31 de maig del 2012

El PSC trenca el pacte d'Alcanar i deixa el republicà Alfons Montserrat en minoria

L’equip de govern d’Esquerra i del PSC a l’Ajuntament d’Alcanar només ha durat un any. Després de mesos de tensions, els socialistes han decidit trencar el pacte de govern i han deixat el grup d’Esquerra en un govern en minoria, i amb l’ombra d’una moció de censura que els tres grups de l’oposició estarien negociant per apartar de l’alcaldia el republicà Alfons Montserrat. El trencament havia de fer-se efectiu en un ple que l’Ajuntament canareu celebrava aquest vespre, tot i que Montserrat coneixia la decisió dels tres regidors socialistes des de fa poc més d’una setmana. En aquest sentit, l’alcalde ha lamentat no haver rebut cap justificació del trencament del pacte de govern, mentre que els socialistes han afirmat que amb la seua marxa pretenen forçar la presa de mesures urgents a curt termini, perquè el consistori puga liderar la sortida de la crisi en l'àmbit local. De fet, Montserrat va recordar que els seus anteriors socis del PSC no havien donat suport al pressupost municipal del 2012, i que l’Ajuntament funcionava amb els comptes prorrogats de l’any anterior.

Amb tot, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el portaveu del PSC, Ricard Bort, ha descartat d’entrada la presentació d’una moció de censura o bé la formació d’un govern d’unitat. En realitat, tot dependrà de com evolucionin els contactes amb els tres regidors del Partit Popular i els tres regidors de CiU. Precisament, el portaveu convergent, Ivan Romeu, ja va denunciar que el govern d’Alfons Montserrat no tenia un projecte clar per ajudar a traure Alcanar de la crisi. Per la seua banda, l’alcalde té previst signar aquest divendres el decret que reordenarà el cartipàs municipal entre els vuit regidors d’Esquerra.

Imatge ERC Terrres de l'Ebre

Móra d’Ebre es prepara per ser la capital literària del territori amb la fira Litterarum



Móra d’Ebre celebra de l’1 al 3 de juny la cinquena edició de la fira Litterarum, la fira d'Espectacles Literaris que complementa la novena edició de la Fira del Llibre Ebrenc. Hi haurà noms tan destacats com Rosa Maria Sardà, Gertrudis i Carme Pla, tot interpretant textos d’autors tan importants com Josep Maria de Sagarra, J.V. Foix o Pere Calders. En aquest sentit, Litterarum esdevindrà un any més una cita de referència per a professionals, programadors i seguidors de la literatura en llengua catalana posada en escena, que es podran visualitzar i escoltar textos literaris, en tots els seus formats, en un total de 19 espectacles. Així ho ha explicat aquest dijous Albert Pujol, director de la fira Litterarum de Móra d’Ebre, durant una entrevista a l’informatiu matinal Primera Columna.

D’altra banda, el director de la fira Litterarum i de la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d’Ebre ha remarcat que ja hi ha inscrit uns 50 programadors culturals que han confirmat la seua assistència al certamen. Una xifra que ha desbordat les previsions dels organitzadors. A més, Pujol ha destacat algunes de les novetats més interessants del programa d’enguany. De fet, han hagut d’elegir només 19 espectacles, d’entre un total de més de 200 propostes, i això els ha permès garantir la qualitat.

D’altra banda, Pujol també ha repassat els aspectes més interessants de la novena edició de la Fira del Llibre Ebrenc, que comptarà amb una trentena d’autors i una quinzena de llibreries i editorials. A més, la novena jornada del llibre ebrenc tractarà de 'Literatura i recerca històrica', amb la participació de l’escriptor i periodista Martí Gironell. D’altra banda, enguany clourà els actes l'escriptor i crític Jordi Llavina, amb una conferència sobre el plaer de la lectura.

Tortosa implantarà contenidors de recollida d’olis usats

La regidora tortosina Beatriz Viñuela ha aprofitat el seu pas per l’informatiu matinal Primera Columna per repassar també altres qüestions de l’àmbit de l’àrea de Mobilitat. Així, ha defensat com a necessària l’ampliació de la zona blava en els barris del Temple i de Ferreries, i ha fet un balanç molt positiu de les targetes que l’Ajuntament de Tortosa va repartir l’estiu passat als veïns del Centre-Nucli Antic, perquè puguen accedir als habitatges amb els seus vehicles travessant les zones de vianants. D’altra banda, Viñuela ha anunciat que durant el mandat es crearan més carrils-bici, i que per això serà molt important l’obertura al trànsit del nou pont de la via verda del Baix Ebre, a través de l’antic pont del tren de Tortosa. En aquest sentit, la regidora ha confirmat que el pont serà transitable a finals d’any, o com a molt tard a principis del 2013. Finalment, ha confirmat que l’Ajuntament ja té molt avançada la redacció de l’ordenança municipal de medi ambient, la qual s’aprovarà molt aviat. De fet, Viñuela ha avançat que Tortosa també tindrà aquest proper estiu contenidors de recollida d’olis usats.

Tortosa també alerta de la falta de recursos per protegir la serra de Cardó


La regidora de Medi Ambient i Mobilitat de l’Ajuntament de Tortosa, Beatriz Viñuela, ha afirmat aquest dijous que la falta de finançament està alentint la posada en marxa del consorci de protecció de la serra de Cardó-Boix. Un consorci en el que Tortosa participa al costat dels ajuntaments de Rasquera, Benifallet, Tivenys, el Perelló i l’Ametlla de Mar, a més dels consells comarcals del Baix Ebre i de la Ribera d’Ebre, i que ha demanat la implicació de les administracions superiors després de l’incendi forestal que aquest mes de maig ha afectat unes 3.000 hectàrees de la serra de Cardó-Boix. En aquest sentit, Viñuela ha assenyalat que estan treballant conjuntament per poder compensar aquesta falta de recursos, i ha recordat que des de l’Ajuntament de Tortosa s’han fet diverses actuacions per millorar la gestió forestal i les mesures antiincendi de diferents paratges de la serra, com el Coll de l’Alba, Mig Camí i Coll Redó. A més, ha concretat les actuacions que ara es faran a la zona de Fullola, sobretot amb la neteja dels barrancs.

Durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, la regidora tortosina ha explicat que aprofitaran una subvenció per adequar els accessos a la serra, en col·laboració amb l’Associació de Defensa Forestal. En aquest sentit, Viñuela ha recordat que la construcció dels parcs eòlics al Coll de l’Alba han permès obrir una sèrie de nous vials que serien importants a l’hora de combatre un possible un incendi forestal.

D’altra banda, la regidora de Medi Ambient i Mobilitat ha afirmat que la situació és preocupant de cara al proper estiu, tant a la serra de Cardó-Boix com al massís dels Ports. Viñuela ha recordat que hem passat un hivern molt sec, tot i que ha plogut durant la primavera, i ha advertit que les neteges de massa forestal que es faran no seran suficients, per falta de recursos.

Amb tot, Viñuela ha destacat que la situació a Caro està més controlada, gràcies a la gestió que fa el Parc Natural dels Ports. Però la regidora de Medi Ambient ha insistit que el risc és el mateix, i que als Ports també cal extremar les precaucions per evitar incendis forestals durant el proper estiu.

Les mostres de suport al detingut de Tortosa pel 29-M es multipliquen a Twitter amb l'etiqueta #Andreullibertat

El Casal Popular Panxampla de Tortosa, Jóvens en Defensa de l’Ebre i l’assemblea de Maulets de les Terres de l’Ebre han expressat tot el seu suport i solidaritat amb el jove tortosí Andreu Curto Baiges, de 22 anys, que aquest dimecres va ser detingut al barri de Sants de Barcelona arran dels incidents de la vaga general del 29 de març passat. De fet, la jutge de guàrdia de Barcelona va decretar dimecres a la nit el seu ingrés preventiu a presó, al costat d’un altre detingut. En canvi, els altres tres detinguts que els Mossos d’Esquadra van fer el mateix dimecres van quedar en llibertat. Davant d'aquesta detenció, des del Casal Popular Panxampla han volgut denunciar "la deriva repressiva del govern de la Generalitat de Catalunya i la criminalització de totes les persones i col·lectius que alcen la veu per defensar els drets socials". Per la seua banda, tant Maulets com Jóvens en Defensa de l’Ebre n'ha exigit el seu "alliberament immediat". De fet, després de conèixer el seu ingrés a presó, han iniciat una campanya a la xarxa social de Twitter, amb l’etiqueta #Andreullibertat. A més, també ha aparegut una pancarta penjada en l’antic pont del tren que travessa l’avinguda de la Generalitat, al centre de Tortosa. La pancarta està signada per Maulets i es pot llegir la proclama ‘Qui lluita pels serveis públics no és cap delinqüent’.

Imatge Maulets Terres de l'Ebre

Jóvens de l'Ebre també surt en defensa d'Andreu Curto, en presó provisional

El col·lectiu Jóvens de les Terres de l'Ebre també ha sortit en defensa del jove tortosí Andreu Curto Baiges, detingut aquest dimecres a Barcelona per la seua presumpta implicació en els aldarulls que es van produir a la capital catalana durant la jornada de vaga general del 29 de març passat. De fet, la jutge de guàrdia de Barcelona ha decretat presó provisional per a Curto i per a un altre dels cinc detinguts que hi ha hagut aquest dimecres, pels incidents del 29-M. Així ho han explicat fons judicials recollides aquesta nit per l'agència EFE, per La Vanguardia i per l'emissora Rac1. Tot i que primer havia emès un comunicat propi, Jóvens de les Terres de l'Ebre l'ha retirat i ha acabat subscrivint la nota difosa pel casal Panxampla.

30 de maig del 2012

Comunicat de l'Assemblea d'Estudiants de les Terres de l'Ebre sobre el desallotjament del campus de la URV

"Avui, dimecres 30 de Maig ha hagut un desallotjament al campus terres de l’Ebre de la universitat Rovira i Virgili (Tortosa), traient a alumnes de les aules impedint la continuïtat de les classes, desallotjant de la biblioteca a aquells estudiants que es preparen per als exàmens, a les professores que es trobaven treballant als seus despatxos...

A les 16:50 de la tarda s’ha anunciat que tothom abandoni el campus sense explicació alguna. A les 17:00h el campus es trobava tancat. Casualment, hi teníem previst tancar-nos dins al campus a partir de les 20:00h per mostrar el nostre desacord PACÍFICAMENT davant les pujades de les taxes i la privatització de la escola pública superior.

Considerem que és un atac directe a la llibertat d’expressió, per això informem que demà i sempre estem disposats a continuar amb les nostres reivindicacions.

Demanem als mitjans de comunicació que difonguin aquest missatge per a que tothom sigui conscient del que està passant.

Atentament: Assemblea estudiants Terres de l’Ebre"

El casal Panxampla i Maulets se solidaritzen amb Andreu Curto, detingut pels incidents del 29-M

El Casal Popular Panxampla de Tortosa ha emès aquest dimecres un comunicat per expressar el seu "suport i total solidaritat" amb el jove Andreu Curto Baiges, "així com amb la resta de persones detingudes i denunciades arran de les mobilitzacions de la vaga general del 29 de març passat". El jove tortosí -al centre de la imatge, en una fotografia d'arxiu- ha estat un dels quatre nous detinguts dels quals els Mossos d'Esquadra han informat aquest mateix dimecres. Fins ara, els Mossos ja han detingut 99 persones a Catalunya relacionades amb els "disturbis" produïts durant la jornada de vaga general. En concret, les detencions d'avui s'han fet a Barcelona i a la Garriga, des de primera hora del matí.

Segons la nota emesa pels Mossos, el detingut hauria efectuat danys a vehicles d’un taller, tot coaccionant al propietari d’aquest local per tal que tanqués l’establiment. Curto, que té 22 anys, ttambé hauria participat en diversos actes de violència urbana, tot causant danys en diversos establiments, així com a la seu de Foment de Treball i en una entitat financera. De la mateixa manera, segons la policia, també hauria aprofitat per sostreure productes d’un supermercat. Els Mossos d'Esquadra han assenyalat que el detingut té antecedents policials per coaccions, danys, resistència i desobediència a agents de l’autoritat i desordres públics. Així, se li imputen el delicte continuat de desordres públics, de coaccions greus, de robatori amb violència i/o intimidació, delicte contra els drets, fonamentals i llibertats públiques, de danys, i delicte de pertinença a grup criminal.

Davant d'aquesta detenció, des del Casal Popular Panxampla han volgut denunciar la "deriva repressiva del govern de la Generalitat de Catalunya i la criminalització creixent envers totes les persones i col·lectius que alcen la veu per defensar els nostres drets". El casal Panxampla ha assenyalat que les actuacions demostren un "doble raser de la justícia": "mentre es reprimeixen joves compromesos, els culpables d’aquesta crisi continuen actuant impunement arruïnant el futur del nostre país". En aquest sentit, el casal Panxampla ha demanat a la població de les Terres de l’Ebre que se solidaritze "vers les persones que estan patint la repressió d’aquest, cada cop més clar, estat policial”.

D'altra banda, Maulets de les Terres de l'Ebre també s'ha solidaritzat amb Andreu Curto, militant de l'assemblea territorial de l'organització independentista, i amb la resta de detinguts, i n'ha exigit el seu "alliberament immediat". Segons ha explicat Maulets a través d'un comunicat, la detenció del jove tortosí s'ha produït al barri de Sants de Barcelona.

Imatge Casal Popular Panxampla

Denuncien que la URV ha impedit la tancada al campus de Tortosa per evitar la protesta dels estudiants

El sindicat FETE-UGT ha lamentat aque els agents de seguretat del Campus Terres de l'Ebre de la URV, on a partir de les 20.00 hores estava previst que se celebrés una assemblea d’estudiants i s’inicés una tancada en protesta per les retallades en l'àmbit universitari, hagen impedit des de primera hora de la tarda l’accés. Segons fonts oficials pel sindicat, “per raons de seguretat”. En aquest sentit, els estudiants i professors han decidit desplaçar l’assemblea a l'Institut Cristòfol Despuig, que juntament amb l'Institut de l'Ebre estan secudant les seues respectives tancades en defensa de l'ensenyament públic i de qualitat. Però els alumnes i personal del campus de la URV tampoc ha pogut accedir a l'institut Cristòfol Despuig, segons informa Periodisme Juvenil. "Des de la FETE-UGT entenem que aquesta acció del tot desproporcionada respon a una represàlia per les accions de protesta protagonitzades pels estudiants durant la inauguració d'aquest campus el passat 16 de maig i exigim que el govern garanteixi la llibertat d’expressió dels estudiants i els docent", han conclòs en un comunicat.

Per la seau banda, CCOO també ha volgut lamentar "l'actitud intolerant i autoritària de la direcció de la URV". Segons el sindicat, la URV "ha ordenat fer fora a les cinc de la tarda a tot el personal i alumnes del campus de l’Ebre", i tot seguit "ha procedit al tancament de l’edifici per evitar que entressin els alumnes". A través d'un comunicat, CCOO ha afirmat que és "incomprensible" i "impresentable" la decisió de la URV, "per tal d’evitar que els alumnes es tanquessin i passessin la nit al centre amb motiu de protesta per les retallades anunciades en Educació i l’augment de les taxes universitàries". "No entenem la decisió de la URV, quan a Tarragona els alumnes s’han tancat durant tres dies i tres nits sense incidents i, de fet, l’únic que pretenen els estudiants és fer palès la seva indignació per l’increment desmesurat de les taxes i per les retallades, a l’igual que han fet els rectors de totes les universitats catalanes plantant fa uns dies al ministre Wert", ha assenyalat Marisa Panisello, delegada de CCOO a la URV. En aquest sentit, CCOO ha anunciat que assistiria a l’assamblea que havien de realitzar els estudiants a les portes del campus de la URV a Tortosa, per expressar el seu suport als estudiants. A més, també ha avançat que demanarà explicacions a la direcció del centre, per conèixer els motius exactes del desallotjament i el tancament del campus ebrenc.



Imatge Dennis Colomé Borràs, a Facebook
Vídeo Periodisme Juvenil, a YouTube

Convoquen una manifestació unitària contra les retallades i pels serveis públics, el 6 de juny a Tortosa

Tancada en dos instituts de Tortosa i en el campus Terres de l'Ebre de la URV, per rebutjar l'increment de les taxes universitàries i els ajustos en educació ·

Plataformes ciutadanes, el moviment Acampada Tortosa 15-M, els sindicats i les juntes de personal d’Ensenyament i de Sanitat, a més d'altres entitats socials del territori han decidit unir esforços i convocar una manifestació unitària a Tortosa el proper 6 de juny, en contra de les retallades i en defensa dels serveis públics. De fet, el 6 de juny farà tot just un any de la primera concentració en contra de les retallades algunes d’aquestes entitats van fer a la plaça de l’Ajuntament de Tortosa (plaça d'Espanya). Un any després, els convocants fan una crida a la ciutadania de les Terres de l’Ebre perquè participen en aquesta protesta, que esperen siga "multitudinària".

"Les Terres de l’Ebre es veuen doblement afectades per aquestes retallades en serveis públics, perquè d’una banda no tenim tanta oferta privada i, de l'altra, perquè estem allunyats de les grans ciutats i en conseqüència el servei públic és l’única opció que té el ciutadà", ha recordat Marc March, responsable d’Ensenyament del sindicat CCOO a les Terres de l’Ebre. La manifestació arrancarà a les 19.30 hores des de la plaça de l’Estadi i arribarà fins a la plaça del Mercat de Tortosa (plaça de Barcelona), amb el lema Serveis Públics Sí, Retallades No!

Per la seua banda, el Consell d’Estudiants de la URV ha anunciat també una tancada al Campus de les Terres de l’Ebre, també a Tortosa, per protestar contra l’augment de les taxes i les retallades en Educació. La tancada començarà aquest dimecres a les vuit de la tarda, i es mantindrà durant 24 hores. De fet, la tancada dels estudiants universitaris se suma a les que també han decidit realitzar els claustres de dos dels instituts de Tortosa, l'institut Cristòfol Despuig i l'institut de l'Ebre. "Començarem fent una assemblea a les vuit de la tarda per anunciar la mobilització del 6 de juny a tots els estudiants, i per decidir les nostres accions’, ha explicat Sheila Lleó, estudiant d’Infermeria. En aquesta línia, els estudiants han lamentat també que fruit de les retallades i l’augment de les taxes, alguns companys es plantegen deixar els estudis l’any vinent. "Amb aquesta pujada de taxes potser no podem acabar la carrera, perquè una matrícula de 2.500 euros sense una política de beques adequades no la podrem pagar", ha advertit la portaveu estudiantil.

La manifestació unitària del 6 de juny està convocada per la Plataforma per l'Ensenyament, Plataforma per la Salut, Junta de Personal d'Ensenyament, juntes i comitès de personal de la URV, junta de personal de l'Hospital Verge de la Cinta, Junta de personal de Primària, Casal Popular Panxampla, Acampada Tortosa, Consell d'estudiants de la URV, comitè d'empresa de l'Ajuntament de Tortosa i els sindicats CCOO, UGT, USOC, SEPC, USTEC, SATGE, ASPEC, CATAC i ANPE.

Imatge Junta de Personal Terres de l'Ebre

Junqueras (ERC) vincula l'assoliment d'un estat propi amb el blindatge de l'Ebre

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va visitar ahir dimarts les  Terres de l'Ebre per reunir-se amb els dirigents de la Cooperativa Arrossaires del Delta de l’Ebre i pronunciar a la Cambra de Comerç de Tortosa la conferència ‘Propostes per sortir de la crisi. Un New Deal per a Catalunya’, en una sala d'actes plena i amb una presència destacada del món empresarial i econòmic del territori. Minuts abans, però, Junqueras va denunciar l’absència dels representants del Ministeri de Medi Ambient i de la CHE a la reunió de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre. Segons el president d'Esquerra, "les intencions del Govern espanyol sobre el riu Ebre són tan terribles com ho eren l’any 2004 i, per tant, representa una amenaça permanent per als interessos del riu Ebre, el Delta i el conjunt de Catalunya". Per Junqueras, "possiblement la manera més efectiva de defensar-nos siga la mobilització social, però també actuant davant les institucions europees". Tanmateix, ha recordat que "l’Estat espanyol és una màquina d’incomplir directives comunitàries europees". Per tant, Junqueras va deixar clar que "l’única garantia definitiva per defensar els interessos de les Terres de l’Ebre, el cabal ecològic del riu Ebre i el futur del Delta és que Catalunya sigui un estat".

D'altra banda, Junqueras va desgranar pedagògicament les propostes per sortir de la crisi, i va destacar, sobretot, la importància de tenir una Agència Tributària pròpia. "El model autonòmic del cafè per a tothom és insostenible. La millor forma de garantir l’estabilitat pressupostària és que qui gasti sigui alhora qui ingressa i recapta, o sigui, la independència fiscal a partir del concert econòmic", va afirmar, només unes hores abans de l'inici de la cimera del pacte fiscal que ha convocat el president Artur Mas. De la mateixa manera, Junqueras també va reclamar un ampli consens social i polític i cercar la complicitat internacional. Per al president d'Esquerra, les propostes per sortir de la crisi passen per la voluntat de construir i liderar un projecte propi, i va definir el New Deal per a Catalunya com un "compromís col·lectiu de la societat catalana, mitjançant lideratges compartits entre els partits, els agents socials i la societat civil". Segons Junqueras, el problema de Catalunya no és només que no té estat, sinó que té un estat en contra, i l’única Catalunya viable per sortir de la crisi és la Catalunya independent.

Imatge ERC Terres de l'Ebre

Adam Tomàs (ERC): 'La mobilització social per l'Ebre ha d'implicar tot el país'



L’assoliment d’un estat propi per a Catalunya és l’única garantia per defensar el cabal ecològic de l’Ebre i el futur del Delta. Així ho va afirmar el president d’Esquerra, Oriol Junqueras, durant una conferència que va pronunciar dimarts al vespre a la Cambra de Comerç de Tortosa, per presentar al territori les seues propostes per traure Catalunya de la crisi. I en aquesta mateixa línia s’ha expressat també aquest dimecres el portaveu de la federació d’Esquerra a les Terres de l’Ebre, Adam Tomàs, durant una entrevista a l’informatiu matinal Primera Columna. De fet, Tomàs ha advertit que ara Catalunya no compta a l’hora de decidir alguna cosa sobre el futur de l’Ebre i el Delta, i que fins i tot l’Estat espanyol és qui té veu única a la Unió Europea, tot i que estiga incomplint la directiva marc de l’Aigua.

En la mateixa entrevista a Canal 21, Tomàs ha lamentat l’absència dels representants de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre a la reunió de divendres passat de la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, en què havia de discutir-se sobre el nou cabal ambiental del tram final del riu. Segons el portaveu republicà, al Partit Popular es pensen que la majoria absoluta els dóna força per cometre la “irresponsabilitat” i la “falta de respecte” de no assistir a la Comissió per la Sostenibilitat.

Segons Adam Tomàs, la veritable intenció del Partit Popular amb la retallada al cabal ecològic es ressuscitar el transvasament de l’Ebre. En aquest sentit, el portaveu d’Esquerra al territori ha afirmat que l’única manera d’aturar els plans del govern del govern de l’Estat és estendre la mobilització social al conjunt de Catalunya, ja que la defensa de l’Ebre ha de tornar a ser una qüestió de país.

Finalment, Tomàs ha celebrat la posició del govern català en contra dels transvasaments de l’Ebre i en la defensa d’un cabal òptim per al tram final del riu. Però el portaveu d’Esquerra s’ha preguntat si el gir antitransvasament de CiU respon al fet que fa 10 anys van perdre molt de suport electoral a les Terres de l’Ebre, pel seu suport al Plan Hidrológico Nacional (PHN) de l’anterior govern del PP.

29 de maig del 2012

L'entrevista de Germà Bel a 'Singulars' esdevé tema del moment de Twitter

Ja es troba disponible al servei 3alacarta el programa 'Singulars' del canal 33, en què avui Jaume Barberà ha parlat amb el canareu Germà Bel sobre la crisi i la gestió de les infraestructures a l'Estat espanyol. Un programa que, durant la seua emissió, ha fet bullir Twitter, fins al punt que #Singulars, el mateix Germà Bel i Jaume Barberà han estat temes del moment (trending topics) al llarg de la nit. Durant la seua intervenció en el programa, Bel -expert en infraestructures i catedràtic d'Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona- ha explicat per què Espanya té en construcció tres vegades més de línies d'alta de velocitat que França, i sis vegades més que Alemanya. De fet, ha denunciat la disbauxa hispana en la construcció d'aeroports, autopistes i línies de tren d'alta velocitat. També ha demostrat que la concepció radial de comunicacions que comença a implantar-se el 23 d'abril del 1720 amb Felip V no és gaire diferent que la que tenim ara a l'Estat espanyol.

Les cabres i els bous tornaran a pasturar a Cardó quan el sotabosc de la serra es recupere de l'incendi

El Departament d’Agricultura facilitarà el retorn de les cabres i dels bous a les zones afectades per l’incendi de la serra de Cardó, perquè hi tornen a pasturar el més aviat possible. De la mateixa manera, el director dels serveis territorials d’Agricultura, Pere Vidal, s'ha compromès aquest dimarts amb els alcaldes de Rasquera, el Perelló, Tivenys i Benifallet a elaborar un pla de gestió del serra de Cardó-Boix, així com a avaluar els danys que van patir agricultors i ramaders en l’incendi d’aquest mes de maig. Aquestes són les principals conclusions de la reunió de treball que s'ha fet a Rasquera, entre els responsables d’Agricultura i Medi Ambient i els alcaldes dels ajuntaments afectats per l’incendi forestal.

Per tant, les cabres i els bous tornaran a pasturar per la zona afectada com a mesura que contribuisca a gestionar la massa forestal i prevenir sinistres de dimensions similars, ja que l’incendi va acabar afectant més de 3.000 hectàrees. Així, el bestiar podrà retornar a la serra de Cardó-Boix quan el sotabosc s'haja començat a recuperar. En canvi, cal recordar que després de l’incendi que va afectar la mateixa zona en l’incendi de Cardó del 1995, els pastors van haver d’esperar encara cinc anys. De fet, la recupració del sotabosc dependrà de la climatologia i de les pluges que puguen tenir lloc durant aquesta primavera i estiu, amb la idea que en el millors dels casos aquesta tornada del bestiar es podria produir a partir de la tardor.

En aquests moments, els ramats de cabra blanca han hagut d'abandonar les seues àrees tradicionals de pasturatge. Dos s'han reubicat en altres zones del terme de Rasquera no afectades, i un tercer ramat, en un paratge a cavall amb el terme de Tivenys. En aquest sentit, l'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, ha agraït que diversos ajuntaments catalans els han ofert les seues pastures per als animals. Per la seua banda, el ramat de bous del terme del Perelló ha estat traslladat també provisionalment a Tortosa. Finalment, els alcaldes també han reclamat la creació de nous accessos a la serra, la neteja de senderes i el condicionament d’una bassa amb aigua a la zona, que hauria facilitat l’actuació dels bombers.

Imatge ACN

El Consell Comarcal del Montsià alerta d'un frau per canviar de companyia elèctrica

El Consell Comarcal del Montsià ha avisat que hi ha persones que es dediquen a anar porta a porta per les llars de la comarca, tot proposant i oferint, entre d'altres serveis, "millorar, adaptar o revisar la facturació elèctrica". Aquests treballadors tenen per objectiu final obtenir la contractació amb altres comercialitzadores diferents a la de la persona consumidora, tot fent-li signar documentació de canvi d’empresa i subministrament, sense que l'usuari se n’adoni. La forma de treballar és ràpida, demanen documentació, estenen ràpidament la nova documentació per a la signatura, i d’aquesta manera, no donar temps els consumidors a rumiar-s’ho, consultar el tema o negar-s'hi.

Davant d’aquesta situació, el Consell Comarcal del Montsià ha recomanat que no es done cap dada ni còpia de cap tipus de factura, ni d’aigua, ni de llum, d’on es puguen extreure les dades personals. A banda, en el cas d’haver-se fet la contractació, en tractar-se d'una venda a distància, les persones consumidores disposen de set dies des de la signatura per revocar el contracte amb la nova comercialitzadora. Així, es recomana que es face de forma que en quede constància d’haver sol·licitat l’anul·lació del contracte. En aquest supòsit, el consumidor no està obligat a donar cap mena d’explicació de per què es dóna de baixa.

Tortosa saneja el barri jueu de Remolins i senyalitza el call per als turistes

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, presidirà el proper cap de setmana l'Assemblea de la Red de Juderías-Caminos de Sefarad, una institució que formen 23 municipis de tot l'Estat espanyol i que té per objectiu defensar i promoure el patrimoni històric, artístic i cultural del seu llegat sefardita. L'assemblea, que comptarà amb la presència d'alcaldes i regidors de Cultura i Turisme de la majoria d'aquests municipis, servirà per donar compte de les actuacions fetes durant aquest semestre, a més de tractar la incorporació d'algun nou municipi a la xarxa. Els alcaldes i regidors de ciutats amb patrimoni jueu arribaran a Tortosa divendres a la tarda. L'exposició permanent de la Catedral, l'antic Escorxador, els Jardins del Príncep i el Call són alguns dels espais que visitaran de la mà de l'alcalde i president de la Red de Juderías, Ferran Bel. En canvi, dissabte al matí es farà l'Assemblea de la Red de Juderías.

D'altra banda, durant els últims mesos, l'Ajuntament també ha fet diverses accions encaminades a difondre entre els ciutadans la petjada jueva a la ciutat de Tortosa, al temps que ha impulsat el sanejament de l'entramat de carrers i places del Call, on també s'ha renovat la senyalització turística i s'ha editat nou material de difusió. Aquesta actuació s'emmarca dins dels objectius del Pla de Foment Turístic de Tortosa. L'aposta pel turisme i, en particular, la valorització del barri jueu com a actiu turístic és una de les prioritats del consistori tortosí per a aquest mandat. Així, durant una visita feta avui amb els mitjans de comunicació, l'alcalde ha fet una crida als ciutadans de Tortosa a "redescobrir" el Call. "És molt important que els nostres conciutadans coneguin la jueria tortosina, perquè són qui millor poden vendre el nostre patrimoni", ha assenyalat Bel.

El Call de Tortosa ha estat objecte en els últims mesos d'una important actuació de sanejament que l'Ajuntament ha impulsat a través dels treballadors de Manteniment i Serveis i de plans d'ocupació. Així, s'ha fet una neteja de tot l'àmbit, i també treballs de paleta i pintura. També s'ha renovat la senyalització, introduint-hi l'anglès en els textos dels plafons. A més, la visita al barri jueu compta ara amb un tríptic informatiu que explica els principals punts d'interès i dibuixa un itinerari recomanat que recorre els espais més emblemàtics de la jueria tortosina. En aquest sentit, l'alcalde ha explicat que els jueus sefardís, descendents dels jueus expulsats d'Espanya fa 500 anys, tenen molt interès a conèixer els seus orígens i són un col·lectiu molt actiu turísticament. A tall d'anècdota, Bel ha explicat que és tradició, en moltes d'aquelles famílies, traspassar de generació en generació les claus de les cases que van haver d'abandonar l'any 1492.

Entre les activitats de difusió que s'han fet en els últims mesos destaca un cicle de conferències, en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili (URV), dues exposicions, un seminari sobre cultura judeo-catalana i turisme hebreu, un cicle de cinema jueu, i un programa setmanal a Ràdio Tortosa en col·laboració amb Ràdio Sefarad i la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya.


Imatge Ajuntament de Tortosa

Balfegó captura en cinc dies les 700 tones de tonyina roja que li tocaven de quota pesquera

El Grup Balfegó ha finalitzat en un temps rècord de cinc dies la campanya per capturar 700 tones de tonyina roja al Mediterrani, tot i que disposava de tot un mes de temps per a fer-ho. Un cop completada la pesca, aquest dilluns, els vaixells d'arrossegament ja han començat a traslladar el peix viu en gàbies fins les granges marines que l'empresa té a prop de l'Ametlla de Mar. Segons la companyia, aquest curt període de pesca ha posat de manifest que la tonyina roja s’està recuperant com a espècie a la Mediterrània, i que l’activitat del grup Balfegó és sostenible també des del punt de vista ambiental. Ho ha destacat també, durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, la responsable del nou projecte turístic Tuna Tour, Núria Chertó.

De fet, un comitè científic internacional ja va informar sobre la bona progressió en la recuperació de l'espècie en el seu últim informe del 2010. En aquest document s'apuntava que tots els indicadors mostraven un clar increment de l'estoc de tonyina roja, del nombre d’exemplars juvenils i de les grans reproductores, respecte a l'any 2008. La pesca s'ha desenvolupat en l'espai marítim entre Formentera i el cap de Palos seguint el mètode d'encerclament, que consisteix en introduir les tonyines vives en una piscina. Però més enllà de la pesca de la tonyina roja, Chertó ha destacat que Balfegó aposta per aportar alguna cosa més al territori, amb projectes com el catamarà turístic Tuna Tour.



Imatge Grup Balfegó

Xavi Cid dirigirà el CD Tortosa la temporada que ve

Xavi Cid serà l’entrenador del primer equip del Club Deportiu Tortosa, en substitució de Carlos Blanch. Cid era fins ara tècnic de l'equip Juvenil Preferent "A" del Club Deportiu Tortosa. Amb la incorporació de Cid al capdavant de l'equip, i després de dues temporades al juvenil, el club continua mantenint l'aposta per gent de la casa. A més, el Tortosa ha destacat que Cid és un entrenador amb una gran experiència al futbol regional ebrenc, i bon coneixedor de la filosofia de l'entitat. La junta directiva espera que un cop anunciat el relleu a la banqueta del primer equip, es puga saber la resposta de Carlos Blanch a l'oferiment que se li ha fet, de continuar sent el director esportiu de l'entitat.

D’altra banda, el Club Deportiu Tortosa va consumar dissabte a la tarda, en el camp de l’Ascó, el seu desens matemàtic a la Segona Catalana. En realitat, per poder salvar-se, el Tortosa necessitava guanyar els dos partits que encara li quedaven i esperar que tots els seus rivals punxessen, però l’equip de la capital del Baix Ebre va caure contra l’Ascó per tres gols a zero. De fet, vint-i-quatre hores abans la junta directiva del Club Deportiu Tortosa havia anunciat que havia decidit no renovar el tècnic Carlos Blanch com entrenador del primer equip de l'entitat, de cara a la propera temporada 2012-2013.

Núria Chertó (PSC) afirma que Tortosa ha de fer una aposta real pel turisme


La regidora del PSC de l’Ajuntament de Tortosa, Núria Chertó, ha explicat aquest dimarts que la seua nova dedicació professional, com a responsable del projecte turístic Tuna Tour que impulsa el grup tonyinaire Balfegó, ha estat el motiu pel qual ha decidit deixar el seu lloc al consistori en el ple ordinari del proper 4 de juny. Chertó ha detallat que durant dos mesos ha estat intentat compaginar les dues ocupacions, però que finalment ha decidit deixar l’acta de regidora per una qüestió de responsabilitat institucional. La número 2 en la candidatura del PSC de Tortosa ha afirmat que prendre la decisió ha estat molt complicat des del punt de vista personal, però ha deixat clar que no es desvincula de la política municipal, ja que hi seguirà col·laborant com a militant socialista.

Durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, Chertó ha afirmat que no marxa de l’Ajuntament frustrada en la política municipal, però sí que un pèl decebuda perquè la majoria absoluta de CiU no li ha permès aportar tot allò que pretenia per millorar Tortosa. Sobretot, des del punt de vista de la promoció turística. La regidora del PSC ha reiterat que Tortosa ha de fer una aposta real pel turisme.

Segons Núria Chertó, l’Ajuntament de Tortosa no està fent prou per posar en valor els recursos i els atractius turístics del municipi. La regidora del PSC ha afirmat que Tortosa podria apostar per la ciutat com a centre neuràlgic de les Terres de l’Ebre i com plataforma per vendre tot el territori treballant en xarxa. Però ha assenyalat que alguna cosa falla, quan a Tortosa ha apujat l’atur durant els primers mesos de l’any i no s’ha sabut aprofitar turísticament la Setmana Santa per crear ocupació.

Acord entre l'hospital de Tortosa i l'Hospital Universitari de Bellvitge per als malalts de càncer de pulmó

L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, amb els hospitals de Tarragona i Reus, ha arribat a un acord de col·laboració amb l'Hospital Universitari de Bellvitge, en relació als fluxos de pacients en l’especialitat de Cirurgia Toràcica i, més concretament, sobre el procés de tractament del càncer de pulmó. Bellvitge és l’hospital de referència per als processos assistencials d’alta complexitat a les regions sanitàries del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. Els acords han estat desenvolupats pel doctor. Miquel Carbonell (director mèdic de l’Hospital Universitari Joan XXIII), el doctor Albert Salazar (director mèdic de l’Hospital de Bellvitge), la doctora Pilar Closa (directora mèdica de l’Hospital Sant Joan de Reus), el doctor Salvador Pallejà (director mèdic del Verge de la Cinta), i els responsables assistencials dels hospitals de les especialitats corresponents. La decisió principal, des del punt de vista organitzatiu, ha estat la creació d’una Unitat Funcional Territorial única de Cirurgia Toràcica en el Camp de Tarragona, amb la referència terciària del Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de la Unitat Funcional de Càncer de Pulmó de l’HUB/ICO. A partir d’aquí, s’ha establert una llista detallada de la cartera de serveis de Cirurgia Toràcica que oferiran la Unitat Funcional del Camp de Tarragona o bé l'hospital de Bellvitge com a centre terciari de referència.

Tortosa presidirà el consorci turístic de la Ruta del Temple

Si l'Ajuntament de Tortosa ha assumit la presidència de la Red de Juderías de España durant el primer semestre del 2012, ara ostentarà la presidència de la ruta del consorci Domus Templi, que aplega els ajuntaments de Monzón, Lleida, Miravet, Peníscola i Tortosa. De fet, Tortosa agafa el relleu de Peníscola després de la reunió que s'ha fet aquest dilluns, amb la previsió que presidirà la Ruta del Temple durant els propers dos anys. El regidor de Turisme de Tortosa, Alfredo Ferré, va rebre la documentació i els informes perquè la capital del Baix Ebre puga dirigir les accions de promoció de la ruta entre les ciutats que tenen llegat, patrimoni i monuments templaris. De fet, després de l'última assemblea general del mes de març, els membres de Domus Templi tenen la convicció de dinamitzar la ruta amb la posada en valor dels seus atractius, tot fent un esforç de promoció conjunta. Així ho ha assegurat l'alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, en declaracions recollides per Diari de Peníscola. Al llarg del 2012, el consorci treballarà en la potenciació de l'ús dels seus canals a internet i en l'assistència a fires per promocionar la nova aposta de la Ruta del Temple.

28 de maig del 2012

ERC exigeix la compareixença del ministre d'Indústria pel projecte Castor

Esquerra ha iniciat una ofensiva parlamentària per aclarir la situació real del projecte Castor, el magatzem submarí de gas que està a punt d'entrar en funcionament davant de la costa de Vinaròs però molt a prop d'Alcanar. De fet, la promotora Escal UGS té previst finalitzar les obres de construcció i condicionament aquest dimarts, després de tres anys d’obres, i començar a injectar el gas al subsòl marí a partir del proper 15 de juny, un parell de mesos després del previst. Així, després de reunir-se el 3 de maig passat amb la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, el diputat republicà Alfred Bosch ha anunciat que demanarà la compareixença del ministre d'Indústria, José Manuel Soria, perquè explique els interrogants que s'han formulat des dels diferents grups d'oposició del territori. De la mateixa manera, també es registraran vuit preguntes d'acord amb les preocupacions que la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sènia ha fet arribar als republicans.

Així, Bosch vol saber si l'empresa va demanar "l'informe previ" necessari, no només al govern valencià, sinó a la Generalitat de Catalunya. En cas contrari, el diputat d'ERC vol aclarir "quines responsabilitats es deriven de la seva omissió". A més a més, ERC també vol que s'aclarisca quina ha estat la desviació del cost real de l'obra, i per què aquests canvis no van provocar una "revocació immediata de la concessió". De fet, si el pressupost inicial era de 500 milions d’euros, el cost final del projecte Castor ha estat de gairebé 1.300 milions d’euros. Un sobrecost que ha provocat que el nou govern de l’Estat tinga previst fer una auditoria per determinar els motius de l’encariment de l’obra. A més, ERC també vol saber si Escal UGS ha presentat el preceptiu pla de desmantellament de les instal·lacions, i també quin és el cost total de les amortitzacions de la infraestructura.

El 33 viatja fins a la Sénia per retratar el món de les bandes de música

Ja es pot veure al servei 3alacarta el reportatge 'Bandes: més enllà del pasdoble', que el programa La Sonora del canal 33 va emetre dissabte passat, 26 de maig. El reportatge -que es va enregistrar durant el VI Certamen Internacional de Bandes de Música Vila de la Sénia, els dies 14 i 14 d'abril d'enguany- pretén trencar alguns tòpics sobre la música de banda, tot destacant que hi ha "una gran vitalitat de creació de música simfònica per a banda, amb grans compositors i intèrprets que conreen els llenguatges musicals més contemporanis". A més, recorda que les bandes són societats musicals amb gent de totes les edats, i que belluguen milers de persones que frueixen, a més de la música, de l’emoció del concurs, de la festa, dels àpats i dels viatges. Un imaginari molt conegut i molt viu al País Valencià però també "a les comarques del sud de Catalunya", a les Terres de l'Ebre. En el reportatge s'usen els subtítols en algunes ocasions, però està totalment justificat: per traduir una persona que parla en anglès i per aclarir què diu una noia de la banda de Benicarló, perquè mentre feia les declaracions realment hi havia molt de soroll amb els músics afinant els instruments. De fet, ni tan sols es posen subtítols als músics d'una banda de Portugal que parlen en la seua llengua.

Imatge TV3

[Tribuna] 'Ni menys que Tarragona, ni més que Girona: prou peatges!', per Gervasi Aspa

Durant una bona colla d’anys, recordareu que mentre s’implementaven les obres de l’autovia A7 a l’alçada i voltants de Tarragona ciutat, els vehicles que entraven i sortien per alguns dels peatges de l’autopista AP-7 entre Cambrils i Torredembarra, no pagaven. Fet que evitava embussos i millorava la fluïdesa del trànsit d’aquesta àrea i de l’N-340 ara convertida en A-7. Fins i tot més d’un conductor que circulava per l’AP-7 en arribar a aquest tram d’autopista sortia de la mateixa i tornava a entrar més enllà per així evitar de pagar el tram de peatge. D’altra banda, el passat mes d’abril, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, es comprometia a pressionar l’Estat per aconseguir la gratuïtat de l’AP-7 al pas per les comarques gironines, mentre les obres de desdoblament de l’N-II no s’acabessin. Reivindicacions de Recoder que fins ara mai no ha fet sobre els peatges de les Terres de l’Ebre.

Així, partint de la base que les Terres de l’Ebre som tan Catalunya com Tarragona o les comarques gironines, i que la solució temporal que es va aplicar a Tarragona ciutat va tenir prou èxit, des d’ERC pensem que cal fer un pas endavant. És per això que hem presentat al grup de treball sobre els peatges al Parlament de Catalunya, i també en format moció als ajuntaments, l’alliberament dels peatges per als vehicles que tinguin entrada i sortida pels peatges compresos en el tram de l’AP-7 d’Amposta- Deltebre-la Ràpita, Tortosa-l’Aldea, l’Ampolla-El Perelló i l’Ametlla de Mar.

Què aconseguim? D’entrada, més fluïdesa del trànsit per l’N-340, perquè tots els vehicles que ara col·lapsen el municipi de l’Aldea, en tenir gratuït el tram de l’AP-7 esmentat, no passarien per dins del nucli urbà ni formarien llargues cues als semàfors. Aquí cal fer especial atenció als vehicles de gran tonatge i llarg recorregut que ara des de l’Aldea fins a Torreblanca utilitzen l’N-340 per evitar el peatge de l’AP-7. Això, a més de facilitar la mobilitat interna de l’Aldea, facilitaria la comunicació interterritorial dels pobles del Baix Ebre i el Montsià tant per l’N-340, amb menys trànsit, com per l’AP-7, amb el peatge gratuït. És cert que l’alliberament del peatge es podria allargar fins a Ulldecona, fet al qual donaríem suport també, però per realisme i per aplicar el mateix criteri que es va fer servir a Tarragona aquesta és la nostra proposta.

L’alliberament de peatges seria un acte de justícia per a la gent i les empreses de les Terres de l’Ebre, sobretot si, a més, pensem en l’allargament de la concessió, l’any 1997, del tram de l’AP-7 entre Tarragona i Alcanar‑Ulldecona, que finalitzava el 1998 i la pròrroga ara arriba fins l’any 2019. Un tram d’AP-7 entre Tarragona i Alcanar–Ulldecona que va costar 11,7 milions d’euros i del qual ja s’haurien recollit al voltant 1.106 milions. Ara que ja hem pagat, contrapagat i recontrapagat l’AP-7, potser toca que la gent de les Terres de l’Ebre ens deixem de lamentar i fem una acció decidida per evitar perpetuar la situació actual de manca de vies ràpides gratuïtes, variants inacabades i col·lapses circulatoris. La nostra economia i dignitat de ben segur que ens ho agrairan.

Gervasi Aspa
és el president de la federació de l’Ebre d’Esquerra

Vandellòs II incorpora 1.200 treballadors per a la seua divuitena recàrrega

La central nuclear Vandellòs II es va desconnectar aquest passat dissabte a la matinada de la xarxa elèctrica per iniciar les tasques de recàrrega de la divuitena recàrrega de combustible. A més del canvi de 69 dels 157 elements combustibles, també s'efectuaran actuacions d'inspecció i manteniment d'elements operatius de la central. L'Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV), que gestiona la planta atòmica, preveu executar en total unes 7.000 ordes de treball i la incorporació de 1.200 treballadors, d'unes 60 empreses col·laboradores. La recàrrega suposarà una inversió total de 63,8 milions d'euros i permetrà a la central obrir un nou cicle de divuit mesos de generació d'energia elèctrica.

Els 1.200 professionals d'unes 60 empreses col·laboradores que participaran en el procés rebran "una formació bàsica i específica que es determina d'acord a les tasques que desenvoluparan a la planta". A més, els professionals de les empreses externes han de certificar que tenen ja la qualificació professional adequada i que han realitzat formació en Prevenció i Riscos Laborals i formació bàsica en Protecció Radiològica en el cas dels treballadors que han d'accedir a zona radiològica.

Un cop comprovats els requisits de formació i qualificació, la unitat de Formació imparteix un curs de formació inicial bàsica d'accés a les centrals, relacionat amb les característiques de l'emplaçament, que inclou aspectes del Pla d'Emergència Interior, la Cultura de Seguretat, la Prevenció de Riscos Laborals, entre d'altres. Els professionals que realitzaran treballs a zona controlada reben un curs específic de Protecció Radiològica. Per la seua banda, totes les especialitats de Manteniment (Mecànic, Elèctric, Instrumentació...) i les unitats de Protecció Radiològica i Tecnologia reben un curs específic sobre els procediments propis relacionats amb les tasques del seu lloc de treball.

D'altra banda, un acord de col·laboració entre la mateixa ANAV i l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) ha permès habilitar l'Oficina de Recàrrega en un nou espai denominat 'aula ANAV' dins del Viver d'Empreses del polígon les Tàpies, que acollirà les aules de formació i despatxos necessaris. L'empresa que gestiona la planta atòmica utilitzarà aquest espai com a Oficina de Recàrrega amb motiu de les parades de la central, mentre que IDETSA desenvoluparà accions per a la formació contínua de treballadors, oferir suport al sector empresarial, i fomentar la cultura emprenedora.

Entre les actuacions més rellevants, a més del canvi de 69 dels 157 elements combustibles, es troben la inspecció dels tubs guia de les barres de control del reactor, les inspeccions de les branques fredes i calentes del vas, modificacions per a la millora de la grua polar de l'edifici de contenció, la inspecció per corrents induïdes del generador de vapor A, la substitució del rotor de l'alternador, la substitució de l'interruptor principal i les modificacions a les canonades del sistema de protecció contra incendis, entre d'altres. De la càrrega de treball prevista en aquesta divuitena parada, un 75% de les actuacions són de manteniment preventiu i inspeccions, un 6% correspon a treballs correctius, un 12% a treballs auxiliars i el 7% restant correspon a modificacions de disseny de la planta i d'altres actuacions.

ANAV ha destacat la necessitat d'una "exhaustiva tasca prèvia de planificació i coordinació" de totes les unitats organitzatives per complir el programa amb els objectius de qualitat i seguretat previstos. En aquesta línia, s'han incorporat en aquest procés nous equips multidisciplinaris que coordinaran les tasques coordinar els treballs a realitzar, des de la seua fase de planificació fins a l'execució, i també equips que tenen la funció de preparar i supervisar aquelles tasques més complexes o que puguen tenir un major impacte a la parada. També s'ha implantat la denominada matriu de fites, una eina dissenyada per a optimitzar la preparació de tots els treballs corresponents a la recàrrega.

Via ACN 
Imatge Energiadiario.com

L'IREC desestima les al·legacions de l'Ametlla de Mar al projecte Zèfir

L'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) ha desestimat les cinc al·legacions que l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar havia presentat en contra del projecte Zèfir d'assajos en energia eòlica marina. Els impulsors del projecte Zèfir consideren que el parc no afectarà "el model de creixement sostenible o les activitats econòmiques com la pesca i el turisme" del municipi del Baix Ebre. A més, també defensen que l'impacte sobre la pesca durant la construcció i el funcionament dels molins serà menor que la que pronostica l'Ajuntament. Tot i així, proposa la creació d'una comissió de seguiment entre la confraria de pescadors i el constructors del projecte Zèfir, ja que reconeix que poden haver-hi afectacions durant les obres del parc eòlic mari. Quant a l'afectació turística, els efectes seran severs pel contrast immediat, però -segons l'IREC- assumibles degut al reduït nombre de molins, la distància en què estaran ubicats i la disposició espacial, que no afectarà a les activitats d'ús recreatiu.De fet, tampoc considera "inadmissible i crític" l'impacte paisatgístic i en supedita la valoració al respecte a un informe que ha d'emetre la Direcció General de Pesca i Afers Marítims.

Finalment, l'IREC ha defensat que es van mantenir diverses reunions amb l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí, per informar-lo de la ubicació del projecte davant les costes de la població. En la seua resposta, l'IREC nega l'al·legació de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar en què es denuncia una ocultació malintencionada d'informació essencial per part del promotor del projecte i de l'administració responsable dels tràmits. L'IREC sosté que es van mantenir reunions amb l'alcalde del municipi, Andreu Martí, a finals de l'any 2011, i assegura que se li va explicar el projecte i la seva ubicació davant de les costes de l'Ametlla de Mar. Segons l'IREC, des de mitjans de 2011 també es van dur a terme diverses reunions amb representants de la Confraria de Pescadors de L'Ametlla de Mar, a petició de l'alcalde, per tal de minimitzar l'impacte dels aerogeneradors sobre l'activitat pesquera.

Per la seua banda, Martí nega que conegués la ubicació del parc eòlic abans que es fes públic el projecte a través del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). De fet, ha manifestat al director general de l'IREC, a través d'una carta, que "no es pot basar en un parell de reunions informals i tretes totalment de context per justificar la presentació d'un projecte d'aquesta magnitud a tot un municipi". També li reitera el seu més profund desacord amb les afirmacions i interpretacions que fa el director de l'IREC d'aquestes reunions.

Imatge IREC

[Tribuna] 'L'estat del benestar està en perill', per Imma Casado

Quan diem que l’Estat del Benestar es troba en perill, hem de ser ben conscients que aquest fet ens afecta a tothom, sense excepció. Estem assistint al desmantellament del conjunt de serveis públics que tenen com a finalitat garantir unes condicions de vida adequades a la població.

L’Estat del benestar és un dels majors èxits assolits a Europa en la segona meitat del segle XX, fruit de la lluita de molts homes i dones que van entendre que era possible un model de serveis i garanties socials per a tots els ciutadans i ciutadanes.

És cert que la realitat socioeconòmica actual ens exigeix repensar i redefinir el model de benestar, només així, en podrem garantir la seva continuïtat. El que no podem admetre són les retallades i les privatitzacions que estan posant en perill aquest model.

La reforma laboral, la privatització del sistema sanitari i el desmantellament de l’ensenyament públic són els exemples més clars del model neoliberal que estan seguint els governs de dretes. Aquestes mesures que afecten majoritàriament les classes mitjanes i els treballadors, provoquen més desigualtats i més situacions de vulnerabilitat. És a dir, cada cop hi ha més situacions de pobresa i precarietat.

Ens estan dilapidant el nostre futur. Cal que entenguin que hem de tenir unes condicions laborals justes, cal que s’adonin que només amb un sistema d’ensenyament de qualitat podrem progressar i cal que respectin la salut de la ciutadania com un eix fonamental per la cohesió social. Només d’aquesta manera podrem lluitar per la reactivació econòmica i al mateix temps per la sostenibilitat dels sistemes de serveis públics.

Cal també que els ciutadans i ciutadanes interioritzem que tots podem trobar-nos en situacions d’exclusió social, hem de ser conscients que tenim drets socials protegits per llei i que ningú a cop de decret pot imposar el seu model ideològic. Hem d’apostar pel creixement econòmic, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats.

Sembla que el fet que cada dia tinguem un tifó de noticies nefastes fa que els fets perdin importància o rellevància. No hem de caure en aquest parany. No és de rebut que s’utilitzi la crisi econòmica com excusa per poder introduir canvis de model ideològic. La sanitat, l’educació i els serveis socials s’han d’entendre com una inversió, no com una despesa. Hem d’assegurar la cohesió social per evitar la fractura i la conflictivitat social. És una qüestió de futur. És qüestió de tothom.

Imma Casado
és secretària de Polítiques Socials del PSC de l'Ebre i portaveu del PSC l'Ajuntament de Roquetes

25 de maig del 2012

CiU pregunta el director de TV3 pels subtítols de l''Entrampats a l'Aldea'

El director de Televisió de Catalunya (TVC), Eugeni Sallent, ha aclarit aquest divendres al Parlament el per què de la polèmica subtitulació en català de part del reportatge 'Entrampats a l'Aldea', emès al programa '30 Minuts'. Com ja va fer el propi programa davant les crítiques que això va suscitar a través de les xarxes socials, Sallent ha reiterat que la decisió es va prendre per motius tècnics, i que no va tenir "res a veure" amb la hipotètica dificultat d'entendre la parla de les Terres de l'Ebre. "Un dels micros va fallar i, per això, no se sentia prou bé", ha detallat el director de TVC. Sallent ha afegit que la cadena "ha defensat sempre" les diverses parles de Catalunya, i que "ho continuarà fent".

A banda, Sallent ha defensat el "rigor i l'exigència" del reportatge emès pel '30 Minuts'. En aquest sentit, ha assegurat que la raó que va portar els responsables del programa a subtitular alguns dels testimonis que apareixien al reportatge va ser, doncs, tècnica. "Els subtítols es van considerar tècnics, i no per aclarir una parla que altres poden considerar difícil d'entendre", ha exposat. I per donar més força a aquest argument, ha recordat que el programa 'Terreny personal' va emetre pocs dies després un capítol centrat en les Terres de l'Ebre, en el qual no es va incloure cap tipus de subtitulació.

Sallent ha respost així a la pregunta que el grup parlamentari de CiU li ha formulat aquest divendres durant la sessió de control parlamentari a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la primera que afrontava com a nou director de Televisió de Catalunya. Al seu torn, CiU ha plantejat la qüestió arrel de la polèmica que aquesta decisió va generar, primer a les xarxes socials, i que ha motivat diferens iniciatives parlamentàries del PSC i de Solidaritat Catalana per la Independència. De fet, el portaveu de Solidaritat, Alfons López Tena, ha afirmat aquest divendres a Canal 21 Ebre que no s'acaben de creure els criteris tècnics adduits per la direcció del '30 Minuts', i ara també pel director de Televisió de Catalunya. Sallent, però, ha subratllat que la seua voluntat està "lluny de voler crear una polèmica respecte aquest tema", i ha aprofitat per recordar que "TV3 sempre ha defensat les diverses parles de Catalunya i ho seguirà fent".

Imatge ACN

Malestar al govern per l'absència de la CHE a la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre

Els representants de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient han deixat plantat aquest divendres el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, amb motiu de la reunió de la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre que s'havia convocat a Amposta. De fet, la última vegada que s'havia convocat aquest òrgan de participació territorial havia estat fa dos anys, al març del 2010. Recoder ha qualificat de "lamentables" les absències dels representants ministerials i de la CHE, i sobretot ha criticat que la delegació de l'òrgan regulador de la conca ni tan sols ha excusat la seua absència. "Sembla clar que no els hi ha interessat ser-hi, i ho trobo bastant lamentable perquè ni el Govern ni les entitats i ajuntaments del territori que tenen interès en aquest tram de l'Ebre s'ho mereixen", ha manifestat el conseller per lamentar el menyspreu de la CHE.

Per la seua banda, Recoder ha reiterat el que ja havia dit al Parlament, és a dir, que la Generalitat presentarà al·legacions al cabal ambiental que la CHE ha inclòs en el nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre, i que si cal recorreran a la Unió Europea per corregir els cabals a l'alça. que l'administració autonòmica presentarà al · legacions a aquests cabals, però també ha apuntat la via de recórrer als organismes europeus com una de les possibles solucions per modificar la proposta de la CHE. Recoder El conseller ha remarcat que la Generalitat considera "insuficients" els cabals presentats pr la CHE, just el contrari del que va dir dimarts al senat el ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, a pregunta dels dos senadors tortosins, Ferran Bel (CiU) i Joan Sabaté (PSC). De fet, el conseller ha afirmat que els arguments del ministre eren "dubtosos". Així, Recoder ha assegurat que el Govern combatrà "política i jurídicament" un cabal que no respon a criteris científics.

Així, Recoder ja ha anunciat que si es manté la proposta de cabals de la CHE, el vot de la Generalitat serà "contrari, contundent, convençut i molt dolgut". El conseller ha insistit que la proposta de la CHE no té cap mena de justificació científica. "Si la tingués ja ens haurien facilitat les dades", ha manifestat. Però, per la seua banda, el catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona, ​​Narcís Prat, ha afirmat obertament que les al·legacions que té previst presentar la Generalitat "no serviran de res", si no van acompanyades de mobilitzacions des del territori.

En aquesta línia, la portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Susana Abella, ha afirmat també que les al·legacions no progressaran si la gent de l'Ebre no fa seu l'argument que cal un major cabal per garantir la supervivència del Delta. Finalment, en la reunió d'Amposta s'ha acordat convocar una comissió tècnica de seguiment, que s'encarregarà d'elaborar i coordinar la presentació d'al·legacions.

A banda, tal i com s'ha proposat per part d'alguns científics, el govern català estudiarà si pot impugnar el Pla de conca de la CHE per una possible incompatibilitat amb la Llei d'Aigües vigent, datada del 2005. La Llei d'Aigües, modificada el 2005 quan es deroga el transvasament de l'Ebre, preveu que en la fixació dels cabals ecològics participen les comunitats autònomes de la conca i el consell d'aigua, "sense perjudici" del que digui el Pla Integral de Protecció del Delta de l'Ebre (PIPDE), previst a la disposició addicional dècima. En canvi, el Pla hidrològic de conca preveu que si els cabals afecten als usos sigui el consell de l'aigua qui ho determine. Aquesta contradicció entre dues normatives és, segons alguns juristes, una de les vies possibles per tirar enrere el Pla de conca.

Imatge ACN

El Tortosa no renova Carlos Blanch, però seguirà com a director esportiu

La junta directiva del CD Tortosa ha anunciat aquest divendres que ha decidit no renovar el tècnic Carlos Blanch com entrenador del primer equip de l'entitat, de cara a la propera temporada 2012-2013. De fet, el Tortosa necessita sumar els sis punts que queden en joc a la lliga de Primera Catalana i que tots els seus rivals punxen, per evitar el descens de categoria. Segons el club, la decisió respon a la voluntat de "trobar un revulsiu a la dinàmica de l'equip i davant de la nova etapa" que el Tortosa començarà a la Segona Catalana. El CD Tortosa ha agraït públicament "el treball, l'actitud i la plena dedicació de Blanch durant les últimes dues temporades extremadament difícils, amb uns plantejaments econòmics i esportius molt diferents respecte a anys anteriors, i que comportaven un risc important davant de l'objectiu de mantenir la categoria". En aquest sentit, han afegit que la confiança amb Carlos Blanch és "absoluta" perquè continue vinculat a l'entitat com a director esportiu, càrrec que fins ara havia compaginat amb la d'entrenador. De fet, el Tortosa ha garantit que la substitució a la banqueta del primer equip no comportarà un canvi en la filosofia i en la política del club. El projecte seguirà "el mateix rumb" i durant els proper dies esperen donar a conèixer el nom del nou entrenador.

Solidaritat es mobilitza pels ‘Entrampats a l’Aldea’



Solidaritat se sumarà a les iniciatives parlamentàries que reclamen una solució per desbloquejar els estalvis de la secció de crèdit de la cooperativa agrícola de l’Aldea. Així ho ha anunciat aquest divendres el diputat Alfons López Tena, durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre. El portaveu de Solidaritat ha comparat el cas de l’Aldea amb el rescat de Bankia amb diners públics, i per això ha remarcat que l’Institut Català de Finances hauria d’avalar la cooperativa agrícola perquè els impositors puguen recuperar els seus diners.

D’altra banda, López Tena ha explicat els motius pels quals Solidaritat portarà al Parlament l’ús dels subtítols en un reportatge del programa ’30 minuts’, sobre el cas de la cooperativa agrícola de l’Aldea. Segons el diputat, és intolerable i contrari al seu llibre d’estil que Televisió de Catalunya haja posat subtítols en unes declaracions en qualsevol de les variants de la llengua catalana. De fet, López Tena ha afirmat que no es creuen l’excusa que va donar la direcció del ’30 minuts’, i que la prova que no hi havia problemes d’àudio és que finalment s’han eliminat els subtítols del reportatge ‘Entrampats a l’Aldea’.

López Tena (SI) sosté que l’Ebre sortiria guanyant amb l’estat propi


El portaveu de Solidaritat Catalana per la Independència, Alfons López Tena, ha visitat aquest divendres les Terres de l’Ebre per reunir-se amb representants dels sectors socioeconòmics i per presentar, en un acte que té lloc aquest vespre al casal de Miravet, com seria el pressupost d’una Catalunya amb estat propi. Segons Solidaritat, si Catalunya assolís la independència i els impostos dels catalans no marxessin a Madrid, la Generalitat augmentaria el seu pressupost un 70 per cent i cada dia podria disposar de 55 milions d’euros addicionals. Per tant, es podria posar punt i final a les retallades, així com construir noves infraestructures i aprofundir en les polítiques socials i de promoció econòmica i industrial. En aquest sentit, durant una entrevista concedida a l’informatiu matinal Primera Columna, López Tena ha remarcat que “Espanya ens roba”, i que la situació és insostenible. De fet, ha lamentat que a Catalunya es paguen impostos al mateix nivell que a Suècia, però que es reben serveis públics cada vegada pitjors, “com si estiguem en un país del Tercer Món”.

En la mateixa línia, López Tena ha remarcat que la independència només seria un desastre econòmica per a Espanya, ja que ja no es podria robar. A més, el diputat de Solidaritat ha reiterat que Catalunya està bloquejada, i ha posat l’exemple del corredor del Mediterrani o de les autovies lliures de peatges, especialment necessàries a les Terres de l’Ebre.

En aquest sentit, López Tena ha afirmat que les Terres de l’Ebre sortirien guanyant amb la independència de Catalunya. Segons el diputat de Solidaritat, qualsevol govern d’una Catalunya independent que “menystingués o marginés” les Terres de l’Ebre rebria un important càstig electoral.

En la mateixa entrevista, López Tena s’ha mostrat pessimista sobre les opcions d’acord dels partits catalans, en la cimera del pacte fiscal que el president Artur Mas ha convocat per la setmana que ve. Segons el portaveu de Solidaritat, la negociació pel pacte fiscal o pel concert econòmic no té possibilitats de reeixir, ni tampoc la creació d’una hisenda pròpia amb pacte fiscal o sense. Per tant, l’únic pla B que pot tirar endavant Catalunya és la declaració d’independència.

Banderes del Barça i de l'Athletic en un edifici de Tortosa, a poques hores de la final de Copa

La rivalitat entre el FC Barcelona i l'Athletic de Bilbao, davant de la final de la final de la Copa del Rei d'aquest divendres a la nit, ja es respira en aquest bloc de pisos de l'avinguda de Remolins, molt a prop del pavelló firal de Tortosa. Els veïns d'aquest edifici han penjat una bandera de l'Ahtletic i una senyera amb els colors del Barça en els balcons de l'edifici, quan faltes poques hores per al partit que s'ha de jugar a l'estadi Vicente Calderón de Madrid. De fet, sembla que la majoria dels aficionats dels dos equips s'han posat d'acord en una cosa: en què la final de la Copa del Rei ha de ser una festa del futbol, al marge de si hi ha xiulada o no a l'himne d'Espanya i als membres de la Casa Reial.

La Comissió per la Sostenibilitat es torna a reunir a Amposta per defensar un altre cabal ecològic

A dos quarts de deu del matí havia de començar a Amposta la reunió de la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. Una comissió que feia molts de mesos que no es reunia, i que la Generalitat ha hagut de reactivar després de conèixer la proposta de cabal mínim per al tram final del riu i el Delta que va fer pública la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, la CHE. I tot plegat, només tres després que el mateix ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient digués dimarts al Senat que el cabal ambiental proposat per la CHE és "suficient" per al Delta i "solidari" entre els territoris. Per tant, s’espera que la comissió estudie a fons la proposta de cabals de la CHE, que estableix una forquilla d’entre 80 i 155 metres cúbics per segon, i una declaració per reclamar el règim hídric que va fixar la mateixa Comissió per la Sostenibilitat, un cabal variable que és aproximadament el triple de l’aigua que el govern de l’Estat ha reservat per al tram català de l’Ebre. A més, també s’espera que el conseller Recoder concrete les al·legacions que presentarà la Generalitat a la proposta de cabal ambiental, així com les possibles accions que emprendrà per defensar un cabal ecològic òptim per al tram final del riu.

Imatge Parlament de Catalunya

24 de maig del 2012

Les esquerres de Tortosa canvien tres dels set regidors en el primer any del mandat

Un any després de les eleccions municipals, els tres grups de les esquerres de Tortosa -PSC, Esquerra i Iniciativa- hauran canviat tres dels set regidors i regidores que van 'sumar' el 22 de maig del 2011. És a dir, dels tres regidors obtinguts pel PSC només segueix l'actual portaveu, Antoni Sabaté, ja que han deixat l'Ajuntament el candidat, Joan Sabaté, i la número 2, Núria Chertó. Però també el número 4 dels socialistes, Eduard Ena, que com l'exalcalde no va arribar a prendre possessió i va deixar pas a la número 5 del PSC, l'actual regidora Dolors Bel. A Iniciativa, només seguirà Jordi Jordan, ja que el candidat Jaume Forcadell també ha anunciat aquest mes de maig que deixa la política activa. Només el grup d'ERC es manté intacte, ja que els republicans Josep Felip Monclús i Alícia Gamundi van sortir directament elegits el 22 de maig del 2001.

De fet, el proper ple ordinari de l’Ajuntament de Tortosa, dilluns 4 de juny, també serà l’últim per al portaveu i candidat d’Iniciativa, Jaume Forcadell. Només un any després de les eleccions municipals, tant Forcadell com Chertó han anunciat que deixen el càrrec per causes de tipus personal i professional, però també per responsabilitat institucional. Els canvis en aquests dos grups de l’oposició han estat totalment sobrevinguts, i han agafat de sorpresa el govern municipal de CiU. De fet, quan encara no fa ni un any del ple de constitució del nou consistori, l’11 de juny del 2011, al PSC ja han renunciat el seu candidat, Joan Sabaté, que ni tan sols va prendre possessió de l’acta de regidor; la número 2, Núria Chertó, i també el número quatre de la llista, l’exregidor Eduard Ena. És a dir, amb l’entrada de l’arquitecte Enric Roig com a tercer regidor del grup municipal del PSC, només un dels tres regidors haurà estat directament elegit per la ciutadania: l’actual portaveu socialista, Antoni Sabaté. En el cas d’Iniciativa, Forcadell serà substituït per Cinta Galiana, i el regidor Jordi Jordan serà el nou portaveu del grup ecosocialista. En canvi, un any després de les municipals es mantenen els mateixos regidors i regidores als grups de CiU, d’Esquerra, del PP i de Plataforma per Catalunya.

Detenció exprés d'una parella després de robar en un comerç del centre de Tortosa

La Policia Local de Tortosa ha informat aquest dijous de la detenció d'una parella formada per una dona de 39 anys i un home de 38 anys, acusats d'un delicte de robatori amb força. Segons fonts municipals, els detinguts van ser enxampats minuts després de cometre un robatori en una ferreteria del centre de Tortosa. Un testimoni presencial dels fets va alertar els agents que s'estava cometent el delicte, mentre l'home estava a l'interior del comerç i la seua companya vigilava a l'exterior. Així, una vegada que va acudir una patrulla policial, l'autor del robatori va fugir corrent en direcció al parc municipal Teodor González. Finalment, un dels agents va poder atrapar-lo i reduir-lo. Per la seua banda, la seua companya també va ser detinguda poc després en les mateixes dependències policials, a la comissaria de la Policia Local del barri de Remolins, on va anar-hi per interessar-se per la situació del primer detingut.

Un conductor begut atropella dues persones en un pas de vianants a Tortosa

Dues persones, una dona de 36 anys i un home de 28 anys, es recuperen a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) de diverses fractures que van patir en ser atropellades en un pas de vianants de l'avinguda Generalitat de Tortosa. L'accident es va produir, segons fonts municipals, la matinada de dissabte a diumenge del cap de setmana passat. El conductor de la furgoneta que va atropellar la parella és un veí de Tortosa de 40 anys, i va donar una taxa d'alcoholèmia que multiplicava per quatre el límit permès. La Policia Local li ha imputat un delicte contra la seguretat del trànsit.

Disqus for Marfanta