. En aquest sentit, els representants dels professionals de l'hospital repartiran una butlleta informativa, tant als treballadors com als usuaris, tot denunciant l'augment de les hores de treball, la disminució de les plantiles, la pèrdua dels drets econòmics i la precarietat de les condicions laborals, però les taxes i copagaments, el tancament de plantes i sales d'operacions, i la disminució del servei d'ambulàncies. Finalment, els sindicats també denuncien l'onada privatitzadora de la sanitat, amb l'augment dels concerts i les externalitzacions, el foment d'empreses privades als centres sanitaris, i la privatització d'hospitals. De fet, l'aturada també es farà en altres hospitals de l’Institut Català de la Salut, i es repetirà tots els dimecres d'ara en endavant, segons la presidenta de la junta de personal de l'HTVC, Cinta Sarroca.

Jordan: ‘CiU està gaudint de la seua majoria absoluta, com si visqués en una festa’



TORTOSA (Baix Ebre).- Jordi Jordan ha aprofitat el seu pas per l’informatiu matinal Primera Columna per avançar quina serà l’estratègia d’oposició d’Iniciativa-Entesa per Tortosa durant la resta del mandat. El substitut de Jaume Forcadell com a portaveu d’Iniciativa ha remarcat que establiran una línia de col·laboració amb el PSC i Esquerra, però que centraran la seua acció en oferir les propostes i solucions per ajudar també l’equip de govern, de CiU, a traure Tortosa de la crisi.

En aquesta línia, Jordan ha afirmat que el primer any del govern de Ferran Bel amb majoria absoluta ha estat “un any perdut”. El portaveu d’Iniciativa-Entesa per Tortosa ha recordat que CiU ha rebutjat les 10 propostes que havia presentat el seu grup municipal en el primer any del mandat. També ha lamentat que el govern de Bel no informe els grups de l’oposició, fins al punt que han hagut de conèixer el deute municipal perquè l’Estat va obligar els ajuntaments a fer-ho.

En la mateixa línia, Jordan ha recordat que el govern de CiU està sent incapaç de tirar endavant la redacció del pla estratègic de Tortosa. Segons el portaveu d’Iniciativa-Entesa per Tortosa, el govern de Bel està gaudint de la seua majoria absoluta, “com si visqués en una festa”, en lloc de treballar per al futur de la ciutat. Finalment, Jordan ha afirmat que Tortosa ha de seguir apostant per la recuperació del nucli antic. Així, ha recordat que hi ha obres que s’han fet malament, com la reurbanització dels carrers Ciutat o de la Rosa, i que cal seguir apostant per la rehabilitació dels habitatges.

Nou TAC a l'hospital Verge de la Cinta

TORTOSA (Baix Ebre).- L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta té previst adquirir un nou TAC, que suposarà un salt tecnològic qualitatiu per a les seues instal·lacions. A més, aquest nou equipament permetrà un estalvi de temps pel pacient -l’aparell adquireix 16 talls per rotació, quan fins ara eren dos talls per rotació- i, per tant, es podran explorar més pacients al llarg del dia. A banda, el nou TAC millorarà molt la qualitat de les imatges, així com el software d’edició i de gestió.

L’aparell que adquirirà l'hospital de Tortosa té un servidor d’aplicacions clíniques avançades i pot fer imatges en tres dimensions (reconstrucció avançada en 3D i combinació d’imatges). La nova màquina també permet ampliar i millorar els diagnòstics (colonoscòpia virtual avançada, paquet de perfusió cerebral avançat, nòdul pulmonar i programa dental). La inversió prevista és d’uns 350.000 euros.

I és que el calendari previst per a la posada en marxa del nou TAC és el següent: a finals de juliol, l’obertura de pliques tècniques; al mes d’agost, l’adjudicació a l'empresa proveïdora; al setembre, l’inici d’adequació de la infraestructura; i al mes de desembre, la posada en marxa del nou TAC. El cap del servei de Radiologia de l’Hospital Verge de la Cinta, Fernando Javier García Lorente, ha explicat que la incorporació del nou TAC comportarà beneficis “directes i indirectes” per als pacients. Els primers són, fonamentalment, que “l’equip és més ràpid, per tant, el temps de pacient a la màquina és menor, i a més, es disminueix la quantitat de radiació que rep el pacient perquè es pot modular la dosi en cada territori anatòmic”. En quant als beneficis indirectes, García Lorente assegura que “el pacient rep un millor diagnòstic perquè la màquina permet definir millor l’anatomia i les seves alteracions”.

A banda, el professional de l’equip ha de seguir un procés de formació, ja que que “la base de funcionament és la informàtica”, afirma l’especialista. A més, “el professional s’ha de formar en els nombrosos programes complementaris que porta la màquina, i no només el radiòleg, també infermeria i els tècnics” ha afegit el doctor. L’equip de radiologia del Verge de la Cinta realitza, aproximadament, unes 9.000 proves cada l’any. El cap de servei ha afirmat que “el nou TAC suposa equiparar la tecnologia del Verge de la Cinta a la d’altres hospitals de nivell similar i, per tant, donar a la població el millor servei”.

Imatge ICS

ICV sosté que Tortosa ha de potenciar la Festa del Renaixement


TORTOSA (Baix Ebre).- El portaveu d’Iniciativa-Entesa per Tortosa, Jordi Jordan, ha fet una valoració força positiva de la XVII Festa del Renaixement, però ha lamentat el “triomfalisme” de l’equip de govern de Convergència i Unió. Durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, Jordan ha exigit capacitat crítica per detectar aquells elements de la Festa del Renaixement que es poden millorar, de cara a properes edicions. En aquest sentit, el portaveu d’Iniciativa-Entesa per Tortosa ha advertit que ha minvat la participació del comerç de la ciutat en la festa, a través de Lo Taulell al Carrer. A més, Jordan ha afegit que la festa ha perdut bona part del caràcter cultural i del rigor històric dels seus inicis, amb la desaparició dels anomenats Col·loquis del Renaixement. En aquesta mateixa línia, Jordan ha remarcat que la Festa del Renaixement hauria d’aprofitar més la figura de Cristòfol Despuig, un personatge clau per entendre la història, la societat i la política de Tortosa i la Catalunya del segle XVI.

D’altra banda, el portaveu d’Iniciativa-Entesa per Tortosa ha assenyalat que l’Ajuntament hauria d’apostar encara més per la Festa del Renaixement des del punt de vista de la promoció econòmica i turística. Jordan ha matisat que són moments complicats des del punt de vista financer, però ha recordat que l’impacte de la Festa del Renaixement sobre el teixit econòmic de Tortosa és d’entre quatre i vuit milions d’euros. Segons Jordan, cal diferenciar la Festa del Renaixement, que és un esdeveniment de promoció econòmica de la ciutat, i la resta de festes que es poden organitzar al municipi.

23 de juliol del 2012

El carrer Montcada de Tortosa, reobert al trànsit de vehicles

TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha reobert aquest dilluns al trànsit el carrer Montcada, al nucli antic de la ciutat, després que haja estat tallat durant prop de dos anys a causa de les obres de l'edifici de les delegacions del Govern a les Terres de l'Ebre. Des de dimecres passat, i coincidint amb la  celebració de la Festa del Renaixement, el consistori ja va permetre l'accés als vianants. La reobertura havia estat una reivindicació durant els últims mesos per part dels veïns i comerciants, que havien alertat de l'increment de la degradació i de la inseguretat que ha patit el carrer des que va ser tallat per iniciar les obres, al setembre de 2010. El carrer Montcada és un dels principals eixos viaris del nucli antic, i connecta els jutjats, l'escola de La Mercè i l'Escola Oficial d'Idiomes, entre d'altres equipaments, amb el centre urbà i comercial de Tortosa. La Generalitat i l'Ajuntament van acordar reobrir el carrer al trànsit i enllestir les obres del pàrquing, així com fer una reurbanització provisional de tot l'entorn, mentre redimensionen el projecte de l'edifici de les delegacions.

Imatge ACN

La Generalitat senyalitzarà les carreteres de la Terra Alta com a zona d’enoturisme



El director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), Jordi Bort, ha anunciat aquest dilluns que la Generalitat senyalitzarà les carreteres de tots aquells territoris del país amb comarques vitivinícoles. Bort ha donat suport al pla director de l’enoturisme que està impulsant el Consell Comarcal de la Terra Alta, i ha remarcat que el govern també té molt clara la seua aposta per potenciar l’enoturisme i el turisme gastronòmic. Per tant, l’Incavi està col·laborant amb les onze denominacions d’origen del país, per fer un inventari exhaustiu dels cellers de Catalunya i definir els serveis que podrien oferir per al turisme. El director general de l’Incanvi ha estat el convidat d’aquest dilluns a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre.


En aquesta línia, Bort ha destacat que les comarques veïnes també es poden beneficiar de l’aposta de la Terra Alta per l’enoturisme. De fet, ha recordat que la majoria dels visitants de la Terra Alta arribaran a la comarca per les carreteres del Baix Ebre o de la Ribera d’Ebre. Al mateix temps, el director general de l’Incavi ha remarcat que la Terra Alta també es pot beneficiar del fet de tenir tan a prop dues “palanques” de promoció tan potents com les DO Priorat i Montsant. De la mateix manera, Bort ha afirmat que el fet que les Terres de l’Ebre siguen declarades Reserva de la Biosfera per part de la Unesco seria molt positiu per als vins de la Terra Alta.

Finalment, Bort ha concretat els atractius de la Terra Alta des del punt de vista de l’enoturisme, un cop que ha trobat un discurs diferenciador al voltant del conreu de la garnatxa blanca. A banda, el director general de l’Incavi també ha assenyalat quins punts forts hauria de potenciar el nou pla director de la Terra Alta per fomentar l’enoturisme. Un pla que ja està redactant la URV.

Una taverna només amb vins de la Terra Alta, a la Festa del Renaixement?

TORTOSA (Baix Ebre).- El director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, el tortosí Jordi Bort, ha destacat aquest dilluns la consolidació de la Festa del Renaixement de Tortosa i l’èxit de l’edició d’enguany, tot i l’ajust pressupostari. Bort, que ha estat el convidat d’aquest dilluns al plató de Primera Columna, s’ha referit al paper destacat que el vi i la gastronomia tenen a la Festa del Renaixement. De fet, ha remarcat que és una molt bona oportunitat de promoció i difusió per als vins de la Terra Alta, i ha suggerit que en properes edicions es podria crear una taverna temàtica, especialitzada en els vins d’aquesta denominació d’origen.

Bort, amb experiència professional en el sector de l’hostaleria, també ha assenyalat la necessitat d’incrementar l’oferta d’allotjaments de Tortosa, per aprofitar millor l’arribada dels visitants de la Festa del Renaixement. Segons el director general de l’Incavi, el fet de poder allotjar més turistes faria incrementar el nombre de pernoctacions i, per tant, també l’impacte econòmic de la Festa del Renaixement sobre Tortosa i el territori.



Un informe elaborat el 2008 per la URV va xifrar entre quatre i vuit milions d’euros l’impacte econòmic de la Festa del Renaixement. En aquella època, Tortosa hi destinava 400.000 euros i la festa va rebre 100.000 visitants. Enguany, el pressupost ha estat de 180.000 euros i el nombre de visitants hauria superat les 200.000 persones, segons l’Ajuntament.

Imatge Marc Saez a Instagram

La cooperativa de l'Aldea vendrà tota la producció a FD Unió Agrícola de Martorell

L'ALDEA (Baix Ebre).- La cooperativa agrícola de L'Aldea va tancar divendres un acord amb F.D. Unió Agrícola de Martorell, per vendre-li la seua producció i garantir la continuïtat de l'entitat. FD Unió Agrícola és una empresa de distribució de fruites i verdures de nova creació, que en els propers anys vol obrir 300 punts de venda arreu d'Espanya. Així ho va explicar a Europa Press l'actual president de la cooperativa, José Fernando Falcó. De fet, l'objectiu és vendre a F.D. Unió Agrícola tota la producció actual, així com servir un camió setmanal per augmentar el repartiment a dos camions setmanals, una vegada es planifiquen les collites i es puga sembrar. A més, es preveu que la producció es quede al mercat nacional. "És un acord molt saludable amb el qual crec que queda garantida la continuïtat de la cooperativa", ha subratllat Falcó, que considera que així queda assegurada la part del full de ruta que passava per augmentar la producció de manera que les hectàrees de cultiu puguen créixer fins a les 150 hectàrees, front a les 50 actuals. Fins ara, s'havien iniciat contactes amb els pagesos de la zona per arribar a aquesta extensió i el corresponent augment de producció, si bé era un pla que avançava lentament fins a l'aparició d'aquest inversor.

D'altra banda, Falcó també ha remarcat que la cooperativa presentarà l'auditoria dels comptes del 2011 el proper 8 d'agost, que és quan es convocarà junta general i es donarà pas al nou equip gestor. La nova junta que capitanejarà la cooperativa en el futur comptarà amb Montse Llosa, exdirigent de la Unió de Pagesos al Baix Ebre i exregidora de CiU.

Imatge ACN

Disqus for Marfanta